1) Když CMayer již před dávnou dobou psal o BD, že po redesignu původního návrhu to zdaleka nebude takový drtič jako měl původně být, tak skoro nikdo nevěřil. Nyní se ukazuje, že ten člověk měl a stále má naprosto přesné info z vývoje AMD. Navíc BD vyšel o něco později než měl a Intel vydal jednu march. lepší než druhou. Ano byl jsem škarohlíd, protože jsem tušil, že když popisoval poměry uvnitř vývoje AMD, a navíc se ví že ti nejlepší z AMD odešli, tak jsem opravdu nedoufal, že AMD může překonat Intel jako v době K7/K8.
2) Nyní můžeme spekulovat, že za tak náhlým a nečekaným odchodem Dirka Meyera možná byl z větší části i průšvih s novým BD. Výkon jistě znali min 2roky dopředu. Ono se mu asi těžko zodpovídalo z prošustrovaných miliard za vývoj, brutální zpoždění, a nakonec v nic moc výkon. Zvlášť když byl ve vývoji BD hodně zainteresován (zvlášť když Dirk nejspíš stál za návrhem na zjednodušení původního monstrBD, které navrhl tým co makal na K7). Když k tomu přidal prodej mobilní grafické divize, která dnes má několika násobnou hodnotu, tak to asi měl rychle spočítané.
3) Doufám, že klukům z AMD konečně došlo, že ani sto levných vývojových inženýrů v Indii nikdy nenahradí jednoho špičkového odborníka z oboru. Na návrh průměrných čipů možná, ale udávání tempa v IT to zdaleka nestačí, na Intel to nestačí. Nehledě na to, že v globále nejsou levnější, ba naopak.
4) Je třeba také upozornit na fakt, že Intel neskutečně tlačí na pilu. Co marchitektura, to poměrně velký skok vpřed. A ve všech oblastech, IPC, FPU, nové instrukce, L3 cache atd. IPC pořád tlačí nahoru, celkem brutálně vylepšuje FPU, L3 cache je malá, rychlá (oproti AMD) a společná pro GPU. A nejlepší na SB je, že má pouze 256kB L2 cache. Intel prostě zaslouží sakra velkou poklonu za to co předvádí.
5) Si vzpomínám, jak jsem si tu před dávnou dobou stýskal, že mám hodně divný pocit ze SB: ten výkon co dává, přitom maličká L2 cache, poměrně maličké jádra (oproti SB). Prostě brutální efektivita na milimetr čtverečný.
6) Ještě jsem tu tenkrát nadhazoval, že by AMD vůbec nešláplo vedle, kdyby dočasně souběžně nasadilo 8-mi nebo 10-ti jádrovou K10.5 na 32nm (Flanker jistě pamatuje). Jenže to jsem netušil, že to bude pro BD až taková bída v Singlu, ach jo. Když nad tím tak přemýšlím, tak už dlouho (rok?) prosakovali info o nižším IPC oproti K10.
8 ) Dle mého názoru je pro AMD výkon BD velký průšvih, servery jsou z velké části single-performance oriented a tam si neškrtne ani proti svým starým K10.5. To se snad ani nevyplatí ty servery upgradovat. Pokud nevytáhne BD v serverech nějaké eso z rukávu, tak bude mít AMD velké problémy