Stav disku v HD Tune - failed

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
morize
Nováček
Nováček

Stav disku v HD Tune - failed

Příspěvek od morize »

Zdravím.
Před pár dny jsem zpozoroval, že můj disk (Seagate, ID modelu ST9500325AS) občas vydává jemné chrastivé, vesměs pravidelné zvuky. Pro jistotu jsem tedy mrkl do Everestu na hodnoty S.M.A.R.T. a vyděsil mě vykřičník u hodnoty "Reallocated Sector Count". Ještě více mě však vyděsila informace kterou mi o stavu disku podal HD Tune.
Disk (a tedy notebook Asus K70AB) je půl roku starý. Stále tedy v záruce.
Chtěl jsem se zeptat, co mé hodnoty S.M.A.R.T. vlastně o stavu disku vypovídají? Uznají mi "závadu" na reklamačním oddělení a je to vůbec na reklamaci?
Na chod disku jako takového si nemůžu jinak stěžovat. Hlučnost, rychlost..všechno jinak v normě. Jen ty občasné nápadné zvuky a nyní už i varování diagnostikovacích programů mě velice znepokojují. Předem Vám moc děkuji za odpověď.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Zivan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Stav disku v HD Tune - failed

Příspěvek od Zivan »

Seek Error Rate se u Seagatu nenuluje po vypnuti, takze HD Tune u tohohle atributu blbne. Disk ma jeden prealokovany sektor a to podle me jeste neni na reklamaci.

Projed to primo utilitou od Seagatu a pokud ta nahlasi vadny disk, tak ho reklamuj.
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
morize
Nováček
Nováček

Příspěvek od morize »

V testech SeaTools disk uspěl.
Budu teď ale hodnoty S.M.A.R.T. víc hlídat. Od kolika přealokovaných sektorů je to už na reklamaci?
Zivan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zivan »

Podle SMARTu je limit 36, pak by mel zacit SMART rvat a i SeaTools by mel doporucit vymenu disku.
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“