HD 6950 vs. GTX 580 - porovnání kvality obrazu atd.

Cokoli se týká koupě nové grafiky, upgradu starší či porovnání různých typů.

Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO

Ache
Pokročilý
Pokročilý

Re: HD 6950 vs. GTX 580 - porovnání kvality obrazu atd.

Příspěvek od Ache »

...Finále - hodnocení karty...
Sice jsem řikal, že si ještě rejpnu do ovladačů, ale kapitolu kvůli tomu dělat nebudu. Takže jen zkráceně: Prostě si na tom zahrajte občas nějakou starší hru a občas nepěkně narazíte (třeba: StarWars - Republic Commando, StarShip Troopers, nebo You Are Empty...). Ale i novějších hrách občas narazíte na nějaký sajrajt, jako blbě fungující AO v Riddickovi... V-SYNC si taky občas volbu OFF ignoruje... v GTA4 po chvíli hraní zmizí z vodní hladiny rozvněná hladina a voda pak vypadá jak shit... atd... atd...
Nic hrozného. Pokud si kupujete jen AMD / Ati karty, nebo jste BFU, tak si to obhájíte :)

Ještě před hodnocením se můžete kouknout na sestavu a bednu ve které se testovalo, aby jste věděli, kdy dosáhnete podobných provozních vlastností
Foto karty osazené ve skříni: http://h-3.abload.de/img/hd6850-bednale8o.jpg
Pro srovnání foto obou karet: http://h-3.abload.de/img/hd6850-vsgtx2ney4.jpg
- jednoznačně GTX580 vypadá profesionálněji. :P

Co mě potěšilo - plusy
- Provozní vlastnosti:
Karta je absolutně tichá, ventilátor jí roztáčí v základu jen na cca 1600-1700 otáček, a max. teplota je kolem 75°C - VELKÝ PLUS!

- Lze jí otevřít na plnohodnotnou HD6970:
Kartu díky záložnímu biosu, snadno otevřete na HD6970, a úspěšnost otevření je velká. Akorát paměti mohou zlobit, protože na kartě jsou 5GHz moduly, a ty nemusí 5,5GHz OC zvládat (na mojí kartě to dávaly)

- Provozní vlastnosti i po otevření na HD6970 + drobný OC:
Karta i po otevření zůstala tichá, jen občas se mírně rozvrčel větráček na otáčky kolem 1900-2000 ot. teplota maximálně 85°C při běžným hraní.

Proti předchozí generaci lepší AF filtrace:
Díky tomu, že předchozí generace (HD5870) byla na tuhle disciplínu šajze, tak to lze brát jako +, protože díky tomu jak fanaticí obraz HD5870 obhajovali, a v některých recenzích dostávala plusy za lepší filtraci než nvidia (díky úhlové optimalizaci), tak mohli u HD6900 jít ještě do horších extrémů :-D Naštěstí na to pár lidí přišlo, a nová generace AF zlepšila na cca úroveň generací HD2000 až HD4000, což je celkem dostačující a v pohodě použitelné - sám jsem na tom dva večery hrál po netu kritickou Trackmanii a celkem pohoda.

Celkem slušný výkon - hlavně po otevření:
V základu výkon odpovídá ceně, ale občas překvapila. Ale po otevření na HD6970 (včetně frekvencí 880/5500), se výkon vyhoupne tak, že někde pomálu kunkuruje i té GTX580... ale jen někde, v takovém Crysisu, nebo Stalkerovi CoP je to stále málo :-) Za ty prachy ale bomba

Co mě nepotěšilo - mínusy
POWER TUNE:
U mě jednoznačný FAIL! (z principu té funkce)
Tahle funkce která má chránit kartu před zničením je úplně blbě nastavena, protože její hlavní cíl není kartu chránit, ale omezit max. spotřebu, aby v testech vypadala úplně nejlépe (hlavně špičky spotřeby jsou ořezány). Jaký jiný důvod by totiž měla k omezování výkonu v CoD MW2, když ta karta jela na 77°C a 1700 otáček? Konkurenční řešení na GTX580 je mnohem lepší a hráče ani "normální" taktovače nijak neomezuje. Karta má totiž dvojí ochranu. První jí chrání proti power virusům, kdy je automaticky při jeho detekci snížena frekvence, a druhá ochrana hlídá teplotu karty a ke zpomalení dojde jen v případě přesažení nějaké hranice. Takže špičky spotřeby během hraní řezány nejsou a výkon také ne.
Doporučuji tedy mít vždy Powertune nastaveno na maximálních 20%, spotřeba PC kromě špiček nějak moc nestoupne. Stejně ta karta nežere skoro nic.

