Asus M2N-E (AM2, nF570 Ultra) - tipy a rady
Moderátor: Eddward
- Zakarum
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
Re: Asus M2N-E (AM2, nF570 Ultra) - tipy a rady
Tak jsem zde , abych nahodil fota a rady pro Ty kteri netusi jak na to . Mimochodem nic slozityho na tom neni , napajet dratky a stelovat potikem zvladne i muj analfabetni bracha na vsechno
K praci bude potreba : mikropajka,multimetr,potenciometr nebo trimr,dratky cin a samotna deska to jenom kdyby nekdo netusil co vse potrebuje
Bez multimetru se rozhodne do voltmodu nepoustejte mohli by jste usmazit ramky , jelikoz uz se napeti ram neridi podle biosu , ale potenciometru .
Potenciometr nebo trimr bych volil 50Kohm, jelikoz stejne vic jak 2.5V do DDR2 RAM je silenstvi poustet . Bezpecne napeti obecne pro DDR2 je kolem 2.4V vseobecne pameti bez heatsinku by k teto voltazi nemeli ani pricichnout . Snad jenom dodat, ze nad voltaz 2.3V by bylo lepsi uz profukovat nejakym FANem u me se o toto stara CPU chladic .
Zde link na fota
http://zakarum.rajce.idnes.cz/M2N-E/
Pro Ty, kteri netusi co a jak je nejdulezitejsi screen DeskaM2N-E , kde je vysvetleno polopate co se kde musi udelat , premerit .
Kdyby byly nejake dotazy rad zodpovim .
btw - omlouvam se za ostatni priserny fota, ale kvalita fotaku je videt .
K praci bude potreba : mikropajka,multimetr,potenciometr nebo trimr,dratky cin a samotna deska to jenom kdyby nekdo netusil co vse potrebuje
Bez multimetru se rozhodne do voltmodu nepoustejte mohli by jste usmazit ramky , jelikoz uz se napeti ram neridi podle biosu , ale potenciometru .
Potenciometr nebo trimr bych volil 50Kohm, jelikoz stejne vic jak 2.5V do DDR2 RAM je silenstvi poustet . Bezpecne napeti obecne pro DDR2 je kolem 2.4V vseobecne pameti bez heatsinku by k teto voltazi nemeli ani pricichnout . Snad jenom dodat, ze nad voltaz 2.3V by bylo lepsi uz profukovat nejakym FANem u me se o toto stara CPU chladic .
Zde link na fota
http://zakarum.rajce.idnes.cz/M2N-E/
Pro Ty, kteri netusi co a jak je nejdulezitejsi screen DeskaM2N-E , kde je vysvetleno polopate co se kde musi udelat , premerit .
Kdyby byly nejake dotazy rad zodpovim .
btw - omlouvam se za ostatni priserny fota, ale kvalita fotaku je videt .
CPU: Core i7 4790K, MB: Asus Maximus Formula VII, RAM: Kingston HyperX Fury Black 16GB/1866MHz CL10, COOLER: Corsair H110, GPU: ASUS GTX770-DC2OC-2GD5, PSU: Seasonic SS-660XP2 F3 Platinum, DISK: Samsung SSD 840EVO 120GB, Samsung SpinPoint F3 500GB, CASE: Corsair 750D Obsidian Series, MONITOR: Asus MX279H 27"
- Zakarum
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
a abych nezapomel zbytek screenu jako validace, everest dodam vecir
CPU: Core i7 4790K, MB: Asus Maximus Formula VII, RAM: Kingston HyperX Fury Black 16GB/1866MHz CL10, COOLER: Corsair H110, GPU: ASUS GTX770-DC2OC-2GD5, PSU: Seasonic SS-660XP2 F3 Platinum, DISK: Samsung SSD 840EVO 120GB, Samsung SpinPoint F3 500GB, CASE: Corsair 750D Obsidian Series, MONITOR: Asus MX279H 27"
- Zakarum
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
Zbytek fot dodan zde link http://zakarum.rajce.idnes.cz/M2N-E/
Neleknete se desky Asus M2N-SLI DELUXE , pouzil jsem ji z duvodu vyssi kvality zobrazeni PCB a layout stejnej .
