Jaký 3,5" hdd doporučíte...

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
nevidany
Začátečník
Začátečník

Re: Samsung F1 nebo F2

Příspěvek od nevidany »

Na reklamaci to není (leda možno využít 14denní lhůty bylo li objednáváno nepřímo). Osobně jsem to vyřešil koupí SSD pro systém - na data už je to pak poměrně jedno...
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

nevidany: zbytecny... a drahy.

pokud nemas odhlucnenou case tak seek uslysis vzdy (pokud v ni nemas nejakej vrtulnik). ale moje samsungy nejsou vubec slyset.
nevidany
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nevidany »

Flegy: neokusils nepochopíš.
Jarysmen
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Jarysmen »

nuchtala píše:Chci kupovat 1TB disk.Bude na zálohu filmů,mp3,FLAC atd.Který mám vzít.Cena je skoro stejná.Jde mě spíš o spolehlivost .Někde se píše,že ten,...někde ten.

ja pouzivam F1 a jako nestezuju si sice sem tam trochu zavrci ale nic co by mi vadilo vetsinu casu o nem skoro ani nevim .... jsem s nim spoky :oops:
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

nevidany: ale vim.akorat cena je totalne neadekvatni :roll:
nevidany
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nevidany »

Flegy: mě přijde za absolutní ticho jako adekvátní :roll:
...
wallot
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od wallot »

Mam dve F1 (750GB a 1TB) a jsou to disky o kterych nevim. ono kazdej disk pri seeku vydava urcite zvuky ale u samsungu je vubec nevnimam. postupne samsungama nahrazuju WD, ktere vydavaji priserny kraval a na system mam SSD.

stejne je sranda jak jeste nedavno nikdo 5400rpm disky uz neresil a nyni o nich lide zase uvazuji pro ukladani tech tun postahovanejch veci :)
7800X3D, 9070XT Nitro+, QMK GMMK2 - TTC Frozen V2, Razer Naga V2 Pro, TCL 34R83Q + Dell P3223QE, Fractal Design Scape
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

nevidany píše:Flegy: mě přijde za absolutní ticho jako adekvátní :roll:
...
adekvátní? asi jak pro koho ... ticho neticho, SSD jsou stále předražené ... a osobně mi absolutní ticho za takové prachy nestojí.
wallot píše:stejne je sranda jak jeste nedavno nikdo 5400rpm disky uz neresil a nyni o nich lide zase uvazuji pro ukladani tech tun postahovanejch veci :)
protože je to taky nedávno, kdy se objevily 5400rpm disky s 500GB na plotnu, tedy dostatečným výkonem ... a hlavně pro data jsou takové disky naprosto ideální.
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
wallot
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od wallot »

velikost plotny zasadni vliv na vykon disku nema. jde o otacky, ktere maji vkliv na pristupovou dobu.

SSD neni predrazene. jde jen a pouze o pomer vykon cena.
Random vykon coz je to o co u SSD jde je 20x+ vyssi nez u beznych disku a cena uz 20ti nasobna neni.
pokud nekdo chce SSD jen kvuli tichu at si radeji koupi nejakej ztisovaci box :)
7800X3D, 9070XT Nitro+, QMK GMMK2 - TTC Frozen V2, Razer Naga V2 Pro, TCL 34R83Q + Dell P3223QE, Fractal Design Scape
nhkg
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nhkg »

wallot píše:Mam dve F1 (750GB a 1TB) a jsou to disky o kterych nevim...
A oba Samsungy F1 750GB co mám (měl jsem) vydávají zvuk jak startující vrtulník. Otáčení ploten skoro přehluší i jejich seek, asi mám pech :sad:
Samsung F2 1,5TB co mám je na úrovni WD disků 7200 otáček -> taky mizérie. Osobně už bych Samsung nekoupil!
Plánuju časem koupit 2. SSD a klasické disky zapínat, jenom když budou nezbytně třeba. Když chci ticho, jiná možnost není ...

