GF GTX 580 (GF110) - informace, spekulace

Grafické karty s libovolným GPU firmy nVidia (např. Riva, GeForce).

Moderátoři: Walker1134, Wilik

Zamčeno
keistown
Žlutá karta
Žlutá karta

Re: GF GTX 580 (GF110) - informace, spekulace

Příspěvek od keistown »

beardie píše:je to pichnute v jednom slote, tak sa to povazuje za jednu grafiku
Jenze to ze je to na jednom PCB a nekdo tomu rika "jedna grafika" ten stutter + to ze sli/cf nemusi v nekterych hrach fungovat nesebere.
arach píše:keistown: unika ti toho celkem dost, tu grafiku musis nejak napajet a chladit, je daleko slozitejsi pcb delka karty atd., nebo proc myslis ze uz ted nejsou na jednom pcb treba 3 gtx480 co ?
Myslel jsem to jako ironii, viz to co jsem napsal nahore. Podle me 2 chipy = sli/cf = 2 grafiky at uz je to na jedne desce nebo dvou.

Tim chci rict ze grafika A ackoli je slabsi nez dvoucipovka B tak je lepsi reseni. Tak nechapu proc to vubec srovnava. Z vlastni zkusenosti s gtx295, ani 30 fps neni uplne plynule (o stutteru jsem trochu procital na webu a bohuzel jsem z te casti lidi co to vidi, kdybych to nevidel asi to neresim) + Gothic 3 bezi daleko lip kdyz jedno jadro vypnu, Fallout 3 byla taky docela "sranda" nastavit aby bezel bez sekani a BF:BC2 se nedalo hrat ani pri 60 fps.
yuri.cs
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yuri.cs »

keistown píše: Tim chci rict ze grafika A ackoli je slabsi nez dvoucipovka B tak je lepsi reseni. Tak nechapu proc to vubec srovnava. Z vlastni zkusenosti s gtx295, ani 30 fps neni uplne plynule (o stutteru jsem trochu procital na webu a bohuzel jsem z te casti lidi co to vidi, kdybych to nevidel asi to neresim) + Gothic 3 bezi daleko lip kdyz jedno jadro vypnu, Fallout 3 byla taky docela "sranda" nastavit aby bezel bez sekani a BF:BC2 se nedalo hrat ani pri 60 fps.
No vidis, ale presto je na obzoru X-ta generace dualnich grafik. Myslis, ze kdyby je nikdo nekupoval <=> nesly dobre na odbyt, tak by se stale vyvyjely nove a nove modely?
It will be amazing in case after 10GHz we will see 20GHz, 30GHz and so on, just like we witnessed the thorny way from 10MHz to 33MHz in the eighties. -xbitlabs.com
keistown
Žlutá karta
Žlutá karta

Příspěvek od keistown »

Nerikam ze je to spatny reseni, spis nechapu proc to srovnava s grafikou klasickou.

58xx GTX295tku taky neprekonalo o moc, pritom je to reseni daleko lepsi.
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

GTX295 byla dražší a technologicky zastaralá - nepodporovala DX11 a dokonce ani DX10.1.
Nejlepší moderátor ve výslužbě
michal3d
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od michal3d »

keistown píše: 58xx GTX295tku taky neprekonalo o moc, pritom je to reseni daleko lepsi.
- samozrejme, ze HD5870 bola lepsie riesenie, priemerny vykon len o malinko nizsi ako GTX295 (s 8xAA ale vyssi), spotreba neporovnatelne nizsia, cena nizsia a este ako bonus podpora DX11 :wink:
MB: ASUS P9X79 CPU: Intel i7-4820K + Noctua NH-U12P RAM: 48 GB DDR3 1333 MHz GPU: EVGA GeForce RTX 2070 XC GAMING SSD: Intel 730 240 GB, Crucial MX300 1 TB
PSU: Seasonic X-560 SOUND: ASUS Xonar Essence ST + Xonar H6 + beyerdynamic DT 990 Pro 250 Ω + Creative 6.1 6700 CASE: Cooler Master Silencio 650 LCD: HP Z32 4K
KEYBOARD: CM Storm Quickfire XT MOUSE: Logitech G502 HERO + G240 GAMING: Logitech G29, Xbox Elite Controller, Saitek X56 Rhino H.O.T.A.S. OS: Windows 10 Pro 64-bit
keistown
Žlutá karta
Žlutá karta