Neleknete se desky Asus M2N-SLI DELUXE , pouzil jsem ji z duvodu vyssi kvality zobrazeni PCB a layout stejnej .
- rigix
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Tak gratuluju k úspěšnému V-modu . V OC procesorů sem u AMD poměrně přeborník ale OC ramek se už moc nezabívám většinou sem mi dostali do ruky ramky který měli základní napětí 1.8 V a byli bez chladiče tak sem s nima přes 2 V nešel. Takže předpokládám že musim nejdřív stejně ramkám nasadit chlazení než je naženu na 1066 MHz s 2.4 V
Jinak předpokládám že máš HD 3870 doporučuju ti z ní sundat ten chladič a dat tam AC S1 uchládí jí i při obrovskym OC naprosto v pohodě pasivně. Ja byl ještě do nedavna taky vlastníkem HD 3870. Pro dosažení taktu 1 GHz na gpu (Docela razantně to zvedne výkon) stačí přepatlat rezistor vodivim lakem nebo tužkou (ja volil tužkou ale po čase se začal efekt strácet) a nebo si udělat V-mod a attakovat hranici přes 1 GHz. Ja sem nakonec měl takty 980 Mhz na gpu a 1350 paměti (DDR 4). při teplotách do 68 stupňů (chlazeno pasivně). A nastavil jsem si tam i vlastní bios abych nemusel furt při řeinstalu nečeho přetaktovavat znova. Můžeš si v úpravě biosu nastavit 3D takty v nízké zátěži ve vysoke ve windows při akceleraci videa atd. Prostě fakt dost možností jak si tu kartu vytunint.
Jinak předpokládám že máš HD 3870 doporučuju ti z ní sundat ten chladič a dat tam AC S1 uchládí jí i při obrovskym OC naprosto v pohodě pasivně. Ja byl ještě do nedavna taky vlastníkem HD 3870. Pro dosažení taktu 1 GHz na gpu (Docela razantně to zvedne výkon) stačí přepatlat rezistor vodivim lakem nebo tužkou (ja volil tužkou ale po čase se začal efekt strácet) a nebo si udělat V-mod a attakovat hranici přes 1 GHz. Ja sem nakonec měl takty 980 Mhz na gpu a 1350 paměti (DDR 4). při teplotách do 68 stupňů (chlazeno pasivně). A nastavil jsem si tam i vlastní bios abych nemusel furt při řeinstalu nečeho přetaktovavat znova. Můžeš si v úpravě biosu nastavit 3D takty v nízké zátěži ve vysoke ve windows při akceleraci videa atd. Prostě fakt dost možností jak si tu kartu vytunint.
- Zakarum
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
Díky , ale zase tak uspesny nebyl . Stabilne mi RAM davaji 920 MHz s voltazi 2.05 V a casovanim 5-5-5-15-24 2T cili tovarni nastaveni .
Je to skoda chtel jsem se dostat na ten 1GHz , ale tam uz to i pri voltazi 2.4-2.5 bylo nestabilni v memtestu .
Jeste jsem premyslel , ze je trochu prismahnu jsou v zaruce a poslal bych je na reklamacku , aby poslali novy s lepsim CL a hlavne jinci znacku . Tyto uz nejsou na sklade .
Momentalne mam tyto RAM http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=47320 , zajimavy je , ze pri nasobici kterej neni cely cislo ukazuje memtest nesmyslny frekvence .
Př : FSB=250 x Nasob.CPU 11.5 = CPU 2875 MHz : nasob.ram 6 = 479x2 = 958 memtest 1150 .
Je to o stesti na jakej kapnes kus stejne jako u CPU a na ten jsem mel taky pech .
Jinac ATI 3870 to neni je to jeste starsi sestricka konkretne Radeon X1950XTX ve sve dobe vykonnostni spica .
