Hned na úvod se omluvám za možná poněkud chaotický předmět
Když jsem uvažoval nad tím, kterou verzi Win 7 nainstalovat do kompletně nového PC, prošel jsem 4 stádia:
1.Jedině 32 bit. Ani jsem nevěděl, co 64 bit je, jen že s tím jsou problémy
2.Jak jsem se dozvěděl o limitaci 32 bit systémů na max. 4GB RAM, rozhodl jsem se pro 64 bit
3.A to mě zajímá nejvíc. Někde jsem četl, že do "oněch" 4GB paměti se počítá i paměť na GK. Pokud je toto pravda, pak při používání ATI HD5850 (1GB GDDR5) a 4GB RAM budu buď omezovat paměť pro VGA nebo budu ukrajovat dostupnou operační paměť. 32 bit tedy nemá smysl.
4.Teď nevím. Při hledání podobných témat tady jsem narazil na odpovědi: "Pokud nebudeš využívat 64 bit aplikace, použij 32 bit". Nebo: "64 bit nenabídne nic navíc, není o co stát".
Sakra a to nikdo nemá podobnou konfiguraci jako já?? Po 6-ti letech stavím komplet nové PC a i když HD5850 je možná trošku lepší karta, tak 1GB paměti má tuším i HD5750 za cca 3K. Když si spočítám že 4GB RAM rozhodně není hig-end je tu přeci NUTNOST používat 64 bit OS. Nač budu kupovat paměťové moduly třeba za 2,5K když 4GB stejně nevyužiju a stačily by třeba 3GB. Ano i s takovou odpovědí jsem se setkal: "3 - 3,5 GB RAM, co adresuje 32 bit stačí na většinu aplikací" Jo to sice jo ale je to jako bych koupil auto s výkonem třeba 700 koní, který by v ČR (32 bit) využilo jen 300, zatímco na německých autobahn (64 bit) plných 700
Závěr: Budu kupovat sice retail verzi Home Premium, kde jsou obě verze ale rád bych si v tom udělal konečně jasno. Hlavně u bodu 3.
Děkuji všem moc za odpovědi.
P.S.: Vím, že na HW jsou potřeba 64 bit ovladače, což ale u GK snad problém není a jinak snad nic jinýho nepoužívám (tiskárnu Lexmark, bezdrát klávesnici a myš Logitech) Toť snad vše, na co instaluju externí ovladače. U klávesnice ani nevím, jestli to byly ovladače nebo jen něco pro správu stavu baterek
Ještě jednou dík.