Asus Crosshair IV Formula (AM3, 890FX+SB850)

Základní desky firmy Asus a firmy MSI.

Moderátor: Eddward

Odpovědět
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

Re: ASUS Crosshair IV Formula -AM3 890FX

Příspěvek od Blue Storm »

2windwalker: no ono to sice vypadá, že výkonový rozdíl je velký, ale není tomu tak...v běžném používání to prakticky nepoznáš :wink:
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Air M1 | Phone: Apple iPhone 15 Pro
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

nyní o víkendu by mohl být veřejně dostupný nový BETA BIOS, který obsahuje LCC po vzoru Intelu v procentech
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora
l.zdvorak
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od l.zdvorak »

tak co skusil uz nekdo ten bios 1005?
Corgan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Corgan »

Zdravim je tu nekdo komu na tehle desce nechcou fungovat disky samsung spin point F3 500Gb mam dva. obcas najednou obcas ne. na stare desce jeli vpohode bez problemu. hodil sem novou desku a bios nic. Sata E1 ho najde vpohode.mam jeste dalsi dva disky od WD a ty jsou daleko starsi a uplne bez problemu vzdycky najedou. kdyz necham pripojene tyhle dva tak samsung nenajede ani za nic. uz nevim co s tim
ASUS Crosshair IV Formula, AMD Phenom X6 3300MHz, 4x2048MB Kingston 1600Mhz, Gainward HD4870 GS
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Blue Storm »

hmm to vypadá na konflikt SATA 6Gbps se Samsungy, jelikož SATA konektor pro eSATA běží zvlášť přes JMicron řadič a neobsahuje SATA 6Gbps
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Air M1 | Phone: Apple iPhone 15 Pro
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

kdesi byla rada, že se má myslím flshnout firmware Samsungu...už to bohužel nedohledám, bylo to v zahraničním fóru, sám mám také problém s F3 na této desce...proto zatím používám dva starší
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora
Corgan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Corgan »

dekuju moc za rady. aspon vim co to muze byt. jdu hledat. kdyby nekdo neco nasel tak budu rad
ASUS Crosshair IV Formula, AMD Phenom X6 3300MHz, 4x2048MB Kingston 1600Mhz, Gainward HD4870 GS
blonďa
Nováček
Nováček

Příspěvek od blonďa »

Chci se zeptat jaké máte teploty na severním a jižním můstku. U mě po výměně grafiky (GTX 480) 72 a 69 stupňů.
CPU:Intel Core i7-3930K, Corsair H110, MB:ASRock X79 Extreme9, RAM:Kingston HyperX Genesis 32GB (8x4GB) DDR3 1600 XMP, GPU:2x MSI LIGHTNING GTX680, HDD:1xOCZ Agility 3 - 120GB, ,1x WD VelociRaptor 300GB, 4x Samsung SpinPoint F4 - 2TB, PSU:Enermax Platimax 1200W, case: LIAN LI PC-A77F
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

Corgan píše:dekuju moc za rady. aspon vim co to muze byt. jdu hledat. kdyby nekdo neco nasel tak budu rad
už jsem to našel, postup je následovný:
1)vytvoř is flashku tak, aby reagovala jako bootovatelný disk
2) nahrej na ní z webu Samsungu firmware F3 nebo F3b (tak nějak to tam bylo značený, dle disku jaký máš)
3)naflashuješ disk bootem z té usb-pozor!!musíš provést flash disku na jiné základní desce, ne na žádné AMD 800 čipsetu!!!, kde je uložený soubor od Samsungu, pak pc vypneš
4)vlož disk do Crosshairky a normálně spust PC
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

flanker píše:kdesi byla rada, že se má myslím flshnout firmware Samsungu...už to bohužel nedohledám, bylo to v zahraničním fóru, sám mám také problém s F3 na této desce...proto zatím používám dva starší
Jj, bylo to i na českém fórum, nějaký PCT.... http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php? ... 6#p8044506. :)
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

dobré :)...
manfromstars
Nováček
Nováček

Příspěvek od manfromstars »

Nevím proč, tak jak na IE tak ani na Mozzile se mi nedaří přihlásit abych mohl dát komentář k článku.

Tak si to dovolím napsat sem a v trochu rozšířené formě. Také samozřejmě nechci nikomu brát jeho názor či kazit pocit z toho že má oblíbenou jinou značku čipu či železa. Vycházím ze svých zkušeností a to jak subjektivních tak i objektivních na základě opravdu ne nevýznamného množství zpracovaných informací.

