kam a jak zapojit ssd?
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- PetrB
- Začátečník

kam a jak zapojit ssd?
Zdravím,
rozhodl jsem se udělat si radost s 80GB Intel X-25M 34nm ovšem teď řeším kam to mám (až v pondělí přijde) zapojit tak, aby to všechno fungovalo jak má:)
Mám MSI P45 Platinum, čili ICH10R, do ní 4 disky v raid0, deska má ještě přídavný řadič Jmicron, do kterého mám píchnutou DVD, poněvadž v kombinaci s raidem to zlobilo.
Mám zapojit ssd normálně na jižní můstek? Budou pak fungovat všechny ty věci jako TRIM apod (systém bude Win7 x64)?
Zkoušel jsem to vykoumat sám, ale jsem z toho jelen:)
Díky za odpovědi
rozhodl jsem se udělat si radost s 80GB Intel X-25M 34nm ovšem teď řeším kam to mám (až v pondělí přijde) zapojit tak, aby to všechno fungovalo jak má:)
Mám MSI P45 Platinum, čili ICH10R, do ní 4 disky v raid0, deska má ještě přídavný řadič Jmicron, do kterého mám píchnutou DVD, poněvadž v kombinaci s raidem to zlobilo.
Mám zapojit ssd normálně na jižní můstek? Budou pak fungovat všechny ty věci jako TRIM apod (systém bude Win7 x64)?
Zkoušel jsem to vykoumat sám, ale jsem z toho jelen:)
Díky za odpovědi
- Lokomotiva
- Začátečník

Re: kam a jak zapojit ssd?
Já jsem udělala stejně špatnou zkušenost s tím, že SATA mechanice se moc nelíbí RAID driver.
Občas zmizela z Tento počítač, četla, ale nevypalovala apod.
Jenže SSD není mechanika.
Tak ho zkus na jižní můstek nonRAID připojit.
Občas zmizela z Tento počítač, četla, ale nevypalovala apod.
Jenže SSD není mechanika.
Tak ho zkus na jižní můstek nonRAID připojit.
- PetrB
- Začátečník

spíš bych to formuloval jako SATA mechanikám se nelíbí raid driver, měl jsem desku asus a samsung dvd a dělala přesně co říkáš, koupil jsem dvd asus a bylo to relativně v klidu. pak jsem ovšem vyměnil desku za msi a byl jsem tam kde předtím
naštěstí má ta msi ty dva porty navíc
- Mastodont
- Černá karta

-
ICH10R je bez problémů. AHCI/RAID režim + Intel Matrix Storage driver a vše funguje perfektně.
- zombux
- Odborník PCT

některé SATA mechaniky skutečně nechtějí korektně fungovat s řadičem v RAID modu (lámal jsem si hlavu proč serverová deska za mnoho tisíc má zrovna s tímhle problém). driverem to nebylo - z mechaniky nešlo ani bootovat. takže přepíchnout mechaniku na non-RAID port a mělo by to jet ok.
ignorelist: kremrole a dezoláti
- PetrB
- Začátečník

strávil jsem dneska dopoledne studováním intel fóra a zjistil následné: při zapojení ssd na jižní můstek v raid režimu trim fungovat nebude, neb se nepoužívají generické MS ovladače a ty intelácké to zatím neumí. snad by to měl v budoucnu podporovat nástupce Matrix Storage - Rapid Storage Technology. zatím je asi nejlepší napojit to na jižní můstek, počkat na nový ssd toolbox, který by měl vyjít do konce roku a občas disk projet optimizerem. až vyjdou nové ovladače, bude snad stačit aktualizovat a trim bude automatický
- zombux
- Odborník PCT

jo to dává smysl a je to vlastně logický. díky za postřeh, netrklo by mě to. ještě uvažuju takhle - SSD potřebuje pro základní funkci generický IDE driver, a optimální je AHCI driver, takže nejlepší je provozovat ho na řadiči v AHCI, mimo RAID - je to tak?
ignorelist: kremrole a dezoláti
- PetrB
- Začátečník

