Intel Core 2 Quad Q9xx0 - rady, problemy, taktovanie
- Lokomotiva
- Začátečník
Re: Přetaktování Q9300
Nevím, možná frekvence sběrnice PCI-E.
Pokud se zvyšuje úměrně s Host Clock Frequency.
Zkus ji nastavit napevno 100 MHz.
370 MHz místo 333 MHz nastavit můžeš a projde to?
EDIT:
Máš hodně žravou grafiku. Jaký máš vůbec zdroj?
Pokud se zvyšuje úměrně s Host Clock Frequency.
Zkus ji nastavit napevno 100 MHz.
370 MHz místo 333 MHz nastavit můžeš a projde to?
EDIT:
Máš hodně žravou grafiku. Jaký máš vůbec zdroj?
- Mike13
- Nováček
-
Tak mě napadá... počítá se počítač při startu jako IDLE nebo na v loadu co se týče spotřeby? Mám na mysli to že třeba v idlu pc žere nějakejch cca 180W a při hře v zátěži nějakých 400W, nebo něco kolem toho. Do jaké kategorie spadá PC který se zapíná? idle, nebo load?
edit v reakci na edit: Přesně to mě teď napadlo taky Mám totiž zdroj, ze kterého mačkám každou kapku, je to 400W fortron, ale zatím s ním nebyl problém ani při hraní náročných her jako GTA IV zdroj nebral víc než 385W.. proto mě zajímá do jaké kategorie spotřeby spadá bootující PC
edit v reakci na edit: Přesně to mě teď napadlo taky Mám totiž zdroj, ze kterého mačkám každou kapku, je to 400W fortron, ale zatím s ním nebyl problém ani při hraní náročných her jako GTA IV zdroj nebral víc než 385W.. proto mě zajímá do jaké kategorie spotřeby spadá bootující PC
- Lokomotiva
- Začátečník
Jenže Watty jsou takový nic moc neříkající (protože všezahrnující) ukazatel.
Podstatný je spíš proud na jednotlivých napěťových větvích.
A zvlnění napětí na těchto větvích.
Ono je celkem k ničemu mít rezervu na +3,3V větvi zdroje a mít při tom přetíženou +12V-1 větev (třeba).
Já osobně taktování mám ráda, ale ve tvé situaci bych se na to ...počkala na lepší zdroj.
A i 500W by se mi zdal málo výkonný a vůbec bych to nezkoušela s ním spustit.
Ten tvůj zdroj teď jede na doraz a další proud, který bude tvůj procesor po přetaktování potřebovat, bych už po něm nechtěla.
Podstatný je spíš proud na jednotlivých napěťových větvích.
A zvlnění napětí na těchto větvích.
Ono je celkem k ničemu mít rezervu na +3,3V větvi zdroje a mít při tom přetíženou +12V-1 větev (třeba).
Já osobně taktování mám ráda, ale ve tvé situaci bych se na to ...počkala na lepší zdroj.
A i 500W by se mi zdal málo výkonný a vůbec bych to nezkoušela s ním spustit.
Ten tvůj zdroj teď jede na doraz a další proud, který bude tvůj procesor po přetaktování potřebovat, bych už po něm nechtěla.
- Mike13
- Nováček
-
Já teď asi budu pořizovat novou grafickou kartu, hd 5850 která prý žere o dost méně než 3870 x 2, tohle by mohlo zdroji dost ulevit ne? Nebo to nebude žádný vliv a ty dráty připojené do desky stále nebudou stíhat? Ten zdroj je pěknej tichej a 100% bez problémů zatím, tak bych ho nerad měnil, pokud bych nemusel, ale je pravda že když na něm pustím něco náročnějšího tak začne nahlas šustit.
Jak moc si seš jistá že je to problém v nedostatečném zdroji tedy? Protože když bych koupil nějaký 700W třeba a pak zjistil že po přetaktování je zase na monitoru noc, tak by se ve mě asi něco zlomilo
Jak moc si seš jistá že je to problém v nedostatečném zdroji tedy? Protože když bych koupil nějaký 700W třeba a pak zjistil že po přetaktování je zase na monitoru noc, tak by se ve mě asi něco zlomilo
- Lokomotiva
- Začátečník
Co je u PC jistého?
Ani to, že ho zítra zase spustíš.
Máš na tenhle zdroj:
http://www.alza.cz/enermax-pro82-525w-a ... 150339.htm
?
