ATI/AMD R9xx informace, spekulace, novinky

Grafické karty s libovolným GPU firmy AMD/ATI (např. Rage, Radeon).

Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik

Zamčeno

O kolko percent bude Cayman vykonnejsi ako Cypress?

0 - 20 %
19
15%
21 - 30 %
36
28%
31 - 40 %
45
35%
41 - 50 %
18
14%
51+ %
9
7%

Celkem hlasů: 127
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: ATI/AMD R9xx informace, spekulace, novinky

Příspěvek od DOC_ZENITH »

D3VL3R píše:Vím že je to mimo, ale tady se to hemží hlavama, takže lze použít kartu PCI-e 1x do slotu PCI-e 4x? Asi mě ukamenujete :-D
Jistě že ano....

Sakra já se teď cejtim blbě.... jsem jeden z těch 8 co hlasovali pro +50%, doufal jsem že ATI udělá high end čip. Teď nevim do čeho půjdu, moje GTX480 je totiž po smrti.... takže dveře jsou otevřeny.
Naposledy upravil(a) DOC_ZENITH dne ned 12. pro 2010, 19:30, celkem upraveno 1 x.
durod
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od durod »

ArgCZ píše:... kdyby se Barts jmenoval HD6700 a Cayman HD6800, bylo by to asi i odledně spekulací trochu jiné kafe, tím posunem ve značení byl hype posílen
HD6700 budou "Turks"
i5 2500K, 16GB RAM, HD7750
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

DOC_ZENITH píše:Paměti bych vyloučil
no já ne, HD6970 má rychlejší paměti, než jakákoli grafika, která je na trhu... kromě toho jich nese 2GB, takže má nové paměti a potřebuje jich hodně - nedostatek se docela nabízí
DOC_ZENITH píše:Napájecí kaskády taky vyloučit, tam neni moc co dělat, žádná revoluce se tam vykouzlit nedá. Kdyby mělo bejt něco nedostupný tak by to prostě nahradili něčím jinym.
To klidně mohli udělat... jenže k tomu by potřebovali přepracovat PCB, což by mohlo měsíčnímu zpoždění akorát odpovídat...
DOC_ZENITH píše:1 - Nestíhaj vyrábět jádra ala malé zamluvené kapacity u TSMC, ala asi nejpravděpodobnější důvod.
Tomu bych nevěřil, na 40nm vyrábějí všechno a nedostatek karet už dávno není... zastavením výroby HD5800 se jim ještě musela uvolnit výrobní kapacita...
DOC_ZENITH píše:2- Ty drivery. To ať to radši odložej než aby to vydali ve stavu v jakym ATI vydala HD2900. Delay jako prase a drivery při launchi stejně nepoužitelný, použitelný o rok pozděj, dobrý o 2 roky později... tahle tragédie se už nesmí opakovat. Protože zatim heaven benchamrk nevypadá vůbec dobře, on nevypadá ani niak dopře versus Rv870, a Cayman má mít x teselátorů, takže buďto patetickej driver nebo ňákej bug na front endu.
podle čeho usuzuješ, že heaven nevypadá dobře? výsledky, které mám k dispozici, se mi docela líbí :-)
Nejlepší moderátor ve výslužbě
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Ty co tu padly vůči 580 se mi nelíbí. Resp min fps. Ale to se uvidí, až k nám Ňáká přijde na sklad tak jí někomu sabotuju a testnu si to sám, pro mě jediná jistota.

A u těch pamětí máš pravdu, já jsem totiž zapoměl na jeden základní fakt, ala bude to mí 2GB a 256-bit. Tudiž to bude potřebovat moduly s dvojnásobnou kapacitou než se dnes nejčastěji použivaj. A těch taková mass produkce nebude. A pochybuji že tam daj ty menší a daj jich tam 2x tolik, to jsem viděl naposledy na GF6800U 512 a horzně to roztahlo PCB, + x více modulů = 2x větší náchylnost na studeňáky, atd.
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

DOC_ZENITH píše:Ty co tu padly vůči 580 se mi nelíbí. Resp min fps. Ale to se uvidí, až k nám Ňáká přijde na sklad tak jí někomu sabotuju a testnu si to sám, pro mě jediná jistota.
To min fps tam způsobuje na všech kartách to poškubnutí na začátku = neznamená to vůbec nic :wink: Jinak já noxovo tajné výsledky neznám (eeehm... mohu poprosit po SZ? :-) ), ale co jsem zatím viděl z toho co uniklo, tak ta tesselace opravdu nic moc.
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

můžu se zeptat, jaké konkrétní výsledky teselace, které kde byly zveřejněné, ti připadaly nedostačující? :-)
ArgCZ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ArgCZ »