nejlepší je provozovat ssd na ahci a win7 s generickým ms driverem, který jediný trim umí
pro ssd zapojené v raidu trim asi hned tak fungovat nebude, jak jsem pochopil;
jinak je to asi jedno, v případě intelu se jak na ahci tak raid používá stejný iastor.sys
někdo na tom fóru dělal i testy ms driveru, aktuálního matrix driveru a zatím neoficiálního (i když whql podepsaného) rapid driveru (zatím trim neumí) a rozdíly byly minimální, i s rozdílnými konfiguracemi raid/single disky
pro ssd zapojené v raidu trim asi hned tak fungovat nebude, jak jsem pochopil;
jinak je to asi jedno, v případě intelu se jak na ahci tak raid používá stejný iastor.sys
někdo na tom fóru dělal i testy ms driveru, aktuálního matrix driveru a zatím neoficiálního (i když whql podepsaného) rapid driveru (zatím trim neumí) a rozdíly byly minimální, i s rozdílnými konfiguracemi raid/single disky
- TomasTT
- Nováček

-
Strávil jsem nad přesně stejným problémem dost večerů (a dnů) v posledních týdnech.
Mám pracovní stanici (HP Z600) s ICH10R s podporou pole (defaultní konfigurace od HP byla 2x 500GB nastripovaných do RAID0).
Koupil jsem 256GB SSD (Monster Photofast V3) a po instalaci v AHCI režimu (jinak to nešlo abych nepřišel o to HDD pole) jako singl disk byl výkon asi třetinový proti udávaným parametrům SSD. Používal jsem generické ovladače MS. Pak jsem zkusil Matrix Storage Manager a výkon se zlepšil ale ne tak, že bych byl spokojený. Poslední test byl s aktuálně vydanou revizí 1001 Rapid Storage Technology, kde jsem skončil na asi 230/110MBs, což je pořád hluboko pod tím, co naměřili jiní v testu.
Logicky mě napadlo zkusit i režim IDE v biosu, takže bez toho HDD pole. Výkon v zápisu se zlepšil ale čtení bylo horší. Tuším to šlo na asi 160/130MBs.
Další krok - instalace separátního řadiče. Bohužel jediný dostupný slušnější jsem sehnal Adaptec 2405, což je RAID řadič s pekelně pomalým natahováním kernelu při restartu. Ale budiž. Výkon s ním (nejnovější verze FW v řadiči i nejnovější Adaptec Storage Manager pochopitelně) šel na 230MB čtení a 115MB zápis. Ve všech případech mám index ve Windows 7 Ultimate 64bit jen 5.9, což odpovídá normálnímu velociraptoru.
Nevím už, co dál zkoušet. Je to pakárna všech pakáren protože musím instalovat čistě po formátu resp. po vytvoření RAID volumu v Adaptecu, jinak ho nevidí systém. A to samé při pokusech na intel řadiči. Ještě mě napadlo zkusit IDE reýim kde pro SSD nastavím "jiné zařízení" v biosu místo "disk" ale na takhle nastavený SSD mi neejde nainstalovat systém vůbc. Takže určitě má smysl zkusit ten RST manager, u mě se to projevilo i když celkově to jede hodně pod očekávání ale to je třeba tím diskem jako takovým nebo Windows v 64 bit verzi,m fakt nevím. Každopádně podpora TRIM v RAID bude těžko a Wiper na mé konfiguraci nechodil. Co s tím - nevím.
Mám pracovní stanici (HP Z600) s ICH10R s podporou pole (defaultní konfigurace od HP byla 2x 500GB nastripovaných do RAID0).
Koupil jsem 256GB SSD (Monster Photofast V3) a po instalaci v AHCI režimu (jinak to nešlo abych nepřišel o to HDD pole) jako singl disk byl výkon asi třetinový proti udávaným parametrům SSD. Používal jsem generické ovladače MS. Pak jsem zkusil Matrix Storage Manager a výkon se zlepšil ale ne tak, že bych byl spokojený. Poslední test byl s aktuálně vydanou revizí 1001 Rapid Storage Technology, kde jsem skončil na asi 230/110MBs, což je pořád hluboko pod tím, co naměřili jiní v testu.
Logicky mě napadlo zkusit i režim IDE v biosu, takže bez toho HDD pole. Výkon v zápisu se zlepšil ale čtení bylo horší. Tuším to šlo na asi 160/130MBs.
Další krok - instalace separátního řadiče. Bohužel jediný dostupný slušnější jsem sehnal Adaptec 2405, což je RAID řadič s pekelně pomalým natahováním kernelu při restartu. Ale budiž. Výkon s ním (nejnovější verze FW v řadiči i nejnovější Adaptec Storage Manager pochopitelně) šel na 230MB čtení a 115MB zápis. Ve všech případech mám index ve Windows 7 Ultimate 64bit jen 5.9, což odpovídá normálnímu velociraptoru.
Nevím už, co dál zkoušet. Je to pakárna všech pakáren protože musím instalovat čistě po formátu resp. po vytvoření RAID volumu v Adaptecu, jinak ho nevidí systém. A to samé při pokusech na intel řadiči. Ještě mě napadlo zkusit IDE reýim kde pro SSD nastavím "jiné zařízení" v biosu místo "disk" ale na takhle nastavený SSD mi neejde nainstalovat systém vůbc. Takže určitě má smysl zkusit ten RST manager, u mě se to projevilo i když celkově to jede hodně pod očekávání ale to je třeba tím diskem jako takovým nebo Windows v 64 bit verzi,m fakt nevím. Každopádně podpora TRIM v RAID bude těžko a Wiper na mé konfiguraci nechodil. Co s tím - nevím.
- TomasTT
- Nováček

