Výběr NAS storage pro pracovní skupinu

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Aigor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Výběr NAS storage pro pracovní skupinu

Příspěvek od Aigor »

Ahoj, vybírám NAS box do menší firmy, intenzivně na tom budou pracovat 3-4 lidé, nejdůležitější je rychlost čtení/zápisu na Gb síti. Další fíčurky jako downloader, Web server atd. jsou vítané.

Zatím mám vybráno Synology DS209+II

Jako alternativu mi ještě doporučili QNAP TS-219P

Absolutní cenový strop je 10tis. Co vybrat :?:

//edit Wilik - presun z vyberu desek
Zdeny
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Výběr NAS storage pro pracovní skupinu

Příspěvek od Zdeny »

Hoj, a musí to být box? Já bych raději postavil PC - file server. Univerzální, lépe konfigurovatelné,..... A za ty prachy se to taky dá postavit.

BTW: Obávám se, že jsi se moc netrefil s topicem :-D Zde se řeší základní desky....
CPU: Intel Core 2 Quad 9550s 2.8 GHz@3.65 (430x8.5, 1.224 Vcore, burn 55°C), MB: Asus Maximus II Formula, Case Thermaltake Armor LCS (chlazení vodou), RAM: 2 GB Kingston 1200MHz 5-5-5-15 2T 2.25V(KHX9600D2K2/2GN), VGA: Asus nVidia GTX 260 OC Edition, Sound: Asus Xonar DX, Fortron Epsilon700w, 2xRaptor 74GB RAID0 System, WD 250GB Data, WD750GB Storage. Scynthe Kama meter.
Weslo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Weslo »

také si myslím že samostatný pc bude o hodně lepší volba.
AMD Ryzen 7 8700F 4100Mhz| XPG Levante X 240 | ASUS TUF GAMING B650M |64GB Corsair DDR5 5000Mhz | Gigabyte Radeon RX7600 16GB OC | 2x Samsung 980PRO 512GB + 2x2TB WDC WD20EZFX | Lian-Li O11 Dynamic Mini | Corsair SF-450 | 32" Dell S3222DGM | Synology DS223j + 2x6TB WD Red RAID1
Aigor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aigor »

Ehm, moderátorům jsem poslal prosbu o přesun - sry za překlep.

Myšlenku na samostatný PC jsem opustil z několika důvodů
- nedostatečné znalosti Linuxu
- požadavek na ticho, malou velikost a minimální spotřebu
- málo času

Co jsem hledal i v ITX segmentu, na spotřebu do 30W bych se těžko dostával a zabralo by mě to celé spousty času, který nemám.

Ten box je pro známého do firmy, proto volím rychlé a hotové řešení. Fce Synology jsem si prostudoval na netu a nenapadá mě nic, co by tam mohlo chybět. Snad jen vypínání zařízení přes script.
Weslo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Weslo »

hm no já mám Little Falls 2 + Freenas.Spotřebu to má malou a možnosti velké.A stojí to pár korun.Znalosti linuxu nepotřebuješ.a rychlost je celkem ucházející - rozhodně si myslím že bude lepší než u normálního NASu
AMD Ryzen 7 8700F 4100Mhz| XPG Levante X 240 | ASUS TUF GAMING B650M |64GB Corsair DDR5 5000Mhz | Gigabyte Radeon RX7600 16GB OC | 2x Samsung 980PRO 512GB + 2x2TB WDC WD20EZFX | Lian-Li O11 Dynamic Mini | Corsair SF-450 | 32" Dell S3222DGM | Synology DS223j + 2x6TB WD Red RAID1
Aigor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aigor »

