Měl bych otázku ohledně výše zmíněných nosičích. A sice, na SW si studuji různé články a dostal jsem se k jednomu velice zajímavému článku ohledně různých způsobů zápisu: http://www.svethardware.cz/art_doc-81F0 ... 16223.html
Konkrétně bych měl otázku ke způsobům jako MultiSession a TAO. Tento druh zápisů se vyznačuje tím, že na disk vypálený tímto způsobem můžu později připisovat další data, popř. je dokonce i přepisovat. Pokud se nemýlím, tak je tato vymoženost zpřístupněna jed u CD/DVD-/+RW. Nebo se snad pletu a i u "-/+R" nosičů můžu později data připisovat? Jak to je? Tento článek mi v tom udělal celkem zmatek.
Nevim co to čteš za články (ten konkrétní jsem zběžně projel - zbytečně odborné pro tvoje dotazy, nedivim se, že v tom máš guláš), ale já vim jedno - připisovat můžeš na všechna média označená +. Přepisovat a připisovat data můžeš na médiích s označením +RW. Na mínus pokud vím nejde připisovat, ale na -RW samozřejmě přepisovat lze. Kupuj radši + média. Pak jsou tu ještě DVD RAM média, kde lze pokud vím mazat i jednotlivé soubory. Pokud chceš totiž přepsat něco na RW médiu, musíš ho nejdřív celé smazat. DVD RAM se chová podobně jako harddisk a jsou i oboustranná, ale jsou pomalá a drahá.
Je v tom trochu bordel, + a - jsou v podstatě dva formáty. Já používám radši plus kvůli tomu připisování, ale něco jsem o tom kdysi četl a mínus snad má také nějakou specialitu, nebo možná ne, to už nevim.
Ale základ samozřejmě je, že R znamená recordable, tedy jen pro nahrávání, a RW znamená rewritable, tedy přepisovatelné, to je úplně jasné.
Pro lepší kvalitu zápisu bych moc nedoporučoval neustále na DVD něco připisovat přes multisession a nechávat to otevřené. Radši si tam vypálit najednou +- 4,5 GB. Ale já to na jednom takhle dělám už rok a funguje, a to je to double layer, tedy dvouvrstvé s kapacitou 8,5 GB.
Díky. Jen bych ti chtěl říct že "zbytečně odborné" pro mě v oblasti IT není nic... Dále bych se chtěl zeptat ještě na jednu banalitu, proč na média píší výrobci 4,7;8,7....GB. Když na něj mohu v praxi zapsat pouze 4,5;8,5 GB. Kdysi jsem četl že se jedná rozdíly mezi mezi číslicovou soustavou, ale přesně si to už nepamatuji. Jak to teda je?
No, jak vidis, tak z toho clanku ses ani nedozvedel ty nejzakladnejsi podstatne veci. Je lepsi zacinat malou nasobilkou, nez kvantovou mechanikou, jestli mi rozumis. Ale proti gustu...
S tou cislicovou soustavou na DVD uz si to nepamatuju, cetl jsem na tohle tema neco u harddisku, ze to vychazi z minulosti. Tak bud ti na to odpovi nekdo jiny, nebo si to nekde najdi. Ta minulost je obecne celkem zajimava, ale dneska se uz resej kapacity v radu TB a nejakych par mega je kazdemu ukradene.