Spínač na mínus nebo polus vodič?
- smrtka.smety
- Žlutá karta Bazar

-
- Kontaktovat uživatele:
Spínač na mínus nebo polus vodič?
Zdravím,
vím že se ptám asi na banalitu, hledal jsem na googlu ale ne a ne to najít.
Koupil jsem si páčkový spínač, chci ho dát jako vypínání a zapínání větráku.
Mám ho dát na mínus nebo plus větev?
vím že se ptám asi na banalitu, hledal jsem na googlu ale ne a ne to najít.
Koupil jsem si páčkový spínač, chci ho dát jako vypínání a zapínání větráku.
Mám ho dát na mínus nebo plus větev?
- Fox_25
- Začátečník

-
Re: Spínač na mínus nebo polus vodič?
Mě furt tloukli do hlavy spínej fázi nikoliv nulák. Samozřejmě plus.
- smrtka.smety
- Žlutá karta Bazar

-
- Kontaktovat uživatele:
Myslel jsem si to. Díky. 
- Maranov
- Mírně pokročilý

Vypíná se + (fáze)... je to zjednodušeně kvůli tomu, že kdyby ses třeba dotkl nějaké odizolované části "vypnutého" přístroje, tak nedostaneš kopanec. 
U fanu to sice nehrozí, ale je to velmi dobré pravidlo. Má to nakonec jenom výhody.
U fanu to sice nehrozí, ale je to velmi dobré pravidlo. Má to nakonec jenom výhody.
DESKTOP: C2D E8200 (pasivně); ATI HD 3870 (AC S1, 120 fan@5V); 4GB RAM; OCZ Vertex2 SSD 64GB; 320+320+250GB JBOD (odhlučněno); 2x FSC P19-2 (2056x1024)
MOBILE: Lenovo Thinkpad T420 4177 CTR, Crucial M4 SSD 128GB, 6GB RAM; FSC P19-2; Logitech G400
POCKET: Nokia Hulmia 800; Hitachi 500GB@Scythe Kamazo 2 (eSATA); Creative EP-630
AUDIO: Sennheiser HD 555 (foam mod), NuForce Icon µDAC, FLAC, ReplayGain, f2k
"A Man's mortality is a compass that points his way in life."
MOBILE: Lenovo Thinkpad T420 4177 CTR, Crucial M4 SSD 128GB, 6GB RAM; FSC P19-2; Logitech G400
POCKET: Nokia Hulmia 800; Hitachi 500GB@Scythe Kamazo 2 (eSATA); Creative EP-630
AUDIO: Sennheiser HD 555 (foam mod), NuForce Icon µDAC, FLAC, ReplayGain, f2k
"A Man's mortality is a compass that points his way in life."
- smrtka.smety
- Žlutá karta Bazar

-
- Kontaktovat uživatele:
Ok díky.
Dále by mě zajímalo, zdali neškodí vypínání fanu za běhu PC. Když ho vypnu, tak se lopatky ještě dotáčejí, a tím by se teoreticky měla vytvářet elektřina, nebude to vadit?
Dále by mě zajímalo, zdali neškodí vypínání fanu za běhu PC. Když ho vypnu, tak se lopatky ještě dotáčejí, a tím by se teoreticky měla vytvářet elektřina, nebude to vadit?
- Airm@n64
- Začátečník

ne nevadi tosmrtka.smety píše:Ok díky.![]()
Příklad: ucpi jednu stranu cerpadla vodnicho chlazeni v kompu a nech ho dotocit
ASRock X670E Steel Legend , AMD 7800x3D - Vodnik , FURY 64GB 6000MHz CL36 EXPO , FURY Renegade NVMe 1TB , Samsung 980 , RTX 5070 , Corsair RM850i
- srna
- Středně pokročilý

elektrina se vyrabet nebude, neni to normalni motor...tzn nema standartni magneticky obvod, prepinani civek statoru ridi integroovany obvod. ale ani tak bych to za behu nevypinal
//Trinom: Že to řešíš. Vždyť tohle se děje při každém vypnutí PC a nikomu to nevadí.
//SRNA: jen jsem poukazal na to ze PC fan nemuze vyrabet propud:) a zazil jsem PC zdroj kterej zhaproval pri zapnuti vetraku....
//Trinom: Že to řešíš. Vždyť tohle se děje při každém vypnutí PC a nikomu to nevadí.
//SRNA: jen jsem poukazal na to ze PC fan nemuze vyrabet propud:) a zazil jsem PC zdroj kterej zhaproval pri zapnuti vetraku....

- Flegy
- Mírně pokročilý

-
je to uplne fuk. protoze i kdyby ten elektromotor za blize neurcenych magickych okolnosti fungoval jako dynamo, musel by se tocit vyssi rychlosti nez jeho jmenovitou aby vygeneroval vyssi napeti nez je 12V coz je nemozny protoze se dotaci setrvacnosti... jak bylo napsano. vubec neresi. vypinat + , vic neni treba vedet.navic zdroj ani nepozna jestli vypnes nebo zapnes nejakej vetrak...preci jen se vejdou do cca 2W...cili zanedbatelna zatez.