Jak správně zarovnat oddíly na SSD disku
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- zombux
- Odborník PCT
Re: OCZ 60GB SATAII 2,5'' SSD Vertex 2 Series
no, jmicron hlavně chce aktuální ovladače, s nima už to není taková sra*ka jako s těma z CD. ale ani pak to není žádná hitparáda, a hodí se to jen jako nouzovka - ale třeba SATA hotplug umí dobře.
Pfizer & Moderna inside
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)
- dexterav
- Mírně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
no aj tak sa dá ale proste je to úplne o ničom
a dávať na to SSD je vražda toho SSD
a dávať na to SSD je vražda toho SSD
Intel Core i9 14900kf@6/6,2GHz,Strix Z790 F, 2X24GB 7,2GHz CL32 GSkill, Asus TUF 4090 3/23GHz , H2O + Carbide 600Q,ROG-THOR-1600T, 10TB 850X, Topping D50s + A50s + T5, MPG 321URX QD-OLED, S23Ultra, ITX 13700k + 4070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X
- zombux
- Odborník PCT
to souhlasím, nedělat.
Pfizer & Moderna inside
- cz7emi
- Nováček
Re: Jak správně zarovnat oddíly na SSD disku
Instal Win7=vytvořit nový oddíl (format disku)
je zarovnano a pak zkusit http://www.alex-is.de/PHP/fusion/downloads.php?cat_id=4
Pravě to mam za sebou na Intel SSD 2CV102HD
je zarovnano a pak zkusit http://www.alex-is.de/PHP/fusion/downloads.php?cat_id=4
Pravě to mam za sebou na Intel SSD 2CV102HD
- Kositch
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Chtěl bych se zeptat na jednu věc a nechci kvůli tomu dělat nové. vlákno, tak mi snad někdo odpoví - mám základní desku Gigabyte P35-DS3R a uvažuji o koupi INTEL X25-M 80GB SSD.
Jde mi pouze o správný postup instalace - odpojím starý disk s Win, na jeho místo připojím SSD a bez jakéhokoliv nastavování mohu začít novou instalaci Win 7?
Dále by mě zajímalo, jestli doporučujete instalovat ovladače k této základní desce (zejména ty pro chipset) nebo nechat ty přímo ve Win 7, protože nevím, jestli pak bude fungovat funkce TRIM, pokud se s chipsetem nainstalují např. ovladače k diskům, které tuto funkci nemusejí obsahovat?
Dík za radu!
Jde mi pouze o správný postup instalace - odpojím starý disk s Win, na jeho místo připojím SSD a bez jakéhokoliv nastavování mohu začít novou instalaci Win 7?
Dále by mě zajímalo, jestli doporučujete instalovat ovladače k této základní desce (zejména ty pro chipset) nebo nechat ty přímo ve Win 7, protože nevím, jestli pak bude fungovat funkce TRIM, pokud se s chipsetem nainstalují např. ovladače k diskům, které tuto funkci nemusejí obsahovat?
Dík za radu!
CPU Intel Core i7-4790K (SilentiumPC Spartan 3 PRO HE1024) | MB GIGABYTE Z87M-D3H | RAM Kingston 8GB DDR3 1600MHz CL10 HyperX Fury Black Series | SSD Kingston SSDNow V300 120GB + 240 GB | PSU Seasonic SS-500ET-T3 | Case Fractal CORE 1000 | LCD 23.8" Dell P2414H | OS Dual Boot Win 10 x64 + Hackintosh MacOS | Notebook Microsoft Surface Pro LTE | Hry Xbox Series X|
- -HoNY-
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Gratuluji ke koupi. Disk od Intelu, čipset od Intelu = bezproblémovost, všechno v pohodě, netřeba řešit extra postupy. S klidným svědomím můžeš pustit instalaci.
Normálně stáhni a nainstaluj nejnovější ovladače čipsetu a poslední Intel RST (ovladač řadiče disku). Potom ovladač grafiky a postahuj poslední aktualizace Windows a nakonec dosinstaluj další aplikace, na který jsi zvyklý.
Normálně stáhni a nainstaluj nejnovější ovladače čipsetu a poslední Intel RST (ovladač řadiče disku). Potom ovladač grafiky a postahuj poslední aktualizace Windows a nakonec dosinstaluj další aplikace, na který jsi zvyklý.