Mínusy pro ty co by přešli z nvidie, jinak to ignorujte
Kvalita AF filtrace:
Jak bylo výše otestováno, filtraci si prostě AMD trochu zjednodušuje, a prostě nevypadá tak hezky jako na NV. Ale je to fakt jen rozdíl pro ty co to mohou porovnat. Samotný filtr je jinak použitelný a nic bych proti němu neměl, kdyby mě někdo dal AMD kartu zadarmo :-)

Dark side of the Radeons - Ovladače:
Kromě toho co už bylo jmenováno (problémy starších her, a občasné pozlobení i v novějších), tak Nvidiot si všimne, že AMD catalyst nemá profily nastavení jednotlivých aplikací, a je nutné k tomu používat alternativní SW. Zase se nejedná o nějaký mínus. Ale škálování CF není jediná věc, co určuje kvalitu ovladače, i majitel GTX580 / HD6970 si rád zahraje nějakou starší hru a nebo nějakou méně známou ve které se netestuje a tam občas Ati drivery haprují.

Tak to by snad bylo vše... pokud se vám ten testík líbil, tak mě zbytečně nekamenujte za ty narážky do AMD, byly oprávněné. Nvidia také není svatá, ale s kartou GTX580 jsem určitě spokojenější, než bych byl s HD6950 nebo 6970 (neřešim výkon, HD6970 silná docela je).
Jsem rád, že jsem si generaci HD6900 mohl vyzkoušet. Docela mě překvapila a asi díky zkušenostem s ní nebudu fanouškům poměru cena/výkon rozmlouvat volbu AMD karty generace HD6900.
:idea:
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
udo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od udo »

super test ja se rozhoduju mezi HD6950 a GTX560 vzdy jsem mel nvidie ale ted si myslim ze ta ati vuci 560 je lepsi ne
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Perfektní "review" včetně sumarizace, really good job :worship:
yuri.cs
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yuri.cs »

Zahral jsem si na ATi hodne pomerne starych (DX7+) her, zadny problem. Co bych ovsem vypichnul je krajne pofiderni OGL ovladac.

Jinak samozrejme velice pekne srovnani ;)
It will be amazing in case after 10GHz we will see 20GHz, 30GHz and so on, just like we witnessed the thorny way from 10MHz to 33MHz in the eighties. -xbitlabs.com
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Co ti nefungovalo pod OGL? OGL mi na ATI chodí lépe než DirectX, alespoň ve starejch hrách tam alespoň poslouchá Vsync a další nastavení, což se u DirectX říci nedá.
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

Pravda: OGL dělalo bordel na HD2000-4000 generaci v kombinaci s Vistou a W7. U HD5000 a víc na tom docela mákli a některý věci zase fungují ok (třeba oba datáče na Medal of Honor jsem si kdysi na HD4850 nezahrál, HD6950 pohoda). Ale třeba mnou uvedený You Are Empty je OGL a bordel dělá taky, funguje, ale blbě. Je to celkem neznámá hra, ale má takovou na svou dobu pěknou grafiku a pěkný téma. (a když zapnete 32xAA + 8xSSAA, tak to hned vypadá mnohem lépe, skoro by to natrhlo místy zadek některým dnešním hrám)

Každopádně na tej HD6900 spíš bordel dělají starý DX hry (z těch uvedených je to zbytek - Starwars a ty Starship). U nvidie si zahraji celou mojí starou sbírku her (včetně GLIDE her emulovaných přes DX9 wrapper jako Powerslide, NFS2 a jiné blbosti...), u AMD ne. proto sem to taky dal do těch "polomínusů".

Jo a nějaký benchmarky z HD6950 @ HD6970 jsem dal do těch výsledkových listin, moc toho neni, na benchy nebyl čas, tak sem projel moje oblíbené klasiky.
Krteq píše:Perfektní "review" včetně sumarizace, really good job :worship:
Děkuji. :D
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
Bum
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bum »

To vypadá že ta tvoje testovaná karta nebyla tak úplně standartní.
Zde je pár rozdílů
Referenční AMD 6950 rozhodně není v zátěži tak tichá jak píšeš. Není problém dostat se s teplotou k devadesáti stupňům a čip to v pohodě zvládne, žádný snižování taktů se nekoná. PowerTune JE primárně určen k šetření spotřeby a jsi zatím jediný o kom vím že má s danou aplikací problémy. Z toho co píšeš (z naměřených teplot, z počtu otáček ventilátoru,omezování frekvencí) mi to připadá jako by tvá testovaná karta pracovala standartně v režimu powertune -20%.

