ASUS P8P67 /PRO /EVO /LE /Deluxe (1155, P67)

Základní desky firmy Asus.

Moderátor: Eddward

Odpovědět
Tualatin
Nováček
Nováček

Re: ASUS P8P67 (1155, P67) - doporuceni?

Příspěvek od Tualatin »

Zdravím,

neprovozujete náhodou někdo desku P8P67 (PRO) s pamětmi G.Skill http://www.alphacool.cz/produkt/G-Skill ... rg1=013000?

když je v BIOSu nastavím na XMP profil nebo ručně (1600 9-9-9-24 1.5V) tak PC normálně naběhne a funguje bezproblému, problém nastane když PC vypnu a chci znovu zapnout tak nenabootuje.. musím zmáčnkout F1 a paměti zvnova nastavit. Takto se chovají s BIOSEM 1502, 1704 i betou 1850, jiné jsem nezkoušel.
Zkoušel jsem je také projet Memtestem a bez problémů. Při nastavení na 1333 je zdá se všechno v pořádku. Kupoval jsem je s tím, že je budu provozovat právě na 1600MHz a navíc G.Skill ručí, že na mé desce budou fungovat bez problémů :lol:.. tak teď co s tím? vrátit? (nebo kašlat na to a jet na 1333..což se mi moc nelíbí páč sem mohl nějakou tu korunu ušetřit.. :evil: )
PC: CPU:i5 2500K@4500MHz 1.33V Cooler:Xigmatek HDT1283 RAM:G.Skill RipjawsX 2x4GB 1600MHz MB:ASUS P8P67 PRO B2 GK:MSI Twin Frozr III HD7870@1200MHz (undervolt 80mV - 1.15V/5900Mhz SSD:Crucial M550 128GB HDD:WD6400AAKS DVD-RW:LG GSA-4160B PSU:Corsair VX550W
NTB: HP 6530b (LCD 1440x900, C2D T9400, 4GB DDR2, 750GB HDD)
Tomisan
Nováček
Nováček

Re: Asus P8P67 3.1rev PCIe 16x problem

Příspěvek od Tomisan »

http://cs.wikipedia.org/wiki/Beep_k%C3%B3d
Neviem jaky BIOS tam je, ked sa tam aj dostanem tak to nezobrazi nikde nazov. Hlavne, ze bios je pekny farebny a ovlada sa aj s myskou :D hladal som aj na asus webe, co to je a uplne som z toho paf tu je to http://www.asus.com/Motherboards/Intel_ ... 155/P8P67/ ... ano mam usb aj mys aj klavesnicu, mys mam razer lachesis a klavesnicu bezdrotovu logitech. Skusal som aj ps2 klavesnicu aj druhu mys Logitech mx518. Tam by nemal byt problem, ako som spominal ked graficku kartu dam do druheho PCIe slotu system nabehne na prvy krat bez problemov.
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

Je tam BIOS APTIO od AMI.
Tomisan píše:...Hlavne, ze bios je pekny farebny a ovlada sa aj s myskou...
Zlý jazykové tvrdí, že lépe méně barev a větší funkčnost než naopak. :sly:
=>
Tomisan píše:...mys mam razer lachesis a klavesnicu bezdrotovu logitech. Skusal som aj ps2 klavesnicu aj druhu mys Logitech mx518. Tam by nemal byt problem....
No...
Rozhodně bych flashnul nový BIOS (řeší podobné problémy) a pak se uvidí. :oops:
Tualatin
Nováček
Nováček

Re: ASUS P8P67 (1155, P67) - doporuceni?

