Pasivní stereoskopická projekce (projektory, plátno, brýle)

Monitory CRT, LCD, plazmové, projektory a další, rady a zkušenosti s nimi.

Moderátor: maXXmilian

Koky
Redaktor PCT
Redaktor PCT
Kontaktovat uživatele:

Pasivní stereoskopická projekce (projektory, plátno, brýle)

Příspěvek od Koky »

Zdravím.
Doufám, že se zde najde někdo, kdo by pomohl. Možná Stratos(?).

Přemýšlel jsem do budoucna nad novým monitorem. Kvalitním Dell U2410. Ale postupem času přemýšlím, jestli nebude výhodnější projektor. Ale zase když jsem shlédl film AVATAR 3D, tak se mi už nechce zpět do 2D. Nejlepší by bylo, kdyby vyšlo oboje a taky jak draze vyjde tato možnost. Takže k věci.

Co jsem tak koukal tak by byla vhodná i Aktivní stereoskopie, ale zase se mi nechce dávat 2000 za jedny brýle. Takže budu potřebovat 2 stejné projektory, nejlépe DLP, protože LCD se na to prý nehodí, aby uměli zobrazit Full HD filmečky a měli kvalitní barvy. Cenu samozřejmě co nejnižší, zatím je to jenom informativní, zajímalo by mě, na kolik by to vyšlo.

Další na řadě by byly nejspíš polarizační filtry, pokud někdo o tomhle něco ví. S tím souvisí i brýle (kruhová polarizace? lineární polarizace?)

No a nakonec by to bylo nedepolarizační plátno. Vůbec nevím, kde se dá v ČR koupit, asi jenom v zahraničí. Doufám že postupem času nebudu sám, kdo uvažuje o domácím IMAXu, ale jako AVATAR mě opravdu dostal a filmy tohoto typu budou přibývat.

Tak, snad mi někdo poradí. Možná by se potom z toho dal udělat i článek :)
MB: Asus Strix X99 Gaming | CPU: Intel Xeon E5-1660 v3 QS @ 4 GHz | GPU: Gainward RTX 3060 Ti Ghost
RAM: Crucial Ballistix Sport LT 4× 8 GB DDR4 3200 MHz | SSD: Crucial M550, 128 GB | HDD1: WD Black, 500 GB | HDD2: WD Blue, 1 TB | HDD3: WD Red, 2 TB | HDD4: Toshiba X300, 5 TB
PSU: Tagan BZ 900 W | CASE: Corsair Obsidian 750D Airflow Edition | COOLING: NH D15
nevidany
Začátečník
Začátečník

Re: Pasivní stereoskopická projekce (projektory, plátno, brýle)

Příspěvek od nevidany »

Zdravím.
Jde o to zdali chceš dělat projekci pomocí anaglyfického skládání/pomocí polarizačních skel (IMAX).
Nebo pomocí shutter glasses (NV, cinestar).

Problémem je že na každou technologii potřebuješ jiné brýle.
Pokud se nepletu tak asi myslíš BR 3-D? Specifikace se mi nepovedlo dohledat- ovšem vypadá to, že je obraz kódován ve dvou streamech - tzn 1x 120HZ projektor + polarizační brýle + zdroj 3D signálu by měly stačit...

Možná tě jen příliš nechápu... nebo si to chceš zbastlit doma?
Koky
Redaktor PCT
Redaktor PCT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Koky »

Na anaglyfi právě že ne. Ale na pasivní stereoskopii, kterou používá IMAX. Tedy pomocí polarizace, stříbrného plátna a dvou projektorů. Teoreticky by to mělo i v budoucnu přehrávat právě 3-D formát, kdy jednoduše pošle jeden stream na jeden projektor a druhý na druhý. (samozřejmě budou potřeba patřičný software)
MB: Asus Strix X99 Gaming | CPU: Intel Xeon E5-1660 v3 QS @ 4 GHz | GPU: Gainward RTX 3060 Ti Ghost
RAM: Crucial Ballistix Sport LT 4× 8 GB DDR4 3200 MHz | SSD: Crucial M550, 128 GB | HDD1: WD Black, 500 GB | HDD2: WD Blue, 1 TB | HDD3: WD Red, 2 TB | HDD4: Toshiba X300, 5 TB
PSU: Tagan BZ 900 W | CASE: Corsair Obsidian 750D Airflow Edition | COOLING: NH D15
GulDucat
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od GulDucat »

Cele to stoji na tom specialnim platne, jeho cena nejspis mnohonasobne prevysi cenu projektoru, nebo i cenu noveho auta, v imaxu ostatne pristupu k platnu brani zabradli, prave proto ze by jeho poskozeni vyslo sakra draho, na domaci pouziti takove konstrukce nema normalni clovek penize, ani zdaleka.
Koky
Redaktor PCT
Redaktor PCT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Koky »

