Foťák na focení aktů

Foťáky, kamery, DVD a DivX přehrávače, TV karet, web kamery, satelity a dalších.

Moderátoři: CageJ, Dzin

Spo.On
Začátečník
Začátečník

Re: Foťák na focení aktů

Příspěvek od Spo.On »

tak to potom jo.. :-D
Accuphose
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Accuphose »

A takovej Saudek to dělá jakpak? :-P On to pak nějak dokonce dovybarvuje ne.....
Wuuduu
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Wuuduu »

on to hlavne VIE.
To cim foti a co s tym potom robi, je menej podstatne.
Lenovo ThinkPad EDGE E520, intel i3-2310M, 8GB RAM, intel HD graphics / Ati Radeon 6630M 1GB, HDD 500GB, Windows7 HP 64bit
intel pentiumMMX 200MHz, 64MB EDORAM, TsengLabs ET6000 2MB PCI, SoundBlaster AWE32 ASP 8MB ISA, HDD 4GB+850MB, DOS 6.22
ATARI 1024STFM, 1MB RAM, 3.5" FDD SingleSide, TOS
Apple iMac, i5 3,1GHz, 4GB RAM, Ati Radeon 6970M 1GB, 27" LED panel 2560x1440, Seagate 1TB HDD, Magic Mouse, Thunderbolt, audio-technica ATH-T44, Mac OSX 10.6.8
STEAM uubuuW ... EVE Online H00d

MACINTOSH – Most applications crash. If not, the operating system hangs.
Fifi
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Fifi »

Omg, kup si nějakou levnou EVFku a kašli na to. Babám se bude zdát, že jsi fotograf a ty budeš mít dobrý pocit. Za 10k toho moc nekoupíš a hlavně pokud nemáš skilly, tak Ti sebelepší foťák bude k ničemu.
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

To je omyl těch, kdo neměli v ruce nic, než horší EVF. (neříkám že ty...)
Jistě, dají se vyfotit naprosto srovnatelné snímky, ale když začne jít do tuhého, fotí se sport, v šeru, nebo jiné stížené situaci, zrcadlo jde dál o mnoho tříd.
s EVF je to jak s desaterem:
Nevyfotíš
Nezaostříš
Nestihneš
Neuděláš výřez
Neodšumíš :-)

Jiní můžou pokračovat.
Je to veliký skok několika tříd, a ta cena o pár tisícovek navíc je pro zrcadla hodně výhodná.
Tedy dokud tvůj repertoár nespočívá ve focení památek, Vánočního stromku na Staromáku, a kamarádů na letním zájezdu u pláže. Pak se o EVF dá uvažovat.
Kdyby na zrcadle opravdu nezáleželo, tak ho profíci pravděpodobně nepoužívají. Je pravdou, že skill fotografa zvedne úroveň většiny fotek tak, že z fotky nepoužitelné se stává fotka nádherná, kdežto fotoaparát umí z fotky horší udělat fotku lepší, to uznávám. Všichni ale vědí, že i tohle je velmi velký kvalitativní skok.
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

já bych hlavně řekl že to zásadní na portrétu a aktu není technika, ale pořádné světlo! takže bez alespoň provizorního ateliéru a kvalitního nasvícení můžeš mít techniku za statisíce a stejně si neškrtneš.
Pfizer & Moderna inside
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

crashPC píše:To je omyl těch, kdo neměli v ruce nic, než horší EVF. (neříkám že ty...)
Jistě, dají se vyfotit naprosto srovnatelné snímky, ale když začne jít do tuhého, fotí se sport, v šeru, nebo jiné stížené situaci, zrcadlo jde dál o mnoho tříd.
s EVF je to jak s desaterem:
Nevyfotíš
Nezaostříš
Nestihneš
Neuděláš výřez
Neodšumíš :-)
Ono to není zas až tak žhavý, nejlevnější zrcadlovky se oproti nejlepším EVF v šumu liší tak o 2 stupně. Na levný zrcadlovce je levnej zoom s mizernou světelností, takže už samotnej světelnější objektiv na EVF umožní používat o stupeň nižší ISO a stabilizace (která u nejlevnějších DSLR taktéž není standardem) posune EVF o další stupeň. Takže tam, kde s lacinou DSLR musíš použít ISO400/800 ti na EVF obvykle stačí ISO100/200 a celá výhoda nižšího šumu zrcadlovky je tatam.
Nejlepší moderátor ve výslužbě
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

