Výběr nové CPU

Vše kolem srovnání a rad s nákupem procesorů.

Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee, PKBO

del42sa
Pokročilý
Pokročilý

Re: Výběr nové CPU

Příspěvek od del42sa »

DOC_ZENITH: A Del - na internet ti Atom nestačí, je tam dnes spousta flashe a Atom to prostě nedává, je to celkem utrpení.
ale houbelec, vždyť flash video ti akceleruje v pohodě ta grafika ION2, v taskmanageru máš procesoru zatížení kolem 15 -20%
DOC_ZENITH píše:A ještě co se týče cen těch boardů, tak sorry ale výstupy na DVi, atd. Nikdy nevykompenzujou cenu celého Northbridge + PCB k němu, protože ihmo mezi NB a CPU probíhá komunikace skrze HT, a to chce svoje vodiče, proto FM1 má veprostřed tu díru, ihmo nepotřebuje tolik spojů ala potencionálně i méně vrstev, atd. Ty desky co stojej dnes 1600 nemaj stát více jak polovinu té ceny, když je možnost vyrábět desky s plnym chipsetem za 850Kč, a tahle má oproti těm výrobní náklady nual nula nic. Prostě hanby výrobcům a hanba AMD že si tohle neohlídalo. Oni si ty desky ceněj prostě jako low-end desku + radeon 4650 k tomu. Zhruba za takovou cenu to prodávaj, ihmo jako kdyby ten grafickej výkon byl práce té desky.
Sice se ty spoje co byly v NB přesunuly do APU, ale přibyly výstupy na PCI-E rozhraní, spojení s FCH čipem (south bridge). Kolik linek si myslíš tvořil HT ? 32 linek je maximum. Otázka je kolik komunikačních linek má to UMI mezi procesorem a APU. Odebráním NB (s cenou kolem cca 10 dolarů) nezjednoduššíš výrobu desky natolik,aby to ospravedlnilo o tolik nižší cenu, kterou uvádíš, tudíž ta deska je pro ty výrobce +- stejně nákladná jako klasická deska s NB. Tohle ale ví přesně jen výrobci základních desek....
"The more you buy, the more you save" AI everywhere - Nvidia CEO at Computex 2023 https://www.youtube.com/watch?v=FhlE3m1trM4
Vega Primitive Shader combines the functions of vertex and geometry shader and with the right knowledge you can discard game based primitives at an incredible rate" https://pcper.com/2017/01/amd-vega-gpu- ... tecture/2/

MSI MPG GUNGNIR 110R White | CPU AMD Ryzen 7 9700X Granite Ridge | DeepCool AK500 White | GPU Sapphire Pure RX 9070 XT 16GB plus UV | MB MSI MAG X670E GAMING PLUS WIFI | 32GB DDR5 A-DATA XPG LANCER RGB Dual KIT 7200 MHz | system HDD SSD M.2 Kingston FURY Renegade NVMe 1TB | Seagate Baracuda HDD 1TB SATA III | data HDD WD RED 1TB SATA III | Quad HD VA monitor 27" MSI Optix G27CQ4 Free Sync 165 Hz 10bit HDR | Soud Blaster Audigy Fx | PSU MSI MAG A850GL 850 W 80 PLUS Gold PCIe 5 II | Win 10-64 bit Pro
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Ne, sorry ale vyvést piny na PCI-E do slotu není stejně drahé jak vést HT do NB + zaplatit samotnej NB + pak další cesty z NB do P/CI-E slotů Sorry del, ale kdyby to tak bylo, tak by tenhle trend vše do jednoho čipu neprosazovali. Tenhle trend ti dělá menší flexibilitu platformy, nemůžeš měnit NB dle potřeby a třídy desky, atd. Je to levný to takhle vyrábět, AMD i Intel to vyjde levnějši vyropbit to z jednoho křemíku než vyrábět na separátních linkách někde jinde NB. A postupem času tipuju že zmizí i SB. Je to levný, proto se to prosazuje. Toť vše. Ty naprosto counter-argumentuješ vše co se ti nelíbí ale o pravdu se bojím že jsi moc nezavadil. Prostě uznej že ty desky jsou ihmo předražený.

A co se flashe týče, prd akceleruje, hovno akceleruje. Kdo to má ti to poví jak to parádně funguje. Akceleruje jen youtube a to ještě jen ve fullscreenu. Samotnej flash kód a animace kterejch je plnej web to neakceleruje niak. Zkus ňákej livestream či stránku s videama co neni youtube. Prostě hodně rychle dojedeš. + Atom a ion je extrémě neefektivní platforma. I3 žere sama o sobě méně a její výkon je ehm...... a to i ten grafikcje. Na ionu nic nejde protože ihmo ten CPU je slabší jak P3 Tualatin.
del42sa
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od del42sa »

já ale neřeším to co je na té desce naletováno, jestli je tam 10 pomocných čipů nebo dva čipy. Důležitá je cena a ta je na podobné úrovní jako cena desek pro SB.

