kam a jak zapojit ssd?

Vše kolem disků bez pohyblivých částí - SSD, flash, nand, atp.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
PetrB
Začátečník
Začátečník

kam a jak zapojit ssd?

Příspěvek od PetrB »

Zdravím,
rozhodl jsem se udělat si radost s 80GB Intel X-25M 34nm ovšem teď řeším kam to mám (až v pondělí přijde) zapojit tak, aby to všechno fungovalo jak má:)
Mám MSI P45 Platinum, čili ICH10R, do ní 4 disky v raid0, deska má ještě přídavný řadič Jmicron, do kterého mám píchnutou DVD, poněvadž v kombinaci s raidem to zlobilo.
Mám zapojit ssd normálně na jižní můstek? Budou pak fungovat všechny ty věci jako TRIM apod (systém bude Win7 x64)?
Zkoušel jsem to vykoumat sám, ale jsem z toho jelen:)
Díky za odpovědi
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Re: kam a jak zapojit ssd?

Příspěvek od Lokomotiva »

Já jsem udělala stejně špatnou zkušenost s tím, že SATA mechanice se moc nelíbí RAID driver.

Občas zmizela z Tento počítač, četla, ale nevypalovala apod.

Jenže SSD není mechanika.

Tak ho zkus na jižní můstek nonRAID připojit.
PetrB
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od PetrB »

spíš bych to formuloval jako SATA mechanikám se nelíbí raid driver, měl jsem desku asus a samsung dvd a dělala přesně co říkáš, koupil jsem dvd asus a bylo to relativně v klidu. pak jsem ovšem vyměnil desku za msi a byl jsem tam kde předtím :) naštěstí má ta msi ty dva porty navíc
Mastodont
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od Mastodont »

ICH10R je bez problémů. AHCI/RAID režim + Intel Matrix Storage driver a vše funguje perfektně.
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

některé SATA mechaniky skutečně nechtějí korektně fungovat s řadičem v RAID modu (lámal jsem si hlavu proč serverová deska za mnoho tisíc má zrovna s tímhle problém). driverem to nebylo - z mechaniky nešlo ani bootovat. takže přepíchnout mechaniku na non-RAID port a mělo by to jet ok.
Pfizer & Moderna inside
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)
PetrB
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od PetrB »

strávil jsem dneska dopoledne studováním intel fóra a zjistil následné: při zapojení ssd na jižní můstek v raid režimu trim fungovat nebude, neb se nepoužívají generické MS ovladače a ty intelácké to zatím neumí. snad by to měl v budoucnu podporovat nástupce Matrix Storage - Rapid Storage Technology. zatím je asi nejlepší napojit to na jižní můstek, počkat na nový ssd toolbox, který by měl vyjít do konce roku a občas disk projet optimizerem. až vyjdou nové ovladače, bude snad stačit aktualizovat a trim bude automatický
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

jo to dává smysl a je to vlastně logický. díky za postřeh, netrklo by mě to. ještě uvažuju takhle - SSD potřebuje pro základní funkci generický IDE driver, a optimální je AHCI driver, takže nejlepší je provozovat ho na řadiči v AHCI, mimo RAID - je to tak?
Pfizer & Moderna inside
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)
PetrB
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od PetrB »

nejlepší je provozovat ssd na ahci a win7 s generickým ms driverem, který jediný trim umí
pro ssd zapojené v raidu trim asi hned tak fungovat nebude, jak jsem pochopil;
jinak je to asi jedno, v případě intelu se jak na ahci tak raid používá stejný iastor.sys
někdo na tom fóru dělal i testy ms driveru, aktuálního matrix driveru a zatím neoficiálního (i když whql podepsaného) rapid driveru (zatím trim neumí) a rozdíly byly minimální, i s rozdílnými konfiguracemi raid/single disky
TomasTT
Nováček
Nováček

Příspěvek od TomasTT »