crashPC píše:ale když začne jít do tuhého, fotí se sport, v šeru, nebo jiné stížené situaci, zrcadlo jde dál o mnoho tříd.
jenže pro tyhle situace je potřeba taky pořádný objektiv, který většinou převyšuje cenu DSLR (a to i několikanásobně).
no-X píše:a stabilizace (která u nejlevnějších DSLR taktéž není standardem)
a u některých ani nebude ... Canon a Nikon jdou cestou stabilizace objektivu.
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
Fox_25
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Fox_25 »

Neodvíjí se šum i od velikosti čipu? S EVF člověk prakticky ztratí všechny možnosti na vylepšení. A řekl bych že i mezi lowend DSLR a EVF bude rozdíl v šumu a kvalitě výstupu mnohem větší. Více méně souhlasím s crashPC protože to co píše je bohužel pravda. Prošli mi rukama Panasonic FZ4, FZ10, FZ20 a FZ50(poslední tři jsem měl půjčené cca 3 týdny), pak nějaký canon powershot SX a taky sony cybershot. Ani jeden z foťáků se nepřiblížil kvalitě výstupu K100D ani z poloviny. Nejvíc bylo viditelné horší podání barev, výrazné odšumování, atd. I když jsem foto z EVF zmenšil na úroveň K100D(6MPix) tak ani tohle moc nepomohlo. K tomu můžeme přičíst zpracování těla, špatný úchop(tímhle netrpí FZ50 to je kopie DSLR s malým čipem). Paradoxně nižší váha, čím těžší tím míň se mi "třepe" ruka a udržím delší čas, samozřejmě do určité hranice.
Jediný bod kde nesouhlasím je nevyfotíš. Vyfotíš, ale jak.
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Taktak, já vám říkám, že s canoňáckým seťákem s IS za 1500Kč v setu jste uplně vedle, a s jinejma značkama to bude nejinak. rozdíl bude 1/2 stopy, když dám dobrou vůli, tak celou, ale rozdíl šumu oproti EVF je mezi 2-4 stopami.
A ten detail na 20X zoomu z EVF, na ten si také nechte zajít chuť. Žádný už tam není :-)
Accuphose
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Accuphose »

Chtěl bych nějaký digitální foťák a ateliér nemám, takže světlo bude podle podmínek, čili hlavně velikej čip, jestli jsem pochopil aspoň ěnco z toho co tu píšete, jinak je to pro mě španělská vesnice....
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Fox_25 píše:Neodvíjí se šum i od velikosti čipu?
Do jisté míry odvíjí, jenže s EVF ti stačí o dva stupně nižší (=méně šumící) ISO, protože EVF má:

1. světelnější objektiv
2. stabilizaci

takže výhoda většího čipu je z valné části utopená... pro představu: ISO 200 na 3 různých kompaktech oproti ISO 800 na 3 různých entry-level DSLR:

Obrázek Obrázek Obrázek --- Obrázek Obrázek Obrázek

Připadá ti, že by zrcadlovky měly obecně náskok? Mně naopak připadá, že EVF při ISO200 nepotřebují tolik odšumovat a zachovají mnohem víc detailů. Schválně jsem vybral tři různé produkty, aby mě někdo nenařkl, že jsem vybral nějaký nereprezentativní vzorek...

Jasně, že při srovnání ISO800 / ISO800 bude EVF horší, jenže kde s levnou zrcadlovkou s levným zoomem potřebuješ ISO800, tam ti s EVF stačí 200, nebo míň (stabilizace může prodloužit expoziční čas i o víc než dvojnásobek).