Příspěvek od keistown »

Ano, a to byla moje prvotni otazka jestli se mi to jenom zda nebo opravdu tvrzeni
Heck, it won't be enough to beat the current champ, AMD's HD5970/Hemlock
je uplne mimo, jelikoz i kdyby byla 580 slabsi jak 5970 tak je to jednocipovka a to samo o sobe z ni bude delat lepsi reseni.
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Proč by to bylo mimo? Tvrdí tam, že GTX580 nebude dostatečně výkonná na poražení Hemlocku. Tohle tvrzení těžko můžeš zpochybňovat počtem čipů. Pokud je rychlejší, tak je rychlejší ať má jeden, dva, nebo dvacet čipů.

Kompatibilita vícečipových karet je jiná věc, samozřejmě podstatná, ale s tvrzením, které se týká výkonu, nesouvisí.
alisan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alisan »

Nechápu, proč při srovnání výkonu dvoučipu a jednočipu se tu vytahuje tvrzení, že jednočipová GK je lepší ve smyslu výkonu. Srovnání v testech je vždy na určité sumě her a logicky se tam promítne i horší podpora dvoučipové karty. Tedy spíš by se slušelo říct, že pokud daná karta se dvěma čipy překonává konkurenci s jednočipem v konkrétní době (na přijatelně velké množině her), pak po odladění ovladačů pro podporu v testu hůře škálovaných hrách na tom bude ještě lépe. Výkon na čip se s ovladači bude zvedat u obou řešení podobně, ale výkon CF může u některých her poskočit s lepší ovladačem mnohem více.

Tedy srovnání výkonu nemá při průměr z X her co dělat s počtem jader na kartě. je to výkon versus výkon.

Otázka je pak spíš u drobných nešvarú související s dvoučipem, ale ty s výkonem už nesouvisí. To je max o kvalitě obrazu.
Sobo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Sobo »

Jak nesouvisí? Když budu hrát betu Crysis 2, přičemž GTX580 bude o 50% rychlejší než HD5970, protože ATi nebude stíhat support pro CrossFire, tak to s výkonem nesouvisí? Duální kartu jsem měl a přesně na takovéto problémy jsem narážel neustále (jakékoliv demoverze, často už i vydané hry). Takže když mám na výběr mezi duální kartou a single GPU kartou s o 20% nižším výkonem, vezmu po zkušenostech z minula single GPU řešení.
So, Lone Star, now you see that the Evil will always triumph, because Good is dumb! - Lord Dark Helmet @ Spaceballs
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Sobo: keistown sem zkopíroval tvrzení, které mluví o výkonu ("GTX580 nedokáže překonat Hemlock") a tvrdí, že je nesmyslné, protože Hemlock je duální karta.

To je samozřejmě absurdní, protože pokud Hemlock je rychlejší, tak prostě je rychlejší bez ohledu na to, jestli nese jedno GPU, 2 GPU, nebo Sněhurku se sedmi trpaslíky - chápeš, o čem mluvím? :)
ArgCZ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ArgCZ »

duální karty maj u obou výrobců jediný účel a to obsadit nejvyší příčku v testech, nejsou určeny na lámání rekordů v prodejnosti, pokud nV nemůže udělat dual kartu na stávajcí architektuře která by tu nejvyší příčku obsadila tak jsou dvoujádrové karty najednou spoustě lidí trnem v oku, to je zajímavý

pokud si někdo myslí, že ještě pořád nV svádí souboj s AMD o to čí strategie v HI-ENDU je lepší, tak na to zapomeňte, 9800GX2 a GTX295 vám na otázku odpověděj svou existencí a GTX480 neschopností konkurovat ve výkonu HD5970
PS5 Pro, LG OLED65BX, Samsung HW-Q700A + SWA-9500S = 5.1.4 Dolby Atmos, DTS:X
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

no-X píše:Sobo: keistown sem zkopíroval tvrzení, které mluví o výkonu ("GTX580 nedokáže překonat Hemlock") a tvrdí, že je nesmyslné, protože Hemlock je duální karta.

