Asus WL500g ako print server

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Odpovědět
arxeiss
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Asus WL500g ako print server

Příspěvek od arxeiss »

Díky Weslovi, a jeho známých, se z mojí cihly stal opět router se vším všudy :)
Tak mě napadlo ho využít jako print server, bohužel s tím nemám žádné zkušenosti a na netu nemůžu najít odpověd, jestli když to připojím, bude možno z té tiskárny taky skenovat a všechny ty věci toho typu. Tiskárna je HP Officejet 6100 a má skener, i fax ale ten se nepoužívá.
Tiskárna je u taťky o patro níže, takže pokud by byla možnost využít toho jako print serveru tak by to bylo super :) ale musí taky na tom fungovat skener, jinak to ztratí význam...
PC : CPU: C2D E5200 2500Mhz @ 3750Mhz a AC Freezer 7PRO MB: Gigabyte GA-P31-DS3L rev.2,1 GPU: ATI Radeon 3650HD 256MB RAM: A-Data Vitesta 2x2GB Zdroj: Forton OEM 400W HDD: Samsung F2 500GB
Netbook : Asus EEE CPU: Intel Atom N270 1,6GHz RAM: A-Data 2GB HDD: 250GB 5400ot/min
petr_
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Asus WL500g ako print server

Příspěvek od petr_ »

Chce to firmware od olega, ten umožňuje RAW přenos do tiskárny (tiskárna nemusí být routerem podporovana).
Problémy:
1. Některé nové tiskárny potřebují po zapnutí nahrát firmware, a pak až pojede.
2. Scaner na 99% nerozjedeš, neexistuje na to žádný standart. Jediná možnost by byla přes sdílení USB, ale pokud vím, tak tohle asus nepodporuje (leda by byl nějaký komunitní projetk).

jinak info na:
http://wl500g.info/

//EDIT: tak určitá možnost by mohla být přes SANE (pro wl500 je dostupný balíček). Ale asi by to chtělo trochu pátrat a asi to nebude sranda.
NTB: 13" MacBook Air mid. 2013, Haswell i7-4650U, 8GB LPDDR3, 256GB SSD
PC: Xeon 5550, 6GB DDR3, geforce 8800GTS 640MB
arxeiss
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od arxeiss »

Tak já na to kašlu :) jako já mám ten nejstarší co jde, tj ten čistě WL500g ne premium, ani jiné, tam je taky jenom USB1.1 :( takže si z toho udělám zálohovací server, napíšu si na to program a dobré
PC : CPU: C2D E5200 2500Mhz @ 3750Mhz a AC Freezer 7PRO MB: Gigabyte GA-P31-DS3L rev.2,1 GPU: ATI Radeon 3650HD 256MB RAM: A-Data Vitesta 2x2GB Zdroj: Forton OEM 400W HDD: Samsung F2 500GB
Netbook : Asus EEE CPU: Intel Atom N270 1,6GHz RAM: A-Data 2GB HDD: 250GB 5400ot/min
petr_
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petr_ »

Stejně ti doporučuji se na to forup podívat, jsou tan docla zajímavé věci. Třeba j\ak z toho udělat stahovátko torrentů a pod.
Mcneilus
Nováček
Nováček

Příspěvek od Mcneilus »

Zdravím,
chci pomocí výše zmiňovaného routeru - Asus WL-500gP(popř. V2)- nasdílet svůj externí disk jako síťové uložiště.
Zkoušeli jste někdo k němu připojit velký disk?(1TB a víc) Mám Verbatim 1.5 TB v NTFS formátu. Už jsem se dočetl, že z tohoto formátu jde jen číst. To mi ale vůbec nevadí, nejde mi o to, aby na to někdo něco ukládal.
Jak se ten disk chová po připojení bez nastavení toho FTP?
Je to v místech síti jako další jednotka(položka)?

Jak moc se snáší(nesnáší) Asus se síťovými prvky ostatních výrobců? V síti mám doma všechno od D-link.

Mám sesíťovaný v panelovým domě dva byty. (byt 1: internet->modem->switch DI-604->AP DAP-1160 spojený bezdrátově s wifi printserver DP G321)
( byt 2: AP DI-524 napojený na switch viz. výše, spojený bezdrátově s wifi printserver DP G321).
K tomu AP DI-524 mám připojený prostřednictvím RJ-45 Western Digital Netcenter 320 GB.

Zrušil bych ten AP DI-524 a místo něj umístil Asus.
Předem díky za odpověď
Weslo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Weslo »

síťové prvky by se měli chovat podle příslušných specifikací takže bych nesnášenlivost neočekával (nicméně existuje omezeně)

v místech v síti si troufám tvrdit že není stačí jej ale připojit jako síťovou jednotku
verbatim můžeš přeformátovat na ext2 pak na něj půjde i zapisovat :)

fungovat to bude ale přijde mi to jako zbytečné.Za stejné peníze můžeš pořídit low end nas a připojit do něj jako tento usb disk tak později normální
AMD Ryzen 7 8700F 4100Mhz| XPG Levante X 240 | ASUS TUF GAMING B650M |64GB Corsair DDR5 5000Mhz | Gigabyte Radeon RX7600 16GB OC | 2x Samsung 980PRO 512GB + 2x2TB WDC WD20EZFX | Lian-Li O11 Dynamic Mini | Corsair SF-450 | 32" Dell S3222DGM | Synology DS223j + 2x6TB WD Red RAID1
Daniel7
Nováček
Nováček

Příspěvek od Daniel7 »

Dobrý den,
uživatel Petr_ tady napsal o RAW přenosu podporovaném Olegovým firmware. To mne velice zaujalo, potřeboval bych vědět zda bude takto fungovat tiskárna Minolta Dialta Di152 (jen LPT port), kterou chci používat jako síťovou s použitím routeru WL 500G Premium. Pořídil bych si LPT - USB adaptér, ale nevím zda to takto bude podporováno Asus (s Olegovým firmware).