P.S. I karta od Asusu má samozřejmě PowerTune aktivní. Po nahrátí 6970 biosu ovšem ovládací panel s powertune často zmizí.
Intel i5-3570k, Deska Gigabyte GA-965P-DS4, 16GB DDRIII 1600Mhz, AMD HD 6950 (Asus).
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

6950 co jsem testoval fe furmarku řvala jak prase na defaultu. U Caymanů platí to co u Fermi, ala jsou kusový, jednotlivý kusy se lišej stock voltáží a spotřebou i v deítkách Watů. Ache měl hodně dobrou kartu, ale celkově vzato v průměru 6950 pokud neženeš nahoru vcore neni hlučná karta.
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

Bum píše:To vypadá že ta tvoje testovaná karta nebyla tak úplně standartní.
Zde je pár rozdílů
Referenční AMD 6950 rozhodně není v zátěži tak tichá jak píšeš. Není problém dostat se s teplotou k devadesáti stupňům a čip to v pohodě zvládne, žádný snižování taktů se nekoná.
díky tomu že jsem měřil spotřebu! Je jasné, že můj kus byl naprosto standardní (rozdíl proti GTX580 odpovídá).

Ty teploty dělá bedna, že na Extrahardware ty grafiky mučí @ GTX580 - 89°C, HD6970 - 91°C, to je problém jejich case (Centurion 534). Já měl dvě GTX580, obě ve 3D cca 78-82°C, a Radeonek i po otevření na HD6970 max. 85°C při hraní.
To mam opravdu takové štěstí na grafiky? :-D Neblbněte klucí. :)

Power tune na -20% nebeželo, to jak jsem psal, se projevuje stutteringem a lagama. A v extrémním zasahování to zaznamená i Afterburner do grafu frekvence + jsem přiložil i snímky kde byla ta nižší frekvence vidět. A lagy naštěstí při powertune +20% nebyly ani ve frumarku, při 0% je krásně vidět jak laguje a frekvence spíš byla kolem 600MHz.

Opravdu tolik hodně záleží na bedně! Proto Igor Staněk běhal po některých redakcích s Cosmosem (podobě dobře chlazená bedna jako HAF-X), kde GTX480 je celkem tichá.

EDIT: jinak se nebráním otestování "nějakého horšího kusu" když to bude tahle s tím radiálním větrákem aby to bylo objektivní, proč ne? Když mi tu kartu půjčíte, rád jí vyzkouším... :)
Jako věřím tomu že ty karty jsou kusový, ale že jedna HD6950 bude na 74°C a druhá na 90°C při normálním gameplay Crysisu (test HD6950 - extrahardware) je prostě blbost.
Bum
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bum »

Věřím tomu že bedna dělá hodně, nicméně myslím že u standartní karty by určitě nemělo docházet k tomu, aby byli při defaultu omezovány takty při hraní her tak jak to uvádíš. Powertune na default začíná omezovat výkon při překročení spotřeby karty 200W. Protože ty sám uvádíš spotřebu CELÉ sestavy při hraní zmíněných her 260-270W, je tam myslím si dostatečná rezerva.
Intel i5-3570k, Deska Gigabyte GA-965P-DS4, 16GB DDRIII 1600Mhz, AMD HD 6950 (Asus).
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

Bum píše:Věřím tomu že bedna dělá hodně, nicméně myslím že u standartní karty by určitě nemělo docházet k tomu, aby byli při defaultu omezovány takty při hraní her tak jak to uvádíš. Powertune na default začíná omezovat výkon při překročení spotřeby karty 200W. Protože ty sám uvádíš spotřebu CELÉ sestavy při hraní zmíněných her 260-270W, je tam myslím si dostatečná rezerva.
power Tune na 0% je těch 150W viz slide: http://pctuning.tyden.cz/ilustrace3/obe ... ajd_13.png,
maximální TDP je 200W, a to je povoleno jen při 20% power Tune (u HD6970 je to zase 200 a 250W max.)

A zanechme téhle debaty na TDP - HD6900 si to prostě brutálně hlídají, a jak jen malinko stoupne nad, tak se řeže. :) A bohužel těch 150W je hodně na hraně a občas to zasahuje (na Extrahardware je krásnej graf crysisu jak lítá frekvence), ale při 20% bez zvedání napětí je vše ok.