no-X píše: Tomu bych nevěřil, na 40nm vyrábějí všechno a nedostatek karet už dávno není... zastavením výroby HD5800 se jim ještě musela uvolnit výrobní kapacita...
Trochu zapomínáš, že AMD má od teď u nich ve výrobě APU a ty vypadají více než dobře, to by mohl pro AMD bejt hodně slušněj džob a věřím že to všechno u TSMC nějak vměstnat do kapacit který mají nebude/není jednoduché
PS5 Pro, LG OLED65BX, Samsung HW-Q700A + SWA-9500S = 5.1.4 Dolby Atmos, DTS:X
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

no-X píše:můžu se zeptat, jaké konkrétní výsledky teselace, které kde byly zveřejněné, ti připadaly nedostačující? :-)
Třeba ten Heaven 1920x1200 8xAA - 25,4fps, na GTX480@800 je to cca 30fps :)

EDIT: dobrá nebudu to přikrášlovat, GTX480 na defaultu dává 25,8fps = zde to bude soupeř proti GTX570
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
del42sa
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od del42sa »

mě to zase jako takový propadák nepřipadá :

Obrázek
"The more you buy, the more you save" AI everywhere - Nvidia CEO at Computex 2023 https://www.youtube.com/watch?v=FhlE3m1trM4
Vega Primitive Shader combines the functions of vertex and geometry shader and with the right knowledge you can discard game based primitives at an incredible rate" https://pcper.com/2017/01/amd-vega-gpu- ... tecture/2/

MSI MPG GUNGNIR 110R White | CPU AMD Ryzen 7 9700X Granite Ridge | DeepCool AK500 White | GPU Sapphire Pure RX 9070 XT 16GB plus UV | MB MSI MAG X670E GAMING PLUS WIFI | 32GB DDR5 A-DATA XPG LANCER RGB Dual KIT 7200 MHz | system HDD SSD M.2 Kingston FURY Renegade NVMe 1TB | Seagate Baracuda HDD 1TB SATA III | data HDD WD RED 1TB SATA III | Quad HD VA monitor 27" MSI Optix G27CQ4 Free Sync 165 Hz 10bit HDR | Soud Blaster Audigy Fx | PSU MSI MAG A850GL 850 W 80 PLUS Gold PCIe 5 II | Win 10-64 bit Pro
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Ache: A když u GTX480 nebudeš taktovat, je tam rozdíl 1-2 FPS... na syntetický test optimalizovaný pro Fermi mi to přijde dobré.

ArgCZ: To si nemyslím:

Llano: 32nm SOI GF, odloženo na polovinu příštího roku
Ontario: 40nm bulk TSMC, objednávky začne AMD přijímat během Q1/11
Zacate: 40nm bulk TSMC, aktuální stav je neznámý, měly být na trhu už letos, ale nic vydáno nebylo, takže to taky vypadá na odklad... kdyby AMD v září a říjnu vyrábělo takové množství waferů se zacate, že by jim to nedovolilo vydat HD6900, tak by ty čipy už dávno musely být na trhu (a muselo by se to podepsat i na dostupnosti jiných čipů - která ale byla bezproblémová)
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

no-X píše:Ache: A když u GTX480 nebudeš taktovat, je tam rozdíl 1-2 FPS... na syntetický test optimalizovaný pro Fermi mi to přijde dobré.
WTF? Tak jednou ho dělala ATi, pak zase Nvidia? :-D Hele, nechci ti do toho kecat, ale zatím jsem viděl jen důkaz že ho optimalizovala ATi (slide). Verze 2.0 akorát víc využívá tesselaci, a záběry se více pohybují nad teselovaným povrchem, takže akorát víc reflektuje výkon při tesselaci. Pouze nastavení extreme je trochu silné kafe, ale zase není díky tomu vidět dokreslování LOD.

btw. výsledek bez OC jsem taky uvedl.
del42sa píše:mě to zase jako takový propadák nepřipadá
Mě to taky nepřipadá jako propadák, ale Fermi to prostě nepřekoná. zlepšení proti HD5870 se svými 14-15fps je dost výrazné.
del42sa
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od del42sa »

Ale on to v single čip verzi ani Fermi překonat nemělo. Mělo to být +- na urovni GTX480 , což je. (dnes vlastně GTX570, protože GTX480 je EOL)

Jen díky hrátkám Nvidie s čisly to ted vypadá, že vlastně Cayman je na úrovni "vyššího mainstreamu" GTX570 (díky posloupnosti řad 470/570). Ve skutečnosti je ale na úrovni Nvidia "High endu", což GTX480 až do nedávna byla.Jen se teď jmenuje 570 :wink:

PS: ale abych nekřivdil Nvidii, ona to AMD s tím označením/přeznačením také dost "pomotala".
Naposledy upravil(a) del42sa dne ned 12. pro 2010, 20:48, celkem upraveno 2 x.
"The more you buy, the more you save" AI everywhere - Nvidia CEO at Computex 2023 https://www.youtube.com/watch?v=FhlE3m1trM4
Vega Primitive Shader combines the functions of vertex and geometry shader and with the right knowledge you can discard game based primitives at an incredible rate" https://pcper.com/2017/01/amd-vega-gpu- ... tecture/2/

MSI MPG GUNGNIR 110R White | CPU AMD Ryzen 7 9700X Granite Ridge | DeepCool AK500 White | GPU Sapphire Pure RX 9070 XT 16GB plus UV | MB MSI MAG X670E GAMING PLUS WIFI | 32GB DDR5 A-DATA XPG LANCER RGB Dual KIT 7200 MHz | system HDD SSD M.2 Kingston FURY Renegade NVMe 1TB | Seagate Baracuda HDD 1TB SATA III | data HDD WD RED 1TB SATA III | Quad HD VA monitor 27" MSI Optix G27CQ4 Free Sync 165 Hz 10bit HDR | Soud Blaster Audigy Fx | PSU MSI MAG A850GL 850 W 80 PLUS Gold PCIe 5 II | Win 10-64 bit Pro
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

Tak doufejme, že tomu bude odpovídat i cena :) Ono je sice úplně jedno jestli je nějaká karta o 10% pomalejší nebo rychlejší, ale cena by tomu měla odpovídat + provozní vlastnosti. Protože to co předvedla Nvidia se svou GTX580 (zkoušel jsem EVGA), to sem čuměl. Naprosto tichou hi-end kartu jsem do této doby v ruce neměl!
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Ache píše:WTF? Tak jednou ho dělala ATi, pak zase Nvidia? :-D Hele, nechci ti do toho kecat, ale...
Heaven 2.0 byl vydaný s Fermi a oproti 1.0, kde Fermi vycházela prakticky stejně jako Cypress, v něm najednou získala obrovský náskok. Nehledě na to, že výsledky z 2.0 (původně se měl jmenovat 1.1) se prvně vyskytly v materiálech nVidie (nVidia nikdy ve svých materiálech nesrovnávala Fermi a Cypress v Heaven 1.0). Je náhoda, že test, kterého má výrobce plné slajdy, vyjde zároveň s jeho produktem? :-)
Ache píše:btw. výsledek bez OC jsem taky uvedl.
a zázrak se nekoná... fermi má 4x triangle setup, 16 teselátorů a výsledek je stejný jako u čipu, který má 2x triangle setup a 2 teselátory
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

no-X píše: a oproti 1.0, kde Fermi vycházela prakticky stejně jako Cypress, v něm najednou získala obrovský náskok.
Sice to není pravda (viz moje posty v listině výsledů z obou karet zde na fóru), ale rozdíl tam byl menší díky tomu, že si HD5870 hrabala výkon v cca 80% benchmarku, kde se netestovala tesselace, ale jen fillrate a shadery (záběry z dálky, na trávník a pod...), ale to už opakuji po 150... vidíš jen co chceš vidět :(
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Ne, to jenom ty nečteš, co píšu. Stála si Fermi oproti HD5800 ve 2.0 výrazně líp, než v 1.0?
Obrázek

Obrázek

Ano, stála. Tak nevím proč píšeš, že to není pravda.

Heaven 1.0 byl benchmark pro DX11 - využíval řadu nových technik a jednou z nich byla teselace. nVidia z něj udělala benchmark, který je jenom o teselaci, protože to bylo to jediné, v čem Fermi dokázala přinést vyšší výkon.

Teď, když AMD nVidii s teselací dohnala i v syntetických testech, jí nebude mít nVidia důvod marketingem tlačit a budou si muset najít zas něco nového.
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

no-X píše:Heaven 1.0 byl benchmark pro DX11 - využíval řadu nových technik a jednou z nich byla teselace.
A jaká další to prosím byla? Já jen, že obraz na DX11 a DX9 je bez tesselace naprosto identický (fps se trochu liší, ale to může být dáno jinou renderovací cestou).