Ono koupit 700W zdroj za Kč 1.400,- nebude totiž žádná velká výhra.
Ani to, že ho zítra zase spustíš.
Máš na tenhle zdroj:
http://www.alza.cz/enermax-pro82-525w-a ... 150339.htm
?
Ono koupit 700W zdroj za Kč 1.400,- nebude totiž žádná velká výhra.
- Mike13
- Nováček
-
Rozbil sem prasátko s elektronikou a vypadlo mi z něj tohle http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=34710 , je to 550W kolem dvou let starý, vypadá že by to mohl dát, ale koukám že má tři větve těch bílých konektorů, a jen dva ty konektory pro sata věci... takže budu msuet rozdvojkovat... co je lepší, přidělat rozdvojku na ten sata konektor nebo koupit redukci na ten bílej konektor kterej z něj udělá satu?
- Lokomotiva
- Začátečník
To už radši těch 500,- připlať:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=71855
tři +12V větve, kdy každá z nich umí 25A je ve srovnání s tím Fortronem (4x15A na +12V) o poznání výkonnější zdroj.
Na vstupu kondenzátor Panasonic, výstupy kondenzátory Nippon Chemi-Con - to je naprostá světová špička.
Z toho vyplývají i minimální zvlnění na jednotlivých větvích a dlouhá životnost.
Navíc je díky vyšší účinnosti i tišší.
S tím se nemůže ten Fortron (kondenzátory OST a CapXon) vůbec srovnávat.
+12V používá procesor, GK (i její přídavné napájení) a motory disků a mechanik.
Ostatní napěťové větve tak významné nejsou.
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=71855
tři +12V větve, kdy každá z nich umí 25A je ve srovnání s tím Fortronem (4x15A na +12V) o poznání výkonnější zdroj.
Na vstupu kondenzátor Panasonic, výstupy kondenzátory Nippon Chemi-Con - to je naprostá světová špička.
Z toho vyplývají i minimální zvlnění na jednotlivých větvích a dlouhá životnost.
Navíc je díky vyšší účinnosti i tišší.
S tím se nemůže ten Fortron (kondenzátory OST a CapXon) vůbec srovnávat.
+12V používá procesor, GK (i její přídavné napájení) a motory disků a mechanik.
Ostatní napěťové větve tak významné nejsou.
- Mike13
- Nováček
-
Já ten 550W fortron nechci kupovat, ten tu přímo mám a můžu ho použít.. takže v případě že by to utáhl bych ho chtěl použít
- Lokomotiva
- Začátečník
Co může být lepšího, než zdarma vyzkoušet, jak se to bude chovat?
- Mike13
- Nováček
-
Ok, zkusím ho tedy připojit s tím 400MHZ nastavení FSB a pak napíšu jak sem dopadl.
- Mike13
- Nováček
-
Tak sem se pošroubovákoval v PC a nacpal tam ten 550W zdroj (a že to nebylo lehký o_O) nastavil v biosu FSB na 400, PCI-E na 100 a tu třetí věc na Standard, násobič paměti na 2x. PC naběhnul a ukazuje dokonce že byl přetaktovaný na 3GHZ, pohádka
Takže mi teď ještě prosím napiš, jestli tohle nastavení je ideální, nebo mám udělat ještě nějaké úpravy v biosu, aby se ideálním pro dlouhodobý provoz, s podáváním max výkonu ve hrách, stalo. Díky
(Vím například, že tenhle procesor bez problémů jede na 3.4GHZ, ale nevím jak ho na to nastavit když má FSB 400mhz a násobič paměti de nastavit na nejmenší hodnotu 2.0, takže když nastavím větší FSB než 400, tak její dvojnásobek přesáhne 800Mhz, které mají paměti v popisu jako pracovní frekvenci a nebude to pravděpodobně fungovat, jsou to tyhle 4 tyčky http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=47832, a jak je to s tím nastavením toho PCI-E, není 100 třeba málo, nebo něco?)