-
K předchozímu příspěvku jen dodatek - nechal jsem nakonec běžet konfiguraci s SSD zapojeným jako single disk volume pod Adaptecem (volume vytvořený pomocí dos utility z CTRL+A) a následně naformátovaný (normálně) ve W7. Nejdříve jsem systém nainstaloval na normální disk, přidal všechny nové ovladače (na Intel řadič i na Adaptec) a pak připojil SSD jako druhý disk, vytvořil Adaptec volume, naformátoval po Windows a na ten oddíl pak normálně z CD nainstaloval čisté W7. Při pokusech s migrovanými W7 z jiného disku šel výkon dolů. Takto je výkon při sekvenčním čtení mám 230MB/s, čtení 160MB/s. To mi stačí..
Předpokládám že ještě dlouho nebude k dispozici žádná TRIM/WIPER utilita pro SSD řízeném RAID řadičem a tak zatím čas od času udělám konsolidaci, nějakou šikovnou utilitou (název jsem zapomněl ale kdyby byl zájem tak napíšu) přepíšu celý volný prostor FF a následně smáznu. Na asi 150GB aktuálně volného místa to trvá tak 10 minut.
Předpokládám že ještě dlouho nebude k dispozici žádná TRIM/WIPER utilita pro SSD řízeném RAID řadičem a tak zatím čas od času udělám konsolidaci, nějakou šikovnou utilitou (název jsem zapomněl ale kdyby byl zájem tak napíšu) přepíšu celý volný prostor FF a následně smáznu. Na asi 150GB aktuálně volného místa to trvá tak 10 minut.
- PetrB
- Začátečník

já to nakonec svůj intel x-25 g2 napojil normálně na ich10r v raid režimu a funguju bez problémů. jen jsem musel ssd napojit na port 4 (0,1,2,3 jsou raid), na portu 5 ho sice bios viděl, ovšem win7 nikoliv, neřku-li že by se na něj chtěly nainstalovat. nainstaloval jsem poslední RST ovladače a na výkon si stěžovat nemůžu, WEI 7,8
před vánoci vyšel SSD toolbox 1.2 takže se trim dá udělat bez problémů jednou týdně manuálně (resp naplánovaně)
před vánoci vyšel SSD toolbox 1.2 takže se trim dá udělat bez problémů jednou týdně manuálně (resp naplánovaně)