přehřívání notebooku Amilo PA 3553
Moderátor: Don
- ARTmen
- Nováček
-
přehřívání notebooku Amilo PA 3553
Ahoj potřeboval bych poradit co mám dělat. Mám výše jmenovaný notebook a při jeho zapnutí se po pár minutách nejprve vypne obraz a následně a celý počítač - větráček přitom řve jak blázen. Stalo se mi to v pátek, tak jsem počítač rozebral a vyčistil, včetně výměny teplovodivé pasty, poté jsem počítač zapl a rozběhl se a prakticky dodnes jsem ho nevypínal - jen uspával. Dnes jsem musel provést restart a počítač již nenaběhl. Je divné, že když byl pouze uspaný tak fungoval i v relativně vysoké zátěži - virtualizace Windows Server 2008 R2 (studijní účely).
Ještě jsem někde četl, že je možné, aby se teplovodivá pasta odpařila. Je možné, že by to mohlo být ono?
Již nevím co s tím a problém je, že ho potřebuji zítra do školy.
Kdyby měl někdo sebešílenější nápad rád ho uvítám.
Předem děkuji za Vaše odpovědi
EDIT: Tak teď vážně nevím notebook se rozběhl a teploty jsou v naprostém normálu okolo 40 stupňů, takž to nemůže být přehříváním ne?
Ještě jsem někde četl, že je možné, aby se teplovodivá pasta odpařila. Je možné, že by to mohlo být ono?
Již nevím co s tím a problém je, že ho potřebuji zítra do školy.
Kdyby měl někdo sebešílenější nápad rád ho uvítám.
Předem děkuji za Vaše odpovědi
EDIT: Tak teď vážně nevím notebook se rozběhl a teploty jsou v naprostém normálu okolo 40 stupňů, takž to nemůže být přehříváním ne?
Naposledy upravil(a) ARTmen dne úte 1. bře 2011, 19:23, celkem upraveno 1 x.
- lazan
- Začátečník
-
Re: přehřívání notebooku Amilo PA 3553
No jestliže jsi ho pročistil, a vyměnil teplovodivodivou pastu, tak přehříváním procesoru to pravděpodobně nebude,
1) podívej se na teploty všech komponent (Grafické karty, a základovka) - (speedfan)
1) podívej se na teploty všech komponent (Grafické karty, a základovka) - (speedfan)
- ARTmen
- Nováček
-
Jak jsem psal výše teploty jsou v normálu, případně můžu postnout screen z HWMonitoru, který sleduji.
Nejvyšší teplotu má HDD 44 stupňů.
Nejvyšší teplotu má HDD 44 stupňů.
- lazan
- Začátečník
-
Tak to by mělo být ok,
2) mohl by to být také problém s windows, myslím že pokut je to v tvých možnostech tak bys ho měl zkusit reinstallovat
Pokut si máš kam dát uložené data, tak za to nic nedáš...
2) mohl by to být také problém s windows, myslím že pokut je to v tvých možnostech tak bys ho měl zkusit reinstallovat
Pokut si máš kam dát uložené data, tak za to nic nedáš...
- ARTmen
- Nováček
-
Tak vyzkoušet to mohu (ale až o víkendu) už sem je dlouho nereinstaloval, ale je pravda, že předtím se mi počítač vypl i když byl pouze spuštěn BIOS a nic se nedělo - to vypnutí probíhalo stejně - nejdřív obraz pak celý NTB.
- lazan
- Začátečník
-
Tak jinak opravdu nevím, být tebou bych počkal na víkend a přeinstaloval to, co tam teď máš za OS? VISTY?
- ARTmen
- Nováček
-
OS mám Windows 7 Professional x64 z MSDNAA jsou tam víc jak rok a fungovly v pořádku
- lazan
- Začátečník
-
Tak pokud máš CD tak je tam přeinstaluj znovu...
- ARTmen
- Nováček
-
Dobře uvidím o víkendu jestli se to do té doby nevyřeší jinak.
Případně dám vědět jak to dopadlo.
Díky za Váš čas a rady
Případně dám vědět jak to dopadlo.
