Adsl net po VDSL lince od O2

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

olda02
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Adsl net po VDSL lince od O2

Příspěvek od olda02 »

Ahoj, měl bych dotaz ohledně technologie VDSL.
Ještě nyní mám ADSL připojení od O2. Mělo by to vše jet 16 MB/s... Poněvadž bydlím v centru Liberce a přestože ústředna je cca 600 m ode mě, tak mi net nejede víc jak 4 Mb/s. O2 to zdůvodnilo velkou koncentrací přípojek... Proto jsem se rozhodl využít akci O2 a přestoupit na net přes VDSL. Dneska mi přišla potvrzovací sms, že linka je přepnuta na tuto technologii a že musím připojit modem, který tuto technologii podporuje.
Co je zajímavé, tak mám tu stále modem pro ADSL2+ a linka jede asi na VDSL a rychlost netu se mi zvýšila na 13 MB/s. Takže jedu na VDSL se starým ADSL routerem...:-)
Moje otázka je, jestli to takto můžu nechat a pojede to tak nebo to je jen dočasně? Díky

PS: modem od nich mám, ale když vidím, co to je za značku, tak mu moc nevěřím:-))
balaam
Začátečník
Začátečník

Re: Adsl net po VDSL lince od O2

Příspěvek od balaam »

Teoreticky se ti VDSL nemá zapnout, pokud nezapojíš nový VDSL modem. Pokud se ti zrychlil přenos i se starým modemem, imho to je díky přepnutí trasy signálu a prozatím nevyužitých slotů ostatních (protože ne všichni můžou přepnout na VDSL, zatím je jen omezený počet volných míst). Jakmile se sloty zaplní, tak by ti to zas mělo spadnout na původní rychlost. Ale je to jen domněnka, neumím si jinak vysvětlit náhlé zvýšení rychlosti se starým modemem... Mimochodem, všechny ty modemy od O2 jsou... Jak to říct slušně... Prostě na nic... Bohužel kvalitní VDSL modem jsem u nás ještě neviděl a ani s ADSL modemy to u nás není nijak skvělé.
Desktop: CPU:Intel Core i7 920, MB: Asus Sabertooth X58, GK: Sapphire AMD R9 270X 2GB, 12GB RAM, 1.7TBHDD, Zdroj: Corsair GS800 - 800W, Win. 8 Professional 64b. NAS: WD 2TB.
Fifi
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Fifi »

Třeba C886VA-W-E-K9 mi přijde dost kvalitní.
olda02
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od olda02 »

Takže jestli to dobře chápu, pokud k lince připojím VDSL modem, tak dojde na lince k jeho detekci a zároveň k skutečnému přepnutí na VDSL a po tomto kroku by již ADSL2+ router neměl fungovat? Chápu to dobře? A ta rychlost u VDSL by pak zase se měla přiblížit k těm 4 MB/s Já doufám, že snad ne.:-)?
První, co mě zajímalo bylo, jakou budu mít rychlost u této technologie. Pokud by to mělo být zase taková slabota jako předtím, tak bych se na to vykašlal. Na pobočce mi ale řekli, že to nebude jako u ADSL, že množství přípojek na rychlost mít nebude. Také mi sdělili, že pokud bych chtěl využít TV přes net, tak u VDSL TV kanál běží mimo internet, takže nedochází ke snižování propustnosti netu....
Hele bylo mi jasný, že ten modem nebude žádný zázrak, ale stál mě 1 Kč...a poněvadž modemy VDSL se moc ještě neprodávají a cena třeba Zyxelu začíná kolem 2500 Kč, tak jsem šel do tohoto....Za další jsem si říkal, pokud by kecali a ke zvýšení rychlosti by nedošlo, tak mě to nebude stát skoro nic.
Jinak je k tomu router Comtrend VR-3026e s Wifi.....
Fifi
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Fifi »

Předpokládám, že balaam chtěl říci něco ve smyslu: Dnes VDSL ještě moc lidí nevyužívá, až začnou bude to horší. Každopádně VDSL přinese zrychlení. Teď funguješ pořád na ADSL, ale účet je zaregistrovaný na jiné kartě/DSLAMu (která umí VDSL/ADSL).
balaam
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od balaam »

Počet lidí, kteří můžou mít v tuhle chvíli VDSL je omezený, protože kdyby to najednou chtěli všichni, O2 by to neutáhlo. To je limitováno sloty, kterých je jen určitý počet na určité lokality. Protože je to ale nová služba, momentálně jí zatím moc lidí nevyužívá a tak máš holt větší pásmo pro sebe, ovšem stále ti to imo jede na ADSL (jen na jiném DSLAMu, jak říká Fifi).