Propustnost 64 Gb GDD4 , uvazoval jsem o nahrani biosu z Varpor Edice ktera ma propustnost jako GTS 250 cili 70 GB/s stejnej typ grafiky akorat zvedly takty .
Je to skoda chtel jsem se dostat na ten 1GHz , ale tam uz to i pri voltazi 2.4-2.5 bylo nestabilni v memtestu .
Jeste jsem premyslel , ze je trochu prismahnu jsou v zaruce a poslal bych je na reklamacku , aby poslali novy s lepsim CL a hlavne jinci znacku . Tyto uz nejsou na sklade .
Momentalne mam tyto RAM http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=47320 , zajimavy je , ze pri nasobici kterej neni cely cislo ukazuje memtest nesmyslny frekvence .
Př : FSB=250 x Nasob.CPU 11.5 = CPU 2875 MHz : nasob.ram 6 = 479x2 = 958 memtest 1150 .
taktez mam 1.8V ram , ale s heatsinkem volil jsem s ohledem na voltaz desky v te dobe jsem netusil, ze budu delat Vmod . Spis nez na voltazi zalezi na zpracovani RAM cim vice vrstveny tim min pecou , ale chladic neuskodi . To same plati i pro napeti muzes se dostat na takt 1066 MHz s napetim 2.2-2.3 a nemusis se dostat jako ja s napetim az 2.5 V na 1GHz .ramky který měli základní napětí 1.8 V a byli bez chladiče tak sem s nima přes 2 V nešel. Takže předpokládám že musim nejdřív stejně ramkám nasadit chlazení než je naženu na 1066 MHz s 2.4 V
Je to o stesti na jakej kapnes kus stejne jako u CPU a na ten jsem mel taky pech .
Jinac ATI 3870 to neni je to jeste starsi sestricka konkretne Radeon X1950XTX ve sve dobe vykonnostni spica .
Propustnost 64 Gb GDD4 , uvazoval jsem o nahrani biosu z Varpor Edice ktera ma propustnost jako GTS 250 cili 70 GB/s stejnej typ grafiky akorat zvedly takty .
- rigix
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Tak ja měl její slabši sestřičku. X1950 XT 256 MB takty měla 650 gpu a 1800 paměti. přetaktoval jsem ji na 780 GPU a 2100 paměti ale byla to taková turbína že sem musel hrát se sluchátkama. Pak mi asi schořela dostal sem po reklamaci HD 3870 ultima s nižšímy takty a když mám porovnat OC X1950 XT a HD 3870 tak i přes dvojnásobnou pamět šlo crysis +/- skoro stejně . řada X1950 byla hodně podařená. Za 4 roky už mam v Pc 3 kartu a 3 procesor. Původně to totiž bylo AMD Athlon 3500 X1 a X1950 XT pak to bylo AMD Athlon 3500 X1 a pozor změna grafiky na HD3870, pak jsem jí šoupnul AMD Athlon 5000 x2 BE (3,3 Ghz) o vánocích sem si letos koupil HD 5850 a tu sem nějaký čas provozoval na tom starym dvoujádru ve většině her to moc nebrzdilo třeba v crysis vůbec ne ale dost to brzdilo třeba CoD 4 (nějak to nezvladalo časticoví efekty) a naduúpadný strategie no a letos na jaře sem si koupil tohodle Athlona . Hold tahle deska už v sobě měla hodně kompomentů
- flanker
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Pěkná práce! A dobrý návod. Věřím, že mnohým to pomůže k lepšímu taktování na RAMkách.
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora
- Zakarum
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
pravda pravda .řada X1950 byla hodně podařená
Jak rikam na wowko to bohate staci vsechno na nejvyssi detaily ostatni neresim az se jednou vyda do kremikoveho nebe, tak zacnu pokukovat po jine, ale zatim slouzi dobre .