To je samozřejmě absurdní, protože pokud Hemlock je rychlejší, tak prostě je rychlejší bez ohledu na to, jestli nese jedno GPU, 2 GPU, nebo Sněhurku se sedmi trpaslíky - chápeš, o čem mluvím? :)

Spoustu lidí si ale plete pojmy z dojmy. Nám nejde o to mít grafiku výkonější. To je jen prostředek. Nám jde o to aby hry jely rychleji a vypadaly lépe. Hemlock může bejt super rychlej, mít krásný hodnoty fps. Ale fps zanemá plynulost? Jen z části. Téměř všichni kdo měli CF či SLI do něj už znova nejdou. Je lepší mít 35fps než 50 a trpět MS. Pak jsou tu ještě minimální, atd.

Všeobecně tyhle řešení jsou pro lidi co se v tom chtěj víc hrabat a řešit problémy než hrát. To já dělam osatně taky, ale stejně mam k X2 kartám takovej odpor (jedno jestli ATI či NV) že se to nedá slovy vyjádřit. Hemlock je zatim nejlepší X2 karta. To co bylo přednim (ať už od ATI či NV) to by zasloužilo žalář. Ale stejně kdybych si měl vybrat mezi GTX480 a hemlockem beru 480. Nebo nedej bože mezi Camanem či Hemlockem (dejme tomu hemlock by byl o 1/3 silnější) rozhodně si nevezmu X2.

Drtivá většina lidí co si koupěj X2 jsou zbohatlíci, Rusácí, vychloubači, atd. Pak všude choděj a říkaj jak jim jde vše skvěle, a když maj problém s driverama že něco artefaktí či nejde už vůbec spustit a přijdou k nám, tak zjistim že od koupi neaktualizovali drivery a že ani nezapli SLI či Physx a jelo jim to celou dobu na jedno jádro... atd... takže asi tak.
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

O tomhle se ale nikdo nehádá :-) keistown plácnul nesmysl, já jsem ho na to upozornil, to je vše. Nemá smysl tu rozvíjet diskuse o výhodách jednočipových karet oproti vícečipovým, protože právě o tom ta citace není :)
keistown
Žlutá karta
Žlutá karta

Příspěvek od keistown »

Dobre, timhle to uzavru.

Nepochopil jsem urcite "zklamani" z toho ze GTX580 neporazi 5970 aka Hemlock.

no-X, alisan: netvrdim ze jednocipova karta je lepsi, v porovnani vykonu cili fps pokud jednocip ma 100 fps a dvoucip 150 pak je dvoucip o 50% vykonnejsi, to nemohu a nelze zpochybnit.
s tvrzením, které se týká výkonu, nesouvisí
souhlasim, na tomhle se shodujem.
pokud nV nemůže udělat dual kartu na stávajcí architektuře která by tu nejvyší příčku obsadila tak jsou dvoujádrové karty najednou spoustě lidí trnem v oku, to je zajímavý
Neni mi trnem v oku 5970, stejne jak nebyla gtx295 ani 4870 X2. Jednou je lepsi jedna pak druha.

Sobo a DOC_ZENITH to rekli dokonale, po predchozich zkusenostech s nejvykonnejsi kartou sve doby gtx295. Sice mela hezky vykon ale bylo mi to celkem na prd kdyz byla hra co byla (nejspis) spatne napsana a i pri 60 fps se nedala hrat. Pak je ten vykon celkem k nicemu.
keistown sem zkopíroval tvrzení, které mluví o výkonu ("GTX580 nedokáže překonat Hemlock") a tvrdí, že je nesmyslné, protože Hemlock je duální karta.
Ne, keistownova pointa byla: "Nechapu zklamani z toho ze 580tka neporazi Hemlock" protoze to vidim asi jak Sobo:
Takže když mám na výběr mezi duální kartou a single GPU kartou s o 20% nižším výkonem, vezmu po zkušenostech z minula single GPU řešení.
Tot vse.
hnizdo
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hnizdo »

Taky souhlasim s tim, ze stavet proti sobe dvoucipove/sli a jednocipove karty neni z uzivatelskeho hlediska v poradku. Z marketingoveho hlediska bohuzel ano. AMD pak muze rict, ze ma nejrychlejsi kartu a bude to proste fakt. Ze je skutecnost slozitejsi, vi mizive procento uzivatelu.