Já bych všechny ty pisálky, co se opravdové práce bojí, nahnal do Mišelinky tahat gumy.
- Kositch
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Díky, takže ovladače ze stránek Gigabyte k chipsetu raději ne a vše dát z těch odkazů přímo z Intelu... Zní to jednoduše. A v BISOU není nutné nic přepínat? Například nyní mám AHCI režim vypnutý, tak jestli například v tomto směru nebude nutné něco změnit?
CPU Intel Core i7-4790K (SilentiumPC Spartan 3 PRO HE1024) | MB GIGABYTE Z87M-D3H | RAM Kingston 8GB DDR3 1600MHz CL10 HyperX Fury Black Series | SSD Kingston SSDNow V300 120GB + 240 GB | PSU Seasonic SS-500ET-T3 | Case Fractal CORE 1000 | LCD 23.8" Dell P2414H | OS Dual Boot Win 10 x64 + Hackintosh MacOS | Notebook Microsoft Surface Pro LTE | Hry Xbox Series X|
- -HoNY-
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Ovladače na stránkách Gigabitu mohou být neaktuální, možná bych flashnul nejnovější BIOS. Jinak ano, AHCI je potřeba zapnout, to považuji za samozřejmost.Kositch píše:Díky, takže ovladače ze stránek Gigabyte k chipsetu raději ne a vše dát z těch odkazů přímo z Intelu... Zní to jednoduše. A v BISOU není nutné nic přepínat? Například nyní mám AHCI režim vypnutý, tak jestli například v tomto směru nebude nutné něco změnit?
Já bych všechny ty pisálky, co se opravdové práce bojí, nahnal do Mišelinky tahat gumy.
- Kositch
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
OK, ještě mě napadla jedna věc - když nainstaluji Win 7 na nový disk, nedojde k deaktivaci licence? Mám Windows 7 Home Premium (verze v krabici (FPP)), nejedná se tedy o OEM, takže pokud to chápu, tak i kdyby došlo k deaktivaci, tak ji mohu libovolně aktivovat, protože verze v krabici může být na jakémkoliv PC (vždy však pouze 1 instalace)?
- dexterav
- Mírně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
maximálne aktivácia to je všetko
Intel Core i9 14900kf@6/6,2GHz,Strix Z790 F, 2X24GB 7,2GHz CL32 GSkill, Asus TUF 4090 3/23GHz , H2O + Carbide 600Q,ROG-THOR-1600T, 10TB 850X, Topping D50s + A50s + T5, MPG 321URX QD-OLED, S23Ultra, ITX 13700k + 4070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X
- hit.man
- Začátečník
-
má smysl zarovnávat i hdd disk?
- -HoNY-
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Rozhodně ano, ale nebude to mít takový přínos. U některých SSD je totiž zarovnání nezbytné pro správnou funkci trimu/GC.
- Kositch
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
A mohl by mi někdo ještě prosím poradit, jak jednoduše zjistím, že funguje TRIM a že mám vše dobře zarovnané a nastavené?
- hit.man
- Začátečník
-
Stáhni si AS SSD Benchmark tam musí být položka Offset/Aligment zeleně - Ok, pokud je červeně - BAD je to blbě zarovaný. Jinak jeslti ti funguje trim ověříš zadáním příkazu v příkazovém řádku "fsutil behavior query disabledeletenotify" a pokud ti to vypíše 0 TRIm je funkční nebo ti to vypíše program CrystaldiskInfo tam se tučně zobrazí položka TRIM pokud je podporována
- sova
- Nováček
-
hit.man -> Prosim tě, přes jakej program jsi zarovnal oddíly na SSD? Já mám OCZ Vertex 2 - 180GB a je špatně zarovnanej,zkoušel jsem to zarovnat a nejde mi to. X-krát jsem už přeinstalovával Win7 a už jsem z toho zoufalej.