Možnosti upgradu jsou taky, dneska stojí slušná makropředsádka pár korun, takže se s EVF dá dobře fotit i makro. Když chceš fotit makro s DSLR, musíš si buďto koupit objektiv za 10 litrů, nebo (což ale většina lidí nepřekousne) používat starý manuální, jenže to je pro normálního uživatele dost komplikovaný (sehnat redukci, sehnat objektiv v dobrým stavu, sehnat mezikroužky...)
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Takovou manipulaci jsem snad ještě neviděl. Zveřejni prosím jména těch zrcadel. Já si zmenšil okno na porovnání s tvými samply, a Pentax, Sony i Canon(i nejhorší EOS1000D) na tom byli lépe, než všechny tvé zveřejněné samply, nehledě na vyšší řady, jako je EOS400D/450 a tak dále.
Také opakuji, že DSLR mají levné IS skla, s dobrým rozlišením, a tak tvoje arguemty s nějakou vyrovnaností vůbec neshledávám jako pádné.
Ještě doporučuju si to zkusit v reálu - cvaknout něco s EVF a DSLR, nejlépe v šeru. Nehledě na papírové hodnoty a recenze, v terénu by tě to hodně rychle vyléčilo.
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

no-X: to co tvrdíš je trochu zavádějící ... dnes má každý seťák stabilizátor, takže tenhle rozdíl je smazán ... světlejší objektiv není zas tak drahá záležitost ... jo, bude to dražší než EVF, ale s náklady u DSLR snad každý kdo ji kupuje počítá (nebo by snad měl počítat).
Navíc stabilizátor, přesněji prodloužení času díky němu není vždycky žádoucí ... jsou situace, kdy je potřeba krátký čas a vysoké ISO ... v takovém případě je EVF v háji a entry-level DSLR je o pář tříd jinde.

A srovnávat EVF s DSLR na 2 různých hodnotách ISO ... to mi přijde jako srovnávat maximální rychlost Fabie HTP s maximálkou sportovního auta jedoucího na 2ku.
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Já mám zase jiné porovnání, aby jsme si nalili čisté číše. A to tam jsou zahrnutý právě ty poměrně levný zrcadla.
http://www.picfront.org/d/MRJ4ASmRun/compare.jpg
Fifi
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Fifi »

crashPC píše:To je omyl těch, kdo neměli v ruce nic, než horší EVF. (neříkám že ty...)
Ale ano, já. Nejlepší foťák, který jsem měl jako "nadšený profesionál" je D80tka, kterou jsem nakonec prodal. Protože jak říkáš, jsem fotil jen památky, stromečky a pod. Se značně pošramoceným svědomím jsem si koupil FZ28, neb stačí a vypadá pořád jako normální foťák. Podle slov autora typuji, že nebude profesionál. A myslím, že EVFka mu bude bohatě stačit a pak ji s klidem může darovat přítelkyni, nebo rodičům.
Fox_25
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Fox_25 »

Nevím jak fotí D80 ale dovolím si malinké srovnání PowerShot SX1 IS(11990kč) a Canon EOS 1000D + EF-S 18-55 mm DC(11990kč), oba mají 10MPix. První fotka je z EVF SX1(ISO 800) a druhá DSLR 1000D(ISO 1600).

SX1 http://www.megapixel.cz/data/imgs/12037l.jpg
1000D http://www.megapixel.cz/data/imgs/10118l.jpg

Pokud mě oči nemýlí tak DSLR při stejné ceně vyhrála. Oba fotoaparáty mají CMOS snímač ale dslr ho má velký 22,2 x 14,8 mm a EVF 8,8 x 6,6 mm. + velká výhoda u 1000D je akumulátor. Pokud budu nezaujatý tak jen tyhle výhody říkají pro dslr.
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Smith píše:no-X: to co tvrdíš je trochu zavádějící ... dnes má každý seťák stabilizátor, takže tenhle rozdíl je smazán ... světlejší objektiv není zas tak drahá záležitost ... jo, bude to dražší než EVF, ale s náklady u DSLR snad každý kdo ji kupuje počítá (nebo by snad měl počítat).

