bitskull píše:Ostatne nVidia se v jednom rozhovoru (sesty odstavec) vyjadrila v tom smyslu, ze jejich GPU akcelerace je nekolik generaci pred ATI pricemz poukazovali na Folding
NVIDIA PhysX - info a vše okolo
Moderátoři: Walker1134, Wilik
- Don
- Administrátor

- Kontaktovat uživatele:
Re: NVIDIA a plány s PhysX
CPU:i3-10105; MB:Gigabyte B560M D3H; RAM:HyperX 2x8GB DDR4; HDD: SSD Samsung Pro 1TB, Samsung EVO 500GB, WD Red 1TB NVMe; PS:Corsair HX650W; Case:SilverStone GD09B Grandia; Monitor:Panasonic VX-P50VT50E; Mouse:Logitech MX Performance; Keyboard:Logitech Wireless Illuminated K800
Audio: Asus Xonar Essence ST, NAD C375BEE, VMA-II S
Audio: Asus Xonar Essence ST, NAD C375BEE, VMA-II S
- Herkis
- Redaktor PCT

-
Může mi někdo ze zdejších odborníků sdělit, proč je dle jejich mínění "jednovláknovost" ( - ne zas tak úplně jistá) PhysX CPU funkcí tak velmi omezující?
Každý trochu šikovný vývojář hry může přece pro každý (aspoň částečně nezávislý) PhysX objekt počítaný ve stejné scéně vytvořit nové vlákno a tím zatížit i vícejádrové procesory (i s HT). Ti více šikovní to mohou udělat i tak, aby zatížení bylo rovnoměrné. (Ti méně šikovní si mohou nechat poradit od programátorů z NV).
Např.:
Scéna s vodou, hadrem a zásahem sudu kulkou (ala Cryostasis)
1. vlákno - výpočet stékající vody, kapek
2. vlákno - výpočet pohybu hadru dle větru
3. vlákno - výpočet pohybu sudu po zásahu kulkou
atd.
Možností je ještě mnohem více.
Každý trochu šikovný vývojář hry může přece pro každý (aspoň částečně nezávislý) PhysX objekt počítaný ve stejné scéně vytvořit nové vlákno a tím zatížit i vícejádrové procesory (i s HT). Ti více šikovní to mohou udělat i tak, aby zatížení bylo rovnoměrné. (Ti méně šikovní si mohou nechat poradit od programátorů z NV).
Např.:
Scéna s vodou, hadrem a zásahem sudu kulkou (ala Cryostasis)
1. vlákno - výpočet stékající vody, kapek
2. vlákno - výpočet pohybu hadru dle větru
3. vlákno - výpočet pohybu sudu po zásahu kulkou
atd.
Možností je ještě mnohem více.
- bitskull
- Začátečník

Herkis: Zalezi jak je PhysX SDK postavene. Pokud je to tak, ze se inicializuje nejaky interface/jadro PhysX a do nej se pak jen pridavaji objekty, ktere chci pocitat, tak je to pak prave jen to jadro, kdo rozhoduje o tom, jestli se dany vypocet spusti na GPU nebo CPU. V takovem pripade by to co popisujes mozne nebylo. Ale jenom spekuluju, nikdy sem si PhysX SDK neosahal...
Core i5 3570 & CM Hyper 212+, MSI N750Ti-2GD5/OCV1, GEIL EVO 2x8GB 1600MHz, GIGABYTE GA-H77M-D3H, Enermax Liberty DXX 400W, Silverstone TJ08B - MicroATX, LED LG 22" - 1920x1080, W10
- Herkis
- Redaktor PCT

-
Já jsem si také PhysX SDK neošahal, ale vycházím z porovnání zatížení čtyřjádra při CPU vs. GPU PhysX, jak jsem o tom psal tady.
- no-X
- Středně pokročilý

Předpokládám, že vlivem vyššího zatížení primárního jádra se jiná vlákna přesunula na jiné jádro, protože pokud vezmeš v potaz jakoukoli aplikaci, která procesor nezatěžuje ničím jiným, než fyzikou, pak je opravdu zatížené jen jedno jádro:

Vzhledem k tomu, že (minimálně HW PhysX běžící přes CPU) nepoužívá ani SSE(1) optimalizace, je pravděpodobné, že s vhodnými optimalizacemi (fyzikální kód je z velké části paralelizovatelný a SSE optimalizace by mu jistě také pomohly) by byl výkon 6-8x vyšší...
Vzhledem k tomu, že (minimálně HW PhysX běžící přes CPU) nepoužívá ani SSE(1) optimalizace, je pravděpodobné, že s vhodnými optimalizacemi (fyzikální kód je z velké části paralelizovatelný a SSE optimalizace by mu jistě také pomohly) by byl výkon 6-8x vyšší...
Nejlepší moderátor ve výslužbě
- Herkis
- Redaktor PCT

-
Tak to tvoje vysvětlení se "stěhováním" vláken vůbec nesedí. Protože při PhysX přes CPU se zatížení všech jader v Cryostasis zvýšilo přibližně 4x, navíc to nejvíce zatížené jádro při GPU PhysX mělo menší zátěž, než nejméně zatížené jádro při CPU PhysX. Takže ty "přestěhované" procesy by nemohly takovýmto způsobem zatížit procesor (1 jádro na 15% a je z toho 3 jádra na 20%?).
A ten případ s tím FluidMarkem může být přesně ten případ, kdy vývojář této aplikace nacpal všechny výpočty do jednoho vlákna (nebo je to jeden objekt).
A ten případ s tím FluidMarkem může být přesně ten případ, kdy vývojář této aplikace nacpal všechny výpočty do jednoho vlákna (nebo je to jeden objekt).
Naposledy upravil(a) Herkis dne stř 2. zář 2009, 21:46, celkem upraveno 1 x.
- bitskull
- Začátečník

Herkis: Myslim, ze se nVidia se SW implementaci PhysX opravdu moc nepiplala, at uz umi nebo neumi vyuzit vic jader, neni to proste v jejim zajmu. Vicejadrova aplikace muze byt napsana dobre nebo spatne stejne jako jednojadrova.
Core i5 3570 & CM Hyper 212+, MSI N750Ti-2GD5/OCV1, GEIL EVO 2x8GB 1600MHz, GIGABYTE GA-H77M-D3H, Enermax Liberty DXX 400W, Silverstone TJ08B - MicroATX, LED LG 22" - 1920x1080, W10
- Herkis
- Redaktor PCT

-
bitskull:
To s tebou souhlasím. Optimalizace PhysX na CPU rozhodně není pro výrobce GPU čipů priorita.
Nicméně nemyslím, že je to až taková tragedie. Pokud srovnám např. Batman-demo (PhysX, ale s vypnutou HW podporou) a Wolfenstein (Havok) - to jsou případy, co si docela dobře vybavuji (hrál jsem to v poslední době) a jsou to i hry vyvíjené v poslední době, tak Havok zde nemá šanci. Ano, je to pravděpodobně o různé implementaci "fyzikálních efektů", ano, je to také tím, že Wolfenstein je jen střílečka, ale např. ty mrtvoly, když tam padají k zemi, jsou jaksi více "panákovité".
To s tebou souhlasím. Optimalizace PhysX na CPU rozhodně není pro výrobce GPU čipů priorita.
Nicméně nemyslím, že je to až taková tragedie. Pokud srovnám např. Batman-demo (PhysX, ale s vypnutou HW podporou) a Wolfenstein (Havok) - to jsou případy, co si docela dobře vybavuji (hrál jsem to v poslední době) a jsou to i hry vyvíjené v poslední době, tak Havok zde nemá šanci. Ano, je to pravděpodobně o různé implementaci "fyzikálních efektů", ano, je to také tím, že Wolfenstein je jen střílečka, ale např. ty mrtvoly, když tam padají k zemi, jsou jaksi více "panákovité".
- no-X
- Středně pokročilý