Odkud jsi ceny čerpal? já mám úplně jiné informace. Je to ale zahraniční obchod. Plátno o rozměrech 2m na výšku a 3,5m na šířku (nevím jestli je to přesně tak) a vycházelo na nějakých 30.000. Bylo to uděláno i s rámem.
GulDucat
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od GulDucat »

Bratr pracoval ve firme zabyvajici se prodejem a pronajmem profi ozvucovaci, osvetlovaci a projekcni techniky.
Jinak samozrejme nejde jen o 3D obraz, uz jsem koukal na 2D platno za 300 tisic, jde i o barevnou vernost, a jine parametry, je mozne ze se da sehnat levne platno pro 3D projekci, ale s nizsi kvalitou obrazu.
nevidany
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nevidany »

Stříbrné plátno se dá (za pár $) vytvořit třebas na stěně... stačí jen vhodná barva...
https://www.paintonscreen.com/cgi-bin/store/store.pl
Plátno se dá sehnat už od zhruba trojnásobku ceny barvy-
http://www.avsglos.co.uk/projector_screens.htm
Doporučuji spíše Spectral 240 3D.
Nechci tě Koky podceňovat, ale seřídit to tak aby to fungovalo a obraz se ti nerozdvojoval atp nebude zrovna sranda (u dvou DLP projektorů)...
Xpand brýle jsou sice dražší, ale instalace bude mnohonásobně snažší.
http://www.xpand3dtv.com/
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

Takze ja sem byl na filmu AVATAR v CINESTAR na ANDELU (VILAGE) a v IMAXU 3D na FLORE

Kdyz to srhnu
IMAX - polarizace (velke pohodlne bryle v hodne i pro lidi co maji dioptricke)
CINESTAR - Aktivni bryle (male tezke bryle ktere maji velmi male skla, kratke nozicky na usi. nevhodne pro ty co maji dioptricke bryle uz vlastni)

Po 3 hodinach ve VILAGE sem myslle ze se mi hlava rozkoci a oci me palily jak prase. kamos vedle me si musel bryle v pulce filmu na chvili sundat. 3D efekt je jenom ve svetlych scenach protoze bryle odebiraji zhruba 60% svetla (dle oficialnich specifikaci) a v tmavych scenach sou 3D efekty vypnuty aby covek vubec neco videl.
Tj aktivni bryle na 3D filmy vubec nedoporucuji

v IMAXU 3D
to bylo uplne jine kafe. Bryle mnohem vetsi (skla cca 2x vetsi a zaoblene coz u aktivnich neni mozne) minimalni ztmaveni obrazu a 3D efekty i v tmavych scenach. cca po pul hodine me mirne zacly bolet oci coz po dalsich 10-15 minutach zcela ustalo. Tj na oci je to mnohem setrnejsi technologie. 3D efekt mnohem lepsi i diky vetsimu platnu ktery mate v celem zrakovem poli (v Cinestar sem sedel v zadnich radach a platno je hrozne male tj 3D efekt je dost bidnej)

Co se tyce technologie pockam si na oficialni Standart BR-3D co vyjde tenhle rok, pak to budu resit, protoze i ceny pudou razantne dolu az to bude standart.
Koky
Redaktor PCT
Redaktor PCT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Koky »

Díky Stratosi že jsi sem napsal. Přesně stejné pocity mám i já. Tohle téma jsem založil právě kvůli nashromáždění informací, pokud by to už někdo měl. Realizovat to budu nejspíš až vyjde Avatar na Blu-Ray 3-D.
Stratos píše:Co se tyce technologie pockam si na oficialni Standart BR-3D co vyjde tenhle rok, pak to budu resit, protoze i ceny pudou razantne dolu az to bude standart.
Určitě taky počkám, ale chci o tom do budoucna něco vědět, tak snad ještě někdo poradí nebo postupem času (pokud tento topic nezmizí) vymyslíme nějaké řešení :)

Takže zatím díky za odpovědi.
nevidany
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nevidany »

Co se tyce technologie pockam si na oficialni Standart BR-3D
on už existuje....
Nicméně je udělaný pro shutter glasses.
Koky
Redaktor PCT
Redaktor PCT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Koky »

Náhodou jsem ted narazil na článek kde psali že už i YouTube podporuje 3D a ono vážně. Příkládám sem ještě ono video:

http://www.youtube.com/watch?hl=en-GB&v=0GcLW0g_c1s
nevidany
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nevidany »

jj... cyan/red anaglyf... vypadá to fakt pěkně... akorát se na to nedá dlouho dívat... lepší je zelená/fialová

Tohle by jsi rozběhal i na 60hz monitoru s brýlemi za 15kč
Koky
Redaktor PCT
Redaktor PCT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Koky »

To já vím, zas tak málo o tom nevím. Mě šlo právě o to mít to na plátně, veliký, kvalitní a hlavně ne s aktivními brýlemi
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

ono bacha hlava a oci bolej i z tech papirovejch a 3D efekt neni moc dobrej. Mam doma takhle par 1080p dokumentů a ani na 3 metrovy uhlropricce opravdu 3D efekt nic moc. Nejhorsi je ze po pul hodine sem to mel uz chut sundat ta bolest oci/hlavy uz dost rusi od pozitku z filmu, nehlede na totalni absenci barev ve filmu.

