dvd-/+r a multisession, TAO...

Vše o CD-R/RW, DVD±R/RW, Blu-ray, HD DVD, ZIP, FDD a dalších.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
slipknotman
Začátečník
Začátečník

dvd-/+r a multisession, TAO...

Příspěvek od slipknotman »

Měl bych otázku ohledně výše zmíněných nosičích. A sice, na SW si studuji různé články a dostal jsem se k jednomu velice zajímavému článku ohledně různých způsobů zápisu:
http://www.svethardware.cz/art_doc-81F0 ... 16223.html
Konkrétně bych měl otázku ke způsobům jako MultiSession a TAO. Tento druh zápisů se vyznačuje tím, že na disk vypálený tímto způsobem můžu později připisovat další data, popř. je dokonce i přepisovat. Pokud se nemýlím, tak je tato vymoženost zpřístupněna jed u CD/DVD-/+RW. Nebo se snad pletu a i u "-/+R" nosičů můžu později data připisovat? Jak to je? Tento článek mi v tom udělal celkem zmatek. :)
Máte zájem o seriózní test vašeho IQ?
http://cz.iq-test.eu/#562085i
Jindy
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: dvd-/+r a multisession, TAO...

Příspěvek od Jindy »

Nevim co to čteš za články (ten konkrétní jsem zběžně projel - zbytečně odborné pro tvoje dotazy, nedivim se, že v tom máš guláš), ale já vim jedno - připisovat můžeš na všechna média označená +. Přepisovat a připisovat data můžeš na médiích s označením +RW. Na mínus pokud vím nejde připisovat, ale na -RW samozřejmě přepisovat lze. Kupuj radši + média. Pak jsou tu ještě DVD RAM média, kde lze pokud vím mazat i jednotlivé soubory. Pokud chceš totiž přepsat něco na RW médiu, musíš ho nejdřív celé smazat. DVD RAM se chová podobně jako harddisk a jsou i oboustranná, ale jsou pomalá a drahá.

Je v tom trochu bordel, + a - jsou v podstatě dva formáty. Já používám radši plus kvůli tomu připisování, ale něco jsem o tom kdysi četl a mínus snad má také nějakou specialitu, nebo možná ne, to už nevim.

Ale základ samozřejmě je, že R znamená recordable, tedy jen pro nahrávání, a RW znamená rewritable, tedy přepisovatelné, to je úplně jasné.

Pro lepší kvalitu zápisu bych moc nedoporučoval neustále na DVD něco připisovat přes multisession a nechávat to otevřené. Radši si tam vypálit najednou +- 4,5 GB. Ale já to na jednom takhle dělám už rok a funguje, a to je to double layer, tedy dvouvrstvé s kapacitou 8,5 GB.
slipknotman
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od slipknotman »

Díky. Jen bych ti chtěl říct že "zbytečně odborné" pro mě v oblasti IT není nic... :wink: Dále bych se chtěl zeptat ještě na jednu banalitu, proč na média píší výrobci 4,7;8,7....GB. Když na něj mohu v praxi zapsat pouze 4,5;8,5 GB. Kdysi jsem četl že se jedná rozdíly mezi mezi číslicovou soustavou, ale přesně si to už nepamatuji. Jak to teda je?
Máte zájem o seriózní test vašeho IQ?
http://cz.iq-test.eu/#562085i
Jindy
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jindy »

No, jak vidis, tak z toho clanku ses ani nedozvedel ty nejzakladnejsi podstatne veci. Je lepsi zacinat malou nasobilkou, nez kvantovou mechanikou, jestli mi rozumis. Ale proti gustu...

S tou cislicovou soustavou na DVD uz si to nepamatuju, cetl jsem na tohle tema neco u harddisku, ze to vychazi z minulosti. Tak bud ti na to odpovi nekdo jiny, nebo si to nekde najdi. Ta minulost je obecne celkem zajimava, ale dneska se uz resej kapacity v radu TB a nejakych par mega je kazdemu ukradene.
LiveBomb
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LiveBomb »

1 GB podle vyrobcku = 1000^3 bytu (1000000000 bytu) --> 4,7 GB
1 GB podle software = 1024^3 bytu (1073741824 bytu) --> 4,38 GB
PC - CPU: Intel Core i5-4670K MB: MSI Z87-G45 Gaming RAM: Kingston KVR1333D3N9K2/8G GPU: Asus Radeon HD7970 3 GB HDD: Kingston SVP100/96GR, Samsung SpinPoint F3 HD502HJ, Western-Digital WD20EARS PSU: Corsair HX750 Chladiče: AC Freezer 13 Pro, 2x AC F9 PWM, 2x AC F12, AC F12 Pro PWM DVD-RW: Samusng SH-S223C Case: Thermaltake Armor VA8003BWS Monitor: LG IPS236V Keyb: Logitech Wave Keyboard Myš: Logitech MX610 Left-Hand OS: Microsoft Windows 7 Professional x86-64 Notebook - Lenovo ThinkPad E530
Odpovědět

Zpět na „Optická, výměnná a jiná zařízení“