Děkuji
petr_
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petr_ »

Nikdo ti to asi nezaručí, ale fungovat by to celkem mohlo. To , že je tiskárna nativně paralelní, předchází většině problémů - hlavně s tím, že některé nové USB tiskárny potřebují specifickou inicializaci po zapnutí. Převodníky s nejčastějším chipem od prolific na asusu funguje.
Daniel7
Nováček
Nováček

Příspěvek od Daniel7 »

Děkuji za rychlou odpověď. Takže si mám pořídit převodník s chipem od prolific? Pro jistotu, že? S některými USB tiskárnami mám asi podobnou zkušenost, nedaří se mi je zprovoznit. Takže ještě jednou díky za pozitivní zprávu ohledně LPT tiskárny. Vyzkouším a dám vědět!
Daniel7
Nováček
Nováček

Příspěvek od Daniel7 »

Měl bych ještě jeden dotaz. Tuto záležitost - připojení Minolty Dialta Di152 pomocí LPT to USB adaptéru jsem řešil s podporou Asusu. Dostal jsem následující odpověď:

-----------------------------------------------------
Zde je seznam testovaných tiskáren http://event.asus.com/2009/networks/printersupport/

Asus bohužel netestuje LPT tiskárny připojené přes redukci na USB. Takové redukce potřebují svůj ovladač, aby fungovaly jak mají..a do routeru takový ovladač nenainstalujete, ani jej nejspíše neseženete u výrobce.

S pozdravem,

Best regards,

xxxx xxxxx
ASUS Czech Service
----------------------------------

Nevíte tedy jak je to s tím ovladačem? Musí se instalovat a kam? Co si o tom myslíte?
Děkuji
petr_
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petr_ »

Jak říkám, chip od prolificu mám vyzkoušen a olegův fw ho umí. V každém případě bude nevyhnutelné použít RAW režim přenosu (což ofic. fw pokud vím neumí).
Daniel7: ty tiskárny zkus rozjet tak, že ji nejprve připojíš ke kompu kde je nainstalovaná, zapneš, a pak bez vypnutí přesuneš k asusovi. Na wl500 fóru se dá najít náznak toho, jak to pak řešit i na asusovi přímo, ale není to úplně jednoduché.
Daniel7
Nováček
Nováček

Příspěvek od Daniel7 »

Děkuji Petrovi. Zítra již budu mít adaptér LPT - USB, odzkouším.
Mohl bych vědět kde na na fóru wl500 se dá najít postup jak to řešit přímo? Neznám Linux, ale jsem technického vzdělání, věřím, že to zvládnu.
Tedy pokud už nechci mnoho po Petrovi, děkuji.
petr_
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petr_ »

Vybereš typ routeru a pak většinou tutorials. Přesně ti neřeknu, wl500 už roky nemám, ale stojí za to i vyhledávat.
Jde o to, co konkrétně bys potřeboval.
V tvém případě začni flashnutím olega, pak, to v routeru povol na RAW, a ve windows:
http://wl500g.dyndns.org/printing/
petr_
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petr_ »

Vybereš typ routeru a pak většinou tutorials. Přesně ti neřeknu, wl500 už roky nemám, ale stojí za to i vyhledávat.
Jde o to, co konkrétně bys potřeboval.
V tvém případě začni flashnutím olega, http://oleg.wl500g.info/ , pak, to v routeru povol na RAW, a ve windows:
http://wl500g.dyndns.org/printing/
Daniel7
Nováček
Nováček

Příspěvek od Daniel7 »

Příliš jsem nevěřil, že to bude fungovat. Ale snad toto pomůže někomu kdo stejně jako já hledal levnou cestu jak zprovoznit v síti klasickou starší tiskárnu resp. kopírku s volitelně vestavovaným tiskovým řadičem s portem LPT (v mém případě Minolta DiALTA Di152).
V Alza.cz jsem si pořídil adaptér LPT to USB, položka http://www.alza.cz/redukce-usb-lpt-d47765.htm, v reálu pak vypadal takto, viz foto. Nevím, zda je v něm čip Profilic, na webu jsem to hledal, patrně ano.
. Ale s Asus WL 500G Premium, který používám s Olegovým fm, proběhla ihned detekce touto redukcí připojené tiskárny a naprosto hladce proběhlo i přidání portu TCP/IP a instalace ovladačů (resp. ponechány stávající). Opravdu krása! Nebylo vůbec potřeba dalšího nastavování. Překvapila mne ta hladkost s jakou vše proběhlo.
Jsem velice rád, že jsem zvládl tuto záležitost. Tiskárnu jsem již dříve zapojil s printserverem bez problémů, ovšem toto řešení je podstatně levnější (300Kč, v bazaru cca 200Kč).
Velice děkuji Petrovi, dal mi impuls do toho jít, stejně tak mu děkuji za další rady a informace.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Daniel7
Nováček
Nováček

Příspěvek od Daniel7 »

Oprava chip Prolific. Přidám ještě dva screeny a zkušební stránku.

Petr: Ten odkaz http://wl500g.dyndns.org/printing/ znám. Měl jsem na mysli náznak jak to řešit na Asusovi přímo, tedy možná něco takového? : http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Printer_Sharing
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
KOFis
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od KOFis »

dobra prace i uzitecny navod pro ostatni :up:
Daniel7
Nováček
Nováček

Příspěvek od Daniel7 »

To: arxeiss

Já bych ten WL 500G potřeboval. Pokud jej ještě máš, koupil bych jej nebo vyměním za novější WL 500G Premium. Bydlím nedaleko. Děkuji
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“