Příspěvek od Tualatin »

Tak problém vyřešen.. stačilo vymazat CMOS :)
PC: CPU:i5 2500K@4500MHz 1.33V Cooler:Xigmatek HDT1283 RAM:G.Skill RipjawsX 2x4GB 1600MHz MB:ASUS P8P67 PRO B2 GK:MSI Twin Frozr III HD7870@1200MHz (undervolt 80mV - 1.15V/5900Mhz SSD:Crucial M550 128GB HDD:WD6400AAKS DVD-RW:LG GSA-4160B PSU:Corsair VX550W
NTB: HP 6530b (LCD 1440x900, C2D T9400, 4GB DDR2, 750GB HDD)
Tomisan
Nováček
Nováček

Příspěvek od Tomisan »

BIOS som flashol a nepomohlo to, dal som predposlednu verziu. Posledna bola beta a to som radsej nedal aby potom nevymyslali, ze mi neuznaju reklamaciu :) Objavil sa este jeden nazor na tento problem, ze v mojom pripade graficka karta funguje, bola dana do ineho pc. Ze ten beep sound dava hlasenie o probleme s grafickou kartou alebo socketom. Kezde graficka funguje tak to bude socket. Jeden pan mi poradil citujem:
,,To je zrejme PCI-E radic v CPU nefunkcny pretoze prvy modry PCI-E x16 slot je napojeny priamo na radic v procesore a cierny slot zase na cip set (preto je aj x4 elektronicky zapojeny)." ....
No tak som vsetko odpojil, dal dole chladic a kukol sa na to cpu a vsimol som si, ze jeden pin je trochu jako keby inym smerom oproti ostatnym, ked som zakladovu dostal a daval som dole ten umelohmotny kryt zo socketu tak to bolo tak a myslel som si, ze to tak ma byt. tu je odkaz som to odfotil, kvalita nie moc dobra bohuzial cez mob som to fotil http://imageshack.us/photo/my-images/199/cpusocket.jpg/ .... a to najlepsie na koniec, pc som poskladal, vsetko tak jak ma byt a pc mi uz vobec nejde. Na monitore no signal, ale uz ani ziadny beep sound a je jedno, ze kde dam graficku uz nejde ani v druhom PCIe slote. Takze takto som dopadol. Idem tam teraz zavolat len este si premyslim co poviem aby nevymyslali, este mi povedia, ze ja za to mozem a potom ma slak trafi (som si na 100 percent isty, ze nie lebo pri manipulaci si davam velky pozor:) )
tielka
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od tielka »

máš dvě možnosti ten pin narovnat,druhá reklamace na 99% ti ji neuznají... :(
Tomisan
Nováček
Nováček

Příspěvek od Tomisan »

No problem je vyrieseny... otec sa pozrel na cpu socket pod nejakou specialnou lupou a zistil, ze dva piny su o seba ,,prilepene" :D zobral nejaku ihlu ktoru predtym uzemnil a odpinkol to. Ja som to ani pod obycajnou lupou nevidel, iba to som videl, ze je to nejak trochu nabok. Narovnal to jak to islo v ramci moznosti a pc sa nastartovalo, vsetko v pohode slape. PCIe x16 slot slape, hned sa zlepsilo aj fps skoro na dvojnasobok. Aj v cpu-z ukazuje x16 na ten slot (predtym ukazovalo x4 na ten druhy). System som odznova nacisto nainstaloval, tentoraz uz na ssd disk a to je uplna parada jak to slape stym ssd , Dakujem pekne za pomoc! Sam by som na to neprisiel, ale rozhodne ponaucil som sa. Nabuduce ked budem nieco kupovat hned v obchode to rozbalim a prezriem aj ked budem vyzerat divne ale po tejto skusenosti jednoznacne to spravim nakolo som si na 100 percent isty, ze ten pin som nie ja poskodil. Otec ma v tom tiez utvrdil nakolko bol pri tom jak som skladal ten pc a sam mi povedal, ze on to videl hned ale tiez tomu neprikladal nejaku velku vahu, volnym okom to bolo dost tazko vidiet. Ja som si myslel, ze je to v pohode, ze to tak ma byt. Este raz diky pekne :)
JendaH
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

P8P67 Deluxe B3.0 - praskání v int. zvukovce, pískání tranz.

Příspěvek od JendaH »

Ahoj, minulý týden jsem složil dohromady nově nakopený HW a od té doby zápasím s problémy se zvukem. Náledující HW:

CPU: i5 2500k
MB: Asus p8p67 Deluxe B3.0
RAM: 8GB - 2x4GB Corsair Vengeance DDR3-1600 DIMM CL9
GPU: HD4870 512MB
Zdroj: Fortron Blue Storm II 500W
HDD: 128GB Crucial m4 SSD
2000GB Samsung EcoGreen F4

Vzhledem k tomu že část HW fungovala doposud ve starém počítači, předpokládám chybu v desce.