Díky za Váš čas a rady
- lazan
- Začátečník
-
Nemáš zač, a dej vědět
- ARTmen
- Nováček
-
Ahoj, lehce oživím téma, jelikož nadešel pátek, tak jsem se rozhodl notebok vypnout a ...... opět nenaskočil.
Tak jsem se rozhodl odendat víko a při zapnutí kdy jede větrák naplno a dotknutí se heatpipe, tak se na ní dá udržet prst ... takže se to nejspíš nepřehřívá. Tak mě napadlo, jestli to nemůže být nějakým zblázněným teplotním čidlem, jenže problém je v tom, že nevím kde ty čidla jsou, jestli jsou přímo v procesoru a grafice (asi nejpravděpodobnější), nebo někde externě.
V zoufalosti jsem také zkoušel zapnout notebook pouze s jednou RAMkou a výsledek taktéž žádný.
Následně se mi povedl rozjet tak že jsem zapojil 120mm větrák do stoláku a dal ho na odvíkovaný ntb...ten se rozjel a když jsem se dostal do win a spustil HW monitor tak ukazoval teplotu 50 stupňů - tak jsem odendal "přídavný" větrák a hle teplota klesla ještě o dalších asi 5 stupňů - takže jsem si odvodil, že ten ventilátor musel ofukovat něco jiného, co se možná přehřívalo, nebo jenom ochalid nějaké čidlo, nebo já už fakt nevim co.
Když jsem ho uvedl do hibernace, tak se rozjel na první pokus.
Když jsem (po najetí ) zkoušel Furmark na 2 min tak teplota byla ok a větrák ani neřval.
Ten Reinstal podle mě není ideální řešení, ještě mě napadl flash BIOSu.
Jako poslední řešení mě napadá nějaký pozáruční servis.
Nevíte někdo co s tím?
Jestli někoho něco napadne, ať je to sebešílenější návrh, budu velmi rád.
Tak jsem se rozhodl odendat víko a při zapnutí kdy jede větrák naplno a dotknutí se heatpipe, tak se na ní dá udržet prst ... takže se to nejspíš nepřehřívá. Tak mě napadlo, jestli to nemůže být nějakým zblázněným teplotním čidlem, jenže problém je v tom, že nevím kde ty čidla jsou, jestli jsou přímo v procesoru a grafice (asi nejpravděpodobnější), nebo někde externě.
V zoufalosti jsem také zkoušel zapnout notebook pouze s jednou RAMkou a výsledek taktéž žádný.
Následně se mi povedl rozjet tak že jsem zapojil 120mm větrák do stoláku a dal ho na odvíkovaný ntb...ten se rozjel a když jsem se dostal do win a spustil HW monitor tak ukazoval teplotu 50 stupňů - tak jsem odendal "přídavný" větrák a hle teplota klesla ještě o dalších asi 5 stupňů - takže jsem si odvodil, že ten ventilátor musel ofukovat něco jiného, co se možná přehřívalo, nebo jenom ochalid nějaké čidlo, nebo já už fakt nevim co.
Když jsem ho uvedl do hibernace, tak se rozjel na první pokus.
Když jsem (po najetí ) zkoušel Furmark na 2 min tak teplota byla ok a větrák ani neřval.
Ten Reinstal podle mě není ideální řešení, ještě mě napadl flash BIOSu.
Jako poslední řešení mě napadá nějaký pozáruční servis.
Nevíte někdo co s tím?
Jestli někoho něco napadne, ať je to sebešílenější návrh, budu velmi rád.
- lsdage
- Začátečník
-
jen tak strelim:
Neni nekde v BIOSu nastaveni, ze se to pri teplote xx °C vypne?
Neni nekde v BIOSu nastaveni, ze se to pri teplote xx °C vypne?
- ARTmen
- Nováček
-
Právě v BIOSu je uplný nic, ani teploty to nezobrazuje. Tam už jsem hledal
Tak jsem objevil další zajímavou věc a to, že je nechlazený southbridge a ten šíleně topí až se na tom nedá udržet ruka
Tak jsem objevil další zajímavou věc a to, že je nechlazený southbridge a ten šíleně topí až se na tom nedá udržet ruka