GA-MA785GMT-UDH2 a problem s BOOTem

Libovolné problémy kolem PC, které nemají jasný původ.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
UFo
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

GA-MA785GMT-UDH2 a problem s BOOTem

Příspěvek od UFo »

Čaute, hodím to sem kdyby někoho něco napadlo byl bych vděčnej.

Mám momentálně nový HW, konkrétně Athlon II X2 245, Kingston 2GB 1333MHz, Gigabyte GA-MA785GMT-UD2H (rev. 1.3), WD Caviar Blue 3.5" 1TB WD10EALS a Scythe Katana 3. Včera jsem to složil a ze starýho stroje použil Seasonic S12 430W, IDE DVD-RW a FDD.

Po zapnutí vše fungovalo, prohlídl jsem si BIOS, povypínal COM, LPT, nastavil Boot Sequency, disk nastavil na AHCI a jal se intalovat WinXP sp2. Bohužel jak jsem zjistil nefungovala mi FDD, až po pár restartech mi došlo že ji mám na redukci a tu jsem nezapojil, poté co jsem tu svou chybu opravil a znovu zapl PC a začal instalovat Widle, pro změnu jsem zjistil že mám poškozenou disketu :sad:. Zkusil jsem ještě nabootovat z přiloženého Gigabyte CD, kdyby tam náhodou byl fdos a šla vytvořit disketa se SATA řadičem, bohužel tam byl pouze nějaký Xpress 2, druhej domácí PC byl obsazenej ... tak jsem to resetoval a odešel na párek ...
Vrátil jsem se za cca 15 minut s hotovou SATA disketou, PC bylo zatuhlý na obrazovce s výpisem přiřazených přerušení (tj. těsně před bootovací sekvencí), měkkej resert Crtl+Atl+Del nefungoval, tak jsem to musel restnout natvrdo a od té doby to bohužel vždy zatuhne na tom samém místě.
První co mě napadlo zda se to neupeklo, dal jsem pod chladič trochu více pasty, nicméně chladič byl studenej, v biosu ukazoval CPU okolo 30st.

Takže POST proběhne vpořádku, detekce ide, sata a fdd také, poté to vypíše všechny obsazené přerušení a tím to končí. Prvních 10 minut to ovšem šlapalo bez problémů a normálně bootovalo. Do biosu se dostanu, zkoušel jsem zatím tovární nastavení (FAIL-SAFE i OPTIMIZED nastavení), resetoval jsem CMOSku i zkusil vytáhnout baterku ... všecko marný a pořád se to chová stejně.

Nějaká rada? Obávám se že mi ta deska umřela. :evil:

Teď se to chystám celý rozebrat a znovu složit, moc tomu ale nevěřím že by byla chyba v nějakém kontaktu, kouknu do manuálu zda mě něco nenapadne (přecejen bohužel nemám žádné zkušenosti s novým HW, doteď jsem jel na Socketu A a tedy ne úplně všem položkám rozumím) no a pokud se zadaří tak bych eventuálně mohl flastnout novou verzi BIOSu, teď je tam F8, na webu je F9 (ta má opravoval chyby s USB) tak jestli se mi podaří to tam narvat z USB flashky.

Jinak mě nic víc nenapadá a jestli nic z toho nezabere, tak to vidím na reklamaci.

EDIT: Jinak abych to upřesnil, mám doma už jen obstarší PC a tedy ani CPU ani RAMky nejsem schopný nikde odzkoušet.
Durex Applebred 1400 | Asrock K7NF2-RAID | 2x 512MB DDR 400 PQI | Inno3D gf4mx440 | WD 3200YS + 60GB Baracuda V | DVD-RW NEC 3551A | Seasonic S12-430W | M-Audio DX4 + Koss Porta Pro | Hyundai Q790 Silver | Logitech Office Internet Keyboard + MS Wireless Intelli Mouse Explorer 2.0A
ToxicTears
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: GA-MA785GMT-UDH2 a problem s BOOTem

Příspěvek od ToxicTears »

Něco podobného mi taky dělalo nový PC a pak jsem zjistil, že se mi trochu upejkal paměťový řadič v CPU . Mám Phenom II poté co jsem tam dal box chladič všechno jelo v pořádku.