Popis problému:
1. Občasné praskání v reproduktorech (ale i sluchátkách, předních výstupech apod.) nesouvisí s ostatními spotřebiči, je částečně závislé na vytížení systému (daloby se to také přirovnat zakopávání zvuku)

2. Pískání tranzistorů desky, málo slyšitelné, pravděpodobně jen detail (doufám že nesouvisí s faktem že zdroj má pouze 4pinové dodatečné napájení procesoru)

Nainstaloval jsem nový bios, nejnovější ovladače zvuku a problémy hlavně s praskáním setrvávají. Ptám se proto na tipy??? Je deska v tomto stavu reklamovatelná? Předem díky za příspěvky a rady, jsem z toho už celej zoufalej.
CPU: Intel I5 2500k Cooler: EKL Alpenföhn Brocken , MB: Asus P8P67 Deluxe B3, Case: Gigabyte 3D Aurora 570 Silver, RAM: 8GB Corsair Vengeance DDR3-1600, VGA: HD3870 512MB Powercolor , HDD: 128GB Crucial m4 SSD + 2000GB Samsung EcoGreen F4 , POWER SUPPLY:Fortron Blue Storm II 500W
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Re: P8P67 Deluxe B3.0 - praskání v int. zvukovce, pískání tranz.

Příspěvek od Lokomotiva »

Řekla bych, že problém bude ten zdroj - co se týče pískání.
Je to vždy deska se zdrojem, které si nesednou a pískání je tu.
Půjč si na vyzkoušení lepší zdroj a budeš vidět hned.
Tenhle zdroj už bude nějaký veterán a nemusí být v nijak úžasné kondici.

Zkus vypnout v mixeru zvukovky nepoužívané analogové vstupy - mohl bys mít pokoj od praskání hned.
Pokud jsi pro taktování vypnul v BIOSu CPU Spread Spectrum, PCI-E Spread Spectrum a pod., může to zvukovce vadit taky.
Když Spread Spectrum zase jedno po druhém pozapínáš, nebudou signály na desce tak ostře ohraničené a nepřetaktuješ procesor tak vysoko, ale zase nebude tolik rušení.
JendaH
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JendaH »

Lokomotiva píše:Řekla bych, že problém bude ten zdroj - co se týče pískání.
Je to vždy deska se zdrojem, které si nesednou a pískání je tu.
Půjč si na vyzkoušení lepší zdroj a budeš vidět hned.
Tenhle zdroj už bude nějaký veterán a nemusí být v nijak úžasné kondici.

Zkus vypnout v mixeru zvukovky nepoužívané analogové vstupy - mohl bys mít pokoj od praskání hned.
Pokud jsi pro taktování vypnul v BIOSu CPU Spread Spectrum, PCI-E Spread Spectrum a pod., může to zvukovce vadit taky.
Když Spread Spectrum zase jedno po druhém pozapínáš, nebudou signály na desce tak ostře ohraničené a nepřetaktuješ procesor tak vysoko, ale zase nebude tolik rušení.
no zdroj je asi tři roky starý, jeho účinnost je 85+
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=43195

Je mi divný že v předchozí sestavě nebyl se zdrojem žádný problém. Přijde mi to spíš jako chyba desky. Jinak bios běží doposud na default nastavení.

Když už je teda řeč o zdroji? Po jakém eventuelně šáhnout. I když se mi moc nechce věřit že je to opravdu zdroj, navíc jsou to v podstatě dvě věci, praskání repro a pískání tranzisotrů přímo na desce.. (to pískání je mimochodem slyšet i malinko z repro)
CPU: Intel I5 2500k Cooler: EKL Alpenföhn Brocken , MB: Asus P8P67 Deluxe B3, Case: Gigabyte 3D Aurora 570 Silver, RAM: 8GB Corsair Vengeance DDR3-1600, VGA: HD3870 512MB Powercolor , HDD: 128GB Crucial m4 SSD + 2000GB Samsung EcoGreen F4 , POWER SUPPLY:Fortron Blue Storm II 500W
spajdr
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od spajdr »

