ATI/AMD R9xx informace, spekulace, novinky

Grafické karty s libovolným GPU firmy AMD/ATI (např. Rage, Radeon).

Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik

Zamčeno

O kolko percent bude Cayman vykonnejsi ako Cypress?

0 - 20 %
19
15%
21 - 30 %
36
28%
31 - 40 %
45
35%
41 - 50 %
18
14%
51+ %
9
7%

Celkem hlasů: 127
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: ATI/AMD R9xx informace, spekulace, novinky

Příspěvek od Krteq »

Tak AMD/ATi opravdu udělala něco s AF :)

Obrázek

Obrázek
Sobo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Sobo »

Nevím no, u HD58xx mi to připadá jako bilineární filtr. A ti "duchové" na vnitřním okraji roury u HD68xx jsou co??
So, Lone Star, now you see that the Evil will always triumph, because Good is dumb! - Lord Dark Helmet @ Spaceballs
Comby
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Comby »

Ďalšie slajdy:

Obrázek Obrázek Obrázek

Asus HD 6850 DirectCU

Obrázek

Ešte MSI Afterburner:
V 2D sú frekvencie 100/300MHz.

Obrázek
Naposledy upravil(a) Comby dne úte 19. říj 2010, 21:07, celkem upraveno 1 x.
sam_217
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sam_217 »

Hm a co to to něco je? to je bilineární filter nebo trilineární?
PC1: AMD Ryzen 5800X3D@default Noctua NH-D15S // X570 AORUS MASTER (rev 1.0) // 64GB Patriot Viper Steel 3600MHz@CL18-22-22-42 // 9070XT Pulse // MSI Optix MAG274QRF-QD - 1mrtvý quantum dot pixel!!! // Samsung PM961 (1TB NVMe), Crucial M4 256GB, Micron enterprise SSD1920GB, Crucial MX500 2TB... // LianLi O11 XL // SSR-850FX

PC2: Lenovo Legion 5 17ACH6H - Ryzen 7 5800H / 16GB / RTX 3070 mobile 130W TDP
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Anizotropní Filtr :)
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Sobo píše:Nevím no, u HD58xx mi to připadá jako bilineární filtr.
To není bilineární filtr. Jestli opravdu chceš vidět, jak vypadá tatáž scéna s bilineárním filtrem, tak bych zítra mohl vyhrabat nějaký postarší Radeon, který uměl jen bilineární anizo, udělat screenshoty a ukázat ti, jak to vypadá. Ale ne že by se mi do toho chtělo :-)
Nejlepší moderátor ve výslužbě
thomasblue
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od thomasblue »

Takže Ache, doc_zenith a další měli pravdu (narozdíl od Stratose, tradičně) s tím, že AF u HD5000 není úplně v pořádku. Tak aspoň, že to opravili.
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

ATi za svojí historii měnila AF s každou generací čipů. Znamená to automaticky, že bylo na každém čipu rozbité a bylo ho třeba opravit? AF není nijak standardizované (bohužel), takže nelze říct, zda je špatně nebo dobře, protože neexistuje oficiální reference. Lze říct, že pro textury s kresbou na vyšších frekvencích bylo AF GF100 lepší než AF RV870, protože přechody GF100 u těchto textur byly rovnoměrnější. Na druhou stranu AF RV870 je zase úhlově konstantnější. AF R9xx snad(?) skloubí obě výhody.

Původně se diskutovalo o tom, že by AF mohlo být standardizované v rámci DX10 (proto tehdy přišel u obou firem s ohledem na filtraci textur takový skok), ale bohužel od toho bylo upuštěno...
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

Krteq píše:Tak AMD/ATi opravdu udělala něco s AF :)

Obrázek
To je jako přímo od AMD? Takže sem měl pravdu, oni něco na HD5000 podělali (filtrace byla horší než u Nvidie 8800 a více), a teď to berou jako výhodu. No nádhera. Aspoň že ty otravné přechody zmizí... Jen aby zase nepřišli s nějakou jinou vychytávkou. Po zkušenostech s HD5870 si budu muset na ty všiváky dát pozor. :D
No-x píše: To není bilineární filtr. Jestli opravdu chceš vidět, jak vypadá tatáž scéna s bilineárním filtrem, tak bych zítra mohl vyhrabat nějaký postarší Radeon, který uměl jen bilineární anizo, udělat screenshoty a ukázat ti, jak to vypadá. Ale ne že by se mi do toho chtělo :-)
No popravě při 16x AF je bilineární filtering méně otravný (mip-maps jsou posunuty hodně daleko), než to co způsobovala v některých situacích ta filtrace HD5000 (protože ty přechody byly mezi jednotlivými AF stages). Takže to je fakt jako srovnávat hrušky a jabka. Bilineární filtr je otravný bez AF, a nebo při nízkém AF.