Jednovláknovost nezávisle na sobě potvrdilo několik serverů/lidí různým měřením, to není nějaký můj osobní výmysl. Myslím, že pokud neprokážeš opak (což výsledek z tvého postu imho neprokazuje, nárůst na primárním jádře je 35%, na ostatních jen 15%), dá se to považovat za fakt.
Nárůst zátěže na ostatních jádrech může být také způsoben samotnou aplikací. Aktivace PhysX vede k výraznému nárůstu v počtu objektů, které musí CPU generovat (ať je již PhysX akcelerace softwarová nebo hardwarová). Pokud je hardwarová, musí se fyzikální data z grafické karty vrátit procesoru (resp. aplikaci), která na jejich základě vygeneruje objekty a ty opět předá grafické kartě, která provde rendering. Je klidně možné, že v tomhle procesu dokázala nVidia provést nějaké optimalizace a některé z dat nepředává zpět procesoru, který je pak nemusí zpracovávat. O téhle možnosti už se několikrát spekulovalo, ale zatím podložená není. Nicméně to může fungovat jako jedno z možných vysvětlení určitého rozdílu ve vytížení ostatních jader.
Nárůst zátěže na ostatních jádrech může být také způsoben samotnou aplikací. Aktivace PhysX vede k výraznému nárůstu v počtu objektů, které musí CPU generovat (ať je již PhysX akcelerace softwarová nebo hardwarová). Pokud je hardwarová, musí se fyzikální data z grafické karty vrátit procesoru (resp. aplikaci), která na jejich základě vygeneruje objekty a ty opět předá grafické kartě, která provde rendering. Je klidně možné, že v tomhle procesu dokázala nVidia provést nějaké optimalizace a některé z dat nepředává zpět procesoru, který je pak nemusí zpracovávat. O téhle možnosti už se několikrát spekulovalo, ale zatím podložená není. Nicméně to může fungovat jako jedno z možných vysvětlení určitého rozdílu ve vytížení ostatních jader.
Nejlepší moderátor ve výslužbě
- Krteq
- Středně pokročilý

-
Poté, co nVidia zakázala pomocí ovladačů kombinaci jiné grafické karty jako GPU + GeForce jako PPU, odstřihuje od PhysX i majitele karet Ageia.
Více na Geeks3D / X-bit Labs...I’ve just done some tests with PhysX FluidMark, a Radeon HD 4850 for graphics rendering and an Ageia PhysX card for PhysX acceleration. Here are the results (benchmark settings: fullscreen, 1280×1024, 60 seconds, no AA):
Radeon HD 4850 (Catalyst 9.10 beta) + PhysX in software mode: score = 627 points
Radeon HD 4850 (Catalyst 9.10 beta) + PhysX in hardware mode (runtimes 8.08.01 + Ageia PPU): score = 1176 points
Radeon HD 4850 (Catalyst 9.10 beta) + PhysX in hardware mode (runtimes 8.09.04 + Ageia PPU): score = 1175 points
Radeon HD 4850 (Catalyst 9.10 beta) + PhysX in software mode (runtimes 9.09.0814 + Ageia PPU): score = 630 points – I didn’t manage to enable hardware mode!
Radeon HD 4850 (Catalyst 9.10 beta) + PhysX in software mode (runtimes 9.09.14 + Ageia PPU): score = 634 points – I didn’t manage to enable hardware mode!
From this test, Ageia PhysX card is not supported anymore from 9.09.0814. PhysX runtimes 9.09.0814 are the same generation than ForceWare 186.xx…
Conclusion: seems all cards that can accelerate PhysX (GeForce and Ageia PPU) are disabled when a Radeon is present if you use latest NVIDIA drivers (ForceWare or PhysX).
- Mirek Koci
- Redaktor PCT

- Kontaktovat uživatele:
Tohle je jen logický krok (a je to dobře, Ageia akcelerátory jsou již dávno za zenitem a reakce je úměrná úloze kterou by měli a mají plnit. Stejně starý akcelerátor Ageia PhysX, dnes seženeš těžko), slovo odstřihuje bych od erudovaného člověka jako jsi ty nečekal. Tendenční slovíčka bych přenechal Stachovi .. 
Naposledy upravil(a) Mirek Koci dne stř 30. zář 2009, 01:37, celkem upraveno 1 x.
- Krteq
- Středně pokročilý

-
Tohle je čistě podraz na majitele karet jiných než GeForce, kteří si chtějí PhysX efekty ve hrách užít.
- Mirek Koci
- Redaktor PCT

