Zvláštní problém se zvukem

Zvukové karty, reproduktory, mikrofony, zesilovače a další.

Moderátor: CageJ

Odpovědět
Wass
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Zvláštní problém se zvukem

Příspěvek od Wass »

Zdravím všechny,

mám záludný problém s integrovanou zvukovkou na desce ASUS M2N-VM HDMI - nForce630a. Asi před dvěmi měsíci se mi ještě za XP SP3 stávalo to, že mi samovolně vypadával zvuk, prostě to jelo, jelo a najednou vypadlo, jakoby se zasekly ovladače zvukovky, ovladač Realtek mi ukazoval, že nemám zapojenej jack u sluchátek, ale já ho zapojenej měl, prostě se to seklo a nereagovalo. Jenže kdyby nešel jenom zvuk, tak bych si třeba pustil hudbu, ale neslyšel bych jí, ale nešla mi pustit ani hudba, ani filmy a dokonce ani nějaké hry, prostě tam byla nějaká kolize a spousta aplikací z toho nechtěla naběhnout. Přeinstaloval jsem tedy systém, avšak i po všech nainstalovaných ovladačích to stále nešlo, když to vypadlo, tak se to někdy třeba za 5 minut zase nehodilo a jelo to dál, ale někdy se to už nenahodilo a když jsem PC restartoval, tak se ten ovladač vůbec nenačetl. Ale přišel jsem na to, že když PC nechám třeba hodinu nebo rovnou celou noc vypnutý, tak to po zapnutí zase jede, dokud se to znova nesekne. Pak jsem kvůli jiným problémům nainstaloval Visty Ultimate SP1 a s těma to vypadalo, že to jede, ale teď se mi ten problém znova objevil. Úplně to stejné, jako u XP, je tam nějaká kolize, že to někdy jde a někdy ne a že se to po delším vypnutí zase nahodí a já nevím co s tím. Když jsem u XP zkoušel přeinstalovat ovladače zvukovky, tak se mi rozhodil celej comp (kvůli tomu jsem nahodil Visty, protože opětovná reinstalace XP nepomáhala), proto bych teď ty ovldače zvukovky znovu nerad reinstalovával. Napadlo mne, koupit nějakou levnou zvukovku, že by to podle mne přes ní jelo v pohodě, na zvuku si nepotrpím, takže bych vzal buď tuto a nebo tuto. Nevíte, co by se mi vyplatilo spíše koupit (pokud by se nenašlo řešení na ten problém)? Jinak reklamace desky není možná, je to dost komplikovaný ("nachytal" jsem se, alespoň mám ponaučení pro příště...)

Má sestava:
MB: ASUS M2N-VM HDMI - nForce 630a
CPU: AMD Athlon 64 X2 6000+ 3GHz
GPU: ATI Sapphire HD3650 512MB DDR2
RAM: Kingston 4x1024MB DDR2 800MHz
HDD: Samsung HD321KJ - 320GB
Zdroj: Fortron ATX-400PNF 400W

Budu opravdu vděčný za každou radu, nevím si s tím rady :(
Moje webovky > www.wass.ic.cz ;)
nevidany
Začátečník
Začátečník

Re: Zvláštní problém se zvukem

Příspěvek od nevidany »

pravděpodobně chyba integrovaného kodeku... takže přeinstal OS případně dualboot a test, nebo koupit externí zvukovku, což by mělo pomoci. Stačilo by to nejlevnější z aukra (aespoň nějaká audigi)
Wass
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wass »

nevidany píše:pravděpodobně chyba integrovaného kodeku... takže přeinstal OS případně dualboot a test, nebo koupit externí zvukovku, což by mělo pomoci. Stačilo by to nejlevnější z aukra (aespoň nějaká audigi)
Aha, reinstal OS nepomohl ani dříve, takže to už dělat nebudu, dualboot = dva systémy v PC? Když jsem to zkoušel v Live verzi Ubuntu 9.04, tak tam mi ten zvuk taky nešel, prostě to nešlo přehrát stejně jako ve Winech. Jinak tedy myslíte, že by se ani jedna z těch uvedených zvukovek nehodila? Nehodlám dát za zvukovku víc jak 500,-, mám jiné priority a brigády nejsou, takže si lepší zatim nemůžu dovolit, audigi je typ zvukovky nebo je to nějaký model od nějaké firrmy? V těhlech věcech se neorientuji :oops: Díky za rady :)
Bez_n1ck
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Bez_n1ck »

