Zdravím všechny,
Píšu to už asi s křížkem po funuse, ale po té co jsem si pořídil Powercolor HD 6950 a nahrál bios z 6970 mi to nedalo a rozhodl jsem se porovnat relativní výkon a hlavně spotřebu.
Jako referenční karty jsem použil prehistorickou 3D Blaster Banshee do PCI slotu a dosavadní 4850. Testoval jsem na Phenomu II X4 3.2GHz, 4GB DDR3 1600MHz 9-9-9-24, Windows 7 Home Premium 64bit, Catalyst 11.1, Furmark 1.8.2 1920x1080 0xAA, S.T.A.L.K.E.R. Call of Pripyat Benchmark 1920x1080 4xAA Ultra DX10.1 HDAO High, LinX 0.6.4, GPU-Z 1.51. Spotřeba měřena bez monitoru na zásuvce.
mereni.png
vysledky.png
Z výsledků je zřejmé, že spotřeba procesoru při plné zátěži v Linx se drží bez ohledu na GK na srovnatelných hodnatách. S jedním zatíženým jádrem, jako při benchmarku Stalkeru COP nebo Furmarku by měla být spotřeba cca třetinová. Jako srovnávací grafiku pro nárůst spotřeby a výkonu jsem použil HD4850. Ikdyž řízení výkonu dám na maximálních 20% mírně vzroste ve hře spotřeba, průměrné FPS však nikoliv. Tato funkce má výraznější vliv pouze na Furmark. V něm má 6950 ve Furmarku o 16% vyšší spotřebu a o 19% vyšší výkon. U 6970 je to trochu jinak, tam vzroste spotřeba i výkon o 40%, jenže v základu má nižší výkon než 6950, a to mimojiné proto, že jí při standardním nastavení klesne frekvence jádra ve furmarku na cca 600MHz, zatímco po zvýšení řízení výkonu na +20% už drží frekvence správně, tedy 880MHz. Ve hrách tento problém není.
spotreby.png
Pro jistotu jsem si ještě přepočítal spotřeby z koeficientem účinnosti zdroje, která je cca 80%. Navzdory tomu, co se uvádí na Wiki i jinde, mi vyšlo, že 6950 i 6970 z ní udělaná, mají spotřebu v idle vyšší než 4850 a vůbec dvojnásobnou, než by měla být (20W). Ve Furmarku se už od udávaných 140 respektive 190W moc neliší, po zvýšení řízení výkonu na +20% to taky celkem odpovídá maximálnímu TDP 200/250W. Ve hrách se TDP ani zdaleka nepřiblíží.
V trojnásobný nárůst výkonu jsem ani nedoufal a dvojnásobná spotřeba je za to celkem snesitelná daň

, ikdyž co se poměru výkon/spotřeba týká, vychází lépe nechat kartu jako 6950. Bez kvalitnějšího chlazení, které musí potencionálně odvěst až 250W (takže nejspíš vodníka) se do přetaktování nemá smysl pouštět. Přestože napájení by to zřejmě utáhlo, na téměř 100°C nebo ventilátorem s hlučností vysavače kartu dlouhodobě provozovat nehodlám.
To MTSS: Měl jsem v počítači i GTX285 a GTX295 a spotřeba sestavy ve hrách se s mini pohybovala okolo 360 a 420W, takže hodnoty spotřeby 6950/6970 nepovažuji za žádnou tragedii. Přiznávám, že mě ale spotřeba v idle docela zaskočila. Celkem naivně jsem doufal, že si proti 4850 pomůžu, protože papírově to tak mělo být. Teď abych snižoval napětí a takty, abych se dostal alespoň na její úroveň.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.