Jakmile připojíš VDSL modem, bylo mi technikem - známým řečeno, že se ti to přepne na VDSL a pak už to nejde vzít zpět. ADSL modem by ti už pak neměl fungovat. Je to tak uděláno proto, aby zákazník nebyl třeba pár dní bez netu. Mimochodem, až zapojíš, mohl bys nám sdělit reálné rychlosti? Dost by mě to zajímalo, zatím mám portaci na VDSL nastavenou, ale modem by měl přijít až někdy v průběhu příštího týdne (v mé lokalitě je VDSL dostupné až od 20. 5.)

MIMOCHODEM, připomínka off topic těm, kteří nad VDSL váhají - co mi sdělil technik, VDSL se s ADSL moc nemusí, čili pokud někdo ve vašem okolí bude mít VDSL a vy zůstanete na ADSL, je třeba počítat nejen se zhoršenou rychlostí, ale i častějšími výpadky. To jen tak na okraj, pokud někdo váhá, protože až se zaplní sloty, bude člověk pár týdnů/měsíců zaseknutý na ADSL.
Desktop: CPU:Intel Core i7 920, MB: Asus Sabertooth X58, GK: Sapphire AMD R9 270X 2GB, 12GB RAM, 1.7TBHDD, Zdroj: Corsair GS800 - 800W, Win. 8 Professional 64b. NAS: WD 2TB.
olda02
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od olda02 »

díky za tipy....já jsem popravdě chtěl nějakou dobu zůstat v tomto stavu. Rychlost mám o proti předchozímu stavu trojnásobnou, tak mi to i vyhovuje. Musel bych nakonfigurovat router a hlavně povolit porty, proto se do toho nějak nehrnu:-)).
Předpokládám ale, že s VDSL by měla rychlost možná stoupnout. Dalo by se tedy předpokládat, dle toho, co jsi napsal, že kdybych v tomto stavu (ADSL na přechodu k VDSL:-)) zůstal dost dlouho, tak by se mohly zaplnit všechny VDSL sloty a já bych mohl ostrouhat?
Pokud by se kvalita VDSL snižovala (s rostoucím VDSL) mám nějakou možnost s tím něco dělat? Má smysl uhánět operátora, at posílí ústřednu?

díky
Weslo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Weslo »

