Spínač na mínus nebo polus vodič?

Nevizuální úpravy HW, elektronika - Voltage-mody, regulace otáček, schémata... nejde o přetaktovávání.
Odpovědět
smrtka.smety
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar
Kontaktovat uživatele:

Spínač na mínus nebo polus vodič?

Příspěvek od smrtka.smety »

Zdravím,
vím že se ptám asi na banalitu, hledal jsem na googlu ale ne a ne to najít.
Koupil jsem si páčkový spínač, chci ho dát jako vypínání a zapínání větráku.
Mám ho dát na mínus nebo plus větev?
Fox_25
Začátečník
Začátečník

Re: Spínač na mínus nebo polus vodič?

Příspěvek od Fox_25 »

Mě furt tloukli do hlavy spínej fázi nikoliv nulák. Samozřejmě plus.
smrtka.smety
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar
Kontaktovat uživatele:

Myslel jsem si to. Díky. :)
Maranov
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Maranov »

Vypíná se + (fáze)... je to zjednodušeně kvůli tomu, že kdyby ses třeba dotkl nějaké odizolované části "vypnutého" přístroje, tak nedostaneš kopanec. :-D

U fanu to sice nehrozí, ale je to velmi dobré pravidlo. Má to nakonec jenom výhody.
DESKTOP: C2D E8200 (pasivně); ATI HD 3870 (AC S1, 120 fan@5V); 4GB RAM; OCZ Vertex2 SSD 64GB; 320+320+250GB JBOD (odhlučněno); 2x FSC P19-2 (2056x1024)
MOBILE: Lenovo Thinkpad T420 4177 CTR, Crucial M4 SSD 128GB, 6GB RAM; FSC P19-2; Logitech G400
POCKET: Nokia Hulmia 800; Hitachi 500GB@Scythe Kamazo 2 (eSATA); Creative EP-630
AUDIO: Sennheiser HD 555 (foam mod), NuForce Icon µDAC, FLAC, ReplayGain, f2k

"A Man's mortality is a compass that points his way in life."
smrtka.smety
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar
Kontaktovat uživatele:

Ok díky. :-D
Dále by mě zajímalo, zdali neškodí vypínání fanu za běhu PC. Když ho vypnu, tak se lopatky ještě dotáčejí, a tím by se teoreticky měla vytvářet elektřina, nebude to vadit?
Airm@n64
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Airm@n64 »

smrtka.smety píše:Ok díky. :-D
Dále by mě zajímalo, zdali neškodí vypínání fanu za běhu PC. Když ho vypnu, tak se lopatky ještě dotáčejí, a tím by se teoreticky měla vytvářet elektřina, nebude to vadit?
ne nevadi to :-) pac jeden pol je vypnuty tzn..zdroj to neuciti... :-)

Příklad: ucpi jednu stranu cerpadla vodnicho chlazeni v kompu a nech ho dotocit :-D taky voda nebude cirkulovat ;) tak samo s ti mvetrakem
ASRock X670E Steel Legend , AMD 7800x3D - Vodnik , FURY 64GB 6000MHz CL36 EXPO , FURY Renegade NVMe 1TB , Samsung 980 , RTX 5070 , Corsair RM850i
srna
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od srna »

elektrina se vyrabet nebude, neni to normalni motor...tzn nema standartni magneticky obvod, prepinani civek statoru ridi integroovany obvod. ale ani tak bych to za behu nevypinal

//Trinom: Že to řešíš. Vždyť tohle se děje při každém vypnutí PC a nikomu to nevadí.
//SRNA: jen jsem poukazal na to ze PC fan nemuze vyrabet propud:) a zazil jsem PC zdroj kterej zhaproval pri zapnuti vetraku....
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

je to uplne fuk. protoze i kdyby ten elektromotor za blize neurcenych magickych okolnosti fungoval jako dynamo, musel by se tocit vyssi rychlosti nez jeho jmenovitou aby vygeneroval vyssi napeti nez je 12V coz je nemozny protoze se dotaci setrvacnosti... jak bylo napsano. vubec neresi. vypinat + , vic neni treba vedet.navic zdroj ani nepozna jestli vypnes nebo zapnes nejakej vetrak...preci jen se vejdou do cca 2W...cili zanedbatelna zatez.
Odpovědět

Zpět na „Modifikace hardware“