Zdroj pro 8 disků

Problémy, rady a vše ostatní k PC zdrojům, UPS, napájení a voltážím, wattmetrům i počítání spotřeby.
Odpovědět
Deschado
Nováček
Nováček

Zdroj pro 8 disků

Příspěvek od Deschado »

Ahoj, můžete mi prosím poradit nějakej zdroj, co utáhne 8 disků + 3 mechaniky? Mám PC s odběrem 170 W, resp. ten odběr ukazuje UPS, na kterou je připojen i monitor, takže ten odběr by měl být ještě nižší, pokud ukazuje správně, k čemuž se díky výdrži UPS přikláním. Za poslední rok jsem měl 450W Fortrona - pomalu odešel (začínaly se vypínat disky apod.), teď půl roku 500W Seasonic a už je zase v háji (tím samým způsobem). Eurocase apod. si netroufám použít, chci něco, co neshoří a neveme to disky s sebou (resp. něco, kde pravděpodobnost shoření je minimální).

Edit: Tak dokonce 550 W
Naposledy upravil(a) Deschado dne čtv 27. srp 2009, 20:15, celkem upraveno 1 x.
Wlkus
Šéfredaktor PCT
Šéfredaktor PCT

Re: Zdroj pro 8 disků

Příspěvek od Wlkus »

no je to divne a mozna bych hledal problem nekde jinde, protoze disky maji cca 10, max 15W jeden. Mechaniky v idle zerou minimum, v zatezi taky max tech 15-20W? Kazdopadne Seasonic patri ke spicce, teda idealne rada ?S12? Ja mam doma v PC Enermax 620W a max spokojenost, ale ono pokud zdroj neshori, tak na co si stezovat...
Naposledy upravil(a) Wlkus dne čtv 27. srp 2009, 19:51, celkem upraveno 1 x.
PCT BOSS
Deschado
Nováček
Nováček

Příspěvek od Deschado »

To jo, já jsem moc rád, že odcházejí takhle.
Ale přecejen výměna zdroje není hezká práce a je při ní riziko, že vevnitř něco podělám, tak bych byl rád, kdyby vydržely trošku dýl.
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lokomotiva »

Pro každý disk bys měl počítat 2A z +12V-1 větve (pro roztočení motorů - pak už je to míň) a 0,8A z +5V větve zdroje.

U mechanik je to stejné - ale ty při spuštění disků běžet nemusí.

Tak hledej zdroj, co umí 16A na +12V-1 větvi zdroje jen pro disky, plus proud pro GK.

Procesor má proud z +12V-2 větve a všechno ostatní z +3,3 nebo +5V větví.

Ventilátorky a LEDky nestojí za řeč.
Deschado
Nováček
Nováček

Příspěvek od Deschado »

Díky za radu, ale teď mám 2 větve pro disky a každá z nich má 18A a stejně to vydrželo jen půl roku (kupovanej 31.12.08). Jinak je to tenhle: http://www.alza.cz/pocitacovy-zdroj-sea ... d83264.htm
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Z +12V-2 má proud jen procesor - nic jiného.

Větve +12-1 a +12V-3 by měly umět dodat každá 18A. Ale určitě ne současně.

Protože jen 3x18A (jen +12V větve) je 54 A x 12 dává 648W - což uznáš, že je nesmysl.

Takže podstatné je, kolik Ampér (nebo Wattů) můžou dát první a třetí větev dohromady a jak jsou rozložené do napájecích konektorů disků.

Máš údaje výrobce?

Jakou máš grafiku? Kolik ta si vezme proudu?
Deschado
Nováček
Nováček

Příspěvek od Deschado »

Hm, to je blbost no :( Údaje výrobce nemám, grafika je Radeon 9550 64 MB, bohužel její spotřebu teď už nezjistím, ale dokud jsem měl 2 disky, tak to v pohodě utáhl 230W zdroj.
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Ta grafika nežere nic moc.

Spíš tak najít údaje výrobce - kde píše nějaké detaily o zatížitelnosti.

Máš ještě krabici s nějakým popisem, nebo nějaký leták z obalu zdroje?
Deschado
Nováček
Nováček

Příspěvek od Deschado »

To ne, on byl OEM, tak přišel jen holej zdroj omotanej kartonem (standard Alza :D ) a na štítek přes okraj case nevidím.
Deschado
Nováček
Nováček

Příspěvek od Deschado »

Myslím, že to musí dělat počet disků, protože dokud byly jen dva, tak to 5 let v pohodě táhnul 230W neznačkovej zdroj. Za posledních 5 let jsem v něm kromě disků a TV karty (ale za stejný typ) nic neměnil.
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Já si myslím totéž, ale bez detailnějších údajů o zdroji to nebudeme moci správně posoudit.
Aigor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aigor »

Jak máš ty disky zapojený? Jestli normálně na desce, je teoreticky možný, že zdroji nedělá dobře ten proudovej náraz při zapnutí. HW RAID řadiče toto řeší postupným roztáčením disků.
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

To by jistě bylo taky výborné - Staggered Spin-Up.

Nevím jakou máš desku a co umí její diskový řadič (mělo by to být k najití v BIOSu, pokud to lze nastavit) a jaké disky - měly by to být SATA disky.
Deschado
Nováček
Nováček

Příspěvek od Deschado »

Tři disky jsou SATA + 1 PATA je připojenej přes redukci k SATA řadiči, takže prakticky 4 SATA disky na jednom SATA řadiči ("externí" v PCI), další disk + 3 mechaniky jsou v IDE řadiči (opět "externí" v PCI). Zbývající disky jsou IDE na desce. A je slyšet, jak se rozbíhaj postupně, teď dokonce byl ten efekt, že BIOS nadetekoval disky na desce, pak se zapnuly mechaniky a bylo slyšet, že se původní disky zase vypnuly. Jeden z nich je systémový, takže po tom, co proběhla detekce disků na zbývajícím SATA řadiči, tak byl konec.
Deschado
Nováček
Nováček

Příspěvek od Deschado »

Myslíte, že když koupím tenhle:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=46823
že to bude v pohodě, když má tolik nápájecích konektorů na disky? U toho stávajícího jsem musel použít nejednu rozdvojku.
Odpovědět

Zpět na „Počítačové a záložní zdroje“