Trochu nechápu proč jsi dával v biosu AHCI, defaultně na disky se dává IDE, popřípadě dva stejné disky RAID.

Zakaž v biosu Floopy na hlavní stránce s časem a výpisem s disky. Z druhého PC stáhni aktuální bios a updatuj. Zatím to vidím v ramce, novější bios by to mohl spravit.

Hlavně jí zkus nastavit manuálně, voltáž, frekvenci a latenci.

Zkus jinou instalačku, třeba WIN 7 pokud máš takovou možnost.
discord IT & racing: https://discord.gg/JaGehGp
PC1: PC1: R7 5700X|X470 Taichi|32GFlareX@3200CL14|6900XT Red Devil|6xSSD|1xNVME|CustomLoop EKWB feat Alphacool///NAS: Synology 1515+ a DS513 expanze
UFo
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od UFo »

Takže pro upřesnění, nakonec to není s tou deskou tak žhavý .. i když úplně vpořádku taky ne.
Jinak to vždy vytuhlo potom co to vypsalo veškerý přerušení a poslední co to vypsalo bylo "Verifying DMI Pool Data...." .. pak zátuh. Když jsem to tak nechal tak 2x se mi stalo že mi to po chvíli zobrazilo na monitoru haldu nesmyslných barevných písmenek.

Komp jsem rozebral, zase složil ... chovalo se to stejně, flashnul jsem poslední verzi bisou F9 .. žádná změna ... ALE .. zjistil jsem že ono to bootuje. Jen si nesmí šáhnout na ten nový HDD. Takže pokud nastavím bootovací sekvenci tak že první je CD nebo FDD tak to z nich nabootuje, zatuhne to jen u HDD a pak už to nepokračuje dál. Tohle mě ale zezačátku nenapadlo. Zkoušel jsem tam připojit starý HDD WD320GB a z toho to normálně nabootovalo.

Takže resumé .. blbne to prostě pouze s tím diskem, zatím jsem se nedostal k tomu abych ověřil zda ten disk chcípl, nebo co s ním je. Chování je každopádně nestandartní ... člověk by čekal nějakej boot error, případně hlášku že nemůže najít systémové soubory - přesně takhle to totiž zezačátku (prvních 10 minut) fungovalo.

Takže dá se říct je to bug desky, i kdyby na tý kšandě visel polomrtvej disk tak bych nečekal že se to bude takhle chovat. Zatím jsem neměl čas otestovat ten novej disk, a bohužel ani to jak se to bude chovat se starým diskem pokud na něm nebudou systémové soubory (bohužel tam mám data která musím nejdříve zálohovat).

add RAM: Nemyslím si že by to s tím souviselo, nicméně když už dovedu nabootovat, tak mě nenapadá nic lepšího než je přes noc testnout. Zatím to vypadá dobře, deska sice nastavila docela divokou děličku a hodila je na ostrý časování na 1066 při 7-7-... něco, tohle jsem testl a bylo OK, momentálně nechám přes noc běžet testy na časování by SPD při defaultní frk. 1333. Akorát jak jsem zjistil deska overvoltuje, místo 1,5V tam cpe 1,6V.

add AHCI: Nó myslel jsem že většina lidí právě AHCI používá, ale jak jsem koukal na článek na EW, tak opravdu asi tento režim nepotřebuju, navíc tam zmiňovali nějaký problémy s AMD čipsety, používám tedy nakonec IDE kompatibilitu. Jen nevím jestli nedělám chybu. Takže se zeptám, proč ne AHCI?
Durex Applebred 1400 | Asrock K7NF2-RAID | 2x 512MB DDR 400 PQI | Inno3D gf4mx440 | WD 3200YS + 60GB Baracuda V | DVD-RW NEC 3551A | Seasonic S12-430W | M-Audio DX4 + Koss Porta Pro | Hyundai Q790 Silver | Logitech Office Internet Keyboard + MS Wireless Intelli Mouse Explorer 2.0A
UFo
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od UFo »

Takže nakonec vyřešeno ... komp šlape. Normálně to bootuje z obou disků, pokud vymažu OS, tak to zahlásí že nemůže najít NT Loader, nic se nekouše .. takže pohoda.
Akorát že jsem už z toho tak zblblý, že nevím zda je normální že pokud není na disku systém tak se ta bootovací sekvence zastaví a nepokračuje dál CD-ROMkou a FDD. Možná je to tím že jsem pouze smázl systém, MTBR na disku furt je. Tohle už řešit ovšem nebudu.

