Projekt: Šuplík

Hotové nebo rozdělané projekty - úpravy a modifikace počítačových skříní krok za krokem.
V této sekci se nezapočítají příspěvky.

Moderátor: L4mka

Odpovědět
sayer
Nováček
Nováček

Projekt: Šuplík

Příspěvek od sayer »

Snad odjakživa žasnu nad různými mody a jednou jsem si řek, že když to dokážou jiní, dokážu to taky. Kouknul jsem se na šedivou case v obýváku a začal jsem přemýšlet, co s ní. Po dlouhém přemýšlení mi došlo, že jaká koliv bedna tam bude jako pěst na oko. A tak jsem se rozhod pro integraci PC do nábytku.
Rok se sešel s rokem a pak s dalším rokem a výsledek je zde:

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Samozřejmě, že jsem na tom nedělal celé 2 roky čistého času. Pár měsíců práce stála a ještě jsem na koleji a věnovat jsem se tomu tedy mohl jen některé soboty. Pokud budete kritizovat můj dokonalý projekt :-D , na svou obranu předem píšu, že je to můj první větší počin a vše je dělané na koleni. Nemam žádný přístup do dílny a ani ke speciánímu nářadí. Koupil jsem si akorát přímou brusku a takřka všechny práce probíhaly v kuchyni na jídelním stole. Ty různé barvy dřeva taky nemusíte kritizovat, nepodařilo se mi namíchat požadovanej odstín a v reálu to nevypadá až tak špatně.
Jistě si každý všiml vodního chlazení a ti znalejší poznali práci Wrooma z dílny LIQUID TECHNOLOGY. Mám od něho všechny bloky (CPU, GPU, chipset a disk) a expu. Jelikož jsem se párkrát přepočítal, nezbylo mi pod mechanikama moc místa a standartní blok se tam nevešel. Naštěstí je Wroom velice ochotný a vyrobil mi steciální top na CPU blok a dokonce ho ještě dodatečně na požádání upravoval. Bez něj bych si asi hodil mašli. Patří mu tedy VELKÉ DÍKY. Jako radiátory jsem použil 2 topení ze Škody. Většina uživatelů na tomhle fóru je kvůli korozi odsuzuje, pravda v expě plave cosi podivného, ale po půl roce používání byly všechny bloky naprosto bez usazenin. Wroomova konstrukce prostě nemá chybu :wink:. Čerpadlo jsem použil Innovatek HPPS High Power. Laing je prý účinější, ale také hlučnější. Výkonově je čerpadlo naprosto dostačující a to i přes použitou trisku v CPU bloku. Je to samožřejmě subjektivní, nemam možnost to nějak porovnat. Chladící výkon splnil očekávání a to jsou ventilátory zregulované na minimum, aby se jen roztočily. Možná někoho překvapí vývody bloku na GPU. Za ty léta se konfigurace několikrát změnila a chipset původně nebyl pod mechanikou, tak jsem musel bloky prohodit.
Pokud se vám zdá, že na standartní tlačítka power a reset je tam nějak moc páček, tak páčky v pravo regulují ventilátory (každá páčka má svojí váhu jako v binární soustavě; celkem tedy 8 stupňů regulace) a vlevo se ovládají neony (knoflíky jsou pro nastavení pulsování - minimum, maximum, frekvence - a páčky pro přepínání funkce a spínání neonů). Co se týče komponent, jsou to ty spodní v popisu.

Když jsem hledal inspiraci pro tenhle projekt, hledal jsem jí převážně tady. Teď když je projekt hotový, dávám jsem výsledek, aby sloužil jako možná inspirace. Tady je tedy pár detailů:

Uchycení mechanik je řešeno pomocí distančních sloupků a "kuličkového" řetízku. Do sloupků jsem vyvrtal díry a do nich poté zalisoval kuličku. Pevnost spoje v tahu je naprosto dostačující. K čelní stěně je připevněn řetízek pomocí úchytu kabelu z nějakého konektoru.

Obrázek

Radiátory jsou na zadní stěně přichyceny drátem a ten drží kontakty z elektrikářské čokolády.

Obrázek

Obrázek

Nejhlučnější část sestavy je čerpadlo. Jeho vybrace mě celkem překvapily. Odstranil jsem je pomocí pěny, kterou jsem prošrouboval pružinami z propisky. Poté jsem pěnu napustil lepidlem, aby ztvrdla. Později mě napadlo zapíchnout přužinky do balsy (měkké a lehké dřevo používané modeláři). Vypadalo to mnohle lépe, avšak jsem již neměl dostatek propisek. I po odstranění vybrací je čerpadlo bohužel stále nejvíce slyšet :(

Obrázek

V tom boxu pod expou je schovaný disk. Je vystlaný několika vrstvamy různě měkkých pěn. Hluk to však pohltilo minilálně. Alespoň mam tedy pěknou podložku pod expu :).

