ATi Radeon HD5700 - Problémy a jejich řešení

Grafické karty s libovolným GPU firmy AMD/ATI (např. Rage, Radeon).

Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik

Odpovědět
Krteq
Čestný člen
Čestný člen

Re: HD 5770 - černá obrazovka u her

Příspěvek od Krteq »

PostmanCZ píše:...
Možné řešení tohohle problému se vyskytlo na AMD Game fóru.
Originated from this guys post
http://forums.amd.com/game/messageview. ... ...hread=y

I have been working on alternitive method similar to the fix in the above post, so far i have had a few positive results, including my own that has been running with no errors for 5 days now.

These next few steps are taken from the above post and are needed to create the fix

Steps:

1. Open CCC

2. Enable/Change any options you want i.e AA/AF/Catalyst AI etc

3. Apply the changes

4. Unlock and Enable Overdrive if they aren't already.

5. Overclock your card by 50 only on Memory

6. Apply the changes

7.1 Go to Options/Profiles/Profiles Manager. Enter the name of your profile, "TEST" for example.

7.2 Under composition make sure "all catalyst control centre settings" is checked.

7.3 Under Activation, make sure "Desktop shortcut" is also checked

7.4 Click Save then Close, DO NOT ACTIVATE. DO NOT ACTIVATE. THE SYSTEM MAY CRASH IF YOU DO

8. In windows go to: C:\Users\{yourusername}\AppData\Local\ATI\ACE\Profiles (you will need to have "show hidden files" turned on for this)

9. Open the xml document with the name of the profile you just created (notepad is fine)

10. The top of the profile will probably look something like this, this profile is for the Gigabtye 5770 and most probably have different values for different cards

<Profile>

<Caste name="Graphics">

<Groups>

<Group name="Overdrive5">

<Feature name="TimeUnlocked" />

<Feature name="OverclockEnabled">

<Property name="OverclockEnabledProperty" value="True" />

</Feature>

<Feature name="CoreClockTarget_0">

<Property name="Want_0" value="17500" />

<Property name="Want_1" value="60000" />

<Property name="Want_2" value="85000" />

</Feature>

<Feature name="MemoryClockTarget_0">

<Property name="Want_0" value="30000" />

<Property name="Want_1" value="120000" />

<Property name="Want_2" value="125000" />

</Feature>

<Feature name="CoreVoltageTarget_0">

<Property name="Want_0" value="950" />

<Property name="Want_1" value="1125" />

<Property name="Want_2" value="1200" />

Want_0 is for idle when your pc isnt really doing anything
Want_1 is for 2D usually rocks between this and idle when browsing the net
Want_2 is the stock 3D settings or Overclocked settings when manually set like we have done for this example and usually rocks between this and idle when entering/exiting games

The Want_2 value as been automatically changed by CCC when the card is overclocked so you want change ALL voltages in Want_0, Want_1 and Want_2 to be the same, for example i used "1150" so the voltage isnt always at the overclocked state and is still high enough to work with overclocked settings if you wish to up the cores. Change the numbers in BOLD under "CoreVotageTarget_0" to a suitable figure depending on your cards voltage figures

This is what the profile on my 5770 looks like

<Profile>

<Caste name="Graphics">

<Groups>

<Group name="Overdrive5">

<Feature name="TimeUnlocked" />

<Feature name="OverclockEnabled">

<Property name="OverclockEnabledProperty" value="True" />

</Feature>

<Feature name="CoreClockTarget_0">

<Property name="Want_0" value="30000" />

<Property name="Want_1" value="90000" />

<Property name="Want_2" value="90000" />

</Feature>

<Feature name="MemoryClockTarget_0">

<Property name="Want_0" value="60000" />

<Property name="Want_1" value="127500" />

<Property name="Want_2" value="127500" />

</Feature>

<Feature name="CoreVoltageTarget_0">

<Property name="Want_0" value="1200" />

<Property name="Want_1" value="1200" />

<Property name="Want_2" value="1200" />

You will see that the voltage is all the same, i have also changed the clocks to more suitable settings for my needs and kept the voltage at an overclocked state, this is my preference and works for me, i would suggest changing the Idle "Want_0" clocks to something like i have done so there is less of a jump in speeds, which may be the cause of some of the problems in the first place

11. Save the profile

12. Go to CCC and enable the profile in the profile manager section.

13. You may want to copy the shortcut that is on the desktop to the windows startup folder, this is so the profile loads on startup and you dont have to keep loading the profile everytime. I havent tested wether the profile is loaded into CCC by default on startup, ou may find you dont need to activate the profile once it is already activated.