Na ukázku:
při AF16x - bez vyznačení mip-maps / vyznačený mip-maps:
Obrázek Obrázek

EDIT:
no-X píše:Na druhou stranu AF RV870 je zase úhlově konstantnější. AF R9xx snad(?) skloubí obě výhody.
No a kdo si kromě mě a tebe všimne u Nvidie té úhlové optimalizace? Já ti řeknu, nikdo! V praxi na to narážim jen u jediný hry kde je mírně vidět, ale nijak neotravuje. Uhodneš jaká hra to je? :)
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Ache píše:No a kdo si kromě mě a tebe všimne u Nvidie té úhlové optimalizace? Já ti řeknu, nikdo! V praxi na to narážim jen u jediný hry kde je mírně vidět, ale nijak neotravuje. Uhodneš jaká hra to je? :)
A kdo si všimnul toho strašného otravného a neskutečného problému s HD5xxx? Půl roku od vydání vůbec nikdo. Pět milionů karet už bylo prodaných a nikdo z těch pěti milionů lidí si nevšiml ničeho. Kdo ví, čeho si všimne pětimiliontý uživatel Fermi (jestli kdy vůbec nějaký takový bude).

Já netvrdím, že HD5xxx má dokonalé anizo (žádná karta nemá a nikdy mít nebude, protože anizotropní filtrace už ve svém principu nikdy nemůže dosahovat dokonalých výsledků), ale dělat z rozdílu v kvalitě, kterého si pět milionů lidí nevšimne, nebetyčný problém, je fakt přehnané.
thomasblue
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od thomasblue »

Mě zas přijde přehnané to takto bagatelizovat. Tohle se mi na tobě právě nelíbí. Evidentně si toho někdo všiml a všimli si toho i v AMD. A ti ostatní si toho nevšimli třeba jen proto, že neměli možnost porovnání a považovali to za normální.
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

no-X píše:A kdo si všimnul toho strašného otravného a neskutečného problému s HD5xxx? Půl roku od vydání vůbec nikdo.
Ale všimlo, i zde na fóru jsem to nebyl jen já, ale minimálně dalších pár lidí. A co teprve ve světě... určitě jich pár tisích bylo. Ale většina lidí je splachovacích, pamatuješ si na tu tvojí slavnou diskuzi s Hulánem? Ten taky nepřiznal jak 7800GTX šidila. A kolika lidem to vadilo? No díky tobě více, protože ty jsi na straně rudých (pardon, už asi černo-zelených), a tak ses do toho opřel. Screenshotoval a diskutoval jak vzteklej... no a i mě si nakonec odradil :-)

Kdyby si se stejnou iniciativou se do toho opřel i v případě HD5000, tak se vsadím, že to snad i nějak softwarově opravili na HD5800 :-D Já s dotazy na support AMD moc neuspěl, a hlubší kontaky na AMD/ATi nemam.

Mě AMD stále dluží 2000 co jsem na tom prodělal + čas strávený bombardováním supportu! Asi tak. já mam docela právo na ně být naštvaný :D Taková Nvidia mě zatím neudělala nic. i za 7900GT mě byly nakonec vráceny prachy ("omylem" chcípla). :P Sám víš, že jsem také dřív byl Ati-fan, ale jak je vidět, fandit nějakému výrobci VGA není dobré. Já jen AMD fandim (když už to není ATi), aby už začali myslet na hráče a ten support na za něco stál.
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

thomasblue: Nemám problém přiznat, že GF100 má lepší přechody na texturách s vysokofrekvenční kresbou. Jen mi přijde zvláštní, kolik humbuku se nadělá kolem záležitosti, která prokazatelně pro pět milionů uživatelů nebyla problém.