balaam píše:Teoreticky se ti VDSL nemá zapnout, pokud nezapojíš nový VDSL modem. Pokud se ti zrychlil přenos i se starým modemem, imho to je díky přepnutí trasy signálu a prozatím nevyužitých slotů ostatních (protože ne všichni můžou přepnout na VDSL, zatím je jen omezený počet volných míst).
IMHO je to totální blbost, žádná trasa signálu neexistuje.
balaam píše: Jakmile se sloty zaplní, tak by ti to zas mělo spadnout na původní rychlost. Ale je to jen domněnka, neumím si jinak vysvětlit náhlé zvýšení rychlosti se starým modemem...
viz. výše, žádné sloty neexistují.
balaam píše: Mimochodem, všechny ty modemy od O2 jsou... Jak to říct slušně... Prostě na nic... Bohužel kvalitní VDSL modem jsem u nás ještě neviděl a ani s ADSL modemy to u nás není nijak skvělé.
Věřím že jsi měl v ruce všechny aby si toto mohl tvrdit, je to samozřejmě jinak. Tak jako všude ty co jsou zadarmo, nebo za málo stojej za to samé. Tj. vytáhni 5k a dostaneš od O2 modem který je super.
olda02 píše: Takže jestli to dobře chápu, pokud k lince připojím VDSL modem, tak dojde na lince k jeho detekci a zároveň k skutečnému přepnutí na VDSL a po tomto kroku by již ADSL2+ router neměl fungovat? Chápu to dobře?
Ano k migraci dojde poté, co připojí VDSL Comtrend.Ne ADSL2+ modem bude/měl by fungovat karta umí oboje.
olda02 píše: První, co mě zajímalo bylo, jakou budu mít rychlost u této technologie. Pokud by to mělo být zase taková slabota jako předtím, tak bych se na to vykašlal. Na pobočce mi ale řekli, že to nebude jako u ADSL, že množství přípojek na rychlost mít nebude. Také mi sdělili, že pokud bych chtěl využít TV přes net, tak u VDSL TV kanál běží mimo internet, takže nedochází ke snižování propustnosti netu....
600m by mělo odpovídat těm +/- 16Mbits. Na prodejně ti řekli nesmysl, samozřejmě že rychlost je ovlivňována stále, nicméně je to řešeno dynamicky takže většinou nic nepoznáš.
balaam píše: Počet lidí, kteří můžou mít v tuhle chvíli VDSL je omezený, protože kdyby to najednou chtěli všichni, O2 by to neutáhlo. To je limitováno sloty, kterých je jen určitý počet na určité lokality. Protože je to ale nová služba, momentálně jí zatím moc lidí nevyužívá a tak máš holt větší pásmo pro sebe, ovšem stále ti to imo jede na ADSL (jen na jiném DSLAMu, jak říká Fifi).
Počet je omezený, ne kvůli tomu že by to O2 neutáhlo, ale kvůli tomu že nad 1300m jsou rychlosti VDSL podobné jako ADSL2+. Pásmo není sdílené, nemění se tedy s počtem účastníků.
balaam píše: MIMOCHODEM, připomínka off topic těm, kteří nad VDSL váhají - co mi sdělil technik, VDSL se s ADSL moc nemusí, čili pokud někdo ve vašem okolí bude mít VDSL a vy zůstanete na ADSL, je třeba počítat nejen se zhoršenou rychlostí, ale i častějšími výpadky.
To samozřejmě není pravda.
olda02 píše: Pokud by se kvalita VDSL snižovala (s rostoucím VDSL) mám nějakou možnost s tím něco dělat? Má smysl uhánět operátora, at posílí ústřednu?
Ty s tím nic nedělej, pokud už se kvalita sítě sníží ty s tím nic neuděláš a operátor pravděpodobně také ne. Nevím kde všichni berete tu jistotu, že ISP chtějí s Vámi řešit nefunkční služby a že to dělají schválně. Samozřejmě že to nedělají schválně a kdyby bylo jen na nich a fyzika šla ošálit tak by Vám to pustili kldině 10x rychleji.
AMD Ryzen 7 8700F 4100Mhz| XPG Levante X 240 | ASUS TUF GAMING B650M |64GB Corsair DDR5 5000Mhz | Gigabyte Radeon RX7600 16GB OC | 2x Samsung 980PRO 512GB + 2x2TB WDC WD20EZFX | Lian-Li O11 Dynamic Mini | Corsair SF-450 | 32" Dell S3222DGM | Synology DS223j + 2x6TB WD Red RAID1
Weslo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Weslo »

olda02 píše: PS: modem od nich mám, ale když vidím, co to je za značku, tak mu moc nevěřím:-))
Hm tahle firma už je tady přes 20 let tak věřím, že úplně špatní nejsou. Znáš třeba RedBack?Sandvine?Juniper?
AMD Ryzen 7 8700F 4100Mhz| XPG Levante X 240 | ASUS TUF GAMING B650M |64GB Corsair DDR5 5000Mhz | Gigabyte Radeon RX7600 16GB OC | 2x Samsung 980PRO 512GB + 2x2TB WDC WD20EZFX | Lian-Li O11 Dynamic Mini | Corsair SF-450 | 32" Dell S3222DGM | Synology DS223j + 2x6TB WD Red RAID1
balaam
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od balaam »

Weslo, já informace o slotech mám přímo z O2, pracuju tam a já jsem člověk, co zadává internety/IPCx/IPtel do systémů k realizaci (pro firemní zákazníky)... Samozřejmě to, že VDSL ovlivňuje ADSL je nepotvrzená informace od technika, do tohohle já zas nedělám (každopádně proč by mi známý lhal, že ano), nicméně ANO, sloty jsou (kde u O2 děláš, že tvrdíš, že je to hloupost?), ANO, cesty signálů samozřejmě existují (viz samotný princip technologie ADSL) a ANO, měl jsem v ruce všechny modely wifi ADSL modemů, kt. O2 dávalo ke svému ADSL v posledních pár letech, pokud dobře vím, ale možná jen čekám příliš za modemy, kt. stojí korunu.
Weslo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Weslo »