Nepotrebuju vylozene trhac asfaltu, ale jako flanker mne bavi zdimat s komponent maximum + nejakou tu modifikaci . Je to jako droga jednou okusis a si v tom bohuzel nemam pristup k hw jako kolega . To bych si vyhral , ale co jde prubnu u sebe
Diky pochvala potesi snad to nekomu k necemu bude, iluze si nedelam neni to uz mlada mobo , ale treba nekdo kdo je kutil a ma tuhle desku udela modifikaci bez strachu, ze neco odpali .Pěkná práce! A dobrý návod. Věřím, že mnohým to pomůže k lepšímu taktování na RAMkách.
- rigix
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
By mě zajímalo jestli tu má nějaka deska víc komentářů než tahle
- Zakarum
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
Za rozumnej peniz hodne muziky , no urcite tu neni MB co ma tolik komentikurigix píše:By mě zajímalo jestli tu má nějaka deska víc komentářů než tahle
- rigix
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Možná by si zasloužila nějaký článek na pctuningu kdyby měl nikdo z moderátorů chuť
- Zakarum
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
To by byla utopie budme radi za obsahle forko o ni . Dneska uz by svima parametrama nikoho nenadchla , kazdopadne kutilum ma porad co nabidnout .rigix píše:Možná by si zasloužila nějaký článek na pctuningu kdyby měl nikdo z moderátorů chuť
Kdo se rad v necem vrta a ma penize na rozhazovani u tehle desky ma moznost se vyradit .
btw : mimochodem nez jsem se pustil do modu zkousel sem i bios M2N SLI , neproslo to , ale to bylo HW , tak kdyby tohle chtel nekdo delat misto VModu nepomuze si
- rigix
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Sem to spíš myslel jako upomínkoví článek, nebo pohled do historie prostě jak se vyráběli věci dřív a dnes, je to docela slušný rozdíl.
- Budulman
- Začátečník
-
Ahoj, mám dotaz na tuto desku, kolega ji má v PC a při nedávné bouřce PC vypnul ale po bouřce už ho nezapl, odešel zdroj i když má př. ochranu, v obchodě, kde zdroj koupil mu ho bez řečí vyměnil ale po zapnutí PC se pouze roztočí venťas na CPU a dole bliká zelená dioda, nic víc, může mi někdo poradit, kde je problém? děkuji.
ASUS A6T AP017
- rigix
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj bliká zeleně nebo zeleno oranžově ? V manualu totiš píšou že může jen přeblikávat na jinou barvu, takže to že bliká nevěstí nic dobrýho. Nějaký zvuky.. pípání při zapnutí nejsou ? Má připojený kabel ke grafice a procesoru ?
- Budulman
- Začátečník
-
jo vše je jak má, když zasunem kabel, tak se rozjede pouze větrák na cpu a to je vše, dioda bliká zeleně a s každým bliknutím to tiká jako hodinky, nic jiného nejde,
ASUS A6T AP017
- rigix
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Njn ten zdroj vzal sebou do hrobu asi i zbytek kompomentů.
- rigix
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Tak musim dnes smutečně oznámit že po dlouhém váhání jsem si dnes obědnal z výprodeje za 1500 desku od MSI 790X-G45 . Nechal sem se zlákat potenciálem mého CPU (4 GHz ) a crossfire (Brzo dokoupim další HD 5850 ). Deska sloužila dobře a snad ještě někomu dobře sloužit bude, kdyby měl nikdo zájem tak ji prodám . Ale láme mi to srdce ... byli mi taaaak věrnááá a nikdy nezklamala.
- Zakarum
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
gratuluju Ty prebehliku .Tak musim dnes smutečně oznámit že po dlouhém váhání jsem si dnes obědnal z výprodeje za 1500 desku od MSI 790X-G45
Pak sem hod Tvoje dojmy a zkusenosti . Na prodavani se vykasli stejne by si za to utrzil max 500, to uz je lepsi si ji nechat trebas jako zalozni kdyby neco ver mi .
- rigix
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Asi máš pravdu vystavim si jí . No na desku si ještě chvíli počkám ale tak snad do konce týdne by měla přijít.