Mně na desce nefunguje (nebo prostě nějak blbne - obdobně, jako tobě) centr, takže jsem pak koupil toto:

Kód: Vybrat vše

http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=34569
Jasně - 3/4 lidí řekne, že je to hrozná zvukovka, ale můj problém to vyřešilo ... 500kč investice, a od tý doby jsem neměl problém se zvukem :)
PC: MB: ASUS TUF Z370-PRO GAMING ; CPU: INTEL Core i7-8700K @ 3,7GHz ; CPUcooler: Noctua NH-D14 ; GPU: GIGABYTE GTX2070 WINDFORCE 3X 8GB ; DDR4: 2x16 GB 2666MHz CL16 ; HDD: Samsung 960 EVO M.2 500GB + WD Green 2,5TB + WD Red 4TB + 2xWD Red 8TB ; CASE: Be Quiet! Dark Base 900 ; PSU: Corsair RM650x ; MOUSE: Logitech G700s ; KEYBOARD: Razer Huntsman Elite ; SOUND: Logitech X530 ; MONITOR: 2x Dell U2515H (25" QHD IPS) | Games, that you can play with me | Diablo III - Divina
NOTEBOOK: Dell Precision 7730 ; CPU: Intel Core i7-8750H ; GPU: nVidia Quadro P4200 8GB ; DDR4: 2x16GB 2667MHz ; HDD: Samsung NVMe 256GB + Samsung 980 EVO M.2 1TB ; FullHD
Wass
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wass »

Jo, asi to dopadne koupí této karty, koukal jsem na ní a asi se to i z pohledu spolehlivosti vyplatí více než nějaká Genius, Trust nebo ta ST-Lab. Někde splašim money a poběžim jí koupit, snad se ten problém vyřeší :)
nevidany
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nevidany »

HunterGtNet
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HunterGtNet »

flash biosu by take mozna pomohl
Wass
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wass »

HunterGtNet píše:flash biosu by take mozna pomohl
Do toho se raději nechci pouštět, nevím jak se to dělá a nemám s tím zkušenosti.

Jinak když ten zvuk vypadne, tak se buď nahodí za 5 minut nebo třeba za hodinu a pak si třeba vypadne za 10 minut, prostě si to dělá co chce... když to vypadne a PC vypnu třeba na 5 minut a pak zase zapnu, tak to zase funguje (prostě když PC vpynu natvrdo a pak zapnu, tak to vždy jede, kdežto když to jenom restartuju, tak se ten ovladač Realteku vůbec nenačte) ale po tom zapnutí to zase vypadne třeba za 5 minut atd. Chystám se koupit tu zvukovku na Aukro (thx nevidany), tak snad to potom už půjde.

Taky sem vyscreenoval situace, kdy to jede a kdy ne (právě teď mi to asi 5x zasebou šlo a 5x zasebou nešlo, během minuty se to furt mění...)

Je tam zaplej Realtek Digital Output, ale k tomu není žádná zdířka, nemůžu k tomu nic připojit.

Když to funguje - přehled zvukových zařízení
Obrázek

Když to funguje - ovladač Realtek
Obrázek

Když to nefunguje - přehled zvukových zařízení
Obrázek

Když to nefunguje - ovladač Realtek
Obrázek
Bez_n1ck
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Bez_n1ck »

Já bych to videl snad na spatnej jack :lol: to vypada, jako by to vubec nevedelo, ze mas zaply repro ...
PC: MB: ASUS TUF Z370-PRO GAMING ; CPU: INTEL Core i7-8700K @ 3,7GHz ; CPUcooler: Noctua NH-D14 ; GPU: GIGABYTE GTX2070 WINDFORCE 3X 8GB ; DDR4: 2x16 GB 2666MHz CL16 ; HDD: Samsung 960 EVO M.2 500GB + WD Green 2,5TB + WD Red 4TB + 2xWD Red 8TB ; CASE: Be Quiet! Dark Base 900 ; PSU: Corsair RM650x ; MOUSE: Logitech G700s ; KEYBOARD: Razer Huntsman Elite ; SOUND: Logitech X530 ; MONITOR: 2x Dell U2515H (25" QHD IPS) | Games, that you can play with me | Diablo III - Divina
NOTEBOOK: Dell Precision 7730 ; CPU: Intel Core i7-8750H ; GPU: nVidia Quadro P4200 8GB ; DDR4: 2x16GB 2667MHz ; HDD: Samsung NVMe 256GB + Samsung 980 EVO M.2 1TB ; FullHD
Wass
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wass »