A srovnávat EVF s DSLR na 2 různých hodnotách ISO ... to mi přijde jako srovnávat maximální rychlost Fabie HTP s maximálkou sportovního auta jedoucího na 2ku.
Dokud je použitím vyššího ISO třeba kompenzovat nedostatky levných DSLR setů, je takové srovnání adekvátní. Srovnání při stejném ISO je sice pěkné, ale nemá vypovídací hodnotu, protože na stejný záběr stačí EVF díky světelnosti a stabilizaci 2-3x nižší ISO.
Smith píše:Navíc stabilizátor, přesněji prodloužení času díky němu není vždycky žádoucí ... jsou situace, kdy je potřeba krátký čas a vysoké ISO ... v takovém případě je EVF v háji a entry-level DSLR je o pář tříd jinde.
Takové situace jsou, ale ne v případě sedící/ležící/opírající se modelky v obýváku nebo ateliéru. Pokud by se jednalo o focení sportu nebo závodů, je to něco jiného, ale tohle je případ, kdy se stabilizace dokáže naplno uplatnit, takže není důvod její přínos zpochybňovat.

crashPC: Pentax K-x stojí jen tělo 12500, EOS 400D se už neprodává a EOS 1000D se v nejlevnějším setu dá sehnat za 12.5k, ale to je s objektivem, jehož kresba je pod úrovní slušných EVF a jehož světelnost na 50mm f/5.6(!!!)... EVF mají na 50mm kolem f/3.2, což znamená 2,5x víc světla využitelných k 2,5x nižšímu ISO.

Buďto si člověk může koupit EVF za 6-8 tisíc EVF a fotit s tím, nebo dá 12 tisíc za levný DSLR set, aby zjistil, že dokud do něj nenapere minimálně dalších 8 tisíc za použitelný objektiv, tak z něj lepší výsledky, než z té EVF, nedostane.

Nikdo netvrdí, že zrcadlovka nemůže nabídnout víc. Může. Ale ne pokud se člověk drží nejnižší cenové relace a setových objektivů, jaké Canon/Sony atp. nabízejí. Pokud zrcadlovku, tak vzít 20tisíc, vykašlat se na sety, koupit tělo, k tomu slušný univerzální zoom, nebo si ještě 10k připlatit a vzít navíc i pevné sklo pro účel, kvůli kterému to člověk pořizuje. V opačném případě buďto člověk vyhodí z okna 5 tisíc (levnější EVF mu nabídne totéž), nebo 2 tisíce (když vyhodí setový objektiv při koupi něčeho použitelného).

Fox_25: U toho kostela bylo zbytečné clonit na f/5.6. Stačilo by f/4 a poloviční ISO. Šum by byl nižší a rozlišení vyšší (u kompaktů nemá cenu moc clonit, vlivem difrakce to snižuje rozlišení).
Fox_25
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Fox_25 »

no-X>Já nefotil, fotili hoši z megapixelu, ale jinak kdyby dslr stály před pár lety to co teď tak bych měl vánoce. S tím objektivem máš pravdu, ale zabíjí to celé prťavý čip, já raději DSLR kde se dá foto dodělat v PC. Chyby objektivu jdou poměrně dobře zkorigovat v PC. Ale tak mě napadá proč si na DSLR nedát větší citlivost když na ISO 400 a 800 nepozoruji výrazný šum který by fotku ničil jako ten 800 na SX1? Když se podíváš na megapixelu na ty ukázkové fotky tak SX1 šumí jako prase i na ISO200, jen je zamaskovaný(asi odšumení) barevný šum, je tam vidět takové malé ostré zrno. Takhle nešumí ani moje K100D na ISO 400 a to má CCD čip a ne CMOS. A to nemluvím o dynamickém rozsahu který bude u EVF nepoměrně menší.

http://www.megapixel.cz/data/imgs/12034l.jpg
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

no-Xi, koukni se prosím na pořádnou review toho objektivu. Nemáš očividně tušení, jakých kvalit dosahuje....
Sohlasím docela s cenovou propastí, ale právě proto doporučuju nekupovat Mašinu za 12 litrů, ale něco spíš skoro za polovic....
Fox: no to tedy nevím. DSLR měla jen nějaký ten šum a jemný banding. EVF má ze stromů omalovánky :-)
Odpovědět

Zpět na „Digitální foto a video“