Jaký program pro střih videa?

Veškerý software týkající se zvuku, videa, fotografie, počítačové grafiky a podobné.
Odpovědět
Luter
Nováček
Nováček

Jaký program pro střih videa?

Příspěvek od Luter »

Dobrý den, rád bych jako laik požádal někoho zkušenějšího z této oblasti o radu.
1) Potřeboval bych program pouze pro editaci videa, tzn. oříznutí začátku nebo konce videa a následně jeho uložení bez změny formátu, rozlišení atd. Zkrátka aby se video nemuselo exportovat (nebo rendrovat) a neměnila se jeho kvalita, ale zůstalo v původním formátu, pouze zkrácené. V programu Sony Vegas 8 se mi podařilo video pouze sestříhat, ale dále se muselo rendrovat, čímž došlo ke ztrátě kvality.
2) Dále bych ještě potřeboval poradit s tím samým problémem pro známou, ale v tomto případě bych naopak potřeboval, aby se video dalo kromě střihu také exportovat do jiného formátu. To by bylo možné ve zmiňovaném Sony Vegas, ale nepodařilo se mi najít vhodný kodek, aby byla zachována rozumná kvalita i velikost výsledného souboru. Jde o úpravu videí pořízených fotoaparátem v HD rozlišení, kde 5-ti minutové video ve formátu .MOV má téměř 1 GB. Potřeboval bych tedy poradit, jaký zvolit kodek, nebo formát, nebo kontejner - jsem v tomto směru opravdu neznalý a pořádně nevím, jaký je v tom rozdíl, takže ocením když mi někdo poradí vhodnou variantu, aby bylo video podstatně menší, ale kvalita klesla co možná nejméně.
V obou případech nezáleží, zda bude program freewareý či placený.
Předem mnohokrát děkuji za každou odpověď! :wink:
Nerboard
Začátečník
Začátečník

Re: Jaký program pro střih videa?

Příspěvek od Nerboard »

v tom prvom pripade si nemyslim ze mozes nejak upravovat video bez toho aby si ho potom nevyrenderoval nanovo(ale mozno sa mylim a niekto skusenejsi poradi)

no a v tom druhom pripade si spominal ze mas vegas tak je tam moznost default template a to by nemalo s kodekom a render nastaveniami nic urobit proste ponecha kvalitu aku si importoval.
Dzin
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzin »

To první umí treba VirtualDubMod, že jen vystrihnes reklamy nebo časti filmů, ale mužeš to jen uložit do stejneho formatu a neni treba renderovat, jinak ano.
To druhé, pro nenáročné Pinnacle Studio, Pokud nebude stačit pak Vegas.
Asus X555L Přes SZ mě kvůli PC nekontaktujte, proto tu je naše fórum;-)
Obrázek ...web o čaji, čajování, motorkách, kaligrafii...
kocourleo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kocourleo »

1) Avidemux

http://fixounet.free.fr/avidemux/

2) Vypadá to na kodek h.264 AVC, takže pro zachování slušné kvality a menší velikosti použít stejný kodek s nižším bitratem (v Avidemuxu je to kodek MPEG4 AVC (x.264)), uložit do kontejneru mov nebo mkv.
Gigabyte GA-MA78G-DS3H, Athlon 64 X2 5050+, 6GB RAM, 2X WD6400AAKS 640GB, integrovaný zvuk i grafika, zdroj SEASONIC S12-550 Energy+, AverTV DVB-T Volar X, Samsung SH-203B, Logitech MX-518
Luter
Nováček
Nováček

Příspěvek od Luter »

Děkuju všem za pomoc. Už jsem po různých debatách a zkoušení také objevil Avidemux a dokonce jsem i zkoušel rendrovat do zmiňovaného formátu MPEG-4 AVC (x264) a kontejneru .mkv, ale problém byl, že video se mi jakoby protáhlo, takže při přehrávání došel zvuk do konce a video ještě několik vteřin hrálo (na 4,5 minuty dlouhém videu a audiu v MP3). Nakonec jsem dospěl ke kombinaci MPEG-4 ASP (Xvid) při datovém toku 5 Mbps, zvuku v MP3 v kontejneru .avi, a výsledek byl dle očekávání - výsledné video se zmenšilo z 961 MB na 164 MB, zvuk s videem sedí a mým okem laika nepoznám rozdíl :) A co se týče toho střihu bez následného rendrování, tak to Avidemux také zvládá aspoň zatím bez problémů :)
Takže ještě jednou děkuju za návrhy a za pomoc!
kocourleo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kocourleo »

"ale problém byl, že video se mi jakoby protáhlo"

Asi jsi změnil vzorkování audia ze 44,1kHz na 48kHz, proto se ti audio zkrátilo. Jinak ke x.264 kodeku bych použil spíše aac zvukový kodek.
Gigabyte GA-MA78G-DS3H, Athlon 64 X2 5050+, 6GB RAM, 2X WD6400AAKS 640GB, integrovaný zvuk i grafika, zdroj SEASONIC S12-550 Energy+, AverTV DVB-T Volar X, Samsung SH-203B, Logitech MX-518
Luter
Nováček
Nováček

Příspěvek od Luter »

nn, vzorkovací frekvenci jsem nezměnil - a v audiu si myslím, že problém nebyl, protože zvuková stopa zůstala stejně dlouhá jako byla původně, narozdíl od videa. Ale to už je jedno, nechám to tak jak jsem psal :) Jinak k tomu zvuku bych se tedy zeptal, jaké má kodek aac výhody, případně nevýhody mp3? Děkuji :)
GulDucat
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od GulDucat »

Ke zhorsovani synchronizace zvuku a obrazu muze dochazet take zmenou snimkove frekvence obrazove stopy.
AAC vykazuje vyssi kvalitu zvuku oproti MP3 hlavne pri vyssich datovych tocich, napriklad pres 256 kbit/s.
Nejvyssi kvalitu obrazu zaruci kodek MPEG4-AVC (h.264).
Nejvyssi kvalitu zvuku, ze ztratovych kompresi, nabidne AAC.
A to bych dal bud do kontejneru Matroska - .MKV , nebo do kontejneru MPEG4 - .MP4, v nejhorsim pripade QuickTime Movie - .MOV .
Takove video ale vetsina stolnich prehravacu neprehraje, leda BluRay prehravac si asi poradi s HD videem v AVC+AAC v MP4 kontejneru a nektere mozna i v MKV.
Jinak Xvid ci Divx, tedy MPEG4 s kvantizacni matici h.263, a MP3 stopou v AVI kontejneru je osvedcena klasika, a dnes to prehraje kazdy stolni DVD prehravac, tedy pokud jde o nizke rozliseni, a takovy soubor take nesmi prekrocit velikosti 2 GB.
Odpovědět

Zpět na „Audio, video a grafika“