Ze stejneho duvodu (asi poprve) souhlasim s Dementianem, ze spesne vydani GTX580 at uz v jakekoliv forme je jen snahou vylepsit skore nvidia pred zasedanim akcionaru. Nvidia akorat podstatne snizi propast mezi svym highendem a prichazejicim 69xx. K nicemu jinemu ta karta nebude a nic jineho nevyresi. Pripomina mi to AMD 4870 vs. 90.
MB: Asrock Z690 Extreme CPU: Core i9-12900K cooler: Be quiet! Dark Rock PRO 4 RAM: 32GB 2x16 DDR4-3600 CL16 Kingston Renegade, VGA: MSI 4090 Suprim Liquid SSD: Samsung 960Pro 1TB + EK-M.2 HS HDD: 3TB Toshiba, 18TB WD DC HC550, 8TB Seagate SMR, 2x12TB HGST DC HC520 - RAID1, Optical: LG BH16NS55 BR-RW , Mouse: Logitech G502X Keyb.: Logitech G15+G13+F710, Case: BQ Dark Base PRO 900 r2 PSU: Seasonic Platinum 860W SS-860XP2, Monitor: Asus ROG Swift PG32UCDP, Repro: Logitech Z-5500, Headset: Logitech G935, OS: Win11/64 Pro

>>>>Fórum pro much VRAM much doge věrozvěsty otevřeno! Vstup ZDARMA<<<<
Kamikadze
Redaktor PCT
Redaktor PCT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kamikadze »

no-X píše:GTX295 byla dražší a technologicky zastaralá - nepodporovala DX11 a dokonce ani DX10.1.
Ze rusim vasi debatu, ale mohl by mi nekdo obhajujici obrovsky prinos novych DX rict, k cemu to DirectX 10, 10.1 a 11 vlastne v praxi je, ze je jeho absence tak velkym minus a nelze bez nej zit? Kdyz vezmu pocet titulu v realu, kde mi to k necemu bylo (tzn. dostal jsem lepsi efekty anebo vic fps), tak je to asi tak nova civilizace 5 a mozna Battleforge u DirectX 11. Tech par dalsich her, kde je DX 11 kvuli PR (at uz jakehokoliv vyrobce GK), rozdil hledam pri 500 % zoomu a rozdil je v polovicnim framerate, nepocitam (DiRT 2, Metro 2033 atd). De facto vsechny vydane DX 11 hry jsem testoval, takze se naivne domnivam, ze jsem ty rozdily videl (respektive spis nevidel).
Prinosnejsi nez DirectX 11 je pro soucasneho hrace i takovy PhysX a CUDA, kde je rozdil v Mafii 2 nebo na Just Cause 2 aspon opravdu videt (byt fps jsou taky polovicni) a u ktereho vsichni radi tvrdi, ze jej podporuji dve hry do roka (tzn. asi tak stejne jako DX11).

