Kontrola otáček větráku GK

Chlazení vzduchem, vodou, peltierem, tekutým dusíkem, pasivem a dalšími + odhlučnění PC.

Moderátor: morke

Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.

Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
Odpovědět
flanel
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Kontrola otáček větráku GK

Příspěvek od flanel »

Ahoj přátelé,

potřeboval bych poradit ohledně softwarové regulace otáček ventilátoru na grafické kartě. Grafická karta totiž nejspíše špatně měří teplotu a větráček běží neustále naplno. Kdyby byla možná nějaká kalibrace toho senzoru na grafické kartě, bylo by to také řešením, ale nejsem si jist jestli je něco takového možné. Senzor určitě nějakým způsobem funguje (není mrtvý) - Heatsink spojuje GPU a grafické paměti, takže by mohly mohly mít přibližně stejné teploty: když pamětí hlásí 28°C, GPU hlásí 51°C and když paměti jsou na 75°C, GPU je na 58°C.

Hledal jsem různé návody jak rychlost větráčku oregulovat pomocí RivaTuner nebo Ati Tray Tools, ale ani s jedním se mi to nepovedlo. Psal jsem dokonce na fórum Guru3D (LINK), ale nikdo mi na thread neodpovídá.

Grafická karta regulaci určitě umí, protože pomocí Ati Tray Tools (který se mi chová podivně - viz ten můj dotaz na guru3D) se mi natvrdo otáčky snížit povedlo. Kvůli chodu "naplno" mi už jeden větráček odešel a musel jsem ho měnit (stejný nešel sehnat takže jsem musel složitě upravovat standartní), navíc je to dost hlučné takže bych tu regulaci opravdu potřeboval :)

Mám kartu "ASUS EAX800XL" a běžím na WinXP 32bit.
Za rady budu moc rád. Předem děkuju...
Bez_n1ck
Pokročilý
Pokročilý

Re: Kontrola otáček větráku GK

Příspěvek od Bez_n1ck »

Zkus si v EVGA precision definovat vlastní křivku otáček ventilátoru.
PC: MB: ASUS TUF Z370-PRO GAMING ; CPU: INTEL Core i7-8700K @ 3,7GHz ; CPUcooler: Noctua NH-D14 ; GPU: GIGABYTE GTX2070 WINDFORCE 3X 8GB ; DDR4: 2x16 GB 2666MHz CL16 ; HDD: Samsung 960 EVO M.2 500GB + WD Green 2,5TB + WD Red 4TB + 2xWD Red 8TB ; CASE: Be Quiet! Dark Base 900 ; PSU: Corsair RM650x ; MOUSE: Logitech G700s ; KEYBOARD: Razer Huntsman Elite ; SOUND: Logitech X530 ; MONITOR: 2x Dell U2515H (25" QHD IPS) | Games, that you can play with me | Diablo III - Divina
NOTEBOOK: Dell Precision 7730 ; CPU: Intel Core i7-8750H ; GPU: nVidia Quadro P4200 8GB ; DDR4: 2x16GB 2667MHz ; HDD: Samsung NVMe 256GB + Samsung 980 EVO M.2 1TB ; FullHD
flanel
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanel »

Bez_n1ck píše:Zkus si v EVGA precision definovat vlastní křivku otáček ventilátoru.
Podle rady jsem zkusil, ale při spuštění EVGA precision v2.0.2 nahlásí "No supported hardware detected" :(
Bez_n1ck
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Bez_n1ck »

Ještě zkus MSI afterburner, ale to bude asi to samý ... ta karta je už docela fosílie no.
PC: MB: ASUS TUF Z370-PRO GAMING ; CPU: INTEL Core i7-8700K @ 3,7GHz ; CPUcooler: Noctua NH-D14 ; GPU: GIGABYTE GTX2070 WINDFORCE 3X 8GB ; DDR4: 2x16 GB 2666MHz CL16 ; HDD: Samsung 960 EVO M.2 500GB + WD Green 2,5TB + WD Red 4TB + 2xWD Red 8TB ; CASE: Be Quiet! Dark Base 900 ; PSU: Corsair RM650x ; MOUSE: Logitech G700s ; KEYBOARD: Razer Huntsman Elite ; SOUND: Logitech X530 ; MONITOR: 2x Dell U2515H (25" QHD IPS) | Games, that you can play with me | Diablo III - Divina
NOTEBOOK: Dell Precision 7730 ; CPU: Intel Core i7-8750H ; GPU: nVidia Quadro P4200 8GB ; DDR4: 2x16GB 2667MHz ; HDD: Samsung NVMe 256GB + Samsung 980 EVO M.2 1TB ; FullHD
flanel
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanel »

Bez_n1ck píše:Ještě zkus MSI afterburner, ale to bude asi to samý ... ta karta je už docela fosílie no.
Především mi podle readme toho EVGA precision přišlo že je jen pro nVidie a tohle je ATI řady X800. Nebo existují dvě verze, jedna pro ATI a druhá pro nVidii?

jj, fosílie to je, to máš pravdu. ale na moje účely stačí a nic nového řídít nechci...

zkusil jsem ješte starší verzi toho EVGA a načetl mi jen Core a Memory clock, stejnětak jako MSI afterburner v2.1.0
Bez_n1ck
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Bez_n1ck »

Aha, já měl za to, že to funguje pro všechny karty ... tak to promiň
flanel
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanel »

Bez_n1ck píše:Aha, já měl za to, že to funguje pro všechny karty ... tak to promiň
nic se neděje, děkuju za pokus ;)
Jeltík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jeltík »

Nepřekonatelný problém, pomoc :-)
Vyměň si větrák za jiný, normální - není problém ho přidělat šrouby či sec. lepidlem.
Změřit si díru, případně si ji trošku zvětšit do plexitu by měl svést každý.
flanel
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanel »

Jeltík píše:Nepřekonatelný problém, pomoc :-)
Vyměň si větrák za jiný, normální - není problém ho přidělat šrouby či sec. lepidlem.
Změřit si díru, případně si ji trošku zvětšit do plexitu by měl svést každý.
to jsem už udělal - tím jsem myslel to jak jsem "upravoval" standartní větrák
oprava se povedla a větrák funguje skvěle. Teď potřebuju odstranit příčinu toho, proč ten větrák odešel - že prostě stále běžel na 100%

Zároveň se mi to ale nechce řešit stálým snížením otáček, protože to by pak nestíhalo chladit při zátěži...
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

osobne bych zkusil rivatuner, ten by to mohl umet, pripadne googlit "x800 fan regulation" :)

jinak orig. fan jel na maximum asi kvuli dosazene teplote.
flanel
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanel »

Flegy píše:osobne bych zkusil rivatuner, ten by to mohl umet, pripadne googlit "x800 fan regulation" :)

jinak orig. fan jel na maximum asi kvuli dosazene teplote.
Riva tuner jsem zkousel, ale vubec tam nemam moznosti nastaveni ktery sou popsany ve vsech navodech co jsem na netu nasel. Proto jsem taky psal na to forum Guru3D, jestli by mi nekdo neporadil. Nejspis ta graficka neni podporovana. Zkousel sem najit starsi verzi rivatuneru pro pripad ze by nejaka podporu mela, ale nenasel sem zadny archivy ani seznamy podporovanejch GK :(

jinak ta graficka je skutecne studena, odpovida te teplote kterou to nameri na RAMkach, resp. jako "graphic system temperature"
Odpovědět

Zpět na „Chladiče a chlazení“