1) Potřeboval bych program pouze pro editaci videa, tzn. oříznutí začátku nebo konce videa a následně jeho uložení bez změny formátu, rozlišení atd. Zkrátka aby se video nemuselo exportovat (nebo rendrovat) a neměnila se jeho kvalita, ale zůstalo v původním formátu, pouze zkrácené. V programu Sony Vegas 8 se mi podařilo video pouze sestříhat, ale dále se muselo rendrovat, čímž došlo ke ztrátě kvality.
2) Dále bych ještě potřeboval poradit s tím samým problémem pro známou, ale v tomto případě bych naopak potřeboval, aby se video dalo kromě střihu také exportovat do jiného formátu. To by bylo možné ve zmiňovaném Sony Vegas, ale nepodařilo se mi najít vhodný kodek, aby byla zachována rozumná kvalita i velikost výsledného souboru. Jde o úpravu videí pořízených fotoaparátem v HD rozlišení, kde 5-ti minutové video ve formátu .MOV má téměř 1 GB. Potřeboval bych tedy poradit, jaký zvolit kodek, nebo formát, nebo kontejner - jsem v tomto směru opravdu neznalý a pořádně nevím, jaký je v tom rozdíl, takže ocením když mi někdo poradí vhodnou variantu, aby bylo video podstatně menší, ale kvalita klesla co možná nejméně.
V obou případech nezáleží, zda bude program freewareý či placený.
Předem mnohokrát děkuji za každou odpověď!