Cele to na mne (nejen tady, ale i v diskusich pod recenzemi GK) pusobi tak, ze DirectX 10 a 11 je jedna velka bublina, ale pro bezneho hrace je to stale vsechno bez realneho prinosu.
Vincent Vega v diskusi pod více než pozitivním testem Sapphire HD 5770 s oceněním poté, co byl autor lynčován za hanění dokonalé ATI, píše:Prosím autory PC Tuningu, aby zavedli novou hvězdu, třeba platinovou nebo diamantovou, a s tou odměňovali všechny ATi karty. Navíc také žádám, aby jste u karet této značky nepoužívali na závěr sloupeček s názvem "nevýhody", ale přeměnili ho na "nepodstatné drobnosti". Už mě totiž nebaví i potom, co danou kartu vychválíte do nebes, pročítat všechny ty komentáře od dětí, jak jste na jejich značku zlí. Děkuji
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Proč si stále tolik lidí myslí, že nové verze DirectX přinesou nějaké grafické orgie :roll:

DirectX už s verzí 10 měl oproti DirectX 9.0x přinést hlavně optimalizaci kódu (unifikace shaderů), tím pádem i zvýšení FPS (což pohřbily Windows Vista :( ) a celkové zjednodušení HLSL kódu a efektivity jeho zpracování.

To, že přibyly nějaké nové efekty je dáno právě možnostmi nových DirectX

Ano, DirectX 10 byl přelomový, a DirectX 11 je také. Ne až zas tolik z pohledu hráče, ale hlavně kvůli zjednodušení, efektivitě a novým možnostem, z čeho těží hlavně vývojáři.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Hlavně je třeba si uvědomit, že hry se nepíšou přímo pro DX. Ony se jen píšou pro to API vs drivery vs to co ňák funguje. A vždy se to tak bohužel dělalo, standardy nikdo nedodržuje. Všechny pokusy o emulátory starejch DX skončily tak že tam 80% her nešlo spustit a z toho zbytku polovina artefaktila.

Děje se to přesně i dnes. Proč třeba FF 14 nebo Metro 2033 nefungujou s DX9 kartama ehm? Ani ve windows XP. Ale když tam člověk dá DX10 grafiku tak fungujou? A to ten OS DX10 vůbec nepodporuje. Ale přesto to tam udělá rozdíl. Je to proto, že na verzi DX při vývoji hry sere pes. Oni ten SW prostě napíšou aby se ňák dobrali výsledku a standardy se házej za hlavu. Nakonec se tam možná dá ňákej fatálně hroznej alternativní rendering path co srazí výkon na polovinu, vizuálně se téměř nic nezmění a dá se tam DX10/11 nálepka. Kdyby tu někdo dodržoval standardy, tak tu nečekáme na drivery jak na smilování boží. Prostě by se napsal driver vyhovující těm DX standardům, hra by jim taky vyhovoala = 100% kompatibilita, žádné problémy, všude funkční FSAA, atd. Ale tak to prostě nění. Z toho důvodu má NV celej "The way its meant to be played" program, aby mohli strčit čumák do přicházejících her a enginů, zjistit co za prasárnu tam udělali a dopředu to ňák v driverech obejít.
Kamikadze
Redaktor PCT
Redaktor PCT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kamikadze »

Krteq píše:Proč si stále tolik lidí myslí, že nové verze DirectX přinesou nějaké grafické orgie :roll:
Mozna to bude mit hodne spolecneho s tim, jake informace se o novych verzich DX daji bezne najit a take s tim, jak DX prezentuji jednak vyrobci grafickych karet a samozrejme take her, tedy vsichni, kteri s nim maji co do cineni. Nicmene jednu (mozna i cele dve) hry, kde DX11 par fps navic prineslo, jsem uz videl a vyzkousel, ze to opravdu nekdy funguje.
Krteq píše:DirectX už s verzí 10 měl oproti DirectX 9.0x přinést hlavně optimalizaci kódu (unifikace shaderů), tím pádem i zvýšení FPS (což pohřbily Windows Vista :( ) a celkové zjednodušení HLSL kódu a efektivity jeho zpracování.
Teorie mozna takova je a take jsem o ni dost cetl. Praxe je ale takova, ze jakmile ma hra DirectX 10/11 efekty, bezi razem s o 20 % horsim framerate i v pripade, ze clovek zapne vyhradne DX 11 renderovani. Pokud si k tomu uzivatel prida i ony mnou zminovane neviditelne DX 11 efekty (jako teselace), je framerate razem polovini. Opet krasna ukazka toho, jak DirectX 11 mozna nekdy za jistych podminek framerate zvysi, ale praxe ukazuje neco naprosto jineho a vyhraje ten, kdo pri vyberu spousteciho souboru se hrou vybere ten _dx9.exe, protoze dostane to stejne s vyrazne lepsimi fps.
Krteq píše:Ano, DirectX 10 byl přelomový, a DirectX 11 je také. Ne až zas tolik z pohledu hráče, ale hlavně kvůli zjednodušení, efektivitě a novým možnostem, z čeho těží hlavně vývojáři.
Rekneme tedy, ze jsem hrac her, kteremu je velikost jeho jadra na grafice, jeho vyteznost a zisk vyrobce vazne uplne ukradeny. Naopak mne zajima, co mi DirectX 11 kompatibilni graficka karta prinese navic (dnes 3. listopadu 2010, nikoliv v kvetnu 2015). Zajima mne opravdu realny prinos. Krome tech dvou mnou zminovanych her (civilizace 5 a Battleforge) je totiz v zasade nulovy a to je, priznejme si, opravdu zoufale (navic i prinos v tech dvou hrach neni zadny zazrak). Ve vsech ostatnich "DX 11 hrach" jsou efekty stezi viditelne pod lupou a jeste za cenu brutalniho padu fps. Stejne tak o vyssim frameratu pri stejne kvalite nelze v drtive vetsine pripadu mluvit.