Ta účinnost určitě nebyla nikdy nad 85+ (snad ani Epsilon řada ho neměla), to bys musel mít novější verzi Aurum.
Časem ty zdroje ztrácejí účinnost, sám jsem ho měl a do dvou let musel jít pryč.
To pískání by nový zdroj měl vylepšit, to praskání doufejme taky.
Ten zdroj třeba Fortron Aurum, sám ho mám a nic nepíská a desku zase tak rozdílnou taky nemám :-)
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

JendaH píše:Je mi divný že v předchozí sestavě nebyl se zdrojem žádný problém. Přijde mi to spíš jako chyba desky. Jinak bios běží doposud na default nastavení.

Když už je teda řeč o zdroji? Po jakém eventuelně šáhnout. I když se mi moc nechce věřit že je to opravdu zdroj, navíc jsou to v podstatě dvě věci, praskání repro a pískání tranzisotrů přímo na desce.. (to pískání je mimochodem slyšet i malinko z repro)
Ano, jedná se o 2 věci:
1) pískání - to je vždy způsobeno kombinací zdroj x deska
2) hluky v reproduktorech

Proto o nich mluvím samostatně.

ad1: ten slabší článek je - podle mého názoru - zdroj. Měla jsem ho taky a když jsem ho otevřela a viděla jeho komponenty - laciné kondenzátory OST a CapXon - bylo mi jasné že se s jejich rychlým stárnutím bude kvalita dodaného proudu (zvlnění) rychle zhoršovat.
Půjč si na vyzkoušení od kamaráda jiný zdroj a budeš rychle a levně vidět, jestli je to on.

Já mám nejlepší zkušenosti se zdroji Enermax a Seasonic a třeba tohle je podle mého názoru naprostá tuzemská špička:
http://www.alza.cz/enermax-pro82-525w-bulk-d202072.htm

Ale kvalita má prostě svoji cenu, takže levný není a být asi ani nemůže.
No ale to už jsme nějak daleko - napřed to zkus s jiným zdrojem - nemusí být nijak výkonný - zkoušet to přece budeš ve 2D.

ad2: vypnutí nepoužívaných analogových vstupů zvukovky je poměrně uživatelsky nenáročné řešení a nechat v BIOSu všechna SpreadSpectra povolená je také bez nároků na další výdaj.
spajdr
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od spajdr »

ten enermax je zbytečný drahý, vzal bych seasonica :-)
Seasonic SS-750HT-F3 750W
http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... O0V41NNVV7
ten Fortron Aurum 700W za stejné peníze myslím taky není nejhorší volba (a záruka 5 let).
JendaH
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JendaH »

Lokomotiva píše:
JendaH píše:Je mi divný že v předchozí sestavě nebyl se zdrojem žádný problém. Přijde mi to spíš jako chyba desky. Jinak bios běží doposud na default nastavení.

Ano, jedná se o 2 věci:
1) pískání - to je vždy způsobeno kombinací zdroj x deska
2) hluky v reproduktorech
no ty vstupy jsem jestli se nepletu všechny už povypínal, dokonce jsem stáhnul nejnovější ovladače or realtek, ani to nepomohlo.. asi to bude holt tím zdrojem.. to vlastní pískání mi ani moc nevadí, je to opravdu na hranici slyšitelnosti, navíc mám počítač na zemi. Ale to praskání je opravdu nepříjemné, jak jsem řikal, nesouvisí to se zařízeními v síti, ale spíš s vytížením procesoru. Např. při telefonování přes skype je to docela markantní, zkusím dneska počítač ještě jednou složit a rozložit, snad to pomůže, jinak objednám jinej zdroj. S tím půjčením je to trochu komplikovanější, nejsem v čechách ale v německu a nikoho kdo tady má nějaký lepší zdroj neznám.
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Tak mysli na to, že u zdroje potřebuješ hlavně kvalitu a ne buhvíjaký výkon.
A že počet Wattů namalovaný na štítku zdroje nijak těsně nesouvisí s kvalitou zdroje.

Tvoje sestava může mít spotřebu tak necelých 300W ve 3D zatížení.