Mě šlo o to, a to mě připadá jako blbost, že to power tune právě nehlídá teplotu čipu, ale jde mu jen o to aby nebyla přesažená TDP - jak si v nějaké hře to jen mírně klepne nad, hned to přizpůsobí frekvenci a poklesne výkon a objevuje se microstuttering a je to na pohybu občas cítit (v Cod MW2 velmi silně - tam už i změnu frekvence zaznamenal Afterburner).

V tomhle nvidia řešení je lepší, sice v testu spotřeby má nevýhodu (může přelézt i těch 244W), ale zase nesnízí zbytečně výkon když to chladič ustojí.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

O čip tu nejde, ten nikdy odběrem ani tepelnym výdejem neumře, respektive nikdy jsem se nesetkal s tim že by umřel. Když je moc horkej prostě to vytuhne. Když to půjde ještě dál, odpojí se úplně. Co powertune a i to co má NV chrání, je napájecí kaskáda, na které se šetří a plnej odběr by nemusela zvládnout a prostě umřít. Což je dcelak smíchu obvzláště v kombinaci s referenčními Caymany, které maj tu drahou volteru co má proti tomu ochrany a nikdy na přetížení neumře, v nejhoršim se odpojí (koušeno na více kartách co jí mají). Tam je ten powertune opravdu jen pro lepší spotřebu v recenzích, bohužel.
yuri.cs
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yuri.cs »

DOC_ZENITH píše:Co ti nefungovalo pod OGL? OGL mi na ATI chodí lépe než DirectX, alespoň ve starejch hrách tam alespoň poslouchá Vsync a další nastavení, což se u DirectX říci nedá.
Nastaveni filtru/efekty + bugy v modech na Doom3 a datadisk. Pred delsi dobou Il-2 a pak spolecne opet Il-2 a Jedi Academy (a snad i Q3A blikaly textury do bila). Do vydani updatu OGL driveru spolu s OGL ES 2.0 silene problemy se Spring engine - spatne mapovani textur, nefungujici stiny a rada efektu, atd. I kdyz tam ej to setrvaly stav, pro ATi se musi aplikovat nejake workaroundy.
To, ze CSko a vsechny hry na HL1 maji tendenci k framedropum na ATi je tez znamo. Tak asi tyhle veci jsem osobne zazil.
It will be amazing in case after 10GHz we will see 20GHz, 30GHz and so on, just like we witnessed the thorny way from 10MHz to 33MHz in the eighties. -xbitlabs.com
mouldy
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od mouldy »

to Bum:
Na co ti je takova grafika v takovym shitsk*m kompu?:D
Ryzen 9800X3D@PBO+200/-35CO/2,2GHz FCLK|| Arctic Liquid Freezer III Pro 360 A-RGB || ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WIFI || Corsair 32GB 6GHz CL28 Timing OC|| RTX 5080 GAMING OC 16G@~3,25GHz/36GHz 420W || Crucial T700 4TB + CL-SSD V2 || Lexar NM790 4TB || XPG CORE REACTOR II 1000W || Be quiet! Silent Base 802 || Dell Alienware AW3425DW QD-OLED / TCL 65C7K QD-MiniLED
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

Tak jsem se pěkně pobavil :-D Sem tu kvalitu filtrace měl asi hodnotit ostřeji protože...
Na té HD6950 jsem jen tak zkoušel Alien vs. Predator (DX11, AMD optimalizovaná hra ), ale nebyl čas to nějak moc hrát, tak jsem skončil v úseku který se mě moc nelíbil... bohužel sem z radeona screenshot ztratil, ale zase si to každý na HD6900 může zkusit sám.
Takže mám jen screen z Geforce: http://www.abload.de/img/avp_dx11_gtx2tyr.jpg
- Klasickej plech (v AVP jsou tyhle plechy všude), s detailním vzorkem...

No na té HD6950 to bylo fakt jak pěst na oko, takový shimmering a moaré... to jsem ještě nežral. Proto jsem byl šokován když jsem to pustil teď na GF a téměř bez shimmeringu a moaré čistá textura + ostrá.

Škoda že jsem AvP nezkoušel v době když jsem měl tu HD5870...

Naposledy oživil Ache v pon 27. čer 2011, 00:43
Odpovědět

Zpět na „Rady s nákupem a porovnání“