Conclusion and Testing

This method has worked for me for 5 days now without a single error.
By setting the voltage to 950 made the computer grey/black screen instantly on loading the profile so this is my theory that the voltage is the issue.
As for stripes, i could not recreate the fault on demand by changing any settings but this fault has never come back by using this method of fix

Request

I would like people who found this to work for them to post and anyone who has other cards to post there profiles here so others can use them as suitable starting point for there cards

Thank you for reading and i hope this works for you
Possible fix for Grey/Black screen and Stripes issues
PostmanCZ
Nováček
Nováček

Re: ATi Radeon HD5700 - Problémy a jejich řešení

Příspěvek od PostmanCZ »

Tak jsem ještě zkusil moji starou grafiku ATi Radeon 1650pro (která mi funguje) a zjistil jsem, že problém s černou obrazovkou přetrval. Takže to na vadnou grafiku nevypadá. Ještě si říkám, jestli není problém ve Windows 7 ultimate 64, který jsem si s grafikou souběžně nainstaloval. Ještě zkusím přeinstalovat OS.
filipdostal
Začátečník
Začátečník

Grafika nejede na 100%

Příspěvek od filipdostal »

Mam problem ve hrach....hrozne se mi sekaji hry a je jedno na jake detaily... Kdyz pohnu rychle s mysi tak se obraz sekne....jinak v klidu je treba 50+fps.... Koupil jsem ramky ale tim nebylo..Naformatoval HDD. Znovu nainstaloval windows..Nove ovladace...

------A ted sem se dival a grafika mi jede jen na 40%...v zatezi -------

A teploty v zatezi +/- :
zakladni deska 33 stupnu
cpu: 58
gpu: 65
hdd: 33

Mam grafiku: Asus EAH5770 /2DIS /1GD5 /V2, PCI -E
Bios grafiky: VER012.013.000.001.034705>
Operacni system: <Windows 7 64bit>
Sestava: < E7200 @3,04Ghz ,
4 GB Ram -DIMM DDR2 1024MB 800MHz KINGSTON CL5,
GIGABYTE GA -EP43 -DS3 (Rev. 1.0 ),
Asus EAH5770 /2DIS /1GD5 /V2, PCI -E,
GIGABYTE GE -R460 -V1 Superb 460W,
LCD monitor 22 " LCD LG W2243S -PF -15 -pinů VGA D -Sub>
Naposledy upravil(a) Krteq dne stř 3. úno 2010, 14:15, celkem upraveno 1 x.
Důvod: sloučení témat
Rhomdedan
Nováček
Nováček

Ati HD 5770 - problém

Příspěvek od Rhomdedan »

Pořídil jsem si novou grafickou kartu HD 5770 od Sapphire (upgrade z Geforce 8600GTS). Taktoval jsem ji na GPU:930MHz/Memory:1300MHz. Při tom teploty mam v klidu kolem 33°C a v zátěži kolem 55°C. Taktoval jsem to pomocí Ati Catalyst.

Když zvýšim takty, tak se mi stává, že mi na obrazovku vyskočí barevné proužky a musím restart pc (což jsem pochopil jako signál toho, že je karta přetaktovaná). Není to nějak málo? Protože co jsem tak četl tady na fóře, tak jsou normální teploty při zátěži kolem 90-100°C a né 55°C jako mam já.

I při současných taktech mi cca 2x za den prostě blikne na 1 sekundu černá obrazovka a hned se zase vrátí původní obraz. Zdá se mi to, jako by se karta restartovala, ovšem hrozně rychle. Můžete mi poradit, čím to je?

PC sestava:
Základní deska - Asus P5KR
CPU - Intel core 2 duo E6750 2,66 GHz
Grafika - Ati HD 5770 Sapphire
Paměť - 4 GB RAM DDR2
HDD - Western Digital WD3200YS-01PGB0 320GB
OS - Windows 7 Ultimate - 64 bit
Zdroj - Fortron 500W

Nemůže to být celé způsobeno nedostačujícím zdrojem?