Jsem nakonec rozhodnut jít do této desky a to z důvodu prozatím jak to tak vypadá skvělé spolehlivosti.
Desky od Asusu a nejen ty používám už tak od roku 2000/1? Jel jsem jedině Deluxe tedy desky co nešly pod 5tis nebo jak já říkám tzv. experimentální, které se nakonec nekonaly jako třeba ty první s AMD čipsetem kde south byl nakonec VIA. Ale volba byla také díky kvalitám a vstřícnosti technické podpory Asusu která mě velice mile překvapila když jsem tehdy psal snad přímo na taiwan, kde mě technik ochotně poradil a když se problém nepovedlo pořešit dal přímý odkaz na německou centrálu kde mě další technik byl ochoten na základě problému a komunikace připravit speciální verzi alfa biosu. Možná že to jen bylo štěstí na kusy a tak Asus byl pro mě jasná volba.

Jenže asi tak před cca3-4 lety to začlo jít s kvalitou desek od Asusu hodně do kopru a nevěděl jsem, který výrobce by je u mě nahradil. Jelikož ať jsem vybral jakoukoli desku ASUS čekala mě brzo reklamace nebo deska nefungovala dle mých představ. Ale Asusu jsem se nechtěl vzdát a tak pátral a zůstal u Asusu dále a vypadá to že nyní budu mít zase desku na kterou se mohu plně spolehnout. A to bude tato verze desky IV Formula. Jelikož mám tak trochu možnost nakouknout pod pokličku prodejů a reklamovanosti tento kousek desky se s reklamacemi drží i po půl roce na opravu velice nízkých číslech. Samozřejmě jistě i další výrobci jako třeba Gigabyte který se prokousal nahoru a dnes nabízí opravdu skvělé desky. Tak já půjdu do této a ne do Gigabyte která by byla pro mě novými neprozkoumanými vodami.

A ASUS si u mě získal i renomé a jeho grafické karty považuji za top. I když poslední dobou i tady se objevují nepříjemné problémy a kvalita není co bývala. Ale pro mě jsou jasnou jedničkou jejich karty pro mainstream s čipem od ATI a to z důvodu bezproblémové funkčnosti spouštění her, protože jsem hráč a již dávno mě nebaví experimentovat s ovladači aby hra šlapala tak jak má. Tedy byl opravdu porod s nVidiemi kdy jednou hra chodila pouze na jedné verzi ovladačů a nebo naopak kvůli jiné hře jsem zase musel nainstalovat starší ovladače protože na těch novějších se třeba nezobrazoval hud. A i s Atinama od jiných výrobců byly problémy s ovladači a používání referenčních ovladačů bylo také šílené, ale alespoň tam člověk nainstaloval jen jedny a nemusel instalovat straší aby si zahrál tu a tu hru.

U Asusu mě tehdy překvapilo že používáním jejich ovladačů, maximálně jsem stáhnul pouze nejnovější verzi z jejich webu a vše fungovalo vždy na první pokus. Neplatilo to bohužel o kartách Asus osazených nVidii tam byl stále problém a Asus ovladače byly nepoužitelné a používal jsem referenční nVidia. Dnes již se problémy s ovladači tak nějak srovnali buď se ati zhoršila, čož o trochu ano, a nebo po pár problémech ala Vista se nVidia velice zlepšila a dnes už je to jedno jestli Ati nebo nVidia.

Pro mě stále vede Ati a to z jednoho prostého důvodu – (kvalita zobrazování je řekl bych již na stejné úrovni a zbytečné řešit jestli Ati šla s kvalitou dolu a nebo nVidia nahoru) Je hloupost poměřovat výkon karty kolik udělá maximum FPS, možná to má význam pro hardcore hráče FPS. Ale skutečný výkon je v tom jak se karta dokáže vypořádat s těmi nejnáročnějšími scénami. Tedy na kolik minimálních FPS hra padne. A pokud zůstane nebo nepadne pod minimálních 25-30framů jsem spokojen. Na co mít 60framů které pořádně člověk ani nerozezná pokud není vášnivý hráč FPS. Takže co se týká tohoto zde si ještě stále udržuje prvenství ati, ještě stále má nejnižší pokles výkonu, i když nVdidia téměř vyrovnala. Ale pamětníci vědí jaké byly dříve výkonnostní skoky. Kdy v benchmarku na 640x480 kralovala nVidia a při rozlišení 1024x768 a max detaily tomu bylo naopak.

Samo každý má své zkušenosti, někdo stejné, jiný podobné a jiný třeba úplně opačné.

