balaam píše:Teoreticky se ti VDSL nemá zapnout, pokud nezapojíš nový VDSL modem. Pokud se ti zrychlil přenos i se starým modemem, imho to je díky přepnutí trasy signálu a prozatím nevyužitých slotů ostatních (protože ne všichni můžou přepnout na VDSL, zatím je jen omezený počet volných míst).
IMHO je to totální blbost, žádná trasa signálu neexistuje.
balaam píše:
Jakmile se sloty zaplní, tak by ti to zas mělo spadnout na původní rychlost. Ale je to jen domněnka, neumím si jinak vysvětlit náhlé zvýšení rychlosti se starým modemem...
viz. výše, žádné sloty neexistují.
balaam píše:
Mimochodem, všechny ty modemy od O2 jsou... Jak to říct slušně... Prostě na nic... Bohužel kvalitní VDSL modem jsem u nás ještě neviděl a ani s ADSL modemy to u nás není nijak skvělé.
Věřím že jsi měl v ruce všechny aby si toto mohl tvrdit, je to samozřejmě jinak. Tak jako všude ty co jsou zadarmo, nebo za málo stojej za to samé. Tj. vytáhni 5k a dostaneš od O2 modem který je super.
olda02 píše:
Takže jestli to dobře chápu, pokud k lince připojím VDSL modem, tak dojde na lince k jeho detekci a zároveň k skutečnému přepnutí na VDSL a po tomto kroku by již ADSL2+ router neměl fungovat? Chápu to dobře?
Ano k migraci dojde poté, co připojí VDSL Comtrend.Ne ADSL2+ modem bude/měl by fungovat karta umí oboje.
olda02 píše:
První, co mě zajímalo bylo, jakou budu mít rychlost u této technologie. Pokud by to mělo být zase taková slabota jako předtím, tak bych se na to vykašlal. Na pobočce mi ale řekli, že to nebude jako u ADSL, že množství přípojek na rychlost mít nebude. Také mi sdělili, že pokud bych chtěl využít TV přes net, tak u VDSL TV kanál běží mimo internet, takže nedochází ke snižování propustnosti netu....
600m by mělo odpovídat těm +/- 16Mbits. Na prodejně ti řekli nesmysl, samozřejmě že rychlost je ovlivňována stále, nicméně je to řešeno dynamicky takže většinou nic nepoznáš.
balaam píše:
Počet lidí, kteří můžou mít v tuhle chvíli VDSL je omezený, protože kdyby to najednou chtěli všichni, O2 by to neutáhlo. To je limitováno sloty, kterých je jen určitý počet na určité lokality. Protože je to ale nová služba, momentálně jí zatím moc lidí nevyužívá a tak máš holt větší pásmo pro sebe, ovšem stále ti to imo jede na ADSL (jen na jiném DSLAMu, jak říká Fifi).
Počet je omezený, ne kvůli tomu že by to O2 neutáhlo, ale kvůli tomu že nad 1300m jsou rychlosti VDSL podobné jako ADSL2+. Pásmo není sdílené, nemění se tedy s počtem účastníků.
balaam píše:
MIMOCHODEM, připomínka off topic těm, kteří nad VDSL váhají - co mi sdělil technik, VDSL se s ADSL moc nemusí, čili pokud někdo ve vašem okolí bude mít VDSL a vy zůstanete na ADSL, je třeba počítat nejen se zhoršenou rychlostí, ale i častějšími výpadky.
To samozřejmě není pravda.
olda02 píše:
Pokud by se kvalita VDSL snižovala (s rostoucím VDSL) mám nějakou možnost s tím něco dělat? Má smysl uhánět operátora, at posílí ústřednu?
Ty s tím nic nedělej, pokud už se kvalita sítě sníží ty s tím nic neuděláš a operátor pravděpodobně také ne. Nevím kde všichni berete tu jistotu, že ISP chtějí s Vámi řešit nefunkční služby a že to dělají schválně. Samozřejmě že to nedělají schválně a kdyby bylo jen na nich a fyzika šla ošálit tak by Vám to pustili kldině 10x rychleji.