Takže mi teď ještě prosím napiš, jestli tohle nastavení je ideální, nebo mám udělat ještě nějaké úpravy v biosu, aby se ideálním pro dlouhodobý provoz, s podáváním max výkonu ve hrách, stalo. Díky
(Vím například, že tenhle procesor bez problémů jede na 3.4GHZ, ale nevím jak ho na to nastavit když má FSB 400mhz a násobič paměti de nastavit na nejmenší hodnotu 2.0, takže když nastavím větší FSB než 400, tak její dvojnásobek přesáhne 800Mhz, které mají paměti v popisu jako pracovní frekvenci a nebude to pravděpodobně fungovat, jsou to tyhle 4 tyčky http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=47832, a jak je to s tím nastavením toho PCI-E, není 100 třeba málo, nebo něco?)
- Lokomotiva
- Začátečník
Nevím, co je tvůj ideál a tak ani nevím, čemu říkáš ideální nastavení.
Jakou máš konkrétně desku a jaké máš chlazení - nejen procesoru - i ve skříni?
U 4-jádrových procesorů vyrobených 65 nm technologií je hranicí přetaktování procesor, u 45 nm jsou to možnosti nastavení desky a její kvalita.
U tvého procesoru platí, že 3,25 GHz můžeš mít skoro na každé desce a tak 3,75 GHz cca po 5 dnech testování a zkoušení, pokud máš výbornou desku, chlazení a paměti, které jsou schopné běžet na 1000 MHz (při zvýšeném napětí a opatrném časování to mohou být třeba i 800 MHz-ové paměti).
Ty paměti máš 4x2GB? Jaký používáš OS?
100 MHz je standartní frekvence sběrnice PCI-E.
Pokud nepřejde PCI-E x16 slot do módu x8, x4, nebo dokonce x1 (co se někdy při přetaktování stane), není třeba s touto frekvencí nijak laborovat.
Jakou máš konkrétně desku a jaké máš chlazení - nejen procesoru - i ve skříni?
U 4-jádrových procesorů vyrobených 65 nm technologií je hranicí přetaktování procesor, u 45 nm jsou to možnosti nastavení desky a její kvalita.
U tvého procesoru platí, že 3,25 GHz můžeš mít skoro na každé desce a tak 3,75 GHz cca po 5 dnech testování a zkoušení, pokud máš výbornou desku, chlazení a paměti, které jsou schopné běžet na 1000 MHz (při zvýšeném napětí a opatrném časování to mohou být třeba i 800 MHz-ové paměti).
Ty paměti máš 4x2GB? Jaký používáš OS?
100 MHz je standartní frekvence sběrnice PCI-E.
Pokud nepřejde PCI-E x16 slot do módu x8, x4, nebo dokonce x1 (co se někdy při přetaktování stane), není třeba s touto frekvencí nijak laborovat.
- Mike13
- Nováček
-
Mám tuhle desku http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=52339 , má nejnovější bios, ty ramky sou tam 4 kousky po dvou GB.
Chlazení na procesoru toto http://www.alfacomp.cz/php/index.php?ei ... chSubmit=1 a ve zbytku PC, kromě větráku na grafické kartě, ještě 120mm noctua p-12 vepředu co fouká dovnitř a jeden vzadu co fouká ven, plus ve zdroji, ten fouká taky ven.
Ideální pro mě je vymáčknout z toho co nejvíc výkonu, v rámci zachování přibližně stejné životnosti procesoru, jakou by měl bez přetaktování
Jinak těch 3.25Ghz by bohatě stačilo, ale nevím jak to tam nastavit, když budu muset pravděpodobně měnit nějak ty frekvence pamětí, voltáž atp.. nerad bych něco upekl
Jak zkontroluju rychlost těch x16 slotů že sou x16?
os win7
Chlazení na procesoru toto http://www.alfacomp.cz/php/index.php?ei ... chSubmit=1 a ve zbytku PC, kromě větráku na grafické kartě, ještě 120mm noctua p-12 vepředu co fouká dovnitř a jeden vzadu co fouká ven, plus ve zdroji, ten fouká taky ven.
Ideální pro mě je vymáčknout z toho co nejvíc výkonu, v rámci zachování přibližně stejné životnosti procesoru, jakou by měl bez přetaktování
Jinak těch 3.25Ghz by bohatě stačilo, ale nevím jak to tam nastavit, když budu muset pravděpodobně měnit nějak ty frekvence pamětí, voltáž atp.. nerad bych něco upekl
Jak zkontroluju rychlost těch x16 slotů že sou x16?
os win7
- Lokomotiva
- Začátečník
To určitě není špatná deska, ale na max. to nepůjde, díky tomu, že není možné přepnout Strap a tím zpomalit frekvenci severního můstku vůči frekvenci FSB (která bude muset být vysoká) ani Skew, který by umožnil posuny signálů na desce vůči sobě (tím by se víc odlišily od šumu).