Ještě jednou děkuji Wroomovi z Obrázek
Naposledy upravil(a) sayer dne úte 9. úno 2010, 20:08, celkem upraveno 3 x.
Pentium Dual-Core E5200@3,5GHz, GA EP43-S3L, A-Data 2x2GB 800MHz, Gainward 8600GT 256MB 700/825,..

Athlon X2 4000@3GHz, GA-MA770-UD3, GEIL 4x1GB 800Mhz, Spahire HD 3650 512MB,..
M4r1hu4n3
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Re: Projekt: Šuplík

Příspěvek od M4r1hu4n3 »

Líbí, vzhledem k tomu že je to dělaný na koleně tak opravdu pěkný. Zajímavě vyřešené různé problémy :)
"Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti." Jan Amos Komenský
Mirek E.
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mirek E. »

Provedení se mi celkem líbí, ale uvnitř šuplíku máš tak torchu chaos z kablíků. Doporučuji použít "husí krky", do kterých kabely schováš a hned to bude vypadat lépe. Navíc to není ani drahé.
B650M-HDV | 7600X + Elite 360 | Trident Z5 32GB 6000/30 | 9070XT Swift | SN850 1TB + KC3000 2TB | Focus GX 650W | Prime AP201 | UltraGear 32" QHD 165Hz | Nari, Basilisk V3 35K, Gigantus V2 XXL
PS5 1TB | MP600 PRO LPX 2TB
sayer
Nováček
Nováček

Příspěvek od sayer »

Jenže husí krky zabíraj místo a jsou málo ohebné, chtěl jsem použít flexo, jenže to je zas drahé. Tak jsem se na to vykašlal :) Navíc každej kablík začíná nebo končí jinde a bylo by poměřně složitý to nějak napojit a vydělit z husího krku.
Pentium Dual-Core E5200@3,5GHz, GA EP43-S3L, A-Data 2x2GB 800MHz, Gainward 8600GT 256MB 700/825,..

petr_
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petr_ »

Dobrýž nápad, docela se mi to líbí, ale chtělo by to trochu "učesat" - hlavně ty kabely.
NTB: 13" MacBook Air mid. 2013, Haswell i7-4650U, 8GB LPDDR3, 256GB SSD
PC: Xeon 5550, 6GB DDR3, geforce 8800GTS 640MB
H.o.m.i.e.
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od H.o.m.i.e. »

Až na ty kabely je to podle mě elegantně vyřešený. Moc pěkně udělaný :up:
Obrázek
M4r1hu4n3
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od M4r1hu4n3 »

Ehm, míro? viděl jsi někdy použitý husí krk v pc? vždyť se to na to vůbec ale vůbec nehodí. Možná falešná vedení pro styl podobný Falloutu, ale každopádně nepraktický.
"Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti." Jan Amos Komenský
srna
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od srna »

jestli nemysli ty silikonovy spiraly na kabely....kazdopadne husi krk je do PC blbost, ten patri do zdi :)

EDIT: a projekt to neni vubec spatnej....reseni nekterych konstrukcnich detailu se mi libi(napr uchyceni mechanik vzadu)
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
jan.svoboda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od jan.svoboda »

Souhlasím s názory ostatních, vynikající práce, fakt jen doladit ty kabely, ale to nejhlavnější je hotovo na výbornou.

PS: Husí krk bych tam taky asi nedal :-D
Zde na foru již nejsem aktivní, vyskytuji se na Google+ (http://gplus.to/JanSvoboda), kde aktivně píšu nejen o IT.
dObi
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od dObi »

Velmi elegantně provedeno. Líbí se mi "přední panel!" a také je pěkně zvoleno decentní osvětlení, takže fotka za tmy vypadá úchvatně.
Mirek E.
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mirek E. »

Někde jsem to ale viděl, že v tom měl schované kabely v pc. A povedlo se mu to docela dobře. Akorát to byl bigtower, ve kterém šly kabely od zhora dolů v kolmé poloze. Do nějakých oblouků je to asi fakt blbost. :)
B650M-HDV | 7600X + Elite 360 | Trident Z5 32GB 6000/30 | 9070XT Swift | SN850 1TB + KC3000 2TB | Focus GX 650W | Prime AP201 | UltraGear 32" QHD 165Hz | Nari, Basilisk V3 35K, Gigantus V2 XXL
PS5 1TB | MP600 PRO LPX 2TB
sayer
Nováček
Nováček

Příspěvek od sayer »

jj občas to někdo použije, třeba jako zrovna Wroom v jeho Industry case a vypadá to skvěle, ale to jsou všechno PC trochu jiných rozměrů :roll:

Odpovědět

Zpět na „Projekty“