Jen by mě zajímalo co jsem to vůbec řešil za problém, respektive proč. Napadá mě pár vysvětlení:
1) Nějakej bug desky týkající se bootování, nebo nějaký bug disku .. těžko ale říct zezačátku to nedělalo.
2) Disk nemusí být úplně vpořádku, ještě jsem na něj nepustil diagnostiku, navíc u nového disku člověk nikdy neví ... tohle se ovšem časem rychle ukáže.
3) Xpress Recovery2 .. tohle je poslední co jsem pouštěl než to začlo blbnout a tuhnout. Byl jsem zvědavý jak to vypadá, zda je to funkčně podobný jako Ghost. A klikl jsem na <Backup>, myslel jsem že se rozbalí nabídka s možnostmi zálohování. Hodilo to jen nějaký error. Manuál jsem prohlížel až později. Co jsem pochopil z manuálu tak to háže image systémového oddílu na nealokované místo na konci disku a z tohodle to pak umožňuje obnovu oddílu. Hmm.

Tak mě napadá co to udělá když to člověk pustí na prázdný ještě nepoužitý disk?
Používá to někdo z vás? Nepodrbe to nějak na prázdným disku MTBR a neuvede disk do katatonického stavu, s čímž si pak deska neporadí a při pokusu o boot zatuhne?
ToxicTears
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

A proto miluji PC. Je to fakt záhadný, ale jediný co mě napadá, že tam byl nahrán systém s tím AHCI a tento typ disky nebyl moc kompatibilní s čipsetem při použití AHCI. Pokud jdi teď už pořád na IDE a jede to v pořádku, tak bych fakt hledal chybu u toho disku s použitím AHCI + tímto čipsetem.

Jinak znaky po celým monitoru jsem taky zažil a bylo to procesorem. Měl jsem na něm TR IFX-14 pasivně a nedokázal ho uchladit, procesor to sice přežíval, ale paměťový řadič v něm byl na vyšších teplotách defektní a trochu se upekl. Potom jsem vylapoval chladič přidal dvě 120mm a dokonce mi ten Phenom II 955 je v pohodě na 4GHz.

Tak hlavně aby ti to teď už jelo. Přeji hodně zdaru.
PC1: PC1: R7 5700X|X470 Taichi|32GFlareX@3200CL14|6900XT Red Devil|6xSSD|1xNVME|CustomLoop EKWB feat Alphacool///NAS: Synology 1515+ a DS513 expanze
UFo
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od UFo »

Dík. Myslím že tím AHCI to nebylo, přepnul jsem na IDE hned po tvém prvním příspěvku. I když těžko říct .. je to už jedno neb to jede. 8-)
Jen jsem si sám zavařil že mě nenapadlo zkusit jinou bootovací sekvenci, takhle bych totiž zjistil že to bootuje, a zatuhne to až jak se to dostane v té sekvenci k disku. No tak jsem alespoň sundal tu přebytečnou pastu z CPU, když už jsem to znovu celý rozebral.

Mě už bohužel to rejpání v kompu až tak nebere, dovedl bych si představit spoustu zábavnějších činností. :(

Mimochodem, kdyby se nějaký dobrý duši zachtělo tak mi může doporučit nějakej soft na monitoring + oc + zátěžové testy.
Ideální by bylo kdyby to umělo hlídat teploty (CPU, Deska, GK - tu si nejsem jistej jestli je tam čidlo, HDD) + zobrazovat v system tray, dále ohlídat SMART a pak mělo management větráků.
Doteď jsem používal na starých plečkách Motherboard Monitor + HDD Healt, CPU Burn, Prime95, 3D Mark 01, PowerStrip ... tohle je ale asi už pasé.