Pokud by ty desky byly předražené , musely by stát třeba o třetinu více, což nestojí. Jsou zhruba +- cenově stejné ;-)

A nesnaž se mi tvrdit, že to že je na desce pro Sandy Bridge naletován i Severní můstek pro mě jako zákazníka představuje nějakou ohromnou výhodu ...

Jestli na těch deskách výrobci rejžujou nebo ne, to už je jiná otázka. Ta tvoje vychází z předpokladu, že NB prodražuje desku, ta moje vychází z prodejní ceny v porovnání vůči konkurenci. 8)

\\
A co se flashe týče, prd akceleruje, hovno akceleruje. Kdo to má ti to poví jak to parádně funguje. Akceleruje jen youtube a to ještě jen ve fullscreenu. Samotnej flash kód a animace kterejch je plnej web to neakceleruje niak. Zkus ňákej livestream či stránku s videama co neni youtube. Prostě hodně rychle dojedeš. + Atom a ion je extrémě neefektivní platforma. I3 žere sama o sobě méně a její výkon je ehm...... a to i ten grafikcje. Na ionu nic nejde protože ihmo ten CPU je slabší jak P3 Tualatin.

mě to říkat nemusíš, zrovna tyhle zprávy píšu na HP Mini s Atom Dualcore a to nemám ani ION, ale jen Broadcom Crystal HD akcelerátor a s youtube problémy nemám :wink:
"The more you buy, the more you save" AI everywhere - Nvidia CEO at Computex 2023 https://www.youtube.com/watch?v=FhlE3m1trM4
Vega Primitive Shader combines the functions of vertex and geometry shader and with the right knowledge you can discard game based primitives at an incredible rate" https://pcper.com/2017/01/amd-vega-gpu- ... tecture/2/

MSI MPG GUNGNIR 110R White | CPU AMD Ryzen 7 9700X Granite Ridge | DeepCool AK500 White | GPU Sapphire Pure RX 9070 XT 16GB plus UV | MB MSI MAG X670E GAMING PLUS WIFI | 32GB DDR5 A-DATA XPG LANCER RGB Dual KIT 7200 MHz | system HDD SSD M.2 Kingston FURY Renegade NVMe 1TB | Seagate Baracuda HDD 1TB SATA III | data HDD WD RED 1TB SATA III | Quad HD VA monitor 27" MSI Optix G27CQ4 Free Sync 165 Hz 10bit HDR | Soud Blaster Audigy Fx | PSU MSI MAG A850GL 850 W 80 PLUS Gold PCIe 5 II | Win 10-64 bit Pro
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Kdo tu mluví o deskách pro SB? Ty jsou drahé taky ale je jich cena postupně klesá. Já tu mluvim o G31/41 a low end AM3 deskách, taková je jejich ihmo reálná hodnota, těhlech low end desek. A desky pro 1155 a FM1+ jsou produkčně ještě levnější.

A přečti si můj poslední post znova, Ano na youtube to funguje, ale jiné flash přehrávače než ten na youtube a weby s tunou flashe znamenaj smrt.
del42sa
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od del42sa »

já to chápu, ale ty zase uznej fakt, že ty levný AM3 desky jsou dneska už out, protože do nich sice po upgradu biosu strčíš i ten Bulldozer (do vybraných AM3 desek) ale primárně jsou určené pro starší Athlony/PhenomyII, které budou brzy většinou EOL.

Naopak nové AM3+ desky určitě nejsou levnější než ty pro FM1. Nakonec já jsem názor ohledně ceny nijak zásadně nerozporoval, sám jsem napsal, že by mohly ty desky stát méně....

Na můj vkus se to tady už moc zvrhává do zcela OT diskuze. Místo bys mu mohl raději postnout tebou navrhovanou komplet sestavu a ať se pak Mike78 rozhodne sám .

DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Kdo se tu baví o AM3+ , ty vždycky vytáhneš naprosto jiný téma a honíš diskuzi tam kde se ti to hodí. A AM3+ jsou taky overprices jejich cena oproti AM3 je nula nula prd rozdíl. Tam si opět výrobci účtujou za ofic podporu BD. Necháme toho a ty si jdi užívat s Atomem. Já to nevydržel 20 minut.
del42sa
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od del42sa »

sám sis odpoveděl :) Já rozhodně nevytahuju jiný témata , pořád se bavíme o ceně desek pro různé procesory, ale ty mícháš ceny novinek s cenama výběhovejch low end desek a argumentuješ tím že by měly stát stejně .Co víc dodat... Máš určitě pravdu z technického hlediska, ale počet použitých součástek nikdy neodráží prodejní cenu produktů. Tak to prostě je.

mlrs
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mlrs »

No jenze nenarocnemu uzivateli, ktery do PC nebude cpat dalsi penize muze byt celkem jedno, co je vybehove atd. proste chce koupit nejaky vykon za dobrou cenu - ja na jeho miste vemu neco jako je moje sestava - viz popisek - bude to nejlevnejsi a graficky vykon mnohem lepsi nez co ma Llano (X3/X4 je jedno, ja odemknul...kdyz nekdo nechce, muze jit do X4).
Ryzen 7 5700X + Wraith Prism RGB, Sapphire Pulse Radeon 9070 16GB, ASUS PRIME X470-PRO, Patriot Viper 4 32GB DDR4 3000Mhz, 3,5TB SSD, Seasonic Focus GX 650, Montech Air 903 Max, Dell U3023E
PC2: Mac mini M2 Pro + Xbox Series X&S + ThinkPad T14 Gen 5 AMD
del42sa
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od del42sa »

to je zajímavé, ještě před chvílí mu to podle vás jedno nebylo, protože musel mít jen to "the best of" což je samozřejmě SB + dedikovaná karta a najednou ho to nezajímá ??? :lol: :lol:

\\ já jsem si taky koupil Phenom X2, kterej jsem odemknul, ale bohužel jen na 3 jádra, 4 bylo vadné, ale já jsem zřejmě jiný uživatel než MikeN70 a to je to oč tu celou dobu jde a co vy prostě nechcete pochopit, protože se na to díváte z pohledu vlastních zkušeností, které ale MikeN70 třeba nemá...
Vy furt odemykáte , taktujete, nastavujete časování pamětí, ale on je jen běžný uživatel, který těmhle věcem nerozumí. Chce jen spolehlivej stroj, kterej mu zase nějakou chvíli vydrží za nejmenší peníze...

mlrs
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mlrs »

Ne hlupak ses tu ty, protoze neumis poradne cist :wink:
SB a dedikovana grafika samozrejme best of je, ale stoji nejvic. Ja nic netaktuju a ani nenastavuju, pouze jsem usetril hloupou petistovku za jadro. Pokud si koupi Athlon X4 a "vybehovou" deskou s Radeonem HD 5670/6670, tak cenove to bude to same jak "tvoje" Llano a bude mit par set MHz k dobru a grafiku s DDR5 4000MHz narozdil od Llana se sdilenymi DDR3 na 1333/1600 :wink:
Neprekrucuj tu vyroky ostatnich, chapu, ze je v tom asi binec, kdyz kazdy neco pise, ale vysmivajici se smajliky s poplantanymi nazory si nech od cesty :!:
Ryzen 7 5700X + Wraith Prism RGB, Sapphire Pulse Radeon 9070 16GB, ASUS PRIME X470-PRO, Patriot Viper 4 32GB DDR4 3000Mhz, 3,5TB SSD, Seasonic Focus GX 650, Montech Air 903 Max, Dell U3023E
del42sa
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od del42sa »

mlrs píše:Ne hlupak ses tu ty, protoze neumis poradne cist :wink:
SB a dedikovana grafika samozrejme best of je, ale stoji nejvic. Ja nic netaktuju a ani nenastavuju, pouze jsem usetril hloupou petistovku za jadro. Pokud si koupi Athlon X4 a "vybehovou" deskou s Radeonem HD 5670/6670, tak cenove to bude to same jak "tvoje" Llano a bude mit par set MHz k dobru a grafiku s DDR5 4000MHz narozdil od Llana se sdilenymi DDR3 na 1333/1600 :wink:
Neprekrucuj tu vyroky ostatnich, chapu, ze je v tom asi binec, kdyz kazdy neco pise, ale vysmivajici se smajliky s poplantanymi nazory si nech od cesty :!:
nejdřív mi ukaž kde něco překrucuju a pak se můžeme bavit dál :wink: Nakonec já jsem mu nic nenutil, sám jsem napsal, že si může vzít i SB, ale že ho to bude stát více...