Weslo píše:hm no já mám Little Falls 2 + Freenas.Spotřebu to má malou a možnosti velké.A stojí to pár korun.Znalosti linuxu nepotřebuješ.a rychlost je celkem ucházející - rozhodně si myslím že bude lepší než u normálního NASu
Nemáš nějaké čísla? Spotřeba idle/run a hlavně přenos přes Sambu na Win?
Jinak FreeNAS jsem kdysi už měl v prackách, ale moc mě neuchvátil. Dnešní možnosti NAS krabiček jsou o notný kus dál, nejen v BFU ovládání.
Weslo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Weslo »

nemám zatím Gbit switch a spotřeba Little falls 2 na netu dohledatelná ...... takže nemůžu pomoct.Jinak co jsem koukal na alza na ty NASy tak toho uměly o dost míň než freenas -ale zase tam asi nepíšou všechno.
Aigor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aigor »

Weslo píše:nemám zatím Gbit switch a spotřeba Little falls 2 na netu dohledatelná ...... takže nemůžu pomoct.Jinak co jsem koukal na alza na ty NASy tak toho uměly o dost míň než freenas -ale zase tam asi nepíšou všechno.
Zkus si projít on-line demo administraci na http://www.synology.com/enu/products/demo/index.php

U FreeNAS je asi hlavní problém, že BFU to nezvládne nastavit-administrovat. Jinak mi tam chyběla podpora IP kamer, nebo stahování z rapidu, nemluvě o možnostech plánovaného zapínání/vypínání apod. Dost věcí se tam dá určitě "dodělat" díky otevřenému systému, ale to je přesně ta cesta které se chci vyhnout. Nemluvě o velikosti a spotřebě takové krabice.
Weslo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Weslo »

IP kamery tam určitě nejsou ale rapid určitě jde.Plánované zapínání/vypínání tam myslím je ale nevím to jistě něco takového u NASU naprosto nepožaduju.V každém případě dej vědět jak to dopadlo ...

Jinak Freenas mi právě příjde děsně user friendly.
Aigor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aigor »

Weslo píše:Jinak Freenas mi právě příjde děsně user friendly.
To mě taky, ale zkus tam posadit svou babičku 8-) mj. bude i jazykovej problém...

Krom toho u FreeNAS bych se bál toho, že v případě problému si s tím neporadím. Nemluvě o potřebě namontovat nějakou funkčnost a minimální podpoře u nás málo rozšířeného BSD unixu.
Ondrej1
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Ondrej1 »

Mohu dát velice dobré reference na předchůdce toho QNAPu (209 Pro II) a vzhledem k tomu, jak poctivě to je udělané hardwarově i softwarově, tak bych se nástupce rozhodně nebál.

Pokud to nemá být studijní projekt, který se zadá studentovi se spustou času, tak bych o bastlení vlastního fileserveru vůbec neuvažoval, ten čas se v ostrém prostředí dneska nikdy nezaplatí.
Aigor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aigor »

Ondrej1 píše:Pokud to nemá být studijní projekt, ...tak bych o bastlení vlastního fileserveru vůbec neuvažoval, ten čas se v ostrém prostředí dneska nikdy nezaplatí.
Přesně to si myslím taky, "výhodou" je i částečná omezenost funkcí. Pokud to něco neumí, nikdo mě nebude pořád volat abych jim to tam doprogramoval a odladil.

(Na druhou stranu začínám silně uvažovat, že bych mohl malý NAS zkusit složit tchánovi do prodejny. Po víkendu nad ceníky s kalkulačkou mě mile překvapilo, že komplet mini-ITX na dvoujádrovém Atomu se dá pořídit za cca 3k. Moc by mě zajímalo jaká tam bude datová propustnost přes Sambu)
Ondrej1 píše:Mohu dát velice dobré reference na předchůdce toho QNAPu (209 Pro II)
Mohl bych mít několik konkrétního otázek?
1. je možné používat NAS tím způsobem, že bude osazen trvale jeden disk a čas od času tam vložím druhý a nechám je sesynchronizovat?
2. umí tyhle krabičky používat dva disky odděleně, tj. bez RAIDu? Při spojení JBOD se domnívám, že lineárně mapuje prostor přes oba disky a pokud jeden z nich zkolabuje, nevím zda zbývající bude normálně čitelný (samozřejmě jen se svou částí dat). IMHO tohle NAS boxy neumí..
3. umí QNAP spouštět třeba PHP script automaticky v daném intervalu/čase?
Weslo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Weslo »