A já to nepřehlížím, ale Heaven 1.0 už většina lidí brala jako ukazatel tesselace, což byla kravina, protože ta tam je použita jen na 20% průběhu ( a takové náměstí z drakem - HD5870 = propady pod 20fps, GTX470 kolem 30fps, GTX480 kolem 35fps). Takže jeho upravená verze kde je více objektů s tesselací a záběrů kde je použita je naopak většina si myslím, že není vůbec na škodu. Protože to pak aspoň tu jedinou DX11 featuru využívá naplno.
no-X píše:Ne, to jenom ty nečteš, co píšu. Stála si Fermi oproti HD5800 ve 2.0 výrazně líp, než v 1.0?Ano, stála. Tak nevím proč píšeš, že to není pravda.
Ne, já myslel to že není pravda, že fermi měla stejný výkon jako cypress. pokud vím tak mě vyšla HD5870 @ 900MHz na stejném fps jako GTX470 default. a GTX480 pak je o dost dále.
Naposledy upravil(a) Ache dne ned 12. pro 2010, 21:34, celkem upraveno 1 x.
del42sa
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od del42sa »

Besides that, there is a set of the hottest technologies provided by Unigine:

* Shader Model 5.0 support
* Hardware tessellation
* SSAO (screen-space ambient occlusion)
* Real-time global illumination
* Unique materials system with parameter hierarchy support
* Advanced vegetation system
* Live water with a surf zone and caustics
* Native support of stereo 3D devices
http://unigine.com/products/unigine/

http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php? ... &sk=t&sd=a
Naposledy upravil(a) del42sa dne ned 12. pro 2010, 21:41, celkem upraveno 2 x.

michal3d
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od michal3d »

Ache píše:Sice to není pravda (viz moje posty v listině výsledů z obou karet zde na fóru), ale rozdíl tam byl menší díky tomu, že si HD5870 hrabala výkon v cca 80% benchmarku, kde se netestovala tesselace, ale jen fillrate a shadery (záběry z dálky, na trávník a pod...)
- a neni to skor tak, ze v 1.0 nebolo tolko scen, ktore zrazili a zrovnali vykon HD5800. Mrkni napr. na tie vysledky co postol no-x, v 2.0 je vykon HD5870 oproti HD5850 nizsi, zatial co rozdiel medzi GTX 480 a GTX 470 je rovnaky ako v 1.0
Osobne v tomto suhlasim s no-x, Unigine Heaven 1.0 mal byt IMHO komplexny (DX11) benchmark, uz tak tam bola pouzita teselacia v tak extremnej miere, ze neviem kedy sa k tomu pouzitie teselacie v hrach co i len priblizi. No a 2.0, to uz asi ani nema zmysel riesit, to uz je prakticky cisto synteticky benchmark teselacie, pretoze kartam, ktore tu teselacie neovladaju tak dobre, ako ju benchmark vyzaduje jednoducho vykon prepadne, a vsetky karty sa zacnu zrovnavat...takto si to moze nastavit kazdy, ked na nejakej karte pojde urcity vypocet rychlejsie ako na konkurencii, tak to vyrobca proste vytiahne tak do extremu, aby sa karty konkurencie uz vykonom prepadly, ale tak aby to este jeho karty stihali...
Ache píše:A jaká další to prosím byla? Já jen, že obraz na DX11 a DX9 je bez tesselace naprosto identický (fps se trochu liší, ale to může být dáno jinou renderovací cestou).
- ja neviem, preco si stale niektory myslia, ze im nova verzia DX prinesie super brutal grafiku. Ved ta tvoja oblubena teselacia fungovala uz na ATI kartach davno a nepotrebovala k tomu uzasny DX11. Hlavna vyhoda v novsich verziach DX by mala byt IMHO hlavne v navysovani vykonu, resp. v zlepsovani efektivity a prisposobovaniu sa novym architekturam, napr. aj vyuzivanim GK na urcite vypocty a pod.
MB: ASUS P9X79 CPU: Intel i7-4820K + Noctua NH-U12P RAM: 48 GB DDR3 1333 MHz GPU: EVGA GeForce RTX 2070 XC GAMING SSD: Intel 730 240 GB, Crucial MX300 1 TB
PSU: Seasonic X-560 SOUND: ASUS Xonar Essence ST + Xonar H6 + beyerdynamic DT 990 Pro 250 Ω + Creative 6.1 6700 CASE: Cooler Master Silencio 650 LCD: HP Z32 4K
KEYBOARD: CM Storm Quickfire XT MOUSE: Logitech G502 HERO + G240 GAMING: Logitech G29, Xbox Elite Controller, Saitek X56 Rhino H.O.T.A.S. OS: Windows 10 Pro 64-bit
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

del42sa píše:Besides that, there is a set of the hottest technologies provided by Unigine:

* Shader Model 5.0 support
* Hardware tessellation
* SSAO (screen-space ambient occlusion)
* Real-time global illumination
* Unique materials system with parameter hierarchy support
* Advanced vegetation system
* Live water with a surf zone and caustics
* Native support of stereo 3D devices
ANO! HOTTEST nikoliv DX11 z DX11 jen tesselace :wink:
EDIT: a to bych ještě pochyboval že neco z toho je hottest (3D stereo, Advanced vegetation system...) :)
Naposledy upravil(a) Ache dne ned 12. pro 2010, 21:45, celkem upraveno 1 x.
Zamčeno

Zpět na „AMD/ATI grafické karty“