Zatím mám vybráno Synology DS209+II
Jako alternativu mi ještě doporučili QNAP TS-219P
Absolutní cenový strop je 10tis. Co vybrat
//edit Wilik - presun z vyberu desek
Moderátor: Don

Nemáš nějaké čísla? Spotřeba idle/run a hlavně přenos přes Sambu na Win?Weslo píše:hm no já mám Little Falls 2 + Freenas.Spotřebu to má malou a možnosti velké.A stojí to pár korun.Znalosti linuxu nepotřebuješ.a rychlost je celkem ucházející - rozhodně si myslím že bude lepší než u normálního NASu

Zkus si projít on-line demo administraci na http://www.synology.com/enu/products/demo/index.phpWeslo píše:nemám zatím Gbit switch a spotřeba Little falls 2 na netu dohledatelná ...... takže nemůžu pomoct.Jinak co jsem koukal na alza na ty NASy tak toho uměly o dost míň než freenas -ale zase tam asi nepíšou všechno.

To mě taky, ale zkus tam posadit svou babičkuWeslo píše:Jinak Freenas mi právě příjde děsně user friendly.

Přesně to si myslím taky, "výhodou" je i částečná omezenost funkcí. Pokud to něco neumí, nikdo mě nebude pořád volat abych jim to tam doprogramoval a odladil.Ondrej1 píše:Pokud to nemá být studijní projekt, ...tak bych o bastlení vlastního fileserveru vůbec neuvažoval, ten čas se v ostrém prostředí dneska nikdy nezaplatí.
Mohl bych mít několik konkrétního otázek?Ondrej1 píše:Mohu dát velice dobré reference na předchůdce toho QNAPu (209 Pro II)

U mé konfigurace je to při klasickým 100Mbitu nic moc.tj asi tak 6-7MB/sAigor píše:Moc by mě zajímalo jaká tam bude datová propustnost přes Sambu)

Tak to je dost mizernýWeslo píše:U mé konfigurace je to při klasickým 100Mbitu nic moc.tj asi tak 6-7MB/s
Pro srovnání pře NFS je to přes 10MB/s

S Windows sdílením se zase tak moc vybírat nedáWeslo píše:no tak zase asi není problém použít nějáký lepší protokol že.

Podívám se zítra v práci, jen tak z hlavyAigor píše: Mohl bych mít několik konkrétního otázek?
1. je možné používat NAS tím způsobem, že bude osazen trvale jeden disk a čas od času tam vložím druhý a nechám je sesynchronizovat?
2. umí tyhle krabičky používat dva disky odděleně, tj. bez RAIDu? Při spojení JBOD se domnívám, že lineárně mapuje prostor přes oba disky a pokud jeden z nich zkolabuje, nevím zda zbývající bude normálně čitelný (samozřejmě jen se svou částí dat). IMHO tohle NAS boxy neumí..
3. umí QNAP spouštět třeba PHP script automaticky v daném intervalu/čase?

Můžeš použít třeba FTP a ve windows to proste nahodit jako sitovej diskAigor píše:S Windows sdílením se zase tak moc vybírat nedáWeslo píše:no tak zase asi není problém použít nějáký lepší protokol že.