Strávil jsem nad přesně stejným problémem dost večerů (a dnů) v posledních týdnech.
Mám pracovní stanici (HP Z600) s ICH10R s podporou pole (defaultní konfigurace od HP byla 2x 500GB nastripovaných do RAID0).
Koupil jsem 256GB SSD (Monster Photofast V3) a po instalaci v AHCI režimu (jinak to nešlo abych nepřišel o to HDD pole) jako singl disk byl výkon asi třetinový proti udávaným parametrům SSD. Používal jsem generické ovladače MS. Pak jsem zkusil Matrix Storage Manager a výkon se zlepšil ale ne tak, že bych byl spokojený. Poslední test byl s aktuálně vydanou revizí 1001 Rapid Storage Technology, kde jsem skončil na asi 230/110MBs, což je pořád hluboko pod tím, co naměřili jiní v testu.
Logicky mě napadlo zkusit i režim IDE v biosu, takže bez toho HDD pole. Výkon v zápisu se zlepšil ale čtení bylo horší. Tuším to šlo na asi 160/130MBs.
Další krok - instalace separátního řadiče. Bohužel jediný dostupný slušnější jsem sehnal Adaptec 2405, což je RAID řadič s pekelně pomalým natahováním kernelu při restartu. Ale budiž. Výkon s ním (nejnovější verze FW v řadiči i nejnovější Adaptec Storage Manager pochopitelně) šel na 230MB čtení a 115MB zápis. Ve všech případech mám index ve Windows 7 Ultimate 64bit jen 5.9, což odpovídá normálnímu velociraptoru.

Nevím už, co dál zkoušet. Je to pakárna všech pakáren protože musím instalovat čistě po formátu resp. po vytvoření RAID volumu v Adaptecu, jinak ho nevidí systém. A to samé při pokusech na intel řadiči. Ještě mě napadlo zkusit IDE reýim kde pro SSD nastavím "jiné zařízení" v biosu místo "disk" ale na takhle nastavený SSD mi neejde nainstalovat systém vůbc. Takže určitě má smysl zkusit ten RST manager, u mě se to projevilo i když celkově to jede hodně pod očekávání ale to je třeba tím diskem jako takovým nebo Windows v 64 bit verzi,m fakt nevím. Každopádně podpora TRIM v RAID bude těžko a Wiper na mé konfiguraci nechodil. Co s tím - nevím.
TomasTT
Nováček
Nováček

Příspěvek od TomasTT »

K předchozímu příspěvku jen dodatek - nechal jsem nakonec běžet konfiguraci s SSD zapojeným jako single disk volume pod Adaptecem (volume vytvořený pomocí dos utility z CTRL+A) a následně naformátovaný (normálně) ve W7. Nejdříve jsem systém nainstaloval na normální disk, přidal všechny nové ovladače (na Intel řadič i na Adaptec) a pak připojil SSD jako druhý disk, vytvořil Adaptec volume, naformátoval po Windows a na ten oddíl pak normálně z CD nainstaloval čisté W7. Při pokusech s migrovanými W7 z jiného disku šel výkon dolů. Takto je výkon při sekvenčním čtení mám 230MB/s, čtení 160MB/s. To mi stačí..

Předpokládám že ještě dlouho nebude k dispozici žádná TRIM/WIPER utilita pro SSD řízeném RAID řadičem a tak zatím čas od času udělám konsolidaci, nějakou šikovnou utilitou (název jsem zapomněl ale kdyby byl zájem tak napíšu) přepíšu celý volný prostor FF a následně smáznu. Na asi 150GB aktuálně volného místa to trvá tak 10 minut.
PetrB
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od PetrB »

já to nakonec svůj intel x-25 g2 napojil normálně na ich10r v raid režimu a funguju bez problémů. jen jsem musel ssd napojit na port 4 (0,1,2,3 jsou raid), na portu 5 ho sice bios viděl, ovšem win7 nikoliv, neřku-li že by se na něj chtěly nainstalovat. nainstaloval jsem poslední RST ovladače a na výkon si stěžovat nemůžu, WEI 7,8 :)
před vánoci vyšel SSD toolbox 1.2 takže se trim dá udělat bez problémů jednou týdně manuálně (resp naplánovaně)
Odpovědět

Zpět na „SSD a flash disky“