Chlazení mam v PC řekl bych dostačující, na boku casu mám větrák z průměrem tak 20 cm. Ale větrák právě u grafické karty je malinko "překrytý" síťovou kartou(Zhruba 5-10% větráku je zakryto), nemůže také to vadit?

Prosím o jakoukoliv radu.
Naposledy upravil(a) beardie dne ned 31. led 2010, 11:32, celkem upraveno 1 x.
Důvod: tema zlucena
Mastodont
Černá karta
Černá karta

Re: Ati HD 5770 - problém

Příspěvek od Mastodont »

Nejspíš jsi chytnul nějaký horší kousek. :wink:
Rhomdedan
Nováček
Nováček

Příspěvek od Rhomdedan »

Přece není normální aby při taktech GPU:930MHz/Memory:1300MHz mi při obyčejném surfování po netu vyskočila šedivá proužkovaná obrazovka (přehřátí karty)...

Může mi někdo zkušenej poradit, jestli se s tim dá něco dělat nebo je třeba se obrátit na reklamaci?
durod
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od durod »

no kdyz ti to bude delat i nadefault taktech tak jo, OC nezaucuje nikdo. Jinak sksus se podivat pod chladic, mozno nedoseda
i5 2500K, 16GB RAM, HD7750
Srandista
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Srandista »

Rhomdedan píše:Přece není normální aby při taktech GPU:930MHz/Memory:1300MHz mi při obyčejném surfování po netu vyskočila šedivá proužkovaná obrazovka (přehřátí karty)...
Lol, nemam slov. Bezne to sice mozno nie je, ale az sa s tymto obratis na reklamacne oddelenie, tak pocitaj s tym, ze ti kludne mozu na kartu zrusit zaruku. A to preto, lebo si ju nepouzival v sulade s odporuceniami vyrobcu. Na co sa zaruka samozrejme nevztahuje, coz je napisane v kazdom navode, k lubovolnemu zariadeniu...
MTB: MSI MAG B550 Tomahawk, CPU: AMD Ryzen R5 3600 + Arctic LF III 240, RAM: Corsair 32GB DDR4 3600MHz CL16, GPU: AMD RX 6800 16GB RAM, SSD: Corsair MP600 PRO LPX 1TB + Corsair MP510 1TB, SC: Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty Professional, PSU: Corsair RM650x, Case: Fractal Design North Mesh, Monitor: Dell S2721DGFA
Google Pixel 8 256GB, Nexus 7 (2013) 32GB
Rhomdedan
Nováček
Nováček

Příspěvek od Rhomdedan »

Srandista píše:Lol, nemam slov. Bezne to sice mozno nie je, ale az sa s tymto obratis na reklamacne oddelenie, tak pocitaj s tym, ze ti kludne mozu na kartu zrusit zaruku. A to preto, lebo si ju nepouzival v sulade s odporuceniami vyrobcu. Na co sa zaruka samozrejme nevztahuje, coz je napisane v kazdom navode, k lubovolnemu zariadeniu...
Tak proc je program na overclocking primo vestavěn v ATI Catalyst (ATI Overdrive)? To znamena ze vyrobci karet primo podporuji taktovani :). Navic ty takty nejsou kdovijak vysoke, aby to udelalo toto.
FrantaH
Nováček
Nováček

Re: Grafika nejede na 100%

Příspěvek od FrantaH »

Máš možnost otestovat sestavu s jiným zdrojem?
Rhomdedan
Nováček
Nováček

Re: Grafika nejede na 100%

Příspěvek od Rhomdedan »

FrantaH píše:Máš možnost otestovat sestavu s jiným zdrojem?
to bohuzel ne...

ale zaujal mě tento článek http://pctuning.tyden.cz/component/cont ... y-s-hd5000

Tak mě napadá, jestli není moje karta potvrezním autorových slov. Jen pokud to správně chápu je ten problém softwarový(ovladače) a né v hardwaru?
dexterav
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dexterav »

pokiaľ nie je karta predávaná oficiálne ako pretaktováná (oc edícia) samozrejme ti nikto neuzná reklamáciu typu karta nejde taktiť ani keby to bolo iba o 1MHz ;-)
Intel Ultra 7 265k 5,6/4,9GHz,Apex Z890, 2X24GB 8,73GHz CL40 Corsair, Asus TUF 5090 3.2/34GHz , H2O + Carbide 600Q,SS Noctua Edition, 10TB 850X, Topping D50s + A50s + T5, StrixPG32UCDP, Fold7, ITX 13700k + 5070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X
Arnie_one
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Arnie_one »