Faktem je že podle čísel reklamovanosti je tato deska super, uvidíme jestli budu mít přístup k informacím i po roce a nebude nějaká změna v číslech reklamovanosti.
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

pokud neřešíš detaily BIOSu, pak desku mohu jen doporučit :) (nějaké potíže s LCC skoky při CPU-NB voltage, to však zajíámá až lidi,c o taktují na limity IMC)
Michael24
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michael24 »

Zdravím všechny :) Konečně jsem našel čas si opět pohrát s touhle deskou společně s Thubanem, ale zaráží mě jedna věc. Aktuálně tam mám BIOS 1102 a hrozně skáče napětí :o Loadline Calibration na enabled nepomáhá, akorát se to pak chová trochu jinak. Konkrétně mám v BIOSu nastaveno CPU voltáž 1.431V, CPU-Z ukazuje 1.44V (což je normální), ale v zátěži už je to 1.476V, což už mi přijde jako pořádný skok. Nehledě na to, že FPS taky skáče, když mám nastaveno 266MHz FSB, tak občas v pohodě vyskočí až na 269, což je celkem nepříjemné, když hledám limity CPU. Opět Spread Spectrum nepomáhá. :x

2 Flanker: Mohl bys mi, prosím, napsat, jak je na tom pro porovnání tvoje Gigabyte 890FXA-UD5? Klidně i maximální FSB, jestli máš změřeno, nebo jestli je jedna z nich lepší na validace, stabilní takt při nižší voltáži nebo tak... Díky moc :) Protože upřímě řečeno, Crosshair IV Formula je sice super deska atd., ale ty skoky mě už začínají pořádně štvát :x
PC: CPU: Intel Core i5 2500K @4.4 GHz + Coolink Corator DS Gk: MSI Radeon R9 280X Gaming RAM: Kingston 8GB 1600MHz CL9 SSD: Crucial MX300 1TB MB: Asus P8P67 Pro OS: Windows 10 Home x64
nikkec
Začátečník
Začátečník

ASUS CROSSHAIR IV FORMULA

Příspěvek od nikkec »

premyslim o koupi nove kvalitni MB u ktere nebude zadny problem pri taktovani atd..a potreboval bych doporucit jestli zrovna tuto nebo jestli jsou na trhu vyhodnejsi atd..moje sestava v podpisu
CPU:Intel Core i7-2600K@4.5Ghz + Cooler Master V6GT , GK:MSI GTX 580 LIGHTNING , MB:ASUS P8P67 EVO , RAM:Kingston HyperX XMP Genesis 8GB 1600Mhz cl8 , PSU:Corsair Professional Gold AX750 750W , HDD:Samsung SpinPoint F3 , ext HDD:WD My Passport Essential SE 750GB USB 3.0 , CASE:Cooler Master HAF 922 W, Monitor:27" iiyama ProLite B2712HDS
Tomme
Začátečník
Začátečník

Re: ASUS CROSSHAIR IV FORMULA

Příspěvek od Tomme »

Klidne tuhle, chybu neudelas. Navic ted uz neni tak draha.
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

ty skoky jsou opravdu nepíjemné, stále se to řeší novými a novými BIOSy, zkoušel si poslední betu?

Turbo máš vyplné a nebo na auto? Zkoušel si kombinaci zvedání napětí přes offset a nebo přes vcore? Možná při offset to právě tolik nedělá (ale je jasné, že LCC vyhodí vcore v zátěži o nějakou hodnotu), možná zkusit nějakou detekci software, má ji myslím i ASUS v balení, kdy spustíš třeba prime95 či LINX a necháš sledovat skoky napětí. Někteří však píší, že s 1102 již problémy nemají a že je snad i o chlup lepší na stabilitu CPU... :?
nikkec
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nikkec »

a chtel byc se jeste zeptat nez to koupim jestli jsou nejake revize a jake jsou tam rozdily ???jestli je to jedno nebo koupit nejakou novejsi revizi
CPU:Intel Core i7-2600K@4.5Ghz + Cooler Master V6GT , GK:MSI GTX 580 LIGHTNING , MB:ASUS P8P67 EVO , RAM:Kingston HyperX XMP Genesis 8GB 1600Mhz cl8 , PSU:Corsair Professional Gold AX750 750W , HDD:Samsung SpinPoint F3 , ext HDD:WD My Passport Essential SE 750GB USB 3.0 , CASE:Cooler Master HAF 922 W, Monitor:27" iiyama ProLite B2712HDS
Baneshee
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Baneshee »

U Asusu nejsou zadny revize jako treba u Gigabyte, takze je to jedno.
PS: proc zakladas dalsi zbytecny vlakno kdyz se tahle deska resi hned vedle?
http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=87&t=129173
Ryzen 7800X3D | Noctua C12P SE14 | 2x32GB Kingston Fury 6000MHz | Sapphire Pulse 9070XT 16GB | ASRock X870 Pro RS | Micron 2TB NVMe & Kingston KC3000 4TB | FD North Black TG | Seasonic GX 750W | Dell G3223Q
Tecko
Nováček
Nováček

Příspěvek od Tecko »

ahoj tak jsem se stal taky stastnym majitelem teto desky. zajima me proc maji pridavne napajeci konektory z pulky zaslepeny. Staci snad pripojit jen 4 piny od zdroje?nebo mam tu zaslepku vytahnout a zapojit vsech 8 pinu..Diky moc...
Odpovědět

Zpět na „Asus a MSI“