:D:D Sloty samozřejmě nejsou (víš co je to vůbec slot? tohle není cdma, nemá to timesloty) Cesta signálu je co podle tebe?Drát?Karta?PVC?Vedení?
Tedy si měl i D-linky 3671B nebo Fritzbox a podobné modemy? Teď už se ani nedivím, že máme tak špatnou pověst ...
Bez_n1ck
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Bez_n1ck »

Teď si asi budu koledovat, ale kdyby místo vymejšlení zkriplenýho VDSL pokryli centrum prahy rozumnym ADSLkem, mělo by to asi lepší dopad na spokojenost zákazníků. (nehledě na to, že co si začali hrát s VDSL se mi sere net každou noc)
PC: MB: ASUS TUF Z370-PRO GAMING ; CPU: INTEL Core i7-8700K @ 3,7GHz ; CPUcooler: Noctua NH-D14 ; GPU: GIGABYTE GTX2070 WINDFORCE 3X 8GB ; DDR4: 2x16 GB 2666MHz CL16 ; HDD: Samsung 960 EVO M.2 500GB + WD Green 2,5TB + WD Red 4TB + 2xWD Red 8TB ; CASE: Be Quiet! Dark Base 900 ; PSU: Corsair RM650x ; MOUSE: Logitech G700s ; KEYBOARD: Razer Huntsman Elite ; SOUND: Logitech X530 ; MONITOR: 2x Dell U2515H (25" QHD IPS) | Games, that you can play with me | Diablo III - Divina
NOTEBOOK: Dell Precision 7730 ; CPU: Intel Core i7-8750H ; GPU: nVidia Quadro P4200 8GB ; DDR4: 2x16GB 2667MHz ; HDD: Samsung NVMe 256GB + Samsung 980 EVO M.2 1TB ; FullHD
olda02
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od olda02 »

Weslo píše:
olda02 píše: PS: modem od nich mám, ale když vidím, co to je za značku, tak mu moc nevěřím:-))
Hm tahle firma už je tady přes 20 let tak věřím, že úplně špatní nejsou. Znáš třeba RedBack?Sandvine?Juniper?
Ne, neznám. Neznamená ale, že když firma existuje 20 let, že produkty musí mít kvalitní. Já jsem hlavně narážel na to, že když se rozjíždělo ADSL, tak O2 dávalo ty nejlacinější modemy a pak docházelo k tomu, že lidi s nimi měly problémy. A cena je tu na prvním místě. U tohoto modemu O2 anoncuje cenu 1999 Kč. Nejlevnější Zyxel se prodává o 500 Kč dráž....
600m by mělo odpovídat těm +/- 16Mbits. Na prodejně ti řekli nesmysl, samozřejmě že rychlost je ovlivňována stále, nicméně je to řešeno dynamicky takže většinou nic nepoznáš.
Právě že poznám. Pokud ústředna, která by zvládla nejvyšší rychlost u O2 ti pojede jen na 20% u zákazníka, tak věř, že rozdíl poznáš. Je to šílený.
Ty s tím nic nedělej, pokud už se kvalita sítě sníží ty s tím nic neuděláš a operátor pravděpodobně také ne. Nevím kde všichni berete tu jistotu, že ISP chtějí s Vámi řešit nefunkční služby a že to dělají schválně. Samozřejmě že to nedělají schválně a kdyby bylo jen na nich a fyzika šla ošálit tak by Vám to pustili kldině 10x rychleji.
Schválně...tak vědomě ano. Toto moc s fyzikou společného nemá. To je byznys. Peníze jsou na prvním místě....Musí vědět, že každá ústředna má svoji kapacitu a že pokud na ni naflákají co největší počet přípojek, tak dojde k degradaci poskytovaných služeb. Mě, jako zákazníka, nezajímá, že se jim nechce investovat do posílení ústředny. Mě zajímá, že když platím za 16 MB/s linku, tak mi to nepojede na 25 %. To je směšný. Si připadám jako na vesnici...
Naposledy upravil(a) olda02 dne ned 22. kvě 2011, 12:50, celkem upraveno 1 x.
olda02
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od olda02 »

