Windows 7 - Velká zátěž CPU (Systémová přerušení)

Všechny dotazy, problémy a řešení týkající se Windows 7.

Moderátor: Loki5567

Odpovědět
czlukas
Nováček
Nováček

Windows 7 - Velká zátěž CPU (Systémová přerušení)

Příspěvek od czlukas »

Dobrý den.
Mám problém s velkou zátěží CPU, i když je počítač v klidu. Dělalo mi to i dříve se stejným HW. Myslel jsem, že je to virama, tak jsem reinstaloval PC, ale dělalo to pak i na čisté instalaci. Po asi 2 dnech to přestalo, a teď mi to začalo dělat znova

Předem bych chtěl říct, že jsem PC projel antivirem, antispywarem, pročistil registry a temp soubory. Drivery by měly být aktuální.

Konfigurace PC:
CPU: AMD Athlon X2 5400+ Black Edition
GPU: nVidia GeForce 9600 GT
RAM: 4GB
Win 7 64bit SP1

Procesor mi žere proces jménem Systémová přerušení (ang. Interruption Request), obvykle 20-30%, ale strašně to kolísá.
Projevuje se to hlavně audio a video lagem, ale pokud si spustím náročnou hru, tak se začne fakt brutálně sekat. (Není to starým CPU, protože si nemůžu ani přehrát film, aniž bych neměl video a audio lag.)
Tenhle problém se snažím vyřešit asi týden, a podle toho co jsem našel na internetu, za problémem stoji stejné IRQ číslo HW, ale ty jsem zkontroloval, a fyzické IRQ (1-15) jsou různé. Na vyšších IRQ (16+) by pak nemělo záležet, protože jsou virtuální (na jiných PC taktéž sdílené)
Někde jsem se také dočetl, že si mám změřit tzv DPC Lag, což prý způsobuje video a audio lag. Tento lag by měl být max 500 mikrosekund, ale mě to skáče až do 160000 mikrosekund.

Chtěl bych se hlavně zeptat, jestli se s tím už někdo nesetkal, protože fakt nevím co s tím mám dělat, a pokud je to HW problém ... měnit komponent po komponentu si nechávám v záloze na nejhorší časy
CZDaywalker
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Windows 7 - Velká zátěž CPU (Systémová přerušení)

Příspěvek od CZDaywalker »

Nejdříve zkusme vyloučit software kolizi v systému -> udělejte clean boot:

http://support.microsoft.com/kb/929135

Zkuste, dejte vědět.
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lokomotiva »

Deska.
Taky jsem to kdysi hledala a problém zmizel, když jsem v BIOSu vypnula integrovanou síťovku.
Hurá - mám to - dám tam na PCI kartě síťovku a bude klid - jsem si myslela.
Jen jsem ji tam dala, začlo to znova.
czlukas
Nováček
Nováček

Příspěvek od czlukas »

Clean Boot moc nepomohl.

Takže kdybych zkusil povypínat integrovanou síťovku, popřípadě i zvukovku na desce, a problém by zmizel, tak by to znamenalo, že je to deskou ?
Brázda.l
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Brázda.l »

S největší pravděpodobnosti asi ano. Pokud to nedělají nějaké ovladače.

Ještě bych se na to zkusil mrknout podrobněji třeba přes Proces Explorer.
PC: Asus P8P67 Pro | Intel Core i5-2500K + Cooler Master Hyper 212+ | Gigabyte GTX560 Ti OC | Kingston 12GB DDR III 1333Mhz | Seagate 500GB | Asus DRW-2014L1T | Enermax 600W NAXN 80+ | HP LP2275w

Notebook: Lenovo Thinkpad X200 7459-1P0
czlukas
Nováček
Nováček

Příspěvek od czlukas »

Vypnul jsem Audio, LAN a USB, s použitím PS2 myši zapl správce + DPC Latency Checker, a stále mi to lagovalo -> nevylučuje desku, ale nebude to tak lehké zjistit pokud to je deskou
(BTW když jsem použil USB klávesnici, tk mi to v Biosu robilo strašný bordel - klávsey nereagovaly, a když už ano, tak se zasekly do smyčky - jakobych furt držel šipku dolů, doprava, enter atd)

Takže zatím se přesunu na ten Proces Explorer, ale moc s ním neumím, takže nevím přesně co v něm mám hledat.
czlukas
Nováček
Nováček

Příspěvek od czlukas »

Asi jsem na to přišel.
Počítač mi úplně odmítal najet, tak jsem odpojil disk, projel ho v druhém PC opravou a pro jistotu i rychlým skenem v HDTune a zatím to jede bez problémů...

Pokud se ukáže, že to i přesto bylo něčím jiným, tak zase napíšu, ale asi je po problému.
Odpovědět

Zpět na „Windows 7“