Bohužel až moc živě si pamatuju situaci, kdy ATi měla plně trilineární anizo s minimálními úhlovými optimalizacemi, proti tomu nVidia plně úhlově optimalizovanou filtraci s brilineárním základem a brutálním undersamplingem, který byl ovladač od ovladače horší a horší, že mizela i kresba z textur a moire bylo všude možně a když na to jako první v ČR upozornil tady na PCT Petr Štefek, tak z něj diskutující dělali rudého fanatika (ač to už celosvětově rozebíral každý druhý web) a tady na fóru Radek Hulán s tlupou svých nohsledů nadávali do uhrovitých teenagerů každému, kdo měl názor podobný jako šéfredaktor.

Teď došlo na situaci, kdy si po půl roce a pěti milionech prodaných karet všimne první člověk určitého rozdílu a jsou z toho diskuse několikanásobně delší než tehdy. Pokud to někomu vadí, má samozřejmě pro svůj názor prostor. Ale nechápu ty neustálé narážky na ty, pro které to problém není (viz stálý bashing Stratose).

//edit: Ache: právě, že skoro půl roku si toho skutečně nikdo nevšiml. HD5xxx vyšla v září, první zmínky o AF jsou z března...
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

no-X píše:
Ache píše:No a kdo si kromě mě a tebe všimne u Nvidie té úhlové optimalizace? Já ti řeknu, nikdo! V praxi na to narážim jen u jediný hry kde je mírně vidět, ale nijak neotravuje. Uhodneš jaká hra to je? :)
A kdo si všimnul toho strašného otravného a neskutečného problému s HD5xxx? Půl roku od vydání vůbec nikdo. Pět milionů karet už bylo prodaných a nikdo z těch pěti milionů lidí si nevšiml ničeho. Kdo ví, čeho si všimne pětimiliontý uživatel Fermi (jestli kdy vůbec nějaký takový bude).

Já netvrdím, že HD5xxx má dokonalé anizo (žádná karta nemá a nikdy mít nebude, protože anizotropní filtrace už ve svém principu nikdy nemůže dosahovat dokonalých výsledků), ale dělat z rozdílu v kvalitě, kterého si pět milionů lidí nevšimne, nebetyčný problém, je fakt přehnané.
Třeba já ano. Ihned mi AF přišel horší než na staré GTX260. Tak jsem prostě neupgradoval a to jsem měl v ruce 5870 za launchovou cenu. A nemluv o Fermi, ta s tim nemá co dělat. NV nezměnila AF of příchodu G80. A taky asi možná proto že od té doby jej má jednozančně lepší. ATI (s politováním) doznalo jakéhosi vrcholu v AF někde u Radeonu X1800 a X1900. Ano tehdy to bylo super a dodnes je to dobré AF. Pak R600 měla velice podobné a to se táhlo přes rv670 a 770. Poté ale s Cypressem nastal tenhle problém. Samo ATI teď uznává že to jaksi je HW věc, u Caymana to opravili a chluběj se tim. To samé s tou teselací, vědi že to neni ok a tak se to snažej zoptimalizovat. To je zcela jasné, tyhle dvě věci jsou prostě fakt, tak je nebagatelizuj, když samo ATI to nedělá. Prostě uznej že tvé obhajování těchto dvou bodů bylo prostě mimo a taky jsi jednou neměl pravdu.

PS. Jsem opravdu rád za to co vidím, konečně solidní AF, už se těšim až kartu dostanu do rukou abych si to mohl porovnat. Tak, teď ještě fixnout drivery aby zapnutí AF v nich afektovalo na tvrdo všechny hry, aby vše nastavení vlastně nebylo nikdy ignorováno (teď se občas děje i s Vsync) + opět komplet funkční TRAA ve všech hrách. (tyto 3 body jsou věci co se pomalu rozsypaly za dob HD5xxx řady, dříve to fungovalo ok). A pokud i tohle fixnou, tak jsem připraven jít k ATI.
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

no-X píše: Ache: právě, že skoro půl roku si toho skutečně nikdo nevšiml. HD5xxx vyšla v září, první zmínky o AF jsou z března...
ale ale... i zde na fóru to bylo dříve: http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php? ... 0#p7952060

navíc karta vyšla v září, ale dva měsíce se pořádně koupit nedala :-) sice si machroval že kdo jí chce ten jí má, ale my normální lidé museli čekat i měsíc frontu!