Bez_n1ck píše:Já bych to videl snad na spatnej jack :lol: to vypada, jako by to vubec nevedelo, ze mas zaply repro ...
V tom je ten problem, mam to normalne v zelenym jacku (kde jinde) facha to, facha to a najednou to vypadne a dela to, ze to o nicem nevi, proste furt to tam je, ale nejak se to zatrhne a uz to nefacha... i kdyz to vyndam a pak zase zandam, tak to nereaguje.
Bez_n1ck
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Bez_n1ck »

A zkusil jsi to hodit treba do jinyho jacku a naastavit to tak, aby treba front byl misto zelenyho cernej ? U nekterejch zvukovek to tak de udelat ...
Wass
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wass »

Bez_n1ck píše:A zkusil jsi to hodit treba do jinyho jacku a naastavit to tak, aby treba front byl misto zelenyho cernej ? U nekterejch zvukovek to tak de udelat ...
To jsem nikde nenašel, už tam jsou ty jacky pevne dané, jaký je ke kterému zařízení.

Když se to přepne z těch reproduktorů na Digital Ouput, u kterého je jack "HDMI - digitální zdířka", tak když se to na něj přepne, tak ta hudba jde přehrát, i filmy, ale jsou beze zvuku. Prostě to funguje, akorát k tomu nemám nikde žádnej jack, takže do toho nemůžu nic připojit...

Jinak když ten zvuk funguje a zapnu jakoukoliv hru, tak se hned ten zvuk do půl minuty vypne a za další chvilku se sekne celá hra, a takhle to je u všeho (CoD2, WoW, GRID, GTA4...), proto když to funguje, tak si ani nemůžu nic zahrát, protože se to tím znefunkční :(

Zkoušel jsem flashnout BIOS, mám teď o dvě verze vyšší, ale stejně to nepomohlo.

Nyní jsem taky zkusil přidat front panel, kterej sem odstranil kvůli fan controlu, v BIOSu jsem změnil front panel z HD Audio na AC97 a najednou ten ovladač začal registrovat ty přední jacky, tak sem to zkusil a trochu to funguje. Zvuk už mi nevypadává ve Winech, už to prostě jede furt, ale u všech her se to po 30 sekundách začne asi na 10 sekund sekat, jede to asi na 10FPS a pak to zase jede plynule a pak to zase jede na 10FPS a pak zase plynule, takže jsem docílil toho, že mi zvuk nevypadává ve Winech, ale hry mi stejně nejdou.

EDIT: Už to zase nejde... zkusil sem zakázat zvukovku, odinstaloval všechny ovladače atp., abych zjistil, jestli ty hry půjdou, ale taky se sekají, proto se bojím, že se to nevyřeší ani po přidání externí zvukovky... takže pak jedině zkusit reinstall systému a integrované zvukovky si vůbec nevšímat...
Wass
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wass »

Tak sem reinstaloval Visty, zkoušel sem jenom WoWko a to se seká úplně stejně jako předtim, pak sem zkoušel Live for Speed a to se nejdřív sekalo, ale teď to jede v pohodě :o Jinak zvuk furt tak různě vypadává, ale je to klidnější než předtim. Zkoušel jsem různě měnit RAMky, pak jsem chtěl na doporučení vyzkoušet změřit zdroj, jestli náhodou neodpálil kus desky a kvůli tomu to padalo, ale to jsem nezkusil, nevím, jak ho změřit, zdroj by se neměl nechávat běžet na prázdno a přidělávat na 24pin žárovku jako odběr se mi nechce. Nejlepší by bylo to u někoho zkusit, ale v mym okolí jsou jen lidi, kteří u PC seděj, ale nehrabou se v něm jako já, takže se jim v tom nechci vrtat, asi by z toho moc nadšení nebyli... takže počkam na zvukovku, když to nepomůže, tak to dám do servisu na diagnostiku... pak mě napadlo nasadit zpět XP, ale na to už nějak nemám náladu...
Wass
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wass »

Takže dneska mi přišla zvukovka z Aukra, nejdřív byly nějaké problémy, ale teď už je to v pohodě, zvuk jede a nevypadává, takže filmy i hudbu si můžu přehrát jak chci, ale sekání her se nevyřešilo, ale to už se řeší zde... prostě záhada se zvukem končí, ale s těma hrama si nevim rady...

PS: Sry za triplepost :oops:
Odpovědět

Zpět na „Zvuk“