Pro me defakto zustava nadeje ze nekdo vymysli uplne novej standart nebo bude brzo cenove dostupne prejit na polarizacni bryle (cemuz moc neverim)
nevidany
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nevidany »

To já vím, zas tak málo o tom nevím. Mě šlo právě o to mít to na plátně, veliký, kvalitní a hlavně ne s aktivními brýlemi
Anaglyfy dělám a při použití zelené/fialové to je koukatelné a 3D efekt je velice dobře znatelný. U cyan/red je obstojné barevné podání ale zas z toho víc bolí hlava.

Imax mám odzkoušený stejně jako shutter glasses a pokud si člověk nesedne do poslední řady tak je to srovnatelné (a to včetně barevného podání). Stojí za to si uvědomit v jakém zorném úhlu vůbec člověk kouká, proto menší plocha shutter glasses zas až tolik nevadí.
Pocity nevolnosti jsem nepociťoval ani u jednoho (stejně jako moje přítelkyně které se dělá špatně při hraní jakékoliv FPS- z obrazu, ne obsahu)

Pokud by byl cenově srovnatelný imax se shutter glasses pak je lepší imax.
Lepší vjem je v Imaxu možná také způsoben větším rozlišením filmů pro Imax... ale pochybuji že takového rozlišení vůbec dosáhneš...

Zatím to vypadá, že doma můžeme očekávat tak akorát shutter glasses.
Koky
Redaktor PCT
Redaktor PCT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Koky »

Uvidíme, uvidíme :)
nevidany
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nevidany »

btw 3-D BR se dají koupit.
např.:
http://www.blu-ray.com/movies/My-Bloody ... -ray/4379/
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

nevyhoda u aktivnich bryly je jedna, skla nejsou moc velika a nejdou zaoblit. Me tyto bryle totalne nevyhovuji jako cloveku co ma uz svoje dioptricke a jeste stesti ze mam bez obrouckove jinak by to byl asi porod se s tim koukat na film. Nehlede na tu neprijemnu vlastnost ze bryle propusti jenom 60% svetla a 3D efekty v tmavych scenach nejsou aktivni. Polarizacni bryle sou lehci, skla mohou byt vetsi a zaoblena tj clovek vidi ve vetsim zornem uhlu a nevadej obroucky.

Ono kdyz si vemem ze aktivni technologie je dnes skoro 20 let stara nechapu co to vubec dneska dela na trhu to melo bejt davno vymeneno necim jinym. Kdyby se radsi vyrobci zamerily bud na polarizacni technologii v masivnejsim meritku tj klesly by ceny dost razantne dolů, nebo by mely vymyslet neco jineho, dyt uz leta se mluvi o 3D bez pouziti bryli a uz tu par firem prezentovalo funkcni Televize apod. Pripada mi ze vyvoj ustrnul na mrtvem bode a z nouze pouzivaj ten aktivni 20 let starej smejd, kterej tu uz davno nema co delat.
nevidany
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nevidany »

Tak to chápu s dioptrickými brýlemi se to opravdu nemusí "kamarádit" a o pohodlnosti pochybuji ikdyž jsem to neokusil.
Polarizační technologie také ztrácí jas...nicméně ne díky sklům ale díky plátnu...

Každopádně i tak shutter glasses jsou do počtu 4 lidí jednoznačně levnější.
Trek
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Trek »

Na fóru na mtbs3d.com se to určitě dočteš a lidi ti tam poraděj, protože to tam týpci maj.
Budeš moci použít iz3d driver, ale na toto nasazení si budeš muset zakoupit zřejmě placenou verzi.
Akorát seřídit ty projektory, to se asi pobavíš, no bude to pro tebe jako zábava, takže to dáš.

Já osobně si časem pořídím něco jako Acer H5360, poněvadž je to levný a 120Hz. To máš už luxus bez ghostingu a pohodová instalace. A hlavně já osobně preferuji pouze Nvidia 3D Vision (kvůli podpoře multi-gpu pro stereo).

Jediná nevýhoda u shutter glasses je, že je musíš dobíjet a chatrnost, ale vydržej hodně dlouho nabitý (hodně měsíců) když je používaš občas.
Co se týče ceny polarizovaných brýlí, tak jelikož jsme v ČR, tak dáš za ty polarizovaný minimálně tiskara počítám.

Každopádně dle mého laického názoru nejlepší, nejlevnější, nejsnazší a nejvíce cool je Nvidia 3D Vision s tím 720p 120Hz Acerem.
Odpovědět

Zpět na „Monitory, televizory a projektory“