Krteq píše:Proč si stále tolik lidí myslí, že nové verze DirectX přinesou nějaké grafické orgie
Mozna to bude mit hodne spolecneho s tim, jake informace se o novych verzich DX daji bezne najit a take s tim, jak DX prezentuji jednak vyrobci grafickych karet a samozrejme take her, tedy vsichni, kteri s nim maji co do cineni. Nicmene jednu (mozna i cele dve) hry, kde DX11 par fps navic prineslo, jsem uz videl a vyzkousel, ze to opravdu nekdy funguje.
Krteq píše:DirectX už s verzí 10 měl oproti DirectX 9.0x přinést hlavně optimalizaci kódu (unifikace shaderů), tím pádem i zvýšení FPS (což pohřbily Windows Vista

) a celkové zjednodušení HLSL kódu a efektivity jeho zpracování.
Teorie mozna takova je a take jsem o ni dost cetl. Praxe je ale takova, ze jakmile ma hra DirectX 10/11 efekty, bezi razem s o 20 % horsim framerate i v pripade, ze clovek zapne vyhradne DX 11 renderovani. Pokud si k tomu uzivatel prida i ony mnou zminovane neviditelne DX 11 efekty (jako teselace), je framerate razem polovini. Opet krasna ukazka toho, jak DirectX 11 mozna nekdy za jistych podminek framerate zvysi, ale praxe ukazuje neco naprosto jineho a vyhraje ten, kdo pri vyberu spousteciho souboru se hrou vybere ten _dx9.exe, protoze dostane to stejne s vyrazne lepsimi fps.
Krteq píše:Ano, DirectX 10 byl přelomový, a DirectX 11 je také. Ne až zas tolik z pohledu hráče, ale hlavně kvůli zjednodušení, efektivitě a novým možnostem, z čeho těží hlavně vývojáři.
Rekneme tedy, ze jsem hrac her, kteremu je velikost jeho jadra na grafice, jeho vyteznost a zisk vyrobce vazne uplne ukradeny. Naopak mne zajima, co mi DirectX 11 kompatibilni graficka karta prinese navic (dnes 3. listopadu 2010, nikoliv v kvetnu 2015). Zajima mne opravdu realny prinos. Krome tech dvou mnou zminovanych her (civilizace 5 a Battleforge) je totiz v zasade nulovy a to je, priznejme si, opravdu zoufale (navic i prinos v tech dvou hrach neni zadny zazrak). Ve vsech ostatnich "DX 11 hrach" jsou efekty stezi viditelne pod lupou a jeste za cenu brutalniho padu fps. Stejne tak o vyssim frameratu pri stejne kvalite nelze v drtive vetsine pripadu mluvit.
Mimochodem mozna vas napadlo, co tim chci vlastne rict. Myslenkou mych otazek a narazek je to, ze mi prijde absurdni, jak se cely DirectX 10 a 11 zbytecne nekolikanasobne precenuje ala "jinou nez DX11 grafiku by si dnes koupil jen uplny debil" a z podpory DirectX 11 se dnes dela velky argument pro koupi (vzdyt mam prece jen DX 10 grafiku, jak si muzu zahrat nejnovejsi hry na plne detaily?). Pritom velka vetsina novinek je stale vyhradne DX 9 a tech par vyjimek je taky DX 9, ale mozna ma nekolik featur navic pocitanych prave pod novejsi verzi DirectX.
Pokud mi nekdo bude chtit odpovedet s rozumnymi argumenty pro pro bezneho hrace ma smysl mit DX 11 kartu, budu rad. Mimochodem v tomto tematu je to asi celkem OT, tak se omlouvam a pokud to nekdo da nekam jinam nez na SD, predem diky