Ztišení UPS záložního zdroje

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

Odpovědět
A.l.ee.x
Nováček
Nováček

Ztišení UPS záložního zdroje

Příspěvek od A.l.ee.x »

Ahoj,
do kanceláře jsme k pracovním stanicím nedávno pořídili výkonný záložní zdroj (UPS). Jedná se o Eaton 9130 Tower a je velký jako malá počítačová skříň.

Fotky:
Obrázek
Obrázek

Zdroj má jedinou chybu. Vzadu má 60 nebo 80 mm velký ventilátor, který stále jede na maximum a je hlasitější než poměrně výkonný počítač s několika 120 mm ventilátory. UPSku není možná přesunout na jiné místo, takže bych jí potřeboval ztišit, ale kvůli záruky nemohu vyměnit ventilátor za nějaký tišší.

Napadají mne dvě možnosti:
- Z kartónové krabice vyřežu desku, kterou složím do obráceného písmene U a to celé nasunu na zadní část zdroje. Zdroj stojí na hodně velkém stole a za zdrojem je před zdí ještě poměrně dost místa, takže to nenaruší chlazení, ale mohlo by ho to ztišit.

- Dále mě napadlo, že bych uříznul 30 cm plastové trubky a tu nějak nasadil na ventilátor. To si myslím, že by také mohlo pomoci

Ze ztišováním počítačů nemám dostatek zkušenosti, takže bych se potřeboval zeptat Vás odborníků, co Vy na to. Můžete mi prosím sdělit Vaše názory, který způsob je lepší? Nebo je ještě nějaká možnost?

Děkuji Vám za každý tip.
Aleš Papoušek
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Re: Ztišení UPS záložního zdroje

Příspěvek od Flegy »

resenim neni ani jedno. leda vymenit ventilator za tissi. z ups jde pri zatezi (pri vypadku proudu) teply vzduch nebo cca okolni teploty? zmer velikost ventilatoru, treba vymyslime nahradu
A.l.ee.x
Nováček
Nováček

Příspěvek od A.l.ee.x »

Ahoj,
díky za reakci. Věděl jsem, že toto je vhodné místo na otázku ačkoliv se přímo nejedná o počítač ;-).

Ventilátor je 80ka, právě jsem ho změřil. Z ventilátoru jde studený vzduch za všech okolností, resp. UPSku jsem testoval a nepodařilo se mi jí zahřát, aby z ní šel teplý vzduch. To ale neznamená, že do něho mohu zastrčit zápalku a nechat ho zastavený ;-).

Není problém, abych si přečetl recenze, vybral tichý a výkonný ventilátor a pak ho tam dal místo toho aktuálního. Problém je, že ta hračka stál 15 tisíc a je v záruce a toto si nemohu dovolit...

Jsi si prosím jist, že nemá cenu zkoušet ani jedno z uvedených řešení? Už si nepamatuji kde, ale někde jsem o tom četl, že se tak dá trochu snížit hlučnost.
Aleš Papoušek
empiko
Nováček
Nováček

Příspěvek od empiko »

Namontuj ten uřvanej větrák něakému neoblíbenému kolegovi do pc,když se záložák posere tak tam dej ten co jsi dal kolegovi,bude jevit známky opotřebení a nevzbudí tak podezření že jste ho měnili.
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

za tohle bych te v praci jako ITak asi zabil. :down:

samozrejme toto NEDELEJ. ten vetrak je tam od toho, aby chladil menic pri provozu na baterie. ten je nejak nadimenzovany, a to tak, aby byl chlazen a nespalil se.
A.l.ee.x
Nováček
Nováček

Příspěvek od A.l.ee.x »

empiko píše:Namontuj ten uřvanej větrák něakému neoblíbenému kolegovi do pc,když se záložák posere tak tam dej ten co jsi dal kolegovi,bude jevit známky opotřebení a nevzbudí tak podezření že jste ho měnili.
Máš dobré nápady empiko, s tím opotřebením by mě to nenapadlo ;-). Nebyl by problém ten větrák vyndat a nechat ho jet třeba někde v racku, kde ho nikdo neslyší. Problém je, že ten zdroj nemohu rozebrat, protože je v záruce.

Flegy píše:ten vetrak je tam od toho, aby chladil menic pri provozu na baterie. ten je nejak nadimenzovany, a to tak, aby byl chlazen a nespalil se.
Nikdy by mě nenapadlo tam nedat žádný větrák nebo tam dát větrák s nižším průtokem vzduchu. Určitě by se našel tišší ventilátor se stejným průtokem, ale co naplat - UPSku nemůžu rozšroubovat. Teoreticky by to šlo, na vnějším plechu jsou šrouby, které dle mého názoru stačí povolit a celý plech sundám, ale stačí aby tam byla jediná pečeť a skončil jsem se zárukou...
Aleš Papoušek
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

tak pecet by tam byt teoreticky nemela, musi ti dat moznost vymenit baterie :)
A.l.ee.x
Nováček
Nováček

Příspěvek od A.l.ee.x »

Ty se vyměňují tak, že se sundá přední platový panel a za ním jsou baterie k vytažení ;-). Není nutné nic šroubovat.
Aleš Papoušek
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

aha :)
Dithius
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Dithius »

tak zavolat do servisu dané servisní firmy a domluvit se že jim dodáš jak UPS tak větrák a ať to za mylý poplatek (200,-Kč) vymění záleží jak moc si ceníš toho ticaha a daj tam zas známku :)

budou tě mit v evidenci dostaneš fakturu tak by ses mohl čím bránit :)

k tomu větráku jim dáš ještě specifikace že ma stejnej průtok a že tak není nedostatečný a nemůžou nic namítat
CPU: AMD Ryzen 9 9950X, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Kingstone Fury Beast 2x64GB 5600MT/s @6000MT/s; GK: AMD Radeon RX 6950 XT; SSD#1: Kingstone KC3000 2048 GB; SSD#2: Seagate Firecuda 530R 2000GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Phanteks Enthoo PRO 2; Rad: Alphacool NexXxoS HPE-45 Full Copper 420mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + Alphacool Rise Flat; OS: Custom Fedora 43 (installed ground UP from cmd nonGUI).
karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karf »

V nastavení UPSky neni možnost ten ventilátor ovládat?
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

neni :)
Odpovědět

Zpět na „Vzduch“