Problém s instalací WIN XP!
Moderátor: Loki5567
- Anubides
- Nováček

-
Problém s instalací WIN XP!
Zdravím,
mám tu menší problém. Rád bych si znovu nainstaloval WIN XP, mám orig. cd, ale když po startu PC stisknu spuštění systému z CD, kde bych se měl dostat k instalační obrazovce a formátu, tak mi to začne chrochtat, hledat drivery na CD a pak černá obrazovka a následně modrá s nějakou chybou, doporučením na CHKDSK a kontrolu na viry. HDD určený k formátu je na Master.
Obojí jsem provedl, obojí je OK. Mám základní desku MSI PM8M-V a prý je třeba u této desky navíc nějaký ovladač který umožní onu instalaci, nevíte co je na tom pravdy??
Děkuju za pomoc.
mám tu menší problém. Rád bych si znovu nainstaloval WIN XP, mám orig. cd, ale když po startu PC stisknu spuštění systému z CD, kde bych se měl dostat k instalační obrazovce a formátu, tak mi to začne chrochtat, hledat drivery na CD a pak černá obrazovka a následně modrá s nějakou chybou, doporučením na CHKDSK a kontrolu na viry. HDD určený k formátu je na Master.
Obojí jsem provedl, obojí je OK. Mám základní desku MSI PM8M-V a prý je třeba u této desky navíc nějaký ovladač který umožní onu instalaci, nevíte co je na tom pravdy??
Děkuju za pomoc.
- Lokomotiva
- Začátečník

Re: Problém s instalací WIN XP!
Pokud máš v PC víc pevných disků, tak na tu instalaci všechny kromě jednoho odpoj (datový nebo napájecí kabel).
Pokud Je to SATA disk, můžeš mít v BIOSu na výběr AHCI (nebo i RAID) a nebo Standard IDE emulaci.
Pokud povolíš Advanced Host Controller Interface, musíš dodat XP-čkům příslušný AHCI driver.
Buď z diskety na začátku instalace přes klávesu F6, nebo vytvořením instalačního CD, které bude mít ten driver integrovaný v sobě.
No a nebo to v BIOSu zakážeš a nainstaluješ z toho CD, které máš a bez problémů s drivery.
Pokud Je to SATA disk, můžeš mít v BIOSu na výběr AHCI (nebo i RAID) a nebo Standard IDE emulaci.
Pokud povolíš Advanced Host Controller Interface, musíš dodat XP-čkům příslušný AHCI driver.
Buď z diskety na začátku instalace přes klávesu F6, nebo vytvořením instalačního CD, které bude mít ten driver integrovaný v sobě.
No a nebo to v BIOSu zakážeš a nainstaluješ z toho CD, které máš a bez problémů s drivery.
- Anubides
- Nováček

-
Odpojedno, mám tam pořád jen jeden disk, je to IDE disk. tak mmnt, jdu to nějak ještě zkusit..
- Lokomotiva
- Začátečník

Tak to nebude problém.
Jestli ten disk vidíš v BIOSu, uvidí ho i ta instalace.
Jen si zkontroluj, že je připojený 80-ti drátovým a ne 40-ti drátovým 40-pinovým datovým kabelem.
No a začátek instalce je stejný, jen asi odeber ten systém, který tam je a pak instaluj. Abys tam neměl XP dvakrát.
Jestli ten disk vidíš v BIOSu, uvidí ho i ta instalace.
Jen si zkontroluj, že je připojený 80-ti drátovým a ne 40-ti drátovým 40-pinovým datovým kabelem.
No a začátek instalce je stejný, jen asi odeber ten systém, který tam je a pak instaluj. Abys tam neměl XP dvakrát.
- Anubides
- Nováček

-
JJ, to bych právě rád udělal...mě nenaběhne instalace z CD...mě to začne načítat z CD drivery pro win a HW ale nedočkám se obrazovky s výběrem instalace či opravy, jak to známe...nevím proč. Myslíš, že by na vině mohl být 40 žilový kabel??
- Lokomotiva
- Začátečník

Taky možnost - těch 40 dalších drátků je stínění a to při stěhování takového množství dat může dost chybět.
Obecně je to projev nestability PC - ne úplně dobré přetaktování, nebo chyby HW - horší středění médií v mechanice ze které instaluji, chybný (nebo někdy stačí nestíněný) datový kabel mechaniky, nebo disku na který instaluji (někdy jsou to 2 různé), chyba instalačního média. Někdy problém v napájení (zdroj, napájecí konektory).
Obecně je to projev nestability PC - ne úplně dobré přetaktování, nebo chyby HW - horší středění médií v mechanice ze které instaluji, chybný (nebo někdy stačí nestíněný) datový kabel mechaniky, nebo disku na který instaluji (někdy jsou to 2 různé), chyba instalačního média. Někdy problém v napájení (zdroj, napájecí konektory).
- Anubides
- Nováček

-
Tak kabelem to nebylo
Tak jdu koumat dále 
- killerek
- Začátečník

-
Zkus jinou CD/DVD mechaniku, jestli neni vadna, kdyz se ti to kousne pri nacitani ovladacu z CD, pripadne jine instalacni CD.
- Nagant
- Mírně pokročilý

-
Možná zkusit předhodit (po stisku F6 na začátku instalace XP) ovladač odsud http://eu.msi.com/index.php?func=downlo ... rod_no=205
a to VIA VT8237(R) SATA RAID Driver (For floppy driver)
nebo (možná spíš) VIA PIDE/SATA RAID Drivers & Utility (v tom balíku je na několika místech PIDE adresář).
a to VIA VT8237(R) SATA RAID Driver (For floppy driver)
nebo (možná spíš) VIA PIDE/SATA RAID Drivers & Utility (v tom balíku je na několika místech PIDE adresář).
ASUS Prime X370-A, AMD Ryzen 5 2600, 2x8GB DDR4 Ballistix Sport LT 3000 White, SSD NVME Transcend MTE220S 256GB, WD20EARX-00PAS, WD20EFRX-68EUZ, ST4000DM004-2CV104, LG BH08LS20, Pioneer DVR-112, GeForce N210, IEEE1394b PCI-E, Seasonic S12II-430; Windows 10 Pro 64bit; MS Office 2019; Vodafone GigaCube 5G (TCL LinkHub HH500V) se sim T-Mobile 100GB
- killerek
- Začátečník

-
Kousek nahore pise, ze je to IDE disk, tam by nahravani ovladacu pres F6 melo byt k nicemu.
- Nagant
- Mírně pokročilý

-
Ano, to vím, ale nevím, zda XP znají VT8237R, co se má starat o IDE, osobně s P4M800 zkušenosti nemám.
Na něčem přece ta instalace ztroskotá.
Na něčem přece ta instalace ztroskotá.
ASUS Prime X370-A, AMD Ryzen 5 2600, 2x8GB DDR4 Ballistix Sport LT 3000 White, SSD NVME Transcend MTE220S 256GB, WD20EARX-00PAS, WD20EFRX-68EUZ, ST4000DM004-2CV104, LG BH08LS20, Pioneer DVR-112, GeForce N210, IEEE1394b PCI-E, Seasonic S12II-430; Windows 10 Pro 64bit; MS Office 2019; Vodafone GigaCube 5G (TCL LinkHub HH500V) se sim T-Mobile 100GB
- killerek
- Začátečník

-
Bohuzel nenapsal duvod reinstalu. Treba se nejaky HW problem tahne uz od predtim.
- Nagant
- Mírně pokročilý

-
Ano, to může být při stáří desky i pravděpodobné.