Jak funguje Dual-Channel u pamětí?

Problematika SDRAM, DDR1/2/3 SDRAM, RDRAM, SO DIMM a další, včetně čteček pamětí.
Odpovědět
Zlo!!!
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Jak funguje Dual-Channel u pamětí?

Příspěvek od Zlo!!! »

Zají malo by mě jak se zapíná Dual-Channel u pamětí nebo jestli se zapne sám slyšel jsem že pro něj musí být úplně stejný dva pamětový moduly.

Jak to tedy je?
Pajik
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pajik »

Stačí když paměti osadíš do správných slotů(většinou mají stejnou barvu) anebo je to každopádně napsáno v manuálnu desky. U stejných modulů by měl být "zaručený" chod v dualu, ale většinou toho dosáhneš i s odlišnýmy moduly(nemyslím ale odličnost ve velikosti a taktu, pouze ve značce).
Jiri Drak
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jiri Drak »

Aktivuje se sam, tim ze das pameti do spravnych slotu. Pametove moduly sice nemusi byt uplne stejne, ale predejdes tim pripadnym problem se vzajemnou kompatibiliou atd.
MB Asus P7P55D-E, CPU Core i5-750@3700MHz, RAM 16GB, VGA Radeon RX Vega 56
unit-97
Začátečník
Začátečník

Re: Jak funguje Dual-Channel u pamětí?

Příspěvek od unit-97 »

cs pořád mi vrtá hlavou jak funguje dual-channel.Je to tak že mam na desce dva bílý sloty a dva modrý a jeden channel je pro 2 sloty a druhý pro další dva???Nebo je to tak že jeden channel je pro jeden slot a druhý channel pro druhý slot a ten zbytek běží sám ???Pořád mi to vrtá hlavou a google mi nic neřekl.Děkuju za odpověd
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lokomotiva »

Výrobci desek stále ještě nepřestali uživatele sužovat nejednotností v barevném rozlišení paměťových slotů.
Jeden výrobce má stejné barvy sloty jednoho paměťového kanálu, jiný má stejné barvy sloty různých paměťových kanálů.
Jak to má tvůj výrobce najdeš v návodu k desce.
Pokud ho nemáš, stáhni si CPU-Z a podívej se na kartu Memory.
Máš tam Dual nebo Single?
Pokud Single, podívej se, jak máš paměti rozmístěné v paměťových slotech.
Pokud v 1. a 2. (počítáno od procesoru) slotu, přemísti paměť ze 2. slotu do slotu 3.
A budeš mít hotovo.
unit-97
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od unit-97 »

děkuju za radu ale myslel jsem to tak že mi Dual-Channel funguje ale jenom tak se ptám třeba u core i7 jsou 3 kanaly a 6 slotu tak jestli je to uzbusebený tak že je na jeden kanal 2 sloty nebo jenom jeden.A jak ma být ten high-end u sandy-bridge to bude quad-channel tudíš 8 slotu zajímalo by mě kam to ty vyrobci daj když už ted není kám dát 6 slotu je to jen tak tak.
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lokomotiva »

Dobře, ale ke tvojí desce - pokud máš paměti správně rozmístěné v paměťových slotech, máš k dispozici 128 bitů šířky paměťové sběrnice (každý kanál 64 bity).
Můžeš si ještě vybrat, jestli Dual Channel poběží Ganged nebo Unganged, tedy jestli 1x128 bitů nebo 2x64 bity.
O nic jiného nejde.
Jestli má každý kanál k dispozici jen jeden slot nebo dva sloty je z pohledu funkce bezvýznamné.
Odpovědět

Zpět na „Paměti“