Jaka by mela byt normalni teplota Vapor-X 5770. Dle clanku zde, se pise v 2D 30-31°C. Ja mam pri otevrene skrini 41°C. Při zavřený a spuštěných větrákách (nasvani, odsavani vzduchu) 45°C, jak je to mozne.
Jinak dle GPU-Z nemam vadny kousel, vsechny udaje sedi a karta nevykazuje, zadne artefakty na monitoru.
nou
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nou »

dovodov moze byt viaceor.
blby airflow v skrinke
inak zregulovany vetrak
dostal si horsi kus ktory musi ist na vysom napeti a teda aj viac hreje.
Thomash181
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Thomash181 »

Pomohl vám update toho BIOSu? Mám SAPPHIRE VAPOR-X HD5770 1GB GDDR5 a dělá mi to to stejné, jako uživateli v prvním příspěvku. (při hře zhasne monitor, sekne se PC)
David91
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od David91 »

Před týdnem jsem si také koupil Sapphire Radeon HD 5770 Vapor-X, bohužel moje karta byla z té várky s chybou v BIOSU (aktivních jen 720 jednotek místo 800). Kromě sníženého výkonu s ní však problémy nebyly, ale víte, za něco zaplatím, tak to chci mít OK :D Pomocí návodu ze stránek výrobce jsem tedy BIOS flashnul a od té doby no problem. Ani s ovladači, žádné artefakty ani problémy s řadou HD 5000 jsem nezaznamenal. Naopak oproti mé předchozí X1900 GT je to pěkný skok ve výkonu :-D Takže vše běží v pořádku :wink:

To Thomash181: Pokud máš nejnovější ovladače, vyloučil jsi softwarovou chybu, teploty, zkusil druhý konektor a pořád nic, dal bych ji na reklamaci. Když je v záruce tak co se s tím dlouho drbat. Sám jsem si užil s mojí předchozí X1900 GT, 2 měsíce jsem psal po fórech, radil se s lidmi, co dělají s PC,hledal příčinu a nenašel. Pak reklamace a výsledek? Vyměněno za nový (ale stejný) model :) Ze zkušenosti - nestojí to za to, s**t se s tím moc dlouho...
Thomash181
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Thomash181 »

Flashnul jsem ten BIOS. Ovladače mám poslední 10.1. Chvíli po fleši to ještě dělalo, ale teď se zdá, že se uklidnila, ale co mě zaráží je, že se mi nezobrazuje úplně GPU-Z a AMD GPU Clock Tool píše následující, viz. obrázek.

Obrázek

A ten GPU-Z nezobrazuje vše:
Obrázek
glu
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od glu »

Minimalne GPU-Z ma novejsi verzi 0.3.8 a u AMD GPU Clock Tool bych to videl podobne.
Mastodont
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od Mastodont »

U useru s problemem sedivych obrazovek bych pockal na oficialni hotfix od AMD pro řadu 5700.
Krteq
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Krteq »

Pro ty, kteří se setkaly nebo mají problémy s GSOD (Grey Screen of Death), náhodným vypínáním monitoru při bědu 3D aplikace apod.
Lukfi píše:V úterý jsme informovali o problému s nestabilitou a artefakty v obraze, které postihují Radeony sérií HD 5700 a HD 5800. AMD prohlásilo, že chyba je na straně ovladačů a slíbilo rychlou nápravu situace. Ta přichází v podobě ovladačů Catalyst verze 10.1 Hotfix (8.69.3.1). Najdete je, pokud na stránkách AMD v Knowledge Base budete hledat hesla „grey screen“ nebo jednoduše „Catalyst 10.1 Hotfix“.
Viz: EHW - Catalysty opraveny… částečně

:arrow: Více info + odkaz v sekci Ovladače a BIOSy

Původně měl Hotfix být pouze pro řadu HD 5800, ale podle Tom's Hardware řeší Hotfix problémy i se sérií HD 5700.
Odpovědět

Zpět na „AMD/ATI grafické karty“