Q9400 - 3,6Ghz vs H60

Chlazení PC pomocí vody - vodní systémy, bloky, hadice, nádoby, kompresory, atd.

Moderátor: morke

Odpovědět
josefpospech
Nováček
Nováček

Q9400 - 3,6Ghz vs H60

Příspěvek od josefpospech »

Zdravíčko,

omlouvám se za dalšíá thread v tak krátké době, možná to ani není problém ale psíš moje blbost, strávil jsme nad tím už několik hodin a nevím si rady.

Takže: Po obdržení nové (staré MB) jsem ní osadil PC - vše bez problémů, system najel, stačilo doinstalovat ovladače, ALE po zapnutí OCC (zátěžový test na CPU) mi vyskočili hpodnoty až kolem 65°C!!! (core 2 quad q9400) procák jsem nepřetáčel a běží na zkladní frekvenci, tedy 2,66Ghz. V klidu teplota kolem 30°C. Odmontoval jsem chladič (nebo spíš kontaktní část s pumpou) a na procesoru nebylo ani známky po pastě, možná na jedné straně v rozích. Výměník chladím 2 větráky a je fakt studený, na dotek je kapalina v trubkách v pohybu, takže tohle bych rovnou vyloučil.

Pokoušel jsem se o to asi 5x a stále marně, šrouby v desce jsou utažené na max, chladící "hlava" pumpou je taky utežená na fest (ano podle návodu, radiálně) ale pořád tam prostě musí být nějaký prostor, který brání kontaktu CPU s chladičem. Fakt nevím co dělám špatně a proto bych uvítal nějaké postřehy nebo rady (v případě že chlazení máte a zaznamenali jste podobný problém). V popisu je kompatibilita se s paticí 755. zkoušel jsem i položit rámeček na zadní straně desky, samozřejmě nevodivým materiálem, bohužel se stejným výsledkem a už fakt nevím. :?: :idea:
Naposledy upravil(a) josefpospech dne pon 13. úno 2012, 17:30, celkem upraveno 1 x.
ToxicTears
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: H60 vs P5Q-E - nedoléhá?

Příspěvek od ToxicTears »

Koukni se jestli povrch procesoru není nějak ohnutý, proražený. Stačí na to cokoliv rovného a sleduj jestli je povrch rovný. Jinak OCCT je velice náročný program na otestování a H60 je vesměs stejně tak výkonná jako chladič za 1500,-. Jinak to čtyřjádro je samo o sobě dost topivé, ale 30°C bez zátěže bych viděl docela i reálně, možná 26°C. Pokud to chceš opravdu řešit, tak vylapuj procesor, to ti určitě moc pomůže.
discord IT & racing: https://discord.gg/JaGehGp
PC1: PC1: R7 5700X|X470 Taichi|32GFlareX@3200CL14|6900XT Red Devil|6xSSD|1xNVME|CustomLoop EKWB feat Alphacool///NAS: Synology 1515+ a DS513 expanze
josefpospech
Nováček
Nováček

H60tka je v podstatě chladič za 1500, povrch je rovný, už jsem to koumal, na předešlé základce jsme podobný problém neměl. Právě že jsem dosáhl hodnot pomalu horších než s klasickým boxovým chladičem se kterým jsem se v loadu nedostal nad 60°C. :shock: A mohl bych se zeptat co znamená "vylapuj"? asi mi nšco uniklo, ale s tímhle jsme se ještě nesetkal tak moc nevím co máš na mysli :( Řešit to opravdu chci, protože jsem koukal a trochu srovnával a borci s přetočenejma procákama kolem 3,6 Ghz nešli nad 55°C a právě boxový chladič má asi poloviční rozměry oproti například Pentium D - výrobce to zdůvodnuje právě nízkou topivostí (asi v rámci možností) díky architektuře 45nm. Jsem z toho fakt jelen... :?

/edit článek o lapování jsme předchvílí oběvil, tohle už objasnit nepotřebuju :D
Naposledy upravil(a) josefpospech dne úte 17. led 2012, 16:01, celkem upraveno 1 x.
josefpospech
Nováček
Nováček

Defakto jsem si skoro jistý že tam ten chladič prostě nejde na procák. Schválně jsem i zkoušel (celkem nízká viskozita pasty) nasucho mimo desku připlácnout CPU k chladiči a stopy to zanechalo po celém čipu, zatímco po instalaci poouze špetka v rozích...
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Tohle patri spis do sekce o chlazeni. No problem je jasne v nasazeni a nedoleha to a musis poresit proc ,neco spatne smontovane nebo neco prekazi.
josefpospech
Nováček
Nováček

