HDD běží neustále v PIO módu a odmítá změnu

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
lukasfait
Začátečník
Začátečník

HDD běží neustále v PIO módu a odmítá změnu

Příspěvek od lukasfait »

Zdravím a prosím o radu.

Vím, že o PIO módu je tady spousta příspěvků ale i přesto že jsem, přísahám, nejdřív zkusil hledat, tak nikdo neměl stejný problém.

Takže jde o to, že dnes během dne se HDD sám přehodil na PIO mód a to pravděpodobně v době mezi 10 a 15 hodinou, kdy na něm nikdo nebyl :!: . Problém s PIO módem už jsem jednou řešil a pomohlo mi právě toto fórum - odebral jsem primární IDE řadič, restart a vše bylo v pohodě. Jenže teď se nic nemění a PIO mód trvá. V biosu mám samozřejmě nastaveno u DMA, Auto (nebo něco podobného) a ve správci zařízení u řadičů režim "DMA je-li k dispozici". Ale v aktuálním režimu přenosu stále PIO. Podle okazu tady na fóru jsem, ještě zkusil odebrat všechny 3 radiče (primární, sekundární a nakonec i ten mateřský ale nic nepomohlo). Zkusil jsem i přes msconfig zakázat autospouštění všech položek ale taky nic. Obnovení systému taky prd. Divné je, teda alespoň mě, že zatímco PC v normálním režimu téměř nefunguje a v režimu nouze se s ním jakž takž dá pracovat, tak v režimu nouze s prací v síti, který používám v době psaní tohoto příspěvku se ve správci zařízení ukazuje u HDD aktuální režim UltraDMA 5 a u DVD-RW UltraDMA 2 :!: :!: :!: :!:

Jo a ještě něco: V normálním nebo nouzovém režimu se u sekundárního řadiče sice taky zobrazí jako aktuální režim, režim PIO ale navíc v řádce nad tím je nastavený jako výchozí taky režim PIO, narozdíl od primáru kde je HDD a tam je nastaveno "UltraDMA je-li k dispozici"...

Takže napadá někoho něco?? Mám se obávat vadné MB??

Díky moc za všechny rady a tipy.

P.S.: Sestava je v podpisu

Dík.
CPU: Intel Core i5-6500 Skylake @ 3,2 GHz, MB: MSI Z170A Gaming PRO Carbon, s1151, VGA: MSI GTX 970 Gaming 4G (4GB GDDR5), RAM: HyperX Fury DDR4, 16GB @ 2400 MHz,M2: Samsung 970 EVO NVMe M.2 - 250GB, SSD: Crucial M4 (128 GB), HDD: WD Black - 500GB, PSU: Enermax PRO82+ 525W, CASE: Phanteks Eclipse P400s, MOUSE:SteelSeries Rival 300, MOUSEPAD:Asus Cerberus MousePad
LiveBomb
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: HDD běží neustále v PIO módu a odmítá změnu

Příspěvek od LiveBomb »

Zkusil bych naistalovat nove ovladace chipsetu, restartovat.
Odebrat veskere diskove jednotky, radice .... restart. Poku nic, tak odpojit ten disk ktery to dela.
Vymazat opet radice, restartovat, vypnout. Znova zapojit disk.
PC - CPU: Intel Core i5-4670K MB: MSI Z87-G45 Gaming RAM: Kingston KVR1333D3N9K2/8G GPU: Asus Radeon HD7970 3 GB HDD: Kingston SVP100/96GR, Samsung SpinPoint F3 HD502HJ, Western-Digital WD20EARS PSU: Corsair HX750 Chladiče: AC Freezer 13 Pro, 2x AC F9 PWM, 2x AC F12, AC F12 Pro PWM DVD-RW: Samusng SH-S223C Case: Thermaltake Armor VA8003BWS Monitor: LG IPS236V Keyb: Logitech Wave Keyboard Myš: Logitech MX610 Left-Hand OS: Microsoft Windows 7 Professional x86-64 Notebook - Lenovo ThinkPad E530
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

vyměnil bych datový kabel k disku, a je taky možný že ten disk umírá
ignorelist: kremrole a dezoláti
lukasfait
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od lukasfait »

Díky za odpovědi. Bohužel nic nepomáhá :cry: :cry: :cry: :cry:

Nainstaloval jsem nejnovějši ovladač čipsetu -> restart = PIO.
Znova jsem odebral všechny 3 řadiče + nově i samotnou diskovou jednotku -> restart = PIO
Vypnul jsem PC, HDD jsem propojil kabelem od DVD-RW a vypalovačku jsem nechal odpojenou. Výsledek? PIO. Zkusil jsem nainstalovat SpeedFan, kvůli SMART detekci HDD ale po instalaci se objeví, že v aplikaci došlo k chybě a je potřeba... bla, bla, bla. V Everestu který také kontroluje SMART jsou všechny hodnoty bez chyb nebo normální... Tak už fakt nevím. Napadlo mě ještě zkusil utilitku přímo od výrobce čipsetu viz článek na CD-R.cz případně návod přímo od Mrkvosoftu s úpravou registrů a jestli ani to nepomůže, tak vyhrabu starej hdd, narychlo na něj nainstaluju XP a uvidím jestli to bude diskem nebo deskou... A jestli diskem, tak Seagate mi už nesmí do baráku... Divné ale je, že v režimu nouze s prací v síti je vše normální a ve správci vesele svítí UltraDMA5. Kdyby někdo ještě na něco přišel, tak budu rád.

Díky moc.
CPU: Intel Core i5-6500 Skylake @ 3,2 GHz, MB: MSI Z170A Gaming PRO Carbon, s1151, VGA: MSI GTX 970 Gaming 4G (4GB GDDR5), RAM: HyperX Fury DDR4, 16GB @ 2400 MHz,M2: Samsung 970 EVO NVMe M.2 - 250GB, SSD: Crucial M4 (128 GB), HDD: WD Black - 500GB, PSU: Enermax PRO82+ 525W, CASE: Phanteks Eclipse P400s, MOUSE:SteelSeries Rival 300, MOUSEPAD:Asus Cerberus MousePad
lukasfait
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od lukasfait »

Tak problém je zdá se vyřešen.

Nakonec jsem podle článku viz: http://www.cdr.cz/a/14509/1 nainstaloval speciální IDE driver přímo pro VIA chipset, který sice přidal další ikonku do system tray :angry2: ale zdá se, že UDMA5 je opět funkční. Ještě to bude chtít testnout ale po dlouhé době jsem PC nastartoval do normálního režimu včetně všech položek po spuštění za méně než půl hodiny :lol: V PIO režimu se mi jen firewall spouštěl asi 5 minut :shock:

Ale vzhledem k tomu, že IDE driver nahradil původní radiče ve správci zařízení, nemám teď žádnou jinou možnost, kromě subjektivního pocitu z rychlosti, jak si ověřit, že UDMA je opět v provozu. Tak by mě zajímalo, jestli někdo znáte nějakej soft, kterej režim přenosu zobrazuje. Dík.
OndraSter
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndraSter »

jakýkoliv měření rychlosti disku - s PIO se s athlonem 2000+ nedostaneš nad cca 3 - 5MB/s, s UDMA klidně přes stovku. :wink:
PC: i5-2500k 4.5GHz/24GB RAM/GTX560 Ti 1GB/>5TB - W7 Prof x64; Microsoft SideWinder X3 notebook: HP 6715b (4GB RAM) - W7 Prof x64;
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32

Nahraďte Arduino výkonnější variantou!
Vývojová prostředí a nástroje | Webové prohlížeče | Seznam freehostingů
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“