A co jse týče mě, já jsem také docela mlčel, protože nejdřív jsem si chtěl ověřit zda nedělám nějakou blbost já... ale pak už mě to začalo štvát a tak jsem se zeptal tebe po ICQ. A bum, když byla příležitost, šup sem na fórum... zde mě no-x uklidňoval že je to chyba her, že používají blbý textury a blbý LOD... no a mezitím šly screeny na support Ati, a po tom jak mě Ati support naštval šli i na support nvidie (to mě zvedlo náladu) a pak i na Extra-hardware. Kupodivu na extrahardware se objevily i v článku + ten samý objev od nvidie (podivné, že v tu samou dobu), akorát nvidia upozonila, že to způsobuje catalyst AI, což byla chyba. Protože moje screenshoty byly pouze jen a pouze s vyplným AI, protože to obraz šidí ještě víc! Kdyby se to dalo obejít vypnutím AI, tak to vůbec neřeším, protože to jsem vždycky na všech ATinách vypínal, protože vždy to přinášelo problémy.

Nehledě na větší náchylnost HD5000 na shimmering! Na ten si v případě nvidie ukazoval pořád, ale že ho má na spoustě textur HD5000 více než Nvidia 8800 a více, to už jako nevadí jo? :)
richie08
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od richie08 »

no-xi: Ten dvojitý Dispatch processor u Barta je to tajemné vylepšení pro zvýšení efektivity nebo je za tím něco jiného?
beardie
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od beardie »

pani, ste dost off-topic, takze sa bud vybavujte v prislusnej teme alebo vobec
¿ʇı ʇ,usı 'ƃuıʎouuɐ ʎʇʇǝɹd sı uʍop ǝpısdn ƃuıpɐǝɹ
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

DOC_ZENITH píše:Samo ATI teď uznává že to jaksi je HW věc, u Caymana to opravili a chluběj se tim. To samé s tou teselací, vědi že to neni ok a tak se to snažej zoptimalizovat. To je zcela jasné, tyhle dvě věci jsou prostě fakt, tak je nebagatelizuj, když samo ATI to nedělá. Prostě uznej že tvé obhajování těchto dvou bodů bylo prostě mimo a taky jsi jednou neměl pravdu.
U každé nové generace čipů od R100 upravili anizotropní filtraci.
U každé nové generace čipů od Xenosu z Xboxu360 upravili teselaci.

Úprava teselace a AF u HD6800 nedokazuje, že by něco bylo špatně, protože úpravy podobného typu provádějí s každou generací, nikoli pouze s touhle.

richie08: Jeden z hlavních důvodů. Díky dvěma UTDP je threading jemnější, což vede k efektivnější rasterizaci, od čehož se odvíjí zbytek.
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

panove, me to pride stejny, jako kdyz si dva teenageri na wc meri prirozeni, a jeden z nich se hada ze ma vetsi pero o 0.001 mm ... :roll: . tim chci rict, ze AF je u obou taboru na dostatecne urovni. kdybyste se aspon hadali kam pudete na pivo :wink:
theedge
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od theedge »

Jo hoši mě už to taky nebavi ... pro mne jako běžného uživatele je to úplně jedno. Ja nesedím před monitorem s lupou. Já si chci zahrát hru plynule v 1920x1200 a zajímá mne výkon/spotřeba a cena. Pokud firma vymyslí jak "odrbat" filtry tak aby to pro 99% uživatelů jako já nebylo poznat a pomůže to výkonu, tak mi to vůbec nevadí , ba naopak.
AMD Ryzen 7 5800X3D || Scythe Ninja 4 || ASUS Rog Strix B550-F Gaming || 32GB DDR4 Crucial Ballistix 3200@3600 CL16|| Gainward RTX 5080 Phoenix 16GB || SSD M.2 NVMe Samsung 980 PRO 2TB + Samsung 970 EVO 500GB || 3x HDD WD Red 3 TB || Creative X-Fi Titanium HD + Shure SRH840 || FRACTAL Define R4 + Corsair HX850 850W|| Razer DeathAdder 3500 || 27" Gigabyte Aorus FI27Q-P (1440p + 165 Hz)
Zamčeno

Zpět na „AMD/ATI grafické karty“