Něco jsem si stáhl, ale úplně spokojený nejsem, takže provizorně tam mám:
Easy Tune 6 (poslední verzi) - s tímhle mám problém, občas pouští zbytečné alarmy.
Může to být buď tím že je to buglý (kdysi to co dávali k deskám bylo kolikrát nepoužitelný - už jsem neměl sílu prolízat fórum a zjišťovat jaký jsou s ním zkušenosti), nebo to může být taky blokované rezidenty - mám Avast 5, Ad-Aware Free, Sunbelt Kerio (samozřejmě vše poslední verze). Byl jsem zvyklý používat na plečkách starší verze, nebyly tak náročný na HW. Tohle funguje obstojně, ale už jsem zaznamenal problém - disconecty - se starou verzí windows update (po updatování už chodí vpořádku) - je tedy čistě teoreticky možné že to EasyTune nějak blokuje. Tohle ale jen tak nevyzkouším protože se to děje vyloženě náhodně a jenom párkrát za den.
Core Temp - na zobrazení teploty v system tray - chci mít teplotu CPU (nebo jader, to je fuk) permanentně na očích
CrystalDiskInfo - SMART a teploty disků - jestli to fakt funguje a bude pouštět alarm při překročení teploty, případně při nějakých nesrovnalostech ve SMART jsem neměl zatím čas odzkoušet, ale vypadá zajímavě

Jinak tu mám preventivně staženo FurMark, MSI Kombustor, nějaký 3DMarky + LinX, Orthos, Prime95, OCCT + HDDScan, HDTune. Samozřejmě MemTest a GoldMemory.

Taktovat zatím nehodlám, nikam nespěchám a potrvá nějakou dobu než si najdu čas a důkladně prolezu BIOS a načtu si něco o AM3 z netu. Ale tu diagnostiku samozřejmě budu muset pořešit jako první.

Zatím jsem nezkusil AOD, umožňuje to i nějaký monitorig nebo je to pouze na OC?
Existuje nějaká free verze Everestu? Nebo co to všichni používají? Na screenech (OC výsledků) jsem viděl nějaký výsledky Memory Benchmarků LAVASYS.

btw: Vím že je to v téhle sekci OT, ale když už jsem tu založil vlákno tak se mi moc nechce dělat bordel i jinde.
ToxicTears
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Pokud jde o OC, tak já používám taktování klasicky přes BIOS. Je to nejlepší způsob. Dále pro monitoring používám EVEREST / klíč jsem si našel na netu, jak jinak \ + se v něm může nastavit LOG, aby jsis pohlídal teplotky, třeba když ti to spadne, tak se do tabulky excelové můžeš kouknout, kde mohla být chyba. Jinak nejlepší zátěžový test co ti poradím je OCCT. Dáš si tam CPU, PSU, GPU není problém, a když tvoje sestava vydrží 20 pod tímhle programem, tak vydrží všechno. Dají se v něm nastavit i Linkpack.

Mám Phenom II X4 955 přetaktovanou na 4Ghz, hlídaný everestem při zátěži přes OCCT a parádička. Navíc když dokončíš test v OCCT tak ti vyjede několik grafů. Zatížení jader, pak teploty na všech jádrech zvlášť a hlavně výborná věc, ukazuje to i zvlnění 12V,5V a 3,3V větve na tvém zdroji. Pokud máš ale nekvalitní zdroj s velkým zvlněním, tak se s OC moc daleko nedostaneš, popřípadě čas udělá svoje.
UFo
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od UFo »

Zajímavý. Určitě vyzkouším. Jen ten Everest ... chápu to tak že zadarmo legálně nee ... tak to asi pro mě nebude. :wink:
ToxicTears
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Tak pokud jde ještě o teploty tak Core Temp je dobrý prográmek. Ale i samotný OCCT má v sobě malý tabulky na reálnou teplotu.
Odpovědět

Zpět na „Problémy s PC sestavami“