Zdroj pro 8 disků
- Deschado
- Nováček

-
Zdroj pro 8 disků
Ahoj, můžete mi prosím poradit nějakej zdroj, co utáhne 8 disků + 3 mechaniky? Mám PC s odběrem 170 W, resp. ten odběr ukazuje UPS, na kterou je připojen i monitor, takže ten odběr by měl být ještě nižší, pokud ukazuje správně, k čemuž se díky výdrži UPS přikláním. Za poslední rok jsem měl 450W Fortrona - pomalu odešel (začínaly se vypínat disky apod.), teď půl roku 500W Seasonic a už je zase v háji (tím samým způsobem). Eurocase apod. si netroufám použít, chci něco, co neshoří a neveme to disky s sebou (resp. něco, kde pravděpodobnost shoření je minimální).
Edit: Tak dokonce 550 W
Edit: Tak dokonce 550 W
Naposledy upravil(a) Deschado dne čtv 27. srp 2009, 20:15, celkem upraveno 1 x.
- Wlkus
- Šéfredaktor PCT

-
Re: Zdroj pro 8 disků
no je to divne a mozna bych hledal problem nekde jinde, protoze disky maji cca 10, max 15W jeden. Mechaniky v idle zerou minimum, v zatezi taky max tech 15-20W? Kazdopadne Seasonic patri ke spicce, teda idealne rada ?S12? Ja mam doma v PC Enermax 620W a max spokojenost, ale ono pokud zdroj neshori, tak na co si stezovat...
Naposledy upravil(a) Wlkus dne čtv 27. srp 2009, 19:51, celkem upraveno 1 x.
PCT BOSS
- Deschado
- Nováček

-
To jo, já jsem moc rád, že odcházejí takhle.
Ale přecejen výměna zdroje není hezká práce a je při ní riziko, že vevnitř něco podělám, tak bych byl rád, kdyby vydržely trošku dýl.
Ale přecejen výměna zdroje není hezká práce a je při ní riziko, že vevnitř něco podělám, tak bych byl rád, kdyby vydržely trošku dýl.
- Lokomotiva
- Začátečník

Pro každý disk bys měl počítat 2A z +12V-1 větve (pro roztočení motorů - pak už je to míň) a 0,8A z +5V větve zdroje.
U mechanik je to stejné - ale ty při spuštění disků běžet nemusí.
Tak hledej zdroj, co umí 16A na +12V-1 větvi zdroje jen pro disky, plus proud pro GK.
Procesor má proud z +12V-2 větve a všechno ostatní z +3,3 nebo +5V větví.
Ventilátorky a LEDky nestojí za řeč.
U mechanik je to stejné - ale ty při spuštění disků běžet nemusí.
Tak hledej zdroj, co umí 16A na +12V-1 větvi zdroje jen pro disky, plus proud pro GK.
Procesor má proud z +12V-2 větve a všechno ostatní z +3,3 nebo +5V větví.
Ventilátorky a LEDky nestojí za řeč.
- Deschado
- Nováček

-
Díky za radu, ale teď mám 2 větve pro disky a každá z nich má 18A a stejně to vydrželo jen půl roku (kupovanej 31.12.08). Jinak je to tenhle: http://www.alza.cz/pocitacovy-zdroj-sea ... d83264.htm
- Lokomotiva
- Začátečník

Z +12V-2 má proud jen procesor - nic jiného.
Větve +12-1 a +12V-3 by měly umět dodat každá 18A. Ale určitě ne současně.
Protože jen 3x18A (jen +12V větve) je 54 A x 12 dává 648W - což uznáš, že je nesmysl.
Takže podstatné je, kolik Ampér (nebo Wattů) můžou dát první a třetí větev dohromady a jak jsou rozložené do napájecích konektorů disků.
Máš údaje výrobce?
Jakou máš grafiku? Kolik ta si vezme proudu?
Větve +12-1 a +12V-3 by měly umět dodat každá 18A. Ale určitě ne současně.
Protože jen 3x18A (jen +12V větve) je 54 A x 12 dává 648W - což uznáš, že je nesmysl.
Takže podstatné je, kolik Ampér (nebo Wattů) můžou dát první a třetí větev dohromady a jak jsou rozložené do napájecích konektorů disků.
Máš údaje výrobce?
Jakou máš grafiku? Kolik ta si vezme proudu?
- Deschado
- Nováček

-
Hm, to je blbost no
Údaje výrobce nemám, grafika je Radeon 9550 64 MB, bohužel její spotřebu teď už nezjistím, ale dokud jsem měl 2 disky, tak to v pohodě utáhl 230W zdroj.
- Lokomotiva
- Začátečník

Ta grafika nežere nic moc.
Spíš tak najít údaje výrobce - kde píše nějaké detaily o zatížitelnosti.
Máš ještě krabici s nějakým popisem, nebo nějaký leták z obalu zdroje?
Spíš tak najít údaje výrobce - kde píše nějaké detaily o zatížitelnosti.
Máš ještě krabici s nějakým popisem, nebo nějaký leták z obalu zdroje?
- Deschado
- Nováček

-
To ne, on byl OEM, tak přišel jen holej zdroj omotanej kartonem (standard Alza
) a na štítek přes okraj case nevidím.
- Deschado
- Nováček

-
Myslím, že to musí dělat počet disků, protože dokud byly jen dva, tak to 5 let v pohodě táhnul 230W neznačkovej zdroj. Za posledních 5 let jsem v něm kromě disků a TV karty (ale za stejný typ) nic neměnil.
- Lokomotiva
- Začátečník

Já si myslím totéž, ale bez detailnějších údajů o zdroji to nebudeme moci správně posoudit.
- Aigor
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Jak máš ty disky zapojený? Jestli normálně na desce, je teoreticky možný, že zdroji nedělá dobře ten proudovej náraz při zapnutí. HW RAID řadiče toto řeší postupným roztáčením disků.
- Lokomotiva
- Začátečník

To by jistě bylo taky výborné - Staggered Spin-Up.
Nevím jakou máš desku a co umí její diskový řadič (mělo by to být k najití v BIOSu, pokud to lze nastavit) a jaké disky - měly by to být SATA disky.
Nevím jakou máš desku a co umí její diskový řadič (mělo by to být k najití v BIOSu, pokud to lze nastavit) a jaké disky - měly by to být SATA disky.
- Deschado
- Nováček

-
Tři disky jsou SATA + 1 PATA je připojenej přes redukci k SATA řadiči, takže prakticky 4 SATA disky na jednom SATA řadiči ("externí" v PCI), další disk + 3 mechaniky jsou v IDE řadiči (opět "externí" v PCI). Zbývající disky jsou IDE na desce. A je slyšet, jak se rozbíhaj postupně, teď dokonce byl ten efekt, že BIOS nadetekoval disky na desce, pak se zapnuly mechaniky a bylo slyšet, že se původní disky zase vypnuly. Jeden z nich je systémový, takže po tom, co proběhla detekce disků na zbývajícím SATA řadiči, tak byl konec.
- Deschado
- Nováček

-
Myslíte, že když koupím tenhle:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=46823
že to bude v pohodě, když má tolik nápájecích konektorů na disky? U toho stávajícího jsem musel použít nejednu rozdvojku.
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=46823
že to bude v pohodě, když má tolik nápájecích konektorů na disky? U toho stávajícího jsem musel použít nejednu rozdvojku.