Problém s instalací WIN XP!

Všechny dotazy, problémy a řešení týkající se Windows XP, Windows 2000 a Windows NT.

Moderátor: Loki5567

Odpovědět
Anubides
Nováček
Nováček

Problém s instalací WIN XP!

Příspěvek od Anubides »

Zdravím,
mám tu menší problém. Rád bych si znovu nainstaloval WIN XP, mám orig. cd, ale když po startu PC stisknu spuštění systému z CD, kde bych se měl dostat k instalační obrazovce a formátu, tak mi to začne chrochtat, hledat drivery na CD a pak černá obrazovka a následně modrá s nějakou chybou, doporučením na CHKDSK a kontrolu na viry. HDD určený k formátu je na Master.

Obojí jsem provedl, obojí je OK. Mám základní desku MSI PM8M-V a prý je třeba u této desky navíc nějaký ovladač který umožní onu instalaci, nevíte co je na tom pravdy??

Děkuju za pomoc.
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Re: Problém s instalací WIN XP!

Příspěvek od Lokomotiva »

Pokud máš v PC víc pevných disků, tak na tu instalaci všechny kromě jednoho odpoj (datový nebo napájecí kabel).
Pokud Je to SATA disk, můžeš mít v BIOSu na výběr AHCI (nebo i RAID) a nebo Standard IDE emulaci.
Pokud povolíš Advanced Host Controller Interface, musíš dodat XP-čkům příslušný AHCI driver.
Buď z diskety na začátku instalace přes klávesu F6, nebo vytvořením instalačního CD, které bude mít ten driver integrovaný v sobě.

No a nebo to v BIOSu zakážeš a nainstaluješ z toho CD, které máš a bez problémů s drivery.
Anubides
Nováček
Nováček

Příspěvek od Anubides »

Odpojedno, mám tam pořád jen jeden disk, je to IDE disk. tak mmnt, jdu to nějak ještě zkusit..
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Tak to nebude problém.

Jestli ten disk vidíš v BIOSu, uvidí ho i ta instalace.

Jen si zkontroluj, že je připojený 80-ti drátovým a ne 40-ti drátovým 40-pinovým datovým kabelem.

No a začátek instalce je stejný, jen asi odeber ten systém, který tam je a pak instaluj. Abys tam neměl XP dvakrát.
Anubides
Nováček
Nováček

Příspěvek od Anubides »

JJ, to bych právě rád udělal...mě nenaběhne instalace z CD...mě to začne načítat z CD drivery pro win a HW ale nedočkám se obrazovky s výběrem instalace či opravy, jak to známe...nevím proč. Myslíš, že by na vině mohl být 40 žilový kabel??
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Taky možnost - těch 40 dalších drátků je stínění a to při stěhování takového množství dat může dost chybět.
Obecně je to projev nestability PC - ne úplně dobré přetaktování, nebo chyby HW - horší středění médií v mechanice ze které instaluji, chybný (nebo někdy stačí nestíněný) datový kabel mechaniky, nebo disku na který instaluji (někdy jsou to 2 různé), chyba instalačního média. Někdy problém v napájení (zdroj, napájecí konektory).
Anubides
Nováček
Nováček

Příspěvek od Anubides »

Tak kabelem to nebylo :-D Tak jdu koumat dále :-D
killerek
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od killerek »

Zkus jinou CD/DVD mechaniku, jestli neni vadna, kdyz se ti to kousne pri nacitani ovladacu z CD, pripadne jine instalacni CD.
Nagant
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Nagant »

Možná zkusit předhodit (po stisku F6 na začátku instalace XP) ovladač odsud http://eu.msi.com/index.php?func=downlo ... rod_no=205
a to VIA VT8237(R) SATA RAID Driver (For floppy driver)
nebo (možná spíš) VIA PIDE/SATA RAID Drivers & Utility (v tom balíku je na několika místech PIDE adresář).
ASUS Prime X370-A, AMD Ryzen 5 2600, 2x8GB DDR4 Ballistix Sport LT 3000 White, SSD NVME Transcend MTE220S 256GB, WD20EARX-00PAS, WD20EFRX-68EUZ, ST4000DM004-2CV104, LG BH08LS20, Pioneer DVR-112, GeForce N210, IEEE1394b PCI-E, Seasonic S12II-430; Windows 10 Pro 64bit; MS Office 2019; Vodafone GigaCube 5G (TCL LinkHub HH500V) se sim T-Mobile 100GB
killerek
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od killerek »

Kousek nahore pise, ze je to IDE disk, tam by nahravani ovladacu pres F6 melo byt k nicemu.
Nagant
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Nagant »

Ano, to vím, ale nevím, zda XP znají VT8237R, co se má starat o IDE, osobně s P4M800 zkušenosti nemám.
Na něčem přece ta instalace ztroskotá.
ASUS Prime X370-A, AMD Ryzen 5 2600, 2x8GB DDR4 Ballistix Sport LT 3000 White, SSD NVME Transcend MTE220S 256GB, WD20EARX-00PAS, WD20EFRX-68EUZ, ST4000DM004-2CV104, LG BH08LS20, Pioneer DVR-112, GeForce N210, IEEE1394b PCI-E, Seasonic S12II-430; Windows 10 Pro 64bit; MS Office 2019; Vodafone GigaCube 5G (TCL LinkHub HH500V) se sim T-Mobile 100GB
killerek
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od killerek »

Bohuzel nenapsal duvod reinstalu. Treba se nejaky HW problem tahne uz od predtim.
Nagant
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Nagant »

Ano, to může být při stáří desky i pravděpodobné.
Odpovědět

Zpět na „Windows XP, 2000, NT“