Díky
Díky
- -HoNY-
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
@sova: pokud chceš znovu instalovat, tak ho vlož do druhého PC, spusť příkazový řádek
Vlož ho zpátky do svého PC, v BIOSu zapni AHCI (popř. před tím ještě flashni poslední BIOS) a spusť instalaci Win 7
Kód: Vybrat vše
diskpart
listdisk
select disk xxx (číslo disku, který je ssd)
clean
- sova
- Nováček
-
Hm, díky, další cenná rada. Nakonec jsem to nějak dokázal zarovnat. Popravdě, ani nevím jak
Jinak rychlost se mi podle AS SSD zdá nízká a v grafu HD Tune jsou propady výkonu. BIOS nemám klasickej, ale nějakej "moderní", ovládá se myší a prasátko aby se v tom vyznalo. Nějaké flashování a hrátky "pseudoBIOSU".. Nevím, jestli se s tím dá něco dělat. I takhle je to oproti HDD velký rozdíl ve všech ohledech.
Jenom ještě, jak zjistím, zda je funkční TRIM? Někde jsem tu viděl návod na zjištění v příkazovém řádku, ale už to nemůžu najít..
Jinak rychlost se mi podle AS SSD zdá nízká a v grafu HD Tune jsou propady výkonu. BIOS nemám klasickej, ale nějakej "moderní", ovládá se myší a prasátko aby se v tom vyznalo. Nějaké flashování a hrátky "pseudoBIOSU".. Nevím, jestli se s tím dá něco dělat. I takhle je to oproti HDD velký rozdíl ve všech ohledech.
Jenom ještě, jak zjistím, zda je funkční TRIM? Někde jsem tu viděl návod na zjištění v příkazovém řádku, ale už to nemůžu najít..
- [NA] - Neo
- Začátečník
Asus G51VX
Prostě kesor
Prostě kesor
- sova
- Nováček
-
Super, díky. Vypsalo mi to "0"
Ještě jedna otázka. Jak se dá přesměrovat cache Googlu Chrome někam jinam? U IE je to jednoduché, ten ale nepoužívám a u Chrome to nemůžu nikde najít.
/edit: Tak jsem to nakonec vygooglil.
http://www.simplehelp.net/2010/11/16/ho ... -location/
I když, nevím jak velkou má výhodu přesměrování cache na ram disk, oproti úplnému zakázání cache.
Po vypnutí/restartu se přece všechno, co bylo na RAM smaže..
Máte s tím někdo zkušenosti? Jak to děláte vy?
Ještě jedna otázka. Jak se dá přesměrovat cache Googlu Chrome někam jinam? U IE je to jednoduché, ten ale nepoužívám a u Chrome to nemůžu nikde najít.
/edit: Tak jsem to nakonec vygooglil.
http://www.simplehelp.net/2010/11/16/ho ... -location/
I když, nevím jak velkou má výhodu přesměrování cache na ram disk, oproti úplnému zakázání cache.
Po vypnutí/restartu se přece všechno, co bylo na RAM smaže..
Máte s tím někdo zkušenosti? Jak to děláte vy?
- hnizdo
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Nic nepresmerovavej, vsechno nech na ssd, at muzes tezit z jeho vykonu. Disk zastara moralne daleko rychleji nez opotrebenim. U mne vcetne instalce systemu, her, dat, spustenych benchmarku, swapu, tempu, cache browseru - 240GB za 10 dni. Spocitej si zivotnost.
MB: Asrock Z690 Extreme CPU: Core i9-12900K cooler: Be quiet! Dark Rock PRO 4 RAM: 32GB 2x16 DDR4-3600 CL16 Kingston Renegade, VGA: MSI 4090 Suprim Liquid SSD: Samsung 960Pro 1TB + EK-M.2 HS HDD: 3TB Toshiba, 18TB WD DC HC550, 8TB Seagate SMR, 2x12TB HGST DC HC520 - RAID1, Optical: LG BH16NS55 BR-RW , Mouse: Roccat Kone XTD Keyb.: Logitech G15+G13+F710, Case: BQ Dark Base PRO 900 r2 PSU: Seasonic Platinum 860W SS-860XP2, Monitor: Asus PG27UQ, Repro: Logitech Z-5500, Headset: Turtle Beach Stealth 700X Gen 2 MAX, OS: Win11/64 Pro
>>>>Fórum pro much VRAM much doge věrozvěsty otevřeno! Vstup ZDARMA<<<<
>>>>Fórum pro much VRAM much doge věrozvěsty otevřeno! Vstup ZDARMA<<<<