Bude třeba zvýšit napětí té části sběrnice FSB, která spojuje obě dvoujádra tvého procesoru (abys nemusel použít příliš vysoké napětí pro napájení procesoru) a modlit se, aby deska uměla správně přenastavit referenční napětí signalizačních obvodů GTL (které se z Termination Voltage odvozuje také) - přímý přístup ke GTL Ref Voltage totiž ta deska také neumožňuje.
No ale chlazení máš naopak výborné - to stabilitě pomůže.
W7 máš 64-bitové, nebo 32-bitové a 5 GB paměti používáš jako RAM disk?
Stáhni si CPU-Z a podívej se na kartu Mainboard - ve spodní části uvidíš maximální a skutečně používaný počet linek - oboje by mělo být x16. Jak to máš?
No a jak to je na 3 GHz? Zatím žádný problém se stabilitou?
Bude třeba zvýšit napětí té části sběrnice FSB, která spojuje obě dvoujádra tvého procesoru (abys nemusel použít příliš vysoké napětí pro napájení procesoru) a modlit se, aby deska uměla správně přenastavit referenční napětí signalizačních obvodů GTL (které se z Termination Voltage odvozuje také) - přímý přístup ke GTL Ref Voltage totiž ta deska také neumožňuje.
No ale chlazení máš naopak výborné - to stabilitě pomůže.
W7 máš 64-bitové, nebo 32-bitové a 5 GB paměti používáš jako RAM disk?
Stáhni si CPU-Z a podívej se na kartu Mainboard - ve spodní části uvidíš maximální a skutečně používaný počet linek - oboje by mělo být x16. Jak to máš?
No a jak to je na 3 GHz? Zatím žádný problém se stabilitou?
- Salamander
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Mam Q9300 doma a nejvetsi binec pri pretaktovani tam dela ten pulkovej nasobic, kdyz nechas procesor na 7x a ne na 7,5x tak vezma vyssi FSB a vsechno je hned lepsi 500x7 celkem bez problemu, ale 7,5x400 nechtel (P45 chipset) nevim cim to je, ale pulkovy nasobic je zlo
Tak dlouho se chodí s Acerem do práce, až mu víko upadne.
Acer wiki || Acer servis || Zkušenosti by Intri
Acer wiki || Acer servis || Zkušenosti by Intri
- Mike13
- Nováček
-
Winy jsou 64b ultimate. TO cpu-z ukazuje oboje hodnoty 16x, takže by to snad mělo být ok. U ramky, tam sem udělal akorát to že sem ve winech vypnul stránkovací soubor, takže místo swapování na disk to neswapuje vůbec, předpokládám že zapnout swapování do ram disku by asi nebyl žádný rozdíl, nebo by se ten ram disk hodil ještě na něco jiného v ohledu zvýšení výkonu u her?
Ty 3GHZ sou naprosto bez problému po několika hodinách provozu, ani teploty se nezměnily.
K tomu taktování, co tedy musím ještě v tom biosu konkrétně upravit abych se mohl přehoupnout přes hranici těch 400FSB co mám teď? Respektive jak bylo řečeno něco o tom zvýšení frekvence ramek z 800 na 1000mhz.. To bude jen čistě kvůli procesoru, nebo to zrychlí i ty paměti? Nebude to výrazné zkracování jejich životnosti?
Salamander: Nechceš mi napsat jak si které hodnoty v biosu změnil? Konkrétně tedy co se týče toho upravení frekvence pamětí a spol.
Ty 3GHZ sou naprosto bez problému po několika hodinách provozu, ani teploty se nezměnily.
K tomu taktování, co tedy musím ještě v tom biosu konkrétně upravit abych se mohl přehoupnout přes hranici těch 400FSB co mám teď? Respektive jak bylo řečeno něco o tom zvýšení frekvence ramek z 800 na 1000mhz.. To bude jen čistě kvůli procesoru, nebo to zrychlí i ty paměti? Nebude to výrazné zkracování jejich životnosti?
Salamander: Nechceš mi napsat jak si které hodnoty v biosu změnil? Konkrétně tedy co se týče toho upravení frekvence pamětí a spol.