Bez_n1ck píše:Teď si asi budu koledovat, ale kdyby místo vymejšlení zkriplenýho VDSL pokryli centrum prahy rozumnym ADSLkem, mělo by to asi lepší dopad na spokojenost zákazníků. (nehledě na to, že co si začali hrát s VDSL se mi sere net každou noc)
To je důvod, proč jsem přešel na VDSL Bydlím ve velkém městě a net mám jak na vesnici. Ještě slepice na balkoně tu chybí...:-)))
olda02
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od olda02 »

Fifi píše:Třeba C886VA-W-E-K9 mi přijde dost kvalitní.
Tenhle jsem tu ještě nikde neviděl a hlavně to je Cisco, co? Tak ten bude tak min. za pětku...Což je pro mě asi zbytečný.
Weslo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Weslo »

Bez_n1ck píše:Teď si asi budu koledovat, ale kdyby místo vymejšlení zkriplenýho VDSL pokryli centrum prahy rozumnym ADSLkem, mělo by to asi lepší dopad na spokojenost zákazníků. (nehledě na to, že co si začali hrát s VDSL se mi sere net každou noc)
Z ADSL už se toho víc vytlačit nedá. Jestli ti to nefunguje bude se to řešit, ale musíš jim o tom dát vědět. (kdyžtak tel. v SZ)
olda02 píše: Ne, neznám. Neznamená ale, že když fyrma existuje 20 let, že produkty musí mít kvalitní. Já jsem hlavně narážel na to, že když se rozjíždělo ADSL, tak O2 dávalo ty nejlacinější modemy a pak docházelo k tomu, že lidi s nimi měly problémy. A cena je tu na prvním místě. U tohoto modemu O2 anoncuje cenu 1999 Kč. Nejlevnější Zyxel se prodává o 500 Kč dráž....
Nejlacinější hlavně proto že nikdo (včetně tebe viz. dole) není ochoten dát víc za kvalitu. To je v Čechách už docela pravidlo. To že to má provider (pozor to nejsou všichni, třeba garážovky typu T-Mobile není provider a tedy to pro neplatí) levnější je normální, odebírá desetitisíce kusů, eshopy maximálně stovky.
Vidíš třeba Juniper je obrovská firma dodávající páteřní prvky do celého světa. To že to neznáš neznamená, že to není dobré. Comtrend budu mít brzy, prozatím nemám zprávy o tom že by nestál za tu korunu co si ho všichni koupili.
olda02 píše: Právě že poznám. Pokud ústředna, která by zvládla nejvyšší rychlost u O2 ti pojede jen na 20% u zákazníka, tak věř, že rozdíl poznáš. Je to šílený.
S ústřednou problém není. Ona ústředna se jmenuje DSLAM, a připojený je optikou (SDH 155Mbit až 30Gbit - dle potřeby). Problém je last mile tj. dráty. A tam nastupuje ta zmiňovaná fyzika.
olda02 píše: Schválně...tak vědomě ano. Toto moc s fyzikou společného nemá. To je byznys. Peníze jsou na prvním místě....Musí vědět, že každá ústředna má svoji kapacitu a že pokud na ni naflákají co největší počet přípojek, tak dojde k degradaci poskytovaných služeb. Mě, jako zákazníka, nezajímá, že se jim nechce investovat do posílení ústředny. Mě zajímá, že když platím za 16 MB/s linku, tak mi to nepojede na 25 %. To je směšný. Si připadám jako na vesnici...
Jednoduše nemáš pravdu, přečti něco o tom jak xDSL obecně funguje, To že do tebe nikdo nebude investovat (tedy do posílení vedení), když se to nevyplatí, je snad logické, není to charita.
Si zkus zjistit reálné ceny těch věcí, myslím že ti to pak dojde. Když nejsi spokojen s rychlostí najdi si jiného providera, nebo si postav last mile sám (lze to). Ovšem je to velmi drahé, a musíš tomu aspoň trochu rozumnět.

Já si zase připadám jako v blázinci, když čtu tyhle paranoidní výlevy. Ideální by přece bylo kdyby ti to fungovalo pořád a ideální rychlostí pro tebe aby si providera vůbec nekontaktoval a jen platil. Bohužel takhle to na světě není a nikdy nebude.
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

VDSL je "funkční" cca do 1,3 km od ústředny, ústředny bývají velmi často na sídlištích, kde má člověk k dispozici i kabelovku či optiku atd. Domnívám se tedy, že údaje O2 o tom, že VDSL bude použitelné/využito cca pro 50% účastníků jejich sítě je velmi nadsazený, jelikož kdo má možnost kabelovky nebo optiky, tak těžko přestoupí na VDSL.
Nevyplatilo by se O2 investovat spíš tam, kde není kabelovka nebo optika a kde zákazníci využívající pomalejší ADSL nemohou utéct jinam?
Weslo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Weslo »

Máš samozřejmě pravdu. Ovšem to už je "jiný" problém. Třeba u nás na vesnici (800 obyv.) už VDSL je, 25Mbit budu mít brzy.
olda02
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od olda02 »

Nejlacinější hlavně proto že nikdo (včetně tebe viz. dole) není ochoten dát víc za kvalitu. To je v Čechách už docela pravidlo. To že to má provider (pozor to nejsou všichni, třeba garážovky typu T-Mobile není provider a tedy to pro neplatí) levnější je normální, odebírá desetitisíce kusů, eshopy maximálně stovky.
Vidíš třeba Juniper je obrovská firma dodávající páteřní prvky do celého světa. To že to neznáš neznamená, že to není dobré. Comtrend budu mít brzy, prozatím nemám zprávy o tom že by nestál za tu korunu co si ho všichni koupili.
Tady není otázka, jestli to chci dát nebo ne. O2 nabízí modem za 1 Kč a já se jim upíšu na 12 měsíců. Oni na tom dál vydělají...to ale neznamená, že dostanu kvalitní věc. To, že ty firmy neznám, bude asi proto, že páteřní prvky opravdu nekupuji každý den. Pokud nenabízí nic do segmentu koncových zákazníků, tak ji znát nebude nikdo. A pokud dělá modemy atd, tak zase má blbý marketing....to tu řešit nebudu. Je mi to jedno.:-)
S ústřednou problém není. Ona ústředna se jmenuje DSLAM, a připojený je optikou (SDH 155Mbit až 30Gbit - dle potřeby). Problém je last mile tj. dráty. A tam nastupuje ta zmiňovaná fyzika.
Budu se držet mého problému, ne jak je to jinde. U mě problém s poslední mílí nebude. To víš sám. 577m od ústředny není nic. Měl jsem cca 4 roky (ves tejné lokalitě) ČRa. Net mi běžel 8 Mb/s (reálně 6 Mbs). Přešel jsem k O2 a měl jsem tragický 4 Mbs. Technik od O2 to zdůvodňoval velkou koncentrací přípojek na ústřednu (jak říkáš DSLAM). Něco asi na tom bude a je to logický. O2 má víc zákazníků než jiní ISP. A pokud říkáš, že DSLAM má jen 155 Mbs a je pro oblast celého centra, tak si vezmi, že v centru můžou být desítky tisíc přípojek. A velice pochybuji, že 155 Mbs bude stačit.
Tohle žádný paranoidní kecy nejsou. Tady žádný argument, že O2 není charita blablabla neobstojí. Takový moloch, jako je O2, charitu nikomu dělat nebude, bude nabírat co nejvíc lidí, byt bude vědět, že jeho HW s tím bude mít problémy, resp. že kvalita služeb bude stát za.... a v centru stotisícového města jsou 4 Mbs směšný. Nebudu se bavit o vesnici, která má DSLAm ve vedlejší vesnici...
Chápu, že jsi loajalní zaměstnanec O2, ale manýry Spt telekom se novým vlastníkem nezmění.
olda02
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od olda02 »

Shit píše:VDSL je "funkční" cca do 1,3 km od ústředny, ústředny bývají velmi často na sídlištích, kde má člověk k dispozici i kabelovku či optiku atd. Domnívám se tedy, že údaje O2 o tom, že VDSL bude použitelné/využito cca pro 50% účastníků jejich sítě je velmi nadsazený, jelikož kdo má možnost kabelovky nebo optiky, tak těžko přestoupí na VDSL.
Nevyplatilo by se O2 investovat spíš tam, kde není kabelovka nebo optika a kde zákazníci využívající pomalejší ADSL nemohou utéct jinam?

Asi tak. Kdybych měl kabel, jdu do kabelu. Oni se možná té hodnotě přiblíží, ale v realu bude postupem času rychlost jako u ADSL:-)))
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“