- Kontaktovat uživatele:
Ale já se zde přeci Honzo nebavím o Radeonu .. nějak jsem si nevšiml , že by ovladač 9.09.0814 byl určen pro karty od AMD...ale asi se tedy pletu .. A ano radeon v kombinaci, to je to slovíčko ...
- Krteq
- Středně pokročilý

-
//Je to to samé jako odstřihnutí možnosti zapnout PhysX na GeForce kartě pokud je v systému detekováno ID karty ATi/AMD.
- Mirek Koci
- Redaktor PCT

- Kontaktovat uživatele:
V čem ?? Nic není zadarno, sám bys to měl vědět. Takový Batman Arkham Asylum je ódou na hratelnost , zábavu a PhysX. Kdo nezkusil neví ..Krteq píše: Tohle je čistě podraz na majitele karet jiných než GeForce, kteří si chtějí PhysX efekty ve hrách užít.
Výpočetně silnější Radeony nikdo nezpochybňuje ...
- Trek
- Začátečník

PhysX je urcite multithreadovej, protoze jsem videl nekde vysledek toho 6-ti jadra od Intelu a mel ve Vantagi skore pres 51000, coz je vic nez jakakoliv karta od Nvidie.
Naposledy upravil(a) Trek dne stř 30. zář 2009, 02:33, celkem upraveno 2 x.
- Krteq
- Středně pokročilý

-
Problém je právě v tom, že majitelé karet Radeon si díky zkripleným GeForce driverům PhysX efekty nemůžou zapnout i když mají v systému GeForce nebo Ageia kartu jako PPU. BTW. Batman: AA si při instalaci sám v silent módu instaluje právě i PhysX runtime novější verze jak 8.09.04., v tom podle mě tkví ta bouda na zákazníky.bandita píše:V čem ?? Nic není zadarno, sám bys to měl vědět. Takový Batman Arkham Asylum je ódou na hratelnost , zábavu a PhysX. Kdo nezkusil neví ...
//@bandita: Promaz, výhrady k mojí osobě řeš prosím přes SZ nebo přes adminy tohoto fóra, ne v tématu
- Trek
- Začátečník

PS:
Nicmene PhysX v Batmanovi je velevynikajici, fakt narez.
Naposledy upravil(a) Trek dne stř 30. zář 2009, 02:10, celkem upraveno 1 x.
- Bucho95
- Začátečník

Teda koukal jsem den potom co jsem dohrál Batmana na to physX video v článku na Pct a málem mi spadla čelist
, mirrors edge je oproti tomu k smíchu. Batman mi připadal jako pěkně atmosférická hra (všechny části se scarcrowem jsou naprosto famozní!!), ale po tom videu mi připadalo jako kdybych hrál okleštění demo - já jsem jinak se svojí HD2600Pro spokojený (
) , ale po tomhle jsem skutečně začal uvažovat o gtx260+ levnou physX kartu
- co je zvláštní - to video je v high nastavení v nativním rozlišení, já přitom hrál v nízkém rozlišení s mid/low efekty, přitom mi to z videa vůbec o tolik lepší jako nepřišlo, physx podopra naopak jo a hodně.
- co je zvláštní - to video je v high nastavení v nativním rozlišení, já přitom hrál v nízkém rozlišení s mid/low efekty, přitom mi to z videa vůbec o tolik lepší jako nepřišlo, physx podopra naopak jo a hodně.
- Trek
- Začátečník

No a Nvidia ma jeste 3D Vision, na plny detaily s PhysX a 3D Vision je to masakr. Vyrovna se to hernim zazitkem skoro Boulder Dashovi co jsem hraval na Atari 800.
PS:
Pred tim Scarecrow jak prochazis chodbou tak zacnou odpadavat ze zdi dlazdice a lizt brouci. Cumel jsem v uzasu. I samotnej Scarecrow je narez neskutecnej.
PS:
Pred tim Scarecrow jak prochazis chodbou tak zacnou odpadavat ze zdi dlazdice a lizt brouci. Cumel jsem v uzasu. I samotnej Scarecrow je narez neskutecnej.