Sice jsem řikal, že si ještě rejpnu do ovladačů, ale kapitolu kvůli tomu dělat nebudu. Takže jen zkráceně: Prostě si na tom zahrajte občas nějakou starší hru a občas nepěkně narazíte (třeba: StarWars - Republic Commando, StarShip Troopers, nebo You Are Empty...). Ale i novějších hrách občas narazíte na nějaký sajrajt, jako blbě fungující AO v Riddickovi... V-SYNC si taky občas volbu OFF ignoruje... v GTA4 po chvíli hraní zmizí z vodní hladiny rozvněná hladina a voda pak vypadá jak shit... atd... atd...
Nic hrozného. Pokud si kupujete jen AMD / Ati karty, nebo jste BFU, tak si to obhájíte
Ještě před hodnocením se můžete kouknout na sestavu a bednu ve které se testovalo, aby jste věděli, kdy dosáhnete podobných provozních vlastností
Foto karty osazené ve skříni: http://h-3.abload.de/img/hd6850-bednale8o.jpg
Pro srovnání foto obou karet: http://h-3.abload.de/img/hd6850-vsgtx2ney4.jpg
- jednoznačně GTX580 vypadá profesionálněji.
Co mě potěšilo - plusy
- Provozní vlastnosti:
Karta je absolutně tichá, ventilátor jí roztáčí v základu jen na cca 1600-1700 otáček, a max. teplota je kolem 75°C - VELKÝ PLUS!
- Lze jí otevřít na plnohodnotnou HD6970:
Kartu díky záložnímu biosu, snadno otevřete na HD6970, a úspěšnost otevření je velká. Akorát paměti mohou zlobit, protože na kartě jsou 5GHz moduly, a ty nemusí 5,5GHz OC zvládat (na mojí kartě to dávaly)
- Provozní vlastnosti i po otevření na HD6970 + drobný OC:
Karta i po otevření zůstala tichá, jen občas se mírně rozvrčel větráček na otáčky kolem 1900-2000 ot. teplota maximálně 85°C při běžným hraní.
Proti předchozí generaci lepší AF filtrace:
Díky tomu, že předchozí generace (HD5870) byla na tuhle disciplínu šajze, tak to lze brát jako +, protože díky tomu jak fanaticí obraz HD5870 obhajovali, a v některých recenzích dostávala plusy za lepší filtraci než nvidia (díky úhlové optimalizaci), tak mohli u HD6900 jít ještě do horších extrémů
Celkem slušný výkon - hlavně po otevření:
V základu výkon odpovídá ceně, ale občas překvapila. Ale po otevření na HD6970 (včetně frekvencí 880/5500), se výkon vyhoupne tak, že někde pomálu kunkuruje i té GTX580... ale jen někde, v takovém Crysisu, nebo Stalkerovi CoP je to stále málo
Co mě nepotěšilo - mínusy
POWER TUNE:
U mě jednoznačný FAIL! (z principu té funkce)
Tahle funkce která má chránit kartu před zničením je úplně blbě nastavena, protože její hlavní cíl není kartu chránit, ale omezit max. spotřebu, aby v testech vypadala úplně nejlépe (hlavně špičky spotřeby jsou ořezány). Jaký jiný důvod by totiž měla k omezování výkonu v CoD MW2, když ta karta jela na 77°C a 1700 otáček? Konkurenční řešení na GTX580 je mnohem lepší a hráče ani "normální" taktovače nijak neomezuje. Karta má totiž dvojí ochranu. První jí chrání proti power virusům, kdy je automaticky při jeho detekci snížena frekvence, a druhá ochrana hlídá teplotu karty a ke zpomalení dojde jen v případě přesažení nějaké hranice. Takže špičky spotřeby během hraní řezány nejsou a výkon také ne.
Doporučuji tedy mít vždy Powertune nastaveno na maximálních 20%, spotřeba PC kromě špiček nějak moc nestoupne. Stejně ta karta nežere skoro nic.
Mínusy pro ty co by přešli z nvidie, jinak to ignorujte
Kvalita AF filtrace:
Jak bylo výše otestováno, filtraci si prostě AMD trochu zjednodušuje, a prostě nevypadá tak hezky jako na NV. Ale je to fakt jen rozdíl pro ty co to mohou porovnat. Samotný filtr je jinak použitelný a nic bych proti němu neměl, kdyby mě někdo dal AMD kartu zadarmo
Dark side of the Radeons - Ovladače:
Kromě toho co už bylo jmenováno (problémy starších her, a občasné pozlobení i v novějších), tak Nvidiot si všimne, že AMD catalyst nemá profily nastavení jednotlivých aplikací, a je nutné k tomu používat alternativní SW. Zase se nejedná o nějaký mínus. Ale škálování CF není jediná věc, co určuje kvalitu ovladače, i majitel GTX580 / HD6970 si rád zahraje nějakou starší hru a nebo nějakou méně známou ve které se netestuje a tam občas Ati drivery haprují.
Tak to by snad bylo vše... pokud se vám ten testík líbil, tak mě zbytečně nekamenujte za ty narážky do AMD, byly oprávněné. Nvidia také není svatá, ale s kartou GTX580 jsem určitě spokojenější, než bych byl s HD6950 nebo 6970 (neřešim výkon, HD6970 silná docela je).
Jsem rád, že jsem si generaci HD6900 mohl vyzkoušet. Docela mě překvapila a asi díky zkušenostem s ní nebudu fanouškům poměru cena/výkon rozmlouvat volbu AMD karty generace HD6900.