Evga má připravenou novou Classified edici pro s2011.
Deska je to doslova našlapaná a vypadá to že se nedočká neduhů předchozí generace.
Bohužel má i pár negativ na které teď upozorním. Naštěstí plusy přebývají a vypadá to že toto bude jedinečná deska která zde ještě nebyla...Hned vysvětlím proč.

Bohužel bude mít pouze čtyři sloty pro paměti. Kapacitně to sice nevadí jelikož i tak zde půjde osadit mnoho GB ale osm slotů by tomu slušelo lépe. Deska by vypadala trošku hezčeji. Formát je opět XL-ATX a tedy se bude jednat o jednu z nejmonstroznějších desek. Rozměrově to bude to samé jako GA-X58A-UD9 nebo Evga Classified 4Way SLI.

Mě osobně mrzí že nemá 7 PCIe slotů ale to ničemu nevadí. Bude podporovat 4Way SLI tak i 4Way CrossFireX. .
3Way SLI/CFX zde půjde osadit zcela netradičně. U X58 4Way SLI se dala trojice karet osadit ob-slot takže mezi každou kartou byla mezera pro lepší chlazení. To bohužel nestačilo a i tak se karty mírně přehřívaly. Sám mám tuto desku se třemi HD 6970. U Této nové verze X79 to bude vyřešené stejně ale něco mi říká že deska nebude tak morbidně hřát jako předchozí verze a tak trojice karet s ref. chlazením nebude problém. Chladit vodou již tedy nebdue nutné. X58 4Way kvůli dvoum můstkům nF200 dosahovala teplot i s jednou kartou okolo 80 stupňů v idle. Zde počítám s mnohem nižšími teplotami. Maximálně do 60i ale spíše méně. Multi-GPU bez chlazení vodou zde tedy bude jako v peřince.

Nelíbí se mi chlazení. Je malé což není mínus. Ale vzhledově je to vážně hrůza. Sice rozměrově pokrok oproti tomu mohutnému chladiči na minulé generaci ale i tak. Dvě VGA zde pošlapou při 16x 16x. Tři při 16x 16x + 8x a čtyři při 16x 16x +8x +8x bude to tedy rozhodně dělo.

Kvalita součástek oproti minulým počinům ze série Classified postoupila a zvoleny jsou o solidní kus lepší komponenty. Díky nižšímu zahřívání a lepším součástkám odhaduji lepší provozní vlastnosti a delší životnost. Sám jsem 4Way musel reklamovat. A znám spoustu dalších lidí. Teď k mínusům...Pouze dva SATA 6Gb/s a čtyři SATA II. Naštěstí toto je deska převážěn pro OC a tak to stačí. V sestavách požitkářů to může být nedostačující ale jakž takž to ještě ujde. Mě šestice SATA prozatimně stačí. Vychází mi to akorát pro moje disky a mechaniku.

Dokonce bude vybavena BlueTooth modulem a hromadou USB. Nechybí tlačítko pro start-reset nebo pro Clear CMOS. Perfektní nástupce legendy a nemůže se dočkat až se objeví na trhu. Určitě ji vyzkouším a věřím že s ní budu plně spokojen jako s předchozí kráskou. Pro ty komu nestačí šest SATA portů a štvou jej obrovské rozměry tak bude spíše pokukovat po Gigabyte X79-UD7 alias OC v oranžové barvě. Ta bude o hodně levnější a navíc bude stejně dobrá. Ne-li ještě lepší. Obě desky otestuji a dám pak vědět která je lepší nebo výhodnější. Tato X79 Classified je sto pro tím pravým pro tři a více grafických karet.
Cena by měla být do 500 dolarů (počítám při uvedení cenu tak 400-450). V ČR počítejte tak 11-12k při startu později něco lehce nad 10k
Gigabyte X79-UD7 (OC) by měla stát pod 7k