Mimochodem mozna vas napadlo, co tim chci vlastne rict. Myslenkou mych otazek a narazek je to, ze mi prijde absurdni, jak se cely DirectX 10 a 11 zbytecne nekolikanasobne precenuje ala "jinou nez DX11 grafiku by si dnes koupil jen uplny debil" a z podpory DirectX 11 se dnes dela velky argument pro koupi (vzdyt mam prece jen DX 10 grafiku, jak si muzu zahrat nejnovejsi hry na plne detaily?). Pritom velka vetsina novinek je stale vyhradne DX 9 a tech par vyjimek je taky DX 9, ale mozna ma nekolik featur navic pocitanych prave pod novejsi verzi DirectX.

Pokud mi nekdo bude chtit odpovedet s rozumnymi argumenty pro pro bezneho hrace ma smysl mit DX 11 kartu, budu rad. Mimochodem v tomto tematu je to asi celkem OT, tak se omlouvam a pokud to nekdo da nekam jinam nez na SD, predem diky
Vincent Vega v diskusi pod více než pozitivním testem Sapphire HD 5770 s oceněním poté, co byl autor lynčován za hanění dokonalé ATI, píše:Prosím autory PC Tuningu, aby zavedli novou hvězdu, třeba platinovou nebo diamantovou, a s tou odměňovali všechny ATi karty. Navíc také žádám, aby jste u karet této značky nepoužívali na závěr sloupeček s názvem "nevýhody", ale přeměnili ho na "nepodstatné drobnosti". Už mě totiž nebaví i potom, co danou kartu vychválíte do nebes, pročítat všechny ty komentáře od dětí, jak jste na jejich značku zlí. Děkuji
ArgCZ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ArgCZ »

Kamikadze píše: Zajima mne opravdu realny prinos. Krome tech dvou mnou zminovanych her (civilizace 5 a Battleforge) je totiz v zasade nulovy a to je, priznejme si, opravdu zoufale (navic i prinos v tech dvou hrach neni zadny zazrak). Ve vsech ostatnich "DX 11 hrach" jsou efekty stezi viditelne pod lupou a jeste za cenu brutalniho padu fps. Stejne tak o vyssim frameratu pri stejne kvalite nelze v drtive vetsine pripadu mluvit.
a to píše redaktor magazínu PCT na kterém je u každé recenze Geforce uvedeno v plusech a často i v recenzích zmiňována podpora PhysX ? Kdyť to naprosto sedí i na PhysX, ale naprosto dokonale. Vy si to opravdu u vás přeberte.
PS5 Pro, LG OLED65BX, Samsung HW-Q700A + SWA-9500S = 5.1.4 Dolby Atmos, DTS:X
Zamčeno

Zpět na „NVIDIA grafické karty“