K té spolehlivosti -> disk se může pokazit jakýkoliv, bez ohledu na typ a výrobce. Je potřeba mít vše zálohované offline zálohou.
Ve hrách mám nic Krišna, psáno: Krisna.
wallot
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od wallot »

a tady to vidite co clovek to nazor ci zkusenost a ted si vyber. Ono taky dost zalezi na skrini a ulozeni disku. pokud ma nekdo skrin za dve koruny a disk jen natvrdo prisroubovanej tak je jasne ze se zvuky a vibrace prenaset mnohem vic nez ve skrini s poradnym ulozenim disku.
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

wallot píše:SSD neni predrazene. jde jen a pouze o pomer vykon cena.
jo tohle je asi líp řečeno ... když někdo takový výkon potřebuje a stojí mu za takové prachy, tak je jasné, že si koupí SSD už dnes.
Pro mě osobně stále nemá výkon SSD takovou hodnotu, abych investoval několik tisíc do SSD disku o kapacitě pár GB.

Co se týče Samsungů, tak teď mám v desktopu 2x F3 500GB a 1x F2 500GB ... a o těch discích nevím (a to je nijak extra uložené v case nemám ... jen teda nemám case z plechu o tlouště záchodového papíru).
To samé můžu říct o dvojici F2 1,5TB, které mám v serveru.
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
fobos
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od fobos »

no neviem, ako veľká je u vás hranica hluku pri ktorej "neviete" o diskoch, ale moje dve F3ky počuť strašne. Predošlý WD 6400AAKS vrčal po dvoch rokoch menej ako tieto nové samsungy :|

samozrejme hovorím o seek-u. Samotný disk naozaj nie je počuť
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

jezis tak si ty disky odpojte a strcte si je treba do p...oradny krabice a tu dejte do sklepa.... nekdo si hraje na silentofila, nekdo na audiofila...je to fuk. kdyz ma clovek papirovou case, neni se cemu divit ;)
nevidany
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nevidany »

Flegy nás všechny rozsoudil a jedině on jediný má přeci pravdu... všichni co nám vadí zvuk hdd máme papírcase :!:

Klídek... tohle všechno jsou tak subjektivní věci, že se tu rozohňovat nemá cenu :lol:
Zkrátka mě seeky vadí a myslím si, že u disků klasické konstrukce spíše záleží na štěstí na kus/sérii. Pak je otázkou zdali hrát tuhle podivnou loterii...
Mastodont
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od Mastodont »

Podivnou loterií mi přijde spíš nákup SSD. Problémem dneších disků není seek, ale vibrace a hučení (typicky: ššššššššššššššššš, huuuuuuuuuu). :)
nevidany
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nevidany »

Asi máme každej jinou zkušenost, každopádně šššššššššššššššš, huuuuuuuuuuuuuuuuu můžeš odhlučnit s hlasitým krrap krap od seeků (pokud chytneš špatný disk) ale bohužel nic neuděláš...
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

Zkrátka mě seeky vadí a myslím si, že u disků klasické konstrukce spíše záleží na štěstí na kus/sérii. Pak je otázkou zdali hrát tuhle podivnou loterii...
pokud ti to vadi tak si kup 4TB SSD disky multimilionari... :roll: . i s novejma featurama pro opotrebeni bunek jsou porad ulohy, kdy klasicky disky vedou...torrenty...nebo databaze... :roll: . pac pri dlouhodobem zatizeni temito ulohami ti stejne driv klekne SSD nez klasickej disk :wink:
wallot
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od wallot »

klasickej disk vede na databaze? a od kdy prosim te? pro DB je SSD jako delany zvlast tam kde si muzu na SSD dat jen jednotlive tabulky vyzadujici extremni vykon. disky mam samozrejme v RAIDu, takze kdyz mi nakej odejde, vymenim a jedu dal.
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

vedou co se tyce zivotnosti...boze nekdy se mi zda, ze tady komunikuju s tatarama... je samozrejme ze na databaze je potreba rychly "seek"...
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“