- Lokomotiva
- Začátečník
8 GB paměti už stačí pro řízení výroby v řadě firem...
Stránkování vlastně stejně 100%-ně vypnout nejde, tak bych radši použila (ve tvém případě 4 až 8 GB) flashku nakonfigurovanou ReadyBoost.
Tak bude používaná jako mezipaměť pro spekulativní načítání dat (Superfetch) a pro stránkování místo disku.
To zrychlení reakcí poznáš - díky minimální době přístupu k datům bude flashka rychlejší než disk (i když má pomalejší načítání dat).
Zkus a nebudeš zklamaný.
Frekvence nezničí nic - ani procesor ani paměti (to ale snadno dokáže napětí).
Tak pojď začít zvyšovat to napětí, jo?
Protože je třeba už začít přetaktovávat i paměti, začni tím, že jim nastavíš 2,1V (+0,3V).
A pojď zkusit kam až se dostaneš s procesorem na základním napětí.
CPU Host Clock Frequency zkus 420 MHz, 440 MHz
Až to přestane být stabilní (může to být docela brzo), přidej napětí severnímu můstku.
Protože máš obsazené všechny paměťové sloty, slot grafiky, chtělo by to zkusit, jestli nepotřebuje tak 0,1V nebo 0,15V navíc.
Jo a Loadline Calibration dej Enabled, ať zabráníš překmitům napětí při přechodu do a ze zatížení procesoru.
EDIT:
Kdyby tě náhodou napadlo zvýšit i napětí procesoru, tak mysli na to, že v žádném případě nesmíš překročit 1,45V.
Stránkování vlastně stejně 100%-ně vypnout nejde, tak bych radši použila (ve tvém případě 4 až 8 GB) flashku nakonfigurovanou ReadyBoost.
Tak bude používaná jako mezipaměť pro spekulativní načítání dat (Superfetch) a pro stránkování místo disku.
To zrychlení reakcí poznáš - díky minimální době přístupu k datům bude flashka rychlejší než disk (i když má pomalejší načítání dat).
Zkus a nebudeš zklamaný.
Frekvence nezničí nic - ani procesor ani paměti (to ale snadno dokáže napětí).
Tak pojď začít zvyšovat to napětí, jo?
Protože je třeba už začít přetaktovávat i paměti, začni tím, že jim nastavíš 2,1V (+0,3V).
A pojď zkusit kam až se dostaneš s procesorem na základním napětí.
CPU Host Clock Frequency zkus 420 MHz, 440 MHz
Až to přestane být stabilní (může to být docela brzo), přidej napětí severnímu můstku.
Protože máš obsazené všechny paměťové sloty, slot grafiky, chtělo by to zkusit, jestli nepotřebuje tak 0,1V nebo 0,15V navíc.
Jo a Loadline Calibration dej Enabled, ať zabráníš překmitům napětí při přechodu do a ze zatížení procesoru.
EDIT:
Kdyby tě náhodou napadlo zvýšit i napětí procesoru, tak mysli na to, že v žádném případě nesmíš překročit 1,45V.
- Mike13
- Nováček
-
Půjdu tedy zkusit přetaktovat procesor ještě o 200MHz nahoru... k těm pamětem.. jestli to teda správně chápu tak když zvednu FSB na třeba 410 tak se frekvence pamětí zvedne automaticky nahoru nad jejich momentálních 800MHz (na 820 při 2.0 násobiči, na kolik přibližně by ty corsairy měly stabilně jít, když prodejně mají uvedenou pracovní frekvenci na 800)?
A pokud to nebude stabilní tak zkusit trochu zvednou voltáž u pamětí a procesoru
A pokud to nebude stabilní tak zkusit trochu zvednou voltáž u pamětí a procesoru
- Lokomotiva
- Začátečník
Je to jednoduché a u téhle architektury Intel takhle:
chip na desce generuje frekvenci (třeba 400 MHz)
krát násobič procesoru (třeba 7,5) je frekvence procesoru 3 GHz
krát 4 (nelze změnit) je frekvence FSB 1600 MHz
krát násobič pamětí (teď doopravdy 1, takže to, co generuje chip na desce, ale v BIOSu je napsáno 2) je frekvence pamětí skutečná podle toho, co generuje ten chip - v našem případě 400 MHz.
Protože to jsou paměti typu Double Data Rate, které vykonávají práci na vzestupné i sestupné hraně signálu, je jejich efektivní frekvence dvojnásobná, tj.800 MHz.