Jinak:
aktualizuj drivery chipasetu desky,
aktualizuj rozhraní DirectX: http://www.microsoft.com/downloads/cs-c ... laylang=cs
aktualizuj drivery zvukovky i grafiky.

Prostě to napřed zkus ještě po dobrém.
JendaH
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JendaH »

spajdr píše:ten enermax je zbytečný drahý, vzal bych seasonica :-)
Seasonic SS-750HT-F3 750W
http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... O0V41NNVV7
ten Fortron Aurum 700W za stejné peníze myslím taky není nejhorší volba (a záruka 5 let).
700w je pro mě asi nevyužitelný výkon.. myslel jsem že když koupím kvalitní, bude stačit 500-550W. je velice nepravděpodobné, že v počítači budou dvě grafické karty.. z toho důvodu to je asi dostačující? nebo se mýlím?

Lokomotiva píše:Tak mysli na to, že u zdroje potřebuješ hlavně kvalitu a ne buhvíjaký výkon.
A že počet Wattů namalovaný na štítku zdroje nijak těsně nesouvisí s kvalitou zdroje.

Tvoje sestava může mít spotřebu tak necelých 300W ve 3D zatížení.

Jinak:
aktualizuj drivery chipasetu desky,
aktualizuj rozhraní DirectX: http://www.microsoft.com/downloads/cs-c ... laylang=cs
aktualizuj drivery zvukovky i grafiky.

Prostě to napřed zkus ještě po dobrém.
no co se driverů týče, zkusím co se dá, ale už jsem se v tom hrabal skoro týden a bez úspěchu, poodpojoval jsem co se dalo a zkusil jsem rozběhnout i jen holou desku s grafikou a pořád ty samé projevy.. ještě mě napadlo zkusit procesor podtaktovat, nebo ho nějakým způsobem omezit.. ale praskání je evidentně při zátěži procesoru.. ale určitě né při plné (rozhodně nemyslím hry).. prostě jakmile otevřu nějaký program.. parkrát zapraská.. z toho důvodu spíš usuzuju že by mohla být chyba v desce.. stát se to zamozřejmě může.. deska je nová.. možná vadný kousek..

jinak ke kvalitě.. když jsem ten fortron kupoval.. považoval jsem ho za kvalitní.. samo jsu značky které jsou mnohem lepší, ale rozhodně nepatří fortron mezi odpad.. navíc mě zaráží že ve staré sestavě s maximus formula x38 a q6600 (což jsou komponenty samo o sobě žravější než ty které mám teď) to fungovalo bez sebemenšího problému...
spajdr
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od spajdr »

Dostačující je, pokud nechceš do budoucna nějak více upgradovat, potom tedy stačí vzít Aurum 500W verzi nebo Seasonic S12II-520 520W.
JendaH
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JendaH »

spajdr píše:Dostačující je, pokud nechceš do budoucna nějak více upgradovat, potom tedy stačí vzít Aurum 500W verzi nebo Seasonic S12II-520 520W.
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=74831

jj.. přesně na ten jsem koukal.. a co se upgradování týče.. je to dost něpravděpodobné, než abych měl dvě grafiky, koupím raději jednu novou..
JendaH
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JendaH »

Tal jsem z toho celej zmatenej. Včera jsem provedl sborku a rozborku prakticky celýho počítače (až na procesor a chladič). Při zkoušce nic nepraskalo, pro jistotu jsem nainstaloval nově systém a ovladače. Nedokážu si to vysvětlit jinak, než že jsem měl někde něco nedomáčklý. Co je oproti původní sestavě jinak jsou paměti, kvůli chladiči procesoru a jeho větráku jsem měl paměti v pozici A2B2, tedy více vzdálené od procesoru. Nyní jsem větrák dal z druhé strany chladiče a paměti do pozic A1B1, jinak je prakticky vše jak bylo. Na jednu stranu mám radost, ale na druho mě to štve protože nevím kde to bylo, snad jen doufat že už se to nestane.

Moc děkuju za rady a příspěvky. :roll:
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

I tak bych ti doporucil ten zdroj vymenit za ten Seasonic. Tyhle Fortrony po par letech dost odchazeji a ztraceji vykon.
Odpovědět

Zpět na „Asus“