No bohužel jsem se dostal do ituace kdy už jsme všechno zkusil a nasazovat to tam furt dokola už pro mě ztratilo smysl. Proto jsem se zeptal, jestli někoho něco nenapadá, protože tohle už je začarovaný kruh... šroub je v desce nasazený na kant, tam to víc zarazit nejde (zkoušel jsem pod to zasunout list papíru) Hlava na šroubu (upíná samotný chladič) je taky na kant (tejná zkouška jako předtím). Zkoušel jsem to utahovat i kombinačkama (samozřejmě zlehka). NIC pořád prostě chybí nejaka ta desetinka milimetru... :angry2:
josefpospech
Nováček
Nováček

Když tak koumám, bereme v uvahu teplotu CPU, nebo pruměr teplot jednotlivých jader? protože po 10 minutach OCC mam min 27°C a max 59°C... zatimco u jednotlivych jader (max 68 58 58 60)

/Edit: Mimo zátěž dokonce 23°C (ale CPU jako celek)
josefpospech
Nováček
Nováček

Otočil jserm chladič o 90°(už posledni vec co me napadla) a ejhle :oops:

Teplota v klidu mi Everest pise 18° dokonce celkove CPU
V zátěži (OCCT) pak celkově CPU: max 33° a jadra jednotlive 44, 40, 43, 44°C Ted uz jsem spokojen :D
josefpospech
Nováček
Nováček

Přetočeno na 3,6 Ghz 8-) Teplota OCCT - small data set - teplota jader 57-63°C, large data set 54-59°C. Mám z toho radost :D V klidu teplota CPU 22°C!! Jednotlivá jádra 29-33°C
josefpospech
Nováček
Nováček

Tak jsem snížil napětí na nejmenší možné, výsledek je tady (testováno 8 hodin) tenhle výsledek je trochu lepší, prime95 jel asi jen 30 minut 8)

Obrázek

// Edit, jsem v tomhle oboru nováčkem a proto bych ocenil kontrolu někým zkušenějším. Třeba mi něco ušlo a nebo jsme něco přehlédl, nikdo není dokonalý... Můj dotaz tedy zní, může to tak zůstat? dejme tomu trvale?
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Re: Q9400 - 3,6Ghz vs H60

Příspěvek od Flegy »

uplne v pohode. jinak co se tyce H60 a vyssich. osobne preferuju koupit backplate, 4 sroubky M3 s velkymi maticemi a 4 pruzinky a pvc ci pryzove podlozky. ty jejich distancni origo sloupky jsou humus. nebo rovnou napr. http://www.alphacool.cz/produkt/XSPC_Ra ... 1=01060706 a pouzit z toho vlastne vse krom te spony. velice dobre backplaty dela aquacool ci LQT. tim docilis perfektniho pritlaku blok>cpu.
josefpospech
Nováček
Nováček

A ještě možná hloupá otázka z mojí stany, dočetl jsem se že u 45nm čipů by voltáž neměla překročit 1,4V - ptám se tedy jestli je možné jít i přes 1,4V (čistě teoreticky) při zachování bezpečných teplot. A co si mám pod pojmem maximální bezpečná teplota představit? 60°C? :oops: například
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

maximalni teplota je udana vyrobcem jako Tmax. obvykle je to cosi kolem 70-100°C, Tmax ci Tjmax jak je tato teplota nekdy oznacovana muzes zjistit pomoci CoreTempu. jinak co se tyce bezpecneho napeti, s dobrym chlazenim neni u 45nm technologie problem ani s 1.45V, vse zalezi na chlazeni. cili je to obracene nez si psal. cpu tovi tim vice, cim vyssi je napajeci napeti. ovsem nedoporucuju se dostat v praxi k Tmax, protoze pote se cpu zacne throttlovat (podtaktovavat) a posleze se i vypne. co se tyce cpu, doporucuju se drzet maximalni bezne teploty 80°C. jde o to ze se zvysujici se teplotou dochazi v polovodicich k chybam v dusledku nestability hradel.
josefpospech
Nováček
Nováček

Paráda, děkuju za vysvětlení, na netu se v tohmle názory dost rozcházely. Konkrétně u q9400 jsem se dočetl že maximální bezpečná teplota (při trvalém provozu je dokonce jen 71,5°C) V core tempu je strop 100°C takže rezervička by byla. Trošku jsem si podle článku PCT o taktování q9300 poladil i další položky biosu a (zatím) stabilně testuju 3,8Ghz na 1,392Vs maximální teplotou jader do asi 57°C. Pokud to zase nerochne postnu screen.
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

o testovani stability bylo napsano uz hodne ale testuj to v linxu.pro pripadne dalsi dotazy se podivej do sekce procesory intel
josefpospech
Nováček
Nováček

Trošku mordor, ten lynx je mnohem náročnější než prime, ten mi teploty stěží vyhnal nad 50°C (spis tak 48-49) a tohle mi tu udelalo peklo až k 70°C :shock: :shock: :shock: po cca 40 minutach provozu (max temps 68, 65,68,70)
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

proto ho pouzivam :)
Odpovědět

Zpět na „Voda“