![Smile :)](./images/smilies/smile.gif)
PS: Nastav si bydliště, ať víme, odkud jsi
![Wink :wink:](./images/smilies/wink1.gif)
Koukni na stránkytatkotom píše:Dobrý deň.
Som tu prvý krát - mám otázku-prosbu o radu:
Skúšam fotiť manuálnymi objektívmi na fotoaparáte Pentax K20D - ide mi to iba v predvoľbách P alebo M. Ostatné neumožňujú nastaviť čas ani clonu.
Čítal som v príspevkoch aj o použití v TAV resp. ďalších - kde robím chybu?
Ďakujem
NAstavené -Trinom píše:Není zač
PS: Nastav si bydliště, ať víme, odkud jsi
Záleží kolik do toho chceš dát. Za sebe bych doporučil Tamrona 2.8/90 Macro. Sice je to AF sklo, ale dá se starší sehnat okolo 7 tisíc korun a pokud přicloníš na 3.5 a dál tak tomuhle objektivu je opravdu těžko něco vytknout. Sice to není APO, ale chromatická vada je u něj prakticky zanedbatelná a navíc dostaneš makro 1:1 při ostřicí vzdálenosti 29cm. Plně srovnatelný s 100mm makrem od Canonu nebo Sigmy. Osobně jsem si ho oblíbil i jako portréťák, i když občas je trochu moc nekompromisní co se ostrosti týká a některé dámy si stěžujístanda.foto píše:Ahoj,
jsem rad za toto vlakno a moc prijemne se cte. Momentalne mam u sve 400D 18-55 IS a zitra snad koupim 70-300 IS USM, ktera ovsem ostri od cca 1,5m. Cimz budu mit "bezne" foceni pokryto.
Ja bych potreboval vyuzit levnejsich M42 skel pro foceni drobnych predmetu o velikosti 5-15cm (produktove fotky). Co byste doporucili za objektiv a jake ohnisko, pokud hledim i na vyslednou kvalitu? Hledal jsem nejake pevne ohnisko mezi 80-135 macro (muj odhad co asi potrebuju), ale vzdy se doctu o ostrici vzdalenosti cca 1,1m-1,5m, kdezto ja bych ocenil nejakych 30-60cm, kvuli limitovanemu prostoru.
Budu rad za jakoukoliv radu pripadne nabidku skla. Standa
Tos mi připomněl hlášku od jednoho člověka z fotografovani.cz, který svůj názor na Helios 40-2 85/1.5 vyjádřil větou, že jde o sklo, které je optimální pro portrétování devadesátiletých dam v tmavých interiérech...BRunner píše:…a některé dámy si stěžují
První problém je v té cloně. 16 už je u digitálů příliš daleko za difrakčním limitem čipu. Ten je u 6-10MPx někde okolo f8-f11 a u >10MPx okolo f6,7-f9. Pokud přicloníš víc, začne se obraz zase rozosřovat. Pokud nepotřebuješ opravdu velkou hloubku ostrosti nemá smysl clonit víc než těch f11.Warhawk píše:Ahoj, rád bych Vás požádal o radu s ostřením . Kde je nejvhodnější ostřit u takovýchto fotek :
tohle by měl být poměrně slušný objektiv (super takumar 35 / 3.5), cloněno je na 16 (maximum kvůli DOF), ale výsledek je docela mizerný (nebo jsem moc náročný ?). Fotky ostřené do blízka jsou parádní
Viz. můj předchozí obrázek. Jinak tady je pěkný popis tohohle fyzikálního jevu v angličtině včetně obrázků. http://www.cambridgeincolour.com/tutori ... graphy.htm.Shiny píše:Jsem trošku zaskočenej tímto příspěvkem..OPRAVDU když se zacloní nad Tebou udávané clonové číslo se objekt rozostřuje??