Aigor píše:Moc by mě zajímalo jaká tam bude datová propustnost přes Sambu)
U mé konfigurace je to při klasickým 100Mbitu nic moc.tj asi tak 6-7MB/s
Pro srovnání pře NFS je to přes 10MB/s
Aigor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aigor »

Weslo píše:U mé konfigurace je to při klasickým 100Mbitu nic moc.tj asi tak 6-7MB/s
Pro srovnání pře NFS je to přes 10MB/s
Tak to je dost mizerný :? Jasně že o něco by se to zvedlo použitím Gbitu a Intel síťovky s nastavením vyšší MTU, ale pochybuju, že se s CIFS dostanu přes 30MB/s :(
Weslo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Weslo »

no tak zase asi není problém použít nějáký lepší protokol že.
Aigor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aigor »

Weslo píše:no tak zase asi není problém použít nějáký lepší protokol že.
S Windows sdílením se zase tak moc vybírat nedá :wink:
NEONET
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od NEONET »

ja na 100Mbit siti se sambou na serveru nemam problem kopirovat data 10+MB/s
MB: Gigabyte P35-DS3R *|*CPU: Intel C2D E6850 @ 3.6Ghz *|*RAM: 4GB @ 800Mhz CL4 *|*GPU:Radeon HD3850@730/2048MHz *|* Windows 8 x64
Ondrej1
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Ondrej1 »

Aigor píše: Mohl bych mít několik konkrétního otázek?
1. je možné používat NAS tím způsobem, že bude osazen trvale jeden disk a čas od času tam vložím druhý a nechám je sesynchronizovat?
2. umí tyhle krabičky používat dva disky odděleně, tj. bez RAIDu? Při spojení JBOD se domnívám, že lineárně mapuje prostor přes oba disky a pokud jeden z nich zkolabuje, nevím zda zbývající bude normálně čitelný (samozřejmě jen se svou částí dat). IMHO tohle NAS boxy neumí..
3. umí QNAP spouštět třeba PHP script automaticky v daném intervalu/čase?
Podívám se zítra v práci, jen tak z hlavy
1. Běžně to dělám s externím diskem přes USB, jestli to půjde udělat i s interním si nejsem jistý
2. Myslím, že přímo out-of-box to nejde
3. Běží to na víceméně plnocenném linuxu, takže by měl jít víceméně cokoli, jak dobrá je pro to podpora v GUI zjistím.
LiveBomb
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LiveBomb »

Aigor píše:
Weslo píše:no tak zase asi není problém použít nějáký lepší protokol že.
S Windows sdílením se zase tak moc vybírat nedá :wink:
Můžeš použít třeba FTP a ve windows to proste nahodit jako sitovej disk :-)
Urcite je to spolehlivejsi nez to polofunkcni proklikavatko "Mista v siti" :-)
PC - CPU: Intel Core i5-4670K MB: MSI Z87-G45 Gaming RAM: Kingston KVR1333D3N9K2/8G GPU: Asus Radeon HD7970 3 GB HDD: Kingston SVP100/96GR, Samsung SpinPoint F3 HD502HJ, Western-Digital WD20EARS PSU: Corsair HX750 Chladiče: AC Freezer 13 Pro, 2x AC F9 PWM, 2x AC F12, AC F12 Pro PWM DVD-RW: Samusng SH-S223C Case: Thermaltake Armor VA8003BWS Monitor: LG IPS236V Keyb: Logitech Wave Keyboard Myš: Logitech MX610 Left-Hand OS: Microsoft Windows 7 Professional x86-64 Notebook - Lenovo ThinkPad E530
Weslo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Weslo »

existují i NFS klienti od MS :)
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“