Když si nastavíš CPU Host Clock Frequency (tedy tu frekvenci z desky) 420 MHz, dostaneš obdobně 3,15 GHz frekvence procesoru, 1680 MHz frekvence FSB, 840 MHz efektivní frekvenci pamětí.
Co bude stabilní u těch 800 MHz-ových pamětí záleží na tom, jaké napětí (a časování) použiješ. Pokud mají paměti rozvaděče tepla, snesou bez problémů 2,3V (shoří stejně až někde na 2,6V). Proto jsem ti navrhovala nastavit jim 2,1 V.
Klidně to může být 1100 MHz a nebo 900 MHz. To se musí vyzkoušet.
Jak bych pokračovala v taktování já, jsem ti už napsala.
Jestli to chceš dělat jinak, samozřejmě můžeš.
Je to tvoje PC.
chip na desce generuje frekvenci (třeba 400 MHz)
krát násobič procesoru (třeba 7,5) je frekvence procesoru 3 GHz
krát 4 (nelze změnit) je frekvence FSB 1600 MHz
krát násobič pamětí (teď doopravdy 1, takže to, co generuje chip na desce, ale v BIOSu je napsáno 2) je frekvence pamětí skutečná podle toho, co generuje ten chip - v našem případě 400 MHz.
Protože to jsou paměti typu Double Data Rate, které vykonávají práci na vzestupné i sestupné hraně signálu, je jejich efektivní frekvence dvojnásobná, tj.800 MHz.
Když si nastavíš CPU Host Clock Frequency (tedy tu frekvenci z desky) 420 MHz, dostaneš obdobně 3,15 GHz frekvence procesoru, 1680 MHz frekvence FSB, 840 MHz efektivní frekvenci pamětí.
Co bude stabilní u těch 800 MHz-ových pamětí záleží na tom, jaké napětí (a časování) použiješ. Pokud mají paměti rozvaděče tepla, snesou bez problémů 2,3V (shoří stejně až někde na 2,6V). Proto jsem ti navrhovala nastavit jim 2,1 V.
Klidně to může být 1100 MHz a nebo 900 MHz. To se musí vyzkoušet.
Jak bych pokračovala v taktování já, jsem ti už napsala.
Jestli to chceš dělat jinak, samozřejmě můžeš.
Je to tvoje PC.
- Mike13
- Nováček
-
Tak sem narazil na problém. Teďka ty dva dny sem bez problémů jel na to nastavení 400 FSB s procesorem na 3GHZ.. tak sem šel do biosu, abych to ještě trochu zvednul, přepsal sem FSB na 450 začal mačkat šipku dolu, abych upravil voltáž a najednou se vypnul monitor... žádné hodnoty sem neměnil a už vůbec nic neukládal takže ta 450FSB se ani nemohla použít.. a přitom těch 400FSB jelo doteď stabilně i u her.. tak sem restartoval pc a ten automaticky vrátil hodnoty v biosu na výchozí.. takže nějakejch 333MHZ atd...
Tak sem zkusil nastavit FSB 440 a zvednout DDR2 voltáž o 0,3V, northen bridge voltage sem tam nikde nenašel, takže to sem nikde neměnil. uložil a restartoval pc... obraz vůbec nenaběhnul, pc se sám restartoval a vrátil zpátky nastavení zase...
Tak sem znova vlezl do biosu nastavil to co předtím bez problémů fungovalo dva dny, tedy FSB 400, PCIE 100, násobič 2x, uložil a restart .. obraz nenaběhl, pc se resetoval a obnovil původní nastavení... to vážně nechápu, vždyť tohle nastavení předtím bez problémů fungovalo, tak v čem může být chyba?
Tak sem zkusil nastavit FSB 440 a zvednout DDR2 voltáž o 0,3V, northen bridge voltage sem tam nikde nenašel, takže to sem nikde neměnil. uložil a restartoval pc... obraz vůbec nenaběhnul, pc se sám restartoval a vrátil zpátky nastavení zase...
Tak sem znova vlezl do biosu nastavil to co předtím bez problémů fungovalo dva dny, tedy FSB 400, PCIE 100, násobič 2x, uložil a restart .. obraz nenaběhl, pc se resetoval a obnovil původní nastavení... to vážně nechápu, vždyť tohle nastavení předtím bez problémů fungovalo, tak v čem může být chyba?