\\odpovídal jsem všeobecně, protože skoro všichni (kromě tebe) tady argumentovali tím, že musí mít to "nejlepší". Já jsem mu navrhl sestavu s APU, ale zároveň jsem dodal, že si může klidně vzít i SB, nikde jsem demagogicky netvrdil, že jediná a nejlepší sestava je ta, kterou jsem postnul já a že určitě nic jiného nemá brát. Klidně si přečti celé vlákno od začátku.
Podle mě má ten X4 smysl jedině jako APU, pokud by LLano jako produkt neexistovalo, tak bych se spíše přiklonil na stranu DOC_ZENITHA (proč brát X4 když je tu i3 ?) Tolik jen k vysvětlení.
Ale když se tu začaly objevovat ty posty jako, že LLano je nesmyslný produkt a že nebude moct upgradovat, že mu nebude stačit výkon, tak to mě vážně nedalo, abych na takové názory nereagoval....

Ale když mě někdo kvůli tomu začne nazývat "hlupákem, který neumí číst" tak to pro mě není člověk, se kterým bych chtěl o něčem dále diskutovat !!
Naposledy upravil(a) del42sa dne úte 16. srp 2011, 22:52, celkem upraveno 2 x.

mlrs
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mlrs »

Plantas moje prispevky s komenty Zenitha(a reagujes na ne jak kdyby slo o jednoho uzivatele)...ja bych Llano klidne bral, ale s deskou kolem 1k
Streethawk
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Streethawk »

Ahojte borci, po dlhšej dobe sa opäť hlásim, potreboval by som pomôcť pri kúpe nového procesora, alebo teda poradiť, čo by mi pomohlo zvýšiť výkon...ani mi tak nejde o hry (mám XBOX360), ale samozrejme poteší keď pustím niečo nové... :roll:

Moja zostava je v presne tá v podpise, pravidelne som ju aktualizoval, takže všetko sedí...rád by som zostal pri pôvodnej pätici ak by to šlo...pretože len sotva toto predám za dobrý peniaz a musel by som zrejme dosť priplácať...

Ten procesor by som rád vymenil za štvorjadro, ale neviem či vôbec ešte niečo o dosť výkonnejšie do mojej dosky nájdem...

Rozmýšľal som nad Q6600, ale neviem či ho ešte niekde zoženiem...

Ďakujem
ASUS P5B Deluxe, C2D E6300@3,01Ghz (Scythe Ninja rev.B), 2x2GB DDR2 1000Mhz(PATRIOT), ASUS EAH4850/HTDI 512MB DDR3, SB Audigy4 + M-Audio speakers, WD Caviar SATA3 1TB + WD Caviar SATA2 250GB, DVDRW Samsung SH-S203B, DVD-ROM ASUS, FDD Sony, LCD ASUS VW246H (16:9, 24", 1080p), Zdroj: Seasonic S12, 500W
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Seženeš ho z druhý ruky v bazarech, na aukru, atd. Ale nevyplácí se to, vzhledem k tomu že současnej proc máš přetočenej na 3Ghz, tak se to moc nevyplácí. Ano jsou hry co využijou čtyřjádro, ale moc jich neni. Naopak přibejvá těch co jsou více závislé na architektuře a síle FPU jednotky a tam už Core2 nemá co říci bez ohledu na to kolik má jader. Prstě bych na to nešahal, pokud ti vyhovuje low res hnusnej a zaimputlagovanej Xbox tak to ihmo nemá smysl řešit.
Streethawk
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Streethawk »

Ahoj, no nedá sa povedať, žeby mi XBOX vyhovoval, kupoval som ho hlavne kvôli NHL a jedine túto hru si aj z bráchom pravidelne zahrám, inak ho ani nezapínam...pretože dobrý hokej na PC skončil niekedy pred 4-5 rokmi...takže asi tak...

Takže Ty by si odporúčal skôr prekopať PC od základu? Čiže nová doska, nový procák, pamäte...no proste všetko...

Na PC prevažne surfujem, úprava foto/video...hrám CS:Source (teraz už len občas)...

Zatiaľ díky za radu a názor
ASUS P5B Deluxe, C2D E6300@3,01Ghz (Scythe Ninja rev.B), 2x2GB DDR2 1000Mhz(PATRIOT), ASUS EAH4850/HTDI 512MB DDR3, SB Audigy4 + M-Audio speakers, WD Caviar SATA3 1TB + WD Caviar SATA2 250GB, DVDRW Samsung SH-S203B, DVD-ROM ASUS, FDD Sony, LCD ASUS VW246H (16:9, 24", 1080p), Zdroj: Seasonic S12, 500W
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Ano, doporučuji koupit I5 2500K a vše co k tomu náleží. Co se úpravy fotek a videa týče tak tam by ti ten Q6600 pomohl, ale herně opravdu moc ne.